Új hozzászólás Aktív témák

  • #71562240

    törölt tag

    válasz Dißnäëß #11787 üzenetére

    "FM és DAB a gyakorlatban a hírekre jó, vagy gazdasági mûsorokra"
    Mindenesetre óriási hangminőségkülönbség van a két formátum között, nem véletlenül alakult ki például a hifi őshazájában elég komoly FM-rádiózási kultúra olyan szinten, amilyen szinten a DAB rádiózásból sose tudna kialakulni, akkor sem, ha az újabb és újabb forrásformátumok nem vonnák el a rádiós zenehallgatásról a figyelmet. Én ugye olyasféleképp írtam, hogy az FM viszonylag alkalmas hangminőséges zenehallgatásra. Mármint alkalmas volt, amikor még analóg volt minden a rádióstúdióban is. No persze igen, nagyon igaz ahogy írod: "a broadcast (tökmindegy, milyen) célja sosem a csúcsminôség, hanem a csúcs mennyiség biztosítása", de azért az FM sokkal jobb hangminőséget tudott - utaltam az angol hifisták iszonyatára, hogy a nyakukba tették a DAB-ot.

    "2022-ben indul Elon Musk Starlinkje is kishazánkban, mûholdról szélessáv a dzsungel legmélyén is."
    Igen, a zenestreamnek (és videostreamnek, ésatöbbi streamnek, lásd VR, AR, haptikus ingerek...) hosszútávon közelítenie kell a vele szembeállítható fizikai hordozók minőségi szintjét, mert ha a stream annyira pocsék, mint manapság, akkor kevesen fognak fizetni érte. Lásd napirenden az MQA kivezetése-háttérbeszorítása is a streamszolgáltatásból. Csak hát mikor lesz streameléshez a hálózatban akkor sávszélesség, hogy utolérhesse a fizikai hordozók felbontását? Lesz-e?

    "Nincs értelme összehasonlítani az analógot a digitállal, alma-zeller kb. (még csak nem is körte)"
    Ma még van értelme (főleg itt), mert ma még nem kihalt dinoszaurusz az analóg. A magamfajta amit módjában áll, még analógban hallgat. Fogyunk, és persze nekem is több terabájt zenefájlom van - lehetőleg nagyfelbontásban, hogy jobban hasonlítson a folyamatos világgal analóghoz. És már volt szó róla: nem véletlen az elsőhozzászólás címe. Abban a címben qubitek vannak. És a qubit ugyebár nem digitál, hanem kvantumbit a maga többértékűségével, heisenbergi-schrödingeri határozatlanságaival. Vissza tud menni az analóghoz - a kvantumszámítógépek között egyre több analóg számítógép van - vagy idézőjelben "analóg". Egyáltalán nem biztos, hogy a digitál most már majd örök időkre szól!

    "Uraim. Digitállal megérkeztünk a netovábbhoz."
    Lásd fent. Nem valószínű, hogy megérkeztünk vele a netovábbhoz - magad is írsz a későbbi mondataidban továbbokról. További továbbok: például a(z alkalmasint analóg) kvantumszámítógép óriási előrelépés tud lenni, ha lemegy a személyi használati, szórakoztatóelektronikai szintre - persze nyilván egyre inkább hálózatosan. Meg még mittudoménmi, amit ma még nem ismerünk - agyba épített zenecsipek biztosan lesznek - alkalmasint már vannak is. Egyáltalán, az ember átalakul kiborggá, androiddá... ésatöbbivé, a határ szó szerint a csillagos ég... Én azért még gyűjtöm az analóg lemezt is.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák