Aktív témák

  • Szten Márs

    nagyúr

    válasz lugosi #8308 üzenetére

    No, amikor tegnap, vagy tegnapelőtt említetted ezt a perspektívás dolgot, akkor arra a részére nem reagáltam semmit, nem kötöttem bele, mert egyrészt nem volt kedvem, másrészt meg valóban, egy 50mm-es objektívnek APS-C-n nem az a perspektívája, mint egy 85-ösnek full framen, és egy 85-ösnek sem az a perspektívája APS-C-n, mint egy 135-ösnek full framen, vannak kis eltérések, ezek az eltérések pedig nyílván sokaknak szembetűnnek és jobban kézre/szemreállnak neki a valós 50/85/135mm-es gyújtótávok, mint az ezt megközelítő, de ezzel nem egyenlő ekvivalensek APS-C-n. Ez tiszta sor, nem is bolygattam. De amit most ideírtál, az néhol fényévnyi távolságra van bármitől, amiről beszélünk, olyan, mintha a barnamedvék táplálkozási szokásait elemezve próbálnád kifejteni miért is nem ugyanaz egy APS-C 85mm perspektívája, mint egy full frame 135mm-é. Néhol meg pont a saját álláspontodat döntöd meg és gyakorlatilag igazolod azt, amit mi mondunk és ami ellen te tiltakozni akarsz.

    No, de nézzük sorba:
    Mi ez a digitális zoomos croppolásos izé? :F Hogy jön ide? Hogy jön ide az igazolványképes eszmefuttatás, meg ez az egész izé?
    Ha felraksz egy 85mm-es objektívet egy Nikon DX vázra, akkor az natívan fogja adni a kb. 128mm ekvivalenset. Nem kivagdosunk a kép közepéből monitoron, így, úgy, amúgy, nem digitális zoomozunk, semmit nem csinálunk. Rárakjuk a vázra és igen, a keresőben is azt látjuk, mintha egy full frame gépre 128mm-es objektívet raknánk. Natívan. Trükközés nélkül. Ja igen, nem ugyanaz a látószöge, mint a 135mm-esnek full framen és nem ugyanaz így a perspektívája sem, de erről már írtam fentebb, ezt elfogadom - viszont ugyanaz, mint egy 128mm-esé lenne. Nade azt, hogy ez nem rendeltetésszerű használata az objektívnek és a hsz-edben írt analógiák illenek rá, hát azt szerintem ember nem fogja komolyan venni, mert abszolúte komolytalan. Persze a 85mm-es kisfilmes objektív nagyobb kört rajzol ki, mint amekkorát egy DX-es gép szenzora felfog és persze, ilyen értelemben történik kivágás az általa vetített képből. Nade arra egész biztosan nem akarsz utalni, hogy ezért nem rendeltetésszerű a használata és ezért más a perspektívája, mintha 128mm-es obit használnánk FX-en. Ha mégis, akkor használjunk 85mm-es DX-es objektívet... akkor már nem lehet mondani, hogy nem rendeltetészerű a használata, hogy valójában kivágással született a képünk, és gondolom akkor már egyből más lesz minden, a perspektíva is. :U Érzed az abszurditást, gondolom.

    Ki akar 24mm-es objektívvel portrét készíteni és kivágni a közepét? Rakjuk fel azt a 24mm-es objektívet egy DX vázra és pont ugyanakkora távolságból és ugyanazzal a perspektívával fotózhatsz vele, mint FX-en egy 36mm-es objektívvel. Ugyanaz lesz. Nem változik semmit a perspektíva, semmit. Ja, hogy 36mm sem portréra való. Hát igen, ez így van, de nem én hoztam fel ezt a gyújtótávolságot példának. Olyan DSLR váz meg valahogy nincs, ami a 24mm valós gyújtótávból 135mm ekvivalenset csinál -> egyáltalán akkor hogy jött neked ez az összehasonlítás, ennek sincs az égvilágon semmiféle köze ahhoz, amiről szó volt.

    Ez tökéletesen ugyanaz, amit felhoztál középformátumnál. Vegyünk egy 6x9-es formátumot. Ott a szórzótényező gyújtótáv kisfilm-ekvivalensre átszámításkor jó közelítéssel 0,4. Magyarán egy 50mm-es objektív azért nem lesz normálobjektív, hanem nagylátószögű, mert 50x0,4 = 20mm ekvivalens lesz. Azaz egy 50mm-es objektív egy 6x9-es vázon pont ugyanazt a látószöget és ugyanazt a perspektívát fogja adni, mint egy 20mm-es objektív egy full frame vázon. Nagyon jó, hogy pont te hoztad ezt fel, mert így világos, hogy magad is belátod: a perspektíva az érzékelő/film méretétől és az objektív valós gyújtótávolságától egyszerre függ. És ahhoz, hogy valamilyen abszolút viszonyítási skálán tudjunk mérni, megalkották a 35mm ekvivalens, avagy kisfilm-ekvivalens fogalmát. És ha két objektív a mögéjük tett adott érzékelőkkel ugyanazzal a mérőszámmal rendelkezik ezen a skálán, akkor bizony a perspektíva is tökugyanaz lesz. Tökugyanolyan távolságból tökugyanakkora mértékben fogja kitölteni a keresőt a kép, a hátteret is pont ugyanannyira hozza közel, vagy viszi távol, stb. Egy különbség van: ugyanakkora tárgytávolság és ugyanakkora blendenyílás mellett is más lesz a mélységélessége két valós gyújtótávolságában különböző objektívnek, hiába ugyanaz a mögéjük tett érzékelővel a 35mm ekvivalens gyújtótávjuk és hiába ugyanaz a perspektívájuk.

    [ Szerkesztve ]

Aktív témák