Új hozzászólás Aktív témák

  • bta1

    őstag

    válasz #92251648 #11192 üzenetére

    Azt mondod, ismét érdemes ránézni a kávéix fórum fotóból hangminőséget jóslós topikjaira? Személyes kedvencem egyébként a gatyamadzag MOD. Amikor kicserélik a 30 éves (így már akármilyen is volt, egész korrekt) drótokat valami sajátos karakterű hifivezetékre, majd minő meglepetés, "sosem hallott részletek" kerülnek reflektorfénybe :)) Akusztikus felvételen kijön ugyan, hogy fárasztóbb és mesterkéltebb, dehát ki hallgat olyat manapság.

  • bta1

    őstag

    válasz dgyuri0123 #11182 üzenetére

    "tényleg jobb lenne e, vagy csak más"

    Túl optimista vagy. Aki ismeri a hifis történelmet, komolyan számol a harmadik változattal: rosszabb lesz :(( Elmegy belőle a zeneiség, a varázs, amelynek a hobbisták közt kiérdemelt hírnevét köszönheti. De ez egész addig nem lesz nyilvánvaló, amíg nem kerül hozzá méltó, hozzá illő rendszerbe.

    [ Szerkesztve ]

  • #92251648

    törölt tag

    válasz bta1 #11201 üzenetére

    Új részletek gyakran kerülnek elő, amikor valamin változtatunk, de ennél talán érdekesebb, mi tűnik el. Utóbbira kevésbé szoktak figyelni.

  • #01758976

    törölt tag

    válasz bta1 #11202 üzenetére

    Párszor már el is gondolkodtam én is a dobozban lévő kábel cserén. Az enyémben (11174 fehér_ember) Mission van, csak a Soul Superfly és Supreme-ben (meg felette) van a drága Event, Libtec-el nem hiszem, hogy sokra mennék, így marad ami van. Másra a világért ki nem cserélném, biztos borulna valami, arról pedig szó sem lehet. Most valahogy velem van szinergiában minden, biztos van feljebb, de nem törekszem, otthon vagyok.

  • #10726912

    törölt tag

    válasz bta1 #11200 üzenetére

    Akkor mondok kivételt: 2× építettem át a hangváltót, a gyári csapnivaló hangú volt az elsőhöz képest, pártízezres költség, nagyon korrektül kezdett szólni. Aztán beleborítottam egy vödör pénzt és ismét szintet lépett (jantzen waxcoil, alumen, soros elko helyett fóliakondi, stb). Ha a minőségibb alkatrészek nem hoznak javulást ( a minőségibb vezetéket is ideértve), az nem az alkatrészek, nem a tuning hibája, hanem a dobozé! Van olyan doboz, sok, ami rossz minőségű driverekkel rendelkezik, abba kár pénzt beleölni. De a csúsztatás, hogy ez csak kamu és rosszabb lesz a tuning után a doboz, az egyszerű általánosítás.
    S tudod az se lenne baj, ha rendszert néznél, nem csak a hangdobozt kell tuningolni, hanem a teljes rendszert, mert a tuningolt doboz jobban megmutatja a rendszer hibáit, mivel a hangváltó hibái ( és sokszor a vezeték hibái) nem szólnak bele a hangba. Egyik legnagyobb javulást pont a hangdoboznál lehet elérni.
    Megint jelzem, hogy tapasztalat, sok munkaórám és sok kínlódás, sok pénz befektetése mondatja ezt velem. Nem csak a dobozaimat tuningoltam, hanem a teljes rendszerem. Minden perc és minden fillér megérte ( kivéve a ferritgyűrűket). Offba teszem, mert nem vitaindítónak szántam, hanem ellenpéldának. A jóslás emlegetése pedig a tuningolással párhuzamosan szimpla butaság: tények vannak, logika van, tesztek vannak ( pl kondenzátorokról, tekercsekről, stb) meg van az is, mikor valaki csak kicserél tudás nélkül pár dolgot és nem jó...na ezek nem tekinthetők tapasztalatnak ( az én tuningom sem a saját tudásomtól lett sikeres, kammerer segített). Sok emberrel beszéltem, akik tuningoltak, hasonló tapasztalatuk van, mint nekem.
    Tehát jósnokok kergetése helyett tapasztalatszerzés: a középkategória alján keresgélt dobozok belépő szintű dobozainak hangján nagy valószínűséggel lehet javítani minőségi alkatrészek és vezeték cseréjével.

  • bta1

    őstag

    válasz #10726912 #11205 üzenetére

    Kivétel mindig akad. Egyébként olyan egyszerű, kiszámítható lenne az egész... szinte meg sem kellene hallgatni semmit ➜ képről hangminőséget jósló szagértők :DDD

  • dgyuri0123

    nagyúr

    válasz bta1 #11202 üzenetére

    A harmadik verziót szándékosan nem említettem, bízva benne, hogy nem rontanak el semmit a "szakik" és legalább hallgatható marad a doboz.

    "csak a zene van"

  • dgyuri0123

    nagyúr

    válasz #10726912 #11205 üzenetére

    Ne vedd sertésnek, de el vagy tévedve ezzel a tuning dologgal. Amit te csináltál a dobozaiddal, az nem más, mintha ugyanabból a márkából vettél volna egy magasabb áru (jobb) dobozt. Kicserélték benne gyakorlatilag mindent, még a hangszórókat is, pedig elég lett volna, ha megveszed ennek a szériának egy drágább modelljét. Most sem vagy előrébb annál, amit fentebb példának felhoztam, csak neked talán még többe került ez a szintlépés, ugyanis a diy munkaóra nem olcsó, leginkább, mikor nem te csinálod magadnak, ergo olcsóbb lett volna az általam vázolt verziót választod. Jaaa és mennyivel gyorsabb lett volna. Nem kellett volna heteket/hónapokat szöszmötölni a "tuninggal". Ha gondolod, számolj utána. Szerintem a dobozod ára már közelít a félmillióhoz, úgy cakk pakk, vagy nem? Nos, ennyiért használtan ki lehet fogni igen jó hangú dobozokat, amik (bármibe fogadom) gyári állapotukban is jobbak, mint a te tuningolt dobozod. Ott van pl az a SF Grand Piano, ami egy ideje eladó 400 e-ért. Igazi hangszer az a doboz, ami árát tekintve, ma verné a milliót, ráadásul igen jó szériája a SF-nek. Én meg így látom. :R
    Saját "P"-s dobozomba sem engednék belenyúlni senkinek, mert a zeneisége és úgy általában a hangja nagyon szerethető. Ennél csak rosszabb lenne azt gondolom, ha bármilyen "szakember" elkezdené hangolni a "maga szakállára". Engem meg a guta ütne meg, hogy elcseszte azt, ami eddig legalább jó volt.
    Te olyan utat választottál, ami talán, egyedüliként és kizárólag a te utad, de szerintem ez az út nem feltétlenül az egyetlen mód arra, hogy egy gyenge doboz helyett valami jobb álljon a padlónkon. Venni kell jobbat... ennyire egyszerű, mert én még mindig bízom a "gyári" tervezőkben, jobban, mint egy "autodidakta" , magát félstennek tartó "mesterben", aki a tunig elkészülte után (akár) lyukat magyaráz a hasadba, hogy az a kaki amit hallasz, az most a jó és te vagy a süket, ha ezt nem hallod. Na ezt nem...:R

    [ Szerkesztve ]

    "csak a zene van"

  • #07400704

    törölt tag

    Nem kis utánajárás, vélemény kérés, megbeszélés hifis kollégákkal, használt piac kutatás, újak közti nézelődés, és számtalan doboz meghallgatása után, végül lecseréltem az időközben igen megszeretett Klipsch RP-8000F hangdobozaimat(amit egyúttal hirdetek is az erre szakosodott oldalakon), egy Audio Physic Classic 20 dobozra, ez az üveg verziós fekete színű, nem rég vásárolt az utolsó készletből, még be sincs járatva, de mivel ma dolgozom reggel 6-ig, így csak holnap tudom beüzemelni :O
    Mit mondhatnék..., nem kicsit vagyok kíváncsi, hogy miként fog brillírozni a rendszeremben, mert ugyan saját erősítővel lett kipróbálva, de minden más idegen volt.
    Lassacskán felérek az erősítőm szintjére hangdobozilag :)
    A következő lépés forrás, és akusztika kezelés.

  • #92251648

    törölt tag

    válasz dgyuri0123 #11208 üzenetére

    "... a diy munkaóra nem olcsó, leginkább, mikor nem te csinálod magadnak."

    Nem gyenge oximoron. :)

  • ozzy711

    őstag

    válasz #10726912 #11205 üzenetére

    Azért azt se hagyd ki, hogy vettél egy minőségi ( talán seas? ) magasat az eredeti helyett! :R

  • ozzy711

    őstag

    válasz #92251648 #11210 üzenetére

    Attól, még lehet "virtuális" költsége, ha magad is készíted. :U

    tapaizo: Gartula, nem semmi doboz.

    A következő lépés forrás, és akusztika kezelés.

    Építhetsz egy kb. 25-30 m2-es új zeneszobát melléképületnek! :D :R

    [ Szerkesztve ]

  • dgyuri0123

    nagyúr

    válasz #92251648 #11210 üzenetére

    Ezt így állt szándékomban leírni..
    Én is azt gondolom egyébként, hogy a beleölt munkaórák mégiscsak képeznek valamiféle "képzeletbeli" költséget, még ha nem is apasztja a bankszámlánkat. :)

    tapaizo#11209: Várjuk a beszámolót.
    Innen is hadd gratuláljak a dobozaidhoz. Én is szívesen hallgatnám a saját szobámban.

    [ Szerkesztve ]

    "csak a zene van"

  • Dorian

    félisten

    Mondjuk a Tigris kiszámolja hány òrát ölt bele a tuningba, ès mennyi az ő òradìja ha dolgozik, egy szorzással rögtön kijön egy irtòzatos szám, amiből simán lehetett volna sokkal jobb dobozt kapni. Másik rèsze, hogy ha már nem a lètfenntartásèrt dolgozik az ember, akkor onnantòl a szabadideje a legdrágább.

    Kétfajta ember van. Kerüld mindkettőt!

  • #10726912

    törölt tag

    válasz dgyuri0123 #11208 üzenetére

    1 hsz lett kicserélve a négyből dobozonként. Ha feljebb lépek házon belül, ugyanezek a hangszórók vannak benne. Akkor minek?
    Ennek a tuningnak pont ez a lényege, amit leírtál: józan paraszti ésszel megvalósítható. Otthon, magadnak.
    Megnézed az alkatrészek adatait, olvasol teszteket, érdeklődsz, beszélsz másokkal és kicseréled az alkatrészeket. Nem munkaórásan számolsz.
    Ez, amit csináltam, csak a gyártók smucigsága, spórolása miatt rosszabb hangminőség kijavítása.
    A magassugárzó kicserélése pedig azért kellett, mert az is olyan volt, mint a hangváltó: kritikán aluli.
    Örülök, hogy tetszik neked a doboz, hallgasd sokáig örömmel. ( ahogy annak is örülök, hogy vissza tértél)

    Ozzy: a magassugárzó cseréje nekem volt szükséges a 18 kHz körüli torzítás és kiemelés miatt. Ez nem jelenti azt, hogy minden tuning driver cserével járna, én lentebbi szinttel kezdtem, így megúsztam a középkategóriás driver szettet 120 ezerből, mások többet fizettek ezért).

    Összességeben azt kell mindenkinek látnia, hogy minnél feljebb mész egy-egy gyártó termékpalettáján, annál több "jobbhangú" alkatrésszel találkozhatsz ( vasmagos tekercsek, elkók elhagyása, olcsó ellenállások elhagyása, jobb minöségű vezetékek, driverenként külön szekszionált hangváltók) Gyártók is csinálnak ilyen jellegű tuningot, mert milliókat akarnak kapni a dobozaikért ( kapnak is), és nem csak jobb driverekkel, dobozokkal operálnak. Miért kéne kifizetni a gyártóknak és a viszonteladóknak a többszörös pénzt? Nem hiszek benne, hogy a sok gyártó csak minket néz és a legcsodástökéletes mérnöki műremek alkotásokat adják minden apró részletben, m8nt ahogy a 100 forintos kerámia ellenállást sem azért teszik oda, mert az a lehető legjobb dolog a világon azon a szent helyen. Mindegy, hogy ProAc, vagy Zu, vagy Focal vagy Canton..komoly üzletpolitika van az egyik oldalon.
    Dorian: a saját szabadidő egyik legkedvesebb időtöltése a hifizés, amit így tudtam a legjobb értékre válltani.

    [ Szerkesztve ]

  • #07400704

    törölt tag

    Köszönöm a gratulációkat, holnap mindenféle tesztnek alávetem :)

  • dgyuri0123

    nagyúr

    válasz #10726912 #11216 üzenetére

    Dicséret érte, hogy ennyire a szíveden viseled ezt a dolgot, de szerintem nem te vagy a követendő példa, a saját véleményem szerint. Miért?
    Tételezzük fel, van 100 ezrem dobozra, amire gyorsan "rá szeretnék költeni" további 200 ezret. Vajon hogy járok jobban? Szerintem úgy, ha eleve meg sem veszem a 100 ezres dobozt, hanem a 300 ezreset veszem és tuti, hogy jobban fogok járni, mintha atomjaira szedném a 100 ezres dobozomat és újra akarnám építeni. Egyrészt, mert fogalmam nem lesz a végeredményt illetően, másrészt pedig, lehet hogy sokkal többe fog kerülni, mint a 300 ezres gyári doboz, viszont még ettől sem biztos, hogy jobb lesz, sőt.. Új árakról beszélek természetesen mert a használt holmi néha igen jó vétel, máskor meg alig olcsóbb az újnál, így rettenetesen sok függ a "konstellációtól", hogy mikor mit tudsz és érdemes is megvenni másodkézből. Nem fogsz tudni meggyőzni az ellenkezőjéről. :N :R

    "csak a zene van"

  • #92251648

    törölt tag

    válasz dgyuri0123 #11214 üzenetére

    Világos, csak azon akadt meg a szemem, hogy "a diy munkaóra nem olcsó, leginkább, mikor nem te csinálod magadnak." Ha Do it Yourself, akkor miként csinálhatja más? :) Fura, hogy még mindig félreértelmezitek a DIY fogalmát.

    Miért győzködöd Tigrist? Ha ő élvezi a tuningolást, akkor számára az ezzel töltött idő kellemes, ez pedig nyilván jó irány. Hogy a beavatkozásai mennyire (költség)hatékonyak, az egy másik kérdés. A HiFi kütyük tekergetésére fordított saját időnk akkor fájdalmas, ha más fontos dologtól vesz el energiát, időt. A szabadidőm hasznos eltöltését én sem tekintem költségnek, pláne járvány idején, de egy sok gyerekes, 2-3 állásban dolgozó családapa nyilván másként méri a saját idejét.

    [ Szerkesztve ]

  • dgyuri0123

    nagyúr

    válasz #92251648 #11219 üzenetére

    Nem értelmezem félre. :N Van itt "kolléga", aki diy dobozt épít, de nem (csak) az ő keze munkája lesz benne, mégis diy doboznak fogják nevezni. Ergo, ha én megbízom Gipsz Mihályt, hogy építsen nekem egy dobozt, az diy, csak nem az én kezem által készült. Ettől még diy marad.

    Nem győzködöm én tigrist, ő győzköd másokat. :F Amúgy azt csinál, amit akar, de ha szerinte egy ProAc Response 1.5-öt azonnal szét kell szedni, mert gyári állapotában hallgathatatlan, amellett nem nem mehetek el szó nélkül. Bocsi.

    [ Szerkesztve ]

    "csak a zene van"

  • Z.É.T.

    őstag

    válasz dgyuri0123 #11220 üzenetére

    Pedig van arra külön hbr (három betűs rövidítés):
    DIE :D
    (Do It Elsewhere)

  • #92251648

    törölt tag

    válasz dgyuri0123 #11220 üzenetére

    Nem. Akkor DIY, ha magadnak Te magad készíted. Egyik másik eset sem DIY. Az én kábeleimet is gyakran nevezik DIY produktumoknak, pedig rendelésre gyártom őket mások számára, tehát nyilván nem DIY.

    "Hallgathatatlan", "kritikán aluli"... Ezek mind túlzó hifista jellemzések, mint a tesztbeszámolókban rendszeresen emlegetett kategóriaugrás is, mindegyik a csodavárásról szól. De ha néha egy kívülálló véleményét kérjük, az gyakran semmilyen különbséget sem érzékel. Nem árt néha kívülről látni a hobbit és kihúzni a fejünket a ... homokból.

    Ilyen témánál mindig eszembe jut egy kollégám, aki éveken át tuningolt egy Opel GT-t. Rengeteg energiát, tippem szerint kb 4 millió forintot tolt a projectbe és rendszeresen lelkendezett, hogy hűűűű, most mennyivel jobb lett. Néha beültem a kocsiba, de mindig ugyanazt a szakadt tragacsot láttam benne. Aztán csoda történt, eladta a cuccot és vett egy gyári sportkocsit alig több pénzért, mint amennyit az Opelbe tolt bele évek során. Persze velem együtt sokan feltették neki a kötekedő kérdést, hogy na mikor kezdi el tuningolni, de ő csak annyit mondott, hogy "Ezt minek?". Pont így vagyok én is a tuninggal. Lehet vele szórakozni, lelkendezni a változások miatt, de kutyából nem lesz szalonna. Ha szalonnára vágyom, akkor azt szerzek, nem a kutyát áldozom be.

    [ Szerkesztve ]

  • dgyuri0123

    nagyúr

    válasz #92251648 #11222 üzenetére

    Akkor olyan nem is létezik, hogy diy... :) Valamelyik építési fázisba úgyis belép egy külsős, vagy egy asztalos, vagy aki megépiti vagy tervezi a keresztváltót, vagy aki kimarja az alutömböt, hogy háza legyen pl egy erősítőnek, onnan kezdve az már nem diy?

    A többit ugyanígy gondolom.

    [ Szerkesztve ]

    "csak a zene van"

  • #71562240

    törölt tag

    válasz dgyuri0123 #11208 üzenetére

    A rendszeres túlhajtás, túlsarkítás, túláltalánosítás miatt szólok (be, hehe) - függetlenül attól, hogy a konkrét esetben Tigris sokadszor is mondhatja, hogy sokadszor is olyasmiben teszed le ezügyben a garast túlkategorikusan túlkategorizálva, amiről nincs tapasztalatod (és nem is lesz, mert amikor majd járvány után elmegyünk Tigrishez hallgatózni, akkor se lesz összehasonlítási alapod, hogy a készülékei milyenek voltak gyári állapotukban). Sokadszor beszéljük a témát, sokadszor járunk benne körbe a kivezető út helyett.

    "Amit te csináltál a dobozaiddal, az nem más, mintha ugyanabból a márkából vettél volna egy magasabb áru (jobb) dobozt. (...) ...elég lett volna, ha megveszed ennek a szériának egy drágább modelljét."
    Nem.
    Ugyebár régi vita, főleg erősítők, azután forráskészülékek, végül hangsugárzók terén, hogy a végső hangban mennyit számít a kapcsolás, és mennyit egyéb szempontok (Walker mester "szerint" ugyebár nagyjából 100% a kapcsolás szerepe, ugyebár az ő "jól megépített" erősítői "egyformán" szólnak). Vegyük a "hagyományos" hangdobozokat a kónuszos, dómos, ribbon, AMT... hangszóróikkal (itt jelzem át a társtopikba, hogy az ELAC-ok JET-je nem ribbon), passzív keresztváltóikkal, belső vezetékeikkel. Ezekben a kapcsolás variálására relatíve elég szűk a lehetőség, mondjuk kb. "10%"-ot számítson az utak száma, kb. "10%"-ot a szűrések meredekségének és helyének és karaktereinek és extra típusainak (pl. lyukszűrők, simítószűrők, Zobelek...) a megválasztása, és kb. 10%-ot a dobozkialakítás valamint a váltó hangolása frekvenciamenetre, fázisra, érzékenységre, erősítőterhelésre, tónusra... Én kb. így veszem, gondolom mások se tudnak nagyon más arányokat kitalálni, ahhoz képest, hogy az erősítőknél kb. "60-80%"-ot szokás számítani a kapcsolás szerepére a végső hangminőségben. A "hagyományos" hangdobozoknál tehát igen nagy ("számításomban" ugyebár kb. "70%" a szerepe az alkatrészminőségnek a végső hangban - amellett, hogy a tuningoló számára persze a kapcsolás variálására is adódnak lényeges lehetőségek, ha általában nem is annyira lényegesek, mint például erősítők esetében.
    Erősítők esetében is látható, hogy az alkalmasint legitimnek tekinthető alapkapcsoláson belül a részek kapcsolási-hangolási megoldásai vitatottak, és az is látható, hogy a kapcsolás kulcs- vagy nemkulcspozícióiba vitatott minőségű/karakterű/ár-érték arányú alkatrészeket helyeznek. "Hatványozottan" igaz ez a hangdobozokra.
    Bizonyos(!), hogy a Tigris által megvásárolt hangdoboznál ugyanabból a márkából magasabb áron megvásárolandó hangdoboz is tartalmaz olyan alkatrészminőségeket, amelyek ELEVE, gondolkodás nélkül minőségi cserére szorulnak, mert azon árú hangdobozba "GAGYIK". Amint már itt korábban is tárgyalták azok, akik ezen a nézeten vannak, egy-két audiofil manufaktúra kivételével mondjuk az egymilliós szint alatt biztosan nem találsz olyan gyári hangdobozt, amelyben ne lennének ELEVE, gondolkodás nélkül minőségcserére szoruló alkatrészminőségek. De a hárommilliós gyári hangdobozok többsége is tele van ilyenekkel (az erősítők is). Erre rakódik rá az ár-érték arányban cserélni megéri jellegű alkatrészek minőségi cseréje, aztán a kapcsolási hangolási tuninglehetőségek (ugyanis a tervezői ízlésen kívül abban is egy halom rövidtávú üzleti megfontolás van, hogy a kapcsolásokat hogyan alakítják ki).
    Most ne beszéljünk hangszórók minőségi cseréjéről, hiszen a hangdoboz a hangszórókészletétől identikus. Tigris hangdoboza gyárilag 270ezer. A belső alkatrészeire vezetékcserétől vagy nemcserétől függően mondjuk 50-100ezret okosan szánva el lehet érni ugyanattól a márkától kb. 500ezerért megkapható hangminőséget - állítjuk "mi", akiknek van erről tapasztalatunk. De nem ez a lényeg, hanem az, hogy adott alkatrészminőségek ELEVE "gagyik" az adott kategóriához képest, tehát ELEVE cserélendőek - sokszor elmondtuk. A gyárak azért építenek be "gagyi" alkatrészeket, mert az árszabászaik nem alkatrészárat számolnak, hanem alkatrészárszázalékot, tehát például a 300 forintba kerülő "gagyi" 10W-os terhelhetőségű kerámiaellenállás helyett azért nem teszik be a 400 (5W, párhuzamos ági) vagy 800 (10W soros ági) forintba kerülő és szépen szóló és szigorú tűrésű wire wound ellenállást, mert a gyári árszabászok nem az árkülönbséget (100 és 500 forint), hanem az árarányt (300 és 800Ft plusz presztízsár = 500 és 1000 forint) számolják fel pluszköltségként, és még erre rakódnak rá a kereskedelmi árrések szintén százalékban, tehát a 300 forintos alkatrésszel szemben a 400 forintos alkatrész plusz 100 forintját már kb. plusz 500 forintnyiként fizeted ki fogyasztói árként a hangdobozban. Ergo a Tigris 270ezres listaárú hangdoboza és az ugyanazon márka 540ezres hangdoboza közti gyártási-anyagbeszerzési költségkülönbség kb. 50-100ezer forint, amit ha "tuningolással" abszolválsz, általában nyerhetsz 150-250ezer forintot a fogyasztói árból (a két szélső érték itt aszerint van, hogy a csak a belsőségeket vagy a hangszórókat is nézzük). Ezek az általános, átlagos arányok, "felfelé" bőven találhatni kivételt (hiperextraultraprofit), "lefelé" ritkán, hiszen a kis forgalom, kis haszon elvű gyártó igencsak ritka.

    "a diy munkaóra nem olcsó, leginkább, mikor nem te csinálod magadnak"
    A DIY munkaórát magadnak csinálod (yourself), és ingyen van, hiszen ilyen vitákban mindig abból indulunk ki, hogy "akkor, ha a befektetett órákat nem rezsimunkaóraként, hanem hobbiélvezetként fogod fel". Aki ilyesmivel foglalkozik, élvezi ezt, és szívesen használja a nem pénzben mérendő szabadidejét erre - freetime is NOT money.

    "Nem kellett volna heteket/hónapokat szöszmötölni a "tuninggal"."
    Lásd mint fent.

    "Szerintem a dobozod ára már közelít a félmillióhoz, úgy cakk pakk, vagy nem?"
    Nem. 70ezerért vette, majd kammerer való megbeszélései és egyéb információi alapján beletett kb. 60ezer forintnyi alkatrészt, kiváló ár-érték arányban, felhozva a 270ezres listaárút kb. 450ezres listaárúvá. Ebben volt áthangolás, váltóáttervezés is. Ez az elvi kérdés, amiről beszélünk tuningjogilag. Ráadásul ezzel olyan lépéseknél tartunk, amelyeket nagyjából ELEVE meg "kell" lépni egy hangdoboznál, a kétszer-háromszor drágábbaknál is, lásd az első bekezdéseket.
    Következő lépés a magassugárzó kicserélése volt, ami már ugye véleményes, hiszen aránytalan lett a hangszórókészlet, de Tigris nagyon örült a változtatásnak, ami egyébként végülis megérte ár-érték arányilag is, mert onnan indultunk ki annakidején, hogy a gyári állapotú hangdobozában egyébként a közép- és a mélysugárzók aránytalanul jók a gyári magashoz képest (a korabeli megfeleltethető Chrono-típus kis sarkítással nagyjából abban volt más, hogy jobb magassugárzóval javították fel a GLE közepét és mélyét, amely középpel és méllyel két-háromszor annyiba kerülő dobozokat is építettek Cantonéknál akkortájt).
    Eddig olyan lépésekről beszéltünk, amelyeket nagyjából ELEVE meg kell lépni egy hangdoboznál, a kétszer-háromszor drágábbaknál is, lásd az első bekezdéseket.
    A harmadik lépés az volt, hogy Tigris belepistult, és egy-két helyre betett aránytalanul drága, kevés további minőségjavulást hozó alkatrészeket, közte egy olyat is, ami összességében talán még minőségjavulást se hozott, amit talán illogikus is volt odatenni (légmagos fóliatekercs a mélysugárzóhoz), de Tigris elfelejtette, amit korábban arról az alkatrészről kammerer magyarázott neki. Kammerer ezekről a lépésekről lebeszélte, de ezek már nem is az a terület, ami arra vonatkozik, amit fejtegetsz, hogy van-e legitimitása a tuningnak vagy sincs. Számos okból lehet legitimitása, sőt számos okból ELEVE szükségszerű, lásd az első bekezdéseket.

    "Nos, ennyiért használtan ki lehet fogni igen jó hangú dobozokat, amik (bármibe fogadom) gyári állapotukban is jobbak, mint a te tuningolt dobozod."
    Vagy jobbak vagy nem jobbak, de ezekre is ritka kivétellel majdnem ugyanúgy érvényes, hogy ELEVE szükségszerű belenyúlni - ezt is beszéltük már veled korábban többször. A ritka kivételbe beleférhet például az általad citált Grand Piano, amely ugyebár még Serblin gondozású klasszikus Sonus Faber, és vehetjük olybá, hogy nem kell ELEVE belenyúlni - de még abba is érdemes lehet.

    "Saját "P"-s dobozomba sem engednék belenyúlni senkinek, mert a zeneisége és úgy általában a hangja nagyon szerethető. Ennél csak rosszabb lenne azt gondolom, ha bármilyen "szakember" elkezdené hangolni a "maga szakállára"."
    Mások szerint pedig a tiedén is lehet néhánytízezernyi befektetéssel néhányszázezernyit javítani például az első bekezdésekben részletezett vázolt okok miatt. Mint sokadszor beszéljük veled, nem kell ehhez kaporszakállú mestergurunak lenni, elég a piaci helyzet átlátása, logika, kísérleti tapasztalat.

    "Te olyan utat választottál, ami talán, egyedüliként és kizárólag a te utad"
    Lásd mint fent, hogy meddig elment Tigris az úton, az már ritka, de maga az út nemcsakhogy sokak által járt, hanem részben ELEVE szükségszerűen taposandó út azoknak, akik akarnak valamennyit lépegetni a Lánchíd pesti hídfőjétől a Keleti pályaudvar felé a mindig csak egy orto-nyival jobb lemezjátszók mentén.

    "én még mindig bízom a "gyári" tervezőkben, jobban, mint egy "autodidakta" , magát félstennek tartó "mesterben", aki a tunig elkészülte után (akár) lyukat magyaráz a hasadba,"
    Lásd mint fent, nem feltétlen van szó szakállas gurukról. Vegyük a magyar két végletet. Például Szabó Zoli elmondja mit csinálna vele, mit tart jó ár-érték arányú általános minőségjavításnak, és mit inkább csak ízlésváltoztatásnak, te eldöntöd, mit kérsz, majd a tuning után vagy azt hallod, ami történt, vagy megplacebózod magadnak (nem te, általános alany). Vagy beszélsz Tüű Karcsival, lyukat beszél a hasadba, nem árul el gyakorlatilag semmit abból, hogy mit fog csinálni a pénzedért, ezután vagy megrendeled az egész csomagot vagy nem, és ha megrendeled, akkor a tuning után vagy azt hallod, ami történt vagy megplacebózod magadnak (általános alany). Mindkettő felfogás végén-kimenetén ott van a nyilvánosság, az elégedett vagy elégedetlen fogyasztók elmondják nyilvánosan, hogy miért elégedettek vagy elégedetlenek összességében - tehát nem tudományos nyilvánosság, de nyilvánosság, a nyilvánosság erejével (no persze az elégedett vélemények hajlamosabbak nyilvánosságra jutni, de ez más téma).
    A félistenségség és hasi lyukmagyarázás témában pedig miért bízol jobban a gyári tervezőkben (futószalagmunkások)? Nem szoktál gyári marketinganyagokat olvasni adott termékekről? Nem szoktál kereskedői marketinganyagokat hallani-látni adott termékekről? Azoktól nem lyukad a hasad? A ProAc katalógustól nem lyukad a hasad?

    "a tunig elkészülte után (akár) lyukat magyaráz a hasadba, (...) Na ezt nem..."
    Ha az általános alanyodat most rád értelmezzük a lyukassá magyarázott has ügyében, a felfogásod okaként eszerint jelentős szerepet játszik, hogy rossz véleménnyel vagy a saját szellemi szuverenitásod mértékéről. De a te szuverenitásod nem vetíthető rá az általános alanyra, ugyanis számosan vannak olyanok, nagymérvű szellemi szuverenitással, akiknek nem magyarázható lyuk a hasába, legfeljebb egy kis bőrlehámlás. Őket degradálod folyamatosan az ilyen irányú kifejtéseiddel - no és azokat a tuningszolgáltatókat, akik nem magyaráznak lyukat a hasadba (általános has).

    Szerk.:
    "de ha szerinte egy ProAc Response 1.5-öt azonnal szét kell szedni, mert gyári állapotában hallgathatatlan"
    Látod megint a túlhajtás, túlsarkítás. Tigris ezt mondta (kiemelés tőlem):
    "ez a hangváltó kritikán aluli hangminőséggel rendelkezik, a vezeték meg szintén...izé."
    Kammerer ezért is megfeddte Tigrist, minthogy erősen túlzásokba verte magát, de nem mondta, hogy a Response-od hallgathatatlan.
    Lásd Tigris finomulása:
    "nem vitatja senki, hogy jó dobozok azok a dobozok, csak lehet sokkal jobb is, az a hangváltó is sajnos vissza fogja a dobozokat. Gyári állapotban is szerethetők, de lehetnek jobbak is, ami a felső kategóriás dobozokra jellemző hangminőséget jelenti."
    És ez eléggé igaz (a felsőkategória továbbra is túlzás).

    [ Szerkesztve ]

  • dgyuri0123

    nagyúr

    válasz btraven #11224 üzenetére

    Ilyenbe? Biztos nem. Ezen több a "gitt", mint a "faanyag". Ráadásul igen ronda lett a fóliázása is.

    "csak a zene van"

  • dgyuri0123

    nagyúr

    válasz #71562240 #11225 üzenetére

    Személyes érintettséged okán vagy ennyire "pipa"? :)
    Megértem, de akkor sem adok neked igazat. A te elképzelésed is egy a sok közül. Miért kellene beállnom tigris és te mögéd, ha egyszer nem értek veletek egyet?
    Csak annyit kérnék, hogy ne légy elfogult, mert most az vagy, nem is kicsit. Kár volt ilyen hosszasan taglalnod, célozgatnod, hogy mennyire nem értek a hifihez. Személyeskedés nélkül nem ment volna?

    Vannak tapasztalataim az általad nagyra becsült mesterekkel és ebben sem értek egyet veled. Mikor finoman céloztam valamire, még én lettem süket f@sznak kikiáltva általa (Sz.Z.) , hogy azt én nem is úgy hallom, ahogy kell. És különben is szar a rendszerem, ha így meg úgy hallom amit. Ez a lyukat a hasba... Hagyjál már kérlek... Sz.Z.pont az az ember, aki ellentmondást nem tűrően vélekedik bármiről és természetesen mindenki dilettáns seggfej rajta kívül. Más mesterekere utalt...
    T.K. pedig úgy javította meg egy B&W dobozom magassugárzóját, hogy a porvédőt nem a helyére tette, hanem kívülről rábiggyesztette a műanyag keretre, amitől természetesen az egész membrán kijött a helyéből és el is szakadt a tekercselése. Nekem kellett megforrasztanom és normálisan visszahelyeznem a helyére.. Jók a példáid... de tényleg. :R

    A többire nem is reagálok, mert minek?

    [ Szerkesztve ]

    "csak a zene van"

  • #10726912

    törölt tag

    válasz dgyuri0123 #11227 üzenetére

    Még mindig két külön vélemény ( vagy több) leírhatóságáról kéne szólnia ennek a topiknak, nem arról, hogy egymást győzködjük.
    Ismerjük egymás érveit, nézeteit, ha mind egyforma utat járnánk a hifiben és egyféle dolgot szajkóznánk, akkor lehúzhatnánk a rolót.
    Kammererrel rég nem értünk egyet a hifiben, mégis tiszteljük egymást a másféle nézeteink ellenére. Elfogadjuk, hogy a másiknak más a véleménye, mégha nem is értünk egyet.
    Ismétlem, kammererrel nem pendülünk egy húron, pusztán most nagyjából ( ha figyelsz, most sem teljesen) egybeesik a mondandónk.
    Szerk: azt meg senki nem mondja, hogy sz.r a rendszered, csak az eltérő véleményeket ne vedd személyes támadásnak.

    [ Szerkesztve ]

  • RetepNyaraB

    veterán

    válasz dgyuri0123 #11227 üzenetére

    "T.K. pedig úgy javította meg egy B&W dobozom magassugárzóját..."

    A Költő szövegében azt hiszem viszonylagos negatív példának hozta TK munkásságát, mert előszeretettel vakít, konkrétumokat nem mond, aztán te fizetsz jó sokat, majd a végén ennek tükrében elégedettre hallgatod a produktumot. Tehát pont ebben a pontban nem érdemes rárúgni az ajtót a Kamarásra. A többit intézzétek el :DDD

    "I don't know half of you half as well as I should like; and I like less than half of you half as well as you deserve."

  • #71562240

    törölt tag

    válasz dgyuri0123 #11227 üzenetére

    Csak a tények kedvéért. (Az egyszerűség kedvéért most első személyben szólok a tőlem szokott harmadik személyű tárgyalásmód helyett, de vedd úgy, hogy továbbra is harmadik személyben beszélek kammererről, hehe.)

    "Személyes érintettséged okán...?"
    Nincs ilyenem.

    "vagy ennyire "pipa"?"
    Most is te voltál és vagy "pipa", mint jellemzően, ha készülékedről van szó.

    "A te elképzelésed is egy a sok közül."
    Nem az én elképzelésem, hanem sokaké. Kevéssé elképzelés, inkább tapasztalatösszegzés.

    "Miért kellene beállnom tigris és te mögéd"
    Miért kéne? Nem volt ilyesmiről szó a szövegemben (sem). Tagadtad a tuning lehetséges legitimitását, én pedig a lehetséges - alkalmasint szükségszerű - legitimitását ábrázoltam a szövegemben. Általánosságban. Függetlenül attól, hogy ki ki mögé áll vagy sem.

    "Csak annyit kérnék, hogy ne légy elfogult, mert most az vagy"
    Szikár tényekről és tendenciákról beszéltem, semlegesen.

    "Kár volt ilyen hosszasan taglalnod, célozgatnod, hogy mennyire nem értek a hifihez."
    Nem történt ehhez hasonló sem. Hogy mihez nem értesz, arról egyetlen utalás volt: nincs arról tapasztalatod, hogy Tigris készülékei milyenek voltak gyári állapotukban - tehát amikor majd meghallgatod őket mostani állapotukban, nem tudod majd megítélni, hogy mennyit javultak vagy romlottak a "tuningok" révén.

    "Személyeskedés nélkül nem ment volna?"
    Ezt nekem lenne okom kérdezni tőled.

    "Sz.Z.pont az az ember, aki ellentmondást nem tűrően vélekedik bármiről és természetesen mindenki dilettáns seggfej rajta kívül."
    Én és sokan mások nem ezt tapasztaltuk, de ha neked ilyen élményeid vannak vele, lehet, hogy Zoli nem volt elég jó példa, mint aki nem beszél lyukat a hasadba (általános has).

    "T.K. pedig úgy javította meg egy B&W dobozom magassugárzóját,... (...) Jók a példáid... de tényleg."
    Ismert eset, sokatmondó eset, de nem vonatkozik a tárgyalt téma egyik vetületére sem.

    "A többire nem is reagálok, mert minek?"
    A nemtöbbire se reagáltál - kivéve Szabó Zoli példáját, az az egy vonatkozott a szövegemre.

  • #03969024

    törölt tag

    válasz dgyuri0123 #11218 üzenetére

    Már párszor levezettük, de legyen itt újra:
    Vegyünk egy általad oly' sokszor emlegetett "milliós" dobozt. Ebből durván az egyharmada mindenféle adó. A maradék fele a kereskedő haszna. Az ár egyharmadát kapja a gyártó. (Elméletben, mert állítólag a kiskereskedelmi ár 10-20%-a jut neki.) Tehát, nagyon ideális esetben kap 300k-t. Ennek legalább a fele a gyártási költség. Szóval, 150 ezer jut hangszórókra, dobozra, hangváltóra, drótokra, csillapítóanyagokra, stb. Valószínűleg ez kedvezményes ár, a nagyobb tételű vásárlás miatt. Számoljunk inkább 250 ezret. Innen indul a "dájer". Mindent persze nem tud, vagy nem érdemes saját kezűleg megcsinálni, ezért szokás azt mondani, hogy kb. fele áron jutsz hozzá ugyanazon, vagy még jobb (ízlésednek jobban megfelelő) dobozhoz.
    A spórolásról: Az én hangszóróbeszerzésem azért áll, mert a mélysugárzóból csak olyat tudtak volna azonnal szállítani, amely valamelyik hangdobozgyártó megrendeléséből maradt, más (OEM) típusszámon. Ugyanaz a hangszóró, csak a két rezonanciacsökkentő tappancs hiányzik róla, amelyeket vélhetően nem véletlenül rakott rá az Accuton. Persze, így néhány Euróval olcsóbb... Nézd meg, mennyibe kerül bármelyik gyártónál egy ilyen hangszórókkal szerelt doboz!
    Szabó Zoliról csak annyit, hogy aktív tagja a "dájer" fórumoknak, rendkívül segítőkész. A tanácsait megfogadni persze nem kötelező, lehet, más szempontok alapján látja a dolgokat. De jóindulatú, s ez a lényeg!

  • dgyuri0123

    nagyúr

    válasz #71562240 #11230 üzenetére

    Ez a hozzászólásod is lyuk beszélése mások hasába.

    Egyetlen dologra reagáltam, még a legelején, jelesül arra, hogy tigris immáron tucatszor adta elő a "gyári doboz szar" című monológját. Részemről ez már lerágott csont. Nem kéne mindenkit azzal traktálni, hogy amit most hallgat, az vállalhatatlan, csak mert gyári. Ergo birálunk valamit úgy, hogy fogalmunk sincs mit és miért birálunk. Ennyi... nem több, nem kevesebb. Tigris inkompetens, hiteltelen lett számomra azzal, hogy kizárólag "szarozni" tudja mások gyári elektronikáit.
    Tuningolni bármit lehet, de szerintem a tervezett összeget inkább költsük jobb elketronikára, ne kondikra, drótokra, biztosítékokra és munkadijra. Ez is csak ennyi, nem több, nem kevesebb. Ne akarj a számba adni olyat, amit nem mondtam, vagy amit nem kívánok a számba venni. Amit mondtam, amellett kitartok, mert nem érzem hifi-eretnekségnek a véleményemet.

    RetepNyaraB.O. K. Ezt tényleg benéztem. :R

    lacerboy akkor szerinted 150e-ből lehet építeni egy gyári 1 milliós dobozt. Nem baj, ha ezt nem hiszem el?

    [ Szerkesztve ]

    "csak a zene van"

  • bta1

    őstag

    válasz #71562240 #11225 üzenetére

    A gondolkodás nélküli cserékből szokott lenni a legtöbb probléma, már ha a hobbista valaha is eljut a Darvas-pontig, azaz tudatosul benne a csalódás, hogy a legésszerűbbnek tűnő modifikáció sem fenékig tejfel, és elátkozza a pillanatot, amikor gondolkodás nélkül belenyúlt (tévéadásban látott "okosság" szerint a húsvét ugyebár a nyúl ünnepe :W ).

    A Naim vagy a Wilson csinálja jól. Kiöntik nem-átlátszó műgyantaféleséggel, nehogy kísértésbe essen a diyer ambíciókkal megátkozott hifista. Alábbi képen egy igencsak drága kétutas doboz váltófejlesztésének valamelyik állomása látható.

    Ezeket a kondikat a hígendista közvélekedés a legnagyobb jóindulattal is csak középszerű minőségnek tartja. Az áramkör (micsoda skandalum!) faforgácslapra van szerelve, melyről a hifiovisok is tudni vélik, hogy erősen elszínezi a hangzást. Nehogy lemaradjon a kétmisis találós kérdés... az ominózus állódobozt milyen erősítőhöz ajánlják?

  • bta1

    őstag

    válasz dgyuri0123 #11232 üzenetére

    Mindegyiküknek készséggel elhiszem, h a a gyári hangdobozuk, erősítőjük v. bármijük (egyéni preferenciáik szerint) sz@r , csak akkor lássák be, mekkora lúzerség volt megvásárolni :DDD

  • #10726912

    törölt tag

    válasz dgyuri0123 #11232 üzenetére

    El kéne engedned ezt a személyes támadás minden, ami eltér a te véleményedtől, mert nagyon unalmas. :U A többi csúsztatásodról meg még feleslegesebb beszélgetni.

  • dgyuri0123

    nagyúr

    válasz #71562240 #11225 üzenetére

    "Tigris sokadszor is mondhatja, hogy sokadszor is olyasmiben teszed le ezügyben a garast túlkategorikusan túlkategorizálva, amiről nincs tapasztalatod (és nem is lesz, mert amikor majd járvány után elmegyünk Tigrishez hallgatózni, akkor se lesz összehasonlítási alapod, hogy a készülékei milyenek voltak gyári állapotukban). Sokadszor beszéljük a témát, sokadszor járunk benne körbe a kivezető út helyett."

    Őszintén? Nem is érdekel, hogy egy abszolút közepes minőségű doboz jobb lesz e a tuningtól, mert biztosan jobb lesz, ha hozzaértő végzi a beavatkozást. De hol van ez most egy Response 1.5 mellett? A kérdés teoretikus, hiszen soha em fogjuk tudni összehallgatni őket. (Az a Response amiről szó van nem is az enyém. Ennyire figyelsz.... :) ) Lényeg, 260e volt az ominózus doboz.. Tigris doboza mennyibe van ezidáig? Esetleg többe? Lehet hogy "az a" Response amit birál, gyári állapotában is elpicsázná a sajátját? Na erről beszélek.

    Tiger.huhhhh.
    Unalmas vagyok? Szerintem az unalmas, ahogy te minden gyári elektronikát "leszólsz" . Vedd már észre, hogy te mész szembe a józan ésszel, nem az, aki inkább cserél. Talán "Tapaizo" , vagy "haraso" is zakkant, mert inkább másik dobozt vett, ahelyett, hogy szénné tuningoltatta volna a meglevő dobozát? (bocs attól, akit most bekevertem) :R

    [ Szerkesztve ]

    "csak a zene van"

  • bta1

    őstag

    válasz #03969024 #11231 üzenetére

    A nyilvánvaló hátrányokról sem kellene megfeledkezni, mert bizony durva korlátokat jelentenek! Kezdjük a legkevésbé vitathatóval: a diyer sokkal drágábban tudja megvásárolni a hangszórókat, vagy bármiféle alkatrészt, mint a többszázas / többezres tételben rendelő gyártók. Gyakorlatilag nincs lehetősége 8-10 féle hangszóróval, dobozkonstrukciókkal kísérletezni, mert akkor a produktuma – minden költséget belekalkulálva – nem olcsóbb lesz, hanem sokkal drágább.

  • dgyuri0123

    nagyúr

    válasz bta1 #11234 üzenetére

    Innen közelítve, van ebben igazság. :)

    Az "ember" azzal ismeri be, hogy eljárt az idő az éppen aktuális elektronikája felett, hogy felteszi apróra a cuccot. Igy van ez rendjén. Inkább így, mint hogy szanaszét szedjem a jelenlegi i22-met, mert itt ott vannak gondok vele. Hol vagyok én ahhoz, (vagy az az öntelt diy-er), hogy belenyúlkáljak egy "D" osztályos, évtizedek óta fejleszt-getett erősítő "hasába", azzal a szintén öntelt gondolattal, hogy én (ő) majd biztosan jobbat csinál belőle, mit a gyár mérnökei. Nem mondom, hogy ez lehetetlen, de nem is magától értetődő, ahogyan azt most sugallani vélik egyesek. Ha így lenne, nem tudnánk venni egy belenyúlás mentes, másodkézből való holmit sem, mert a "majd én megmutatom" diy-erek egyre másra vernék szanaszét a gyári hangzást és ez még talán a legkisebb gond, amivel árthatnak egy elektronikának.

    "csak a zene van"

  • #03969024

    törölt tag

    válasz bta1 #11237 üzenetére

    Természetesen igazad van, bár a "sokkal drágábban" elég tág fogalom. Accutonnal dolgozó gyártók nem hiszem, hogy többezres tételben rendelnének, nincs akkora forgalmuk. Gondolom, azzal is egyetértesz, hogy a diyerek is legnagyobbrészt másolnak, máshonnan veszik az "ihletet", kevés a saját kútfőből diyerkedett dolog...

  • Mathiask

    senior tag

    válasz #03969024 #11231 üzenetére

    "Ugyanaz a hangszóró, csak a két rezonanciacsökkentő tappancs hiányzik róla, amelyeket vélhetően nem véletlenül rakott rá az Accuton."

    Mintha fotón láttam volna ilyesmit. Az olyan, mint mondjuk egy 5-10Ft-os nagyságú "szivacs" korong a hangszóró hátuljára ragasztva? Mikor láttam egy ilyen képet, akkor az fogalmazódott meg bennem, hogy 1.: miért nem inkább a 2-4 korong tömegével "súlyosabb" és ezzel együtt merevebb pillét terveztek, hogy ne kelljen még pluszba ragasztani valamit a hangszóró hátsó felére és hogy 2.: a 2-4 ráragasztott "szivacs" nem túlságosan csökkenti-e a homogenitást, tehát, hogy másképp viselkedik a ráragasztott "szivacs" közelében a membrán és máshogy azoktól legtávolabb?

  • #71562240

    törölt tag

    válasz dgyuri0123 #11236 üzenetére

    "Az a Response amiről szó van nem is az enyém. Ennyire figyelsz.."
    Te "figyelsz" ennyire. Egy fél pillanatig se forgott olyasmi az agyamban, hogy a kiindulásban tárgyalt Response a tiéd lenne. Nem is adtam olyan jelet, ami arra utalna, hogy ezt hittem volna. De miért is hittem volna, hogy fehér_ember új hangdoboza, aminek a kereséséről én már hetek óta beszélgetek vele, a tiéd lenne?!

    No és Tigris szintén fehér_ember-nek mondta amit mondott az általa kritikán alulinak aposztrofált hangváltóról, fehér_ember pedig nagyjából nem szólt erre semmit. Nagyjából tudomásul vette, hogy Tigris így véleményezi az ő doboza hangváltóját. Te ragadtad meg ezután az alkalmat felhorgadni Tigris mondásán (mint idéztem, én percekkel a mondása után megkritizáltam Tigrist a túlzása miatt, és egyébként fehér_emberrel is megbeszéltem több levélben, hogy az egy józan alkatrészszintűnek mondható váltó, józannak mondható, jól ismert belsőkábellel - kivéve az ellenállásokat, amelyet szerintem érdemesebb gagyinak nevezni, mint józannak), és a vita utána abból lett, hogy előhoztad a te vesszőparipádat, miszerint a "tuningnak" nincs legitimitása. Eddig nem lett volna gond, ez egy príma vitatéma, nem véletlenül kerül szóba oly sokszor. A gond abból lett, hogy aztán te megint személyesre vetted. Most meg te jössz nekem azzal, hogy nem is tiedről volt szó? Én nálad ezerszer jobban tudom, hogy nem a tiedről volt szó, én ezt már hetek óta tudom, mivel fehér_emberrel március elsején kezdtünk beszélgetni, hogy milyen kicsikére cserélhetné le kényszerűen a böhömjét a leendő kicsike új szobája miatt, és másfél hete, március 25.-én beszéltük meg, hogy a Response 1.5 lett az, és azóta is beszéltünk róla egy s mást.

    A tiedet is te hoztad ide, lásd a tőled idézett szövegre válaszoltam mindenütt, ez esetben is:
    ------------------------------------------------------------
    ""Saját "P"-s dobozomba sem engednék belenyúlni senkinek, mert a zeneisége és úgy általában a hangja nagyon szerethető. Ennél csak rosszabb lenne azt gondolom, ha bármilyen "szakember" elkezdené hangolni a "maga szakállára"."
    Mások szerint pedig a tiedén is lehet néhánytízezernyi befektetéssel néhányszázezernyit javítani például az első bekezdésekben részletezett vázolt okok miatt. Mint sokadszor beszéljük veled, nem kell ehhez kaporszakállú mestergurunak lenni, elég a piaci helyzet átlátása, logika, kísérleti tapasztalat."
    --------------------------------------------------------------

    Én nem figyelek?!

    [ Szerkesztve ]

  • Dißnäëß

    veterán

    válasz bta1 #11233 üzenetére

    Elko-kkal mit kezdenek 20 év múlva ? Úgy értem, a tulajok. Gyártó nyilván tesz rá, se gar, se semmi. Ha kiöntik az egész váltót. (Amúgy nem hülyeség). Szóval ott porlad el benne a kiöntött üregében ? Vagy nyista elko, mert ördögtôl való és eleve kerülik ?

    Nagyon nem hülyeség amúgy a mûgyantával kiöntés, ez most nagyon elgondolkodtatott. Tök jó ötlet. Pedig triviális lenne, trafót is kiöntöttet kértem Elektristôl, miközben meg sem fordult a fejemben, hogy váltót is simán lehetne, jó ötlet. (Ha már beállt a dolog, mert azért egy jó passzív váltó nem könnyen születik meg).

    Lá lá lá lá lááá lááá.. Lá lá lá lá lááá lááá .. Lá lá lá lá lááá lá lááá lá lá lá lááááá láááá

  • fehér_ember

    addikt

    válasz #71562240 #11241 üzenetére

    Örülök hogy lett egy kis élet a topikban :)
    Igen, neked előbb el szoktam fecsegni amiket a fejembe veszek.
    Persze a fórumról is bárki összevadászhatta volna hogyha már kis doboz, akkor dynaudio, royd volt nálam porondon a proac után, de végső soron akár még egy olcsó jpw ml910-est vagy valamilyen arcust is bevállaltam volna.

    Szívem szerint a kábelt a mostaniban azonnal cserélném; viszont az a kis bibi, hogy ami van nekem itthon furutech monokristályos, azzal sincs tapasztalatom.
    Majd meglátom milyen lesz a kis helyiségben. Illetve meg is kell ismerni, szokni, előbb. Másképp honnan is tudnám utána, hogy mi változott és milyen irányban, mértékben.
    Ha a váltóhoz nyúlnák, akkor meg inkább (mintmár írtam) egy totál másikat kívülre.
    Ha már lúd ... alapon is, többek közt.

    U.I.:

    Amúgy én sem voltam kíméletes tigrissel, meg mással sem.
    #11245 dgyuri0123 Nem születtem buzinak és azóta sem tudnám elképzelni magamat annak.

    [ Szerkesztve ]

  • #01758976

    törölt tag

    Kettő darab tuning dobozom volt. Avon 5 volt az egyik, ezt valami igazi mester csinálhatta messzi lengyel honban, mert borzasztó volt, az egyik oldali magas problémát, elfedte a másik oldal tompasága ;] Talán két hétig volt nálam, de talán két napot ment.
    Knight 5, T.K. tuninggal, Karcsiból semmit nem tudtam kihúzni mit tett a dobozzal. Viszont annyira nem is igen érdekelt, mert sokat lépett előre a doboz, megítélésem szerint. Ezzel T.K. munkáját nem tudom megítélni, lehet csak szerencséje volt, lehet nem. Sokáig jól skálázodott a rendszeremmel, annyira mikor jött egy AP C20 csere lehetőség kis ráfizetéssel, inkább nemet mondtam. Több szempontból jobb volt a C20, de másokban meg nem. És ha maradtam volna a K5-nél, akkor is helyes döntést hoztam.

  • dgyuri0123

    nagyúr

    válasz #71562240 #11241 üzenetére

    Ja értem. Ha fehér ember nem szól semmit az ostobaságokra, akkor nekem is kötelező lenne csendben maradnom. Azt hittem ez egy fórum, ahol nem kell engedély ahhoz, hogy írjak kedvemre. Akkor jó homokozást nektek. Ismét elment a kedvem hogy jelen legyek. Nem kellett hozzá sok idő. :)

    "csak a zene van"

  • Dißnäëß

    veterán

    válasz #03969024 #11239 üzenetére

    Nem kézzelfogható fogalmak ezek, hogy mi a DIY és hol kezdôdik, meddig tart.

    Erôsítôkbôl vannak bevált kapcsolások, melyeket így vagy úgy, rengetegen használnak. Pontosan ezért. Attól még DIY, hogy xy neves gyártó és/vagy annak mérnöke leközölte DIY-osoknak 1:1 a gyári megépített kütyü instrukcióit. Szerintem.

    Az is DIY, hogy én bénán lakkozok, a doboz még csak-csak meglenne, de lakkozás ? Szóval inkább a teljes famunka asztalosra bízva, na de a terveket én adom, milyen merevítés, hova, én mondom meg, minden fiszfaszt én határozok meg neki, végül átnézem a próbadobozt és ha minden ok, mehet a végsô. Azt hazaviszem, jön a belseje, csillapítás, hangszórók, járatás, csô hangolás.. szerintem a doboz is DIY akkor is, ha bizonyos elemeket más segít nekem megcsinálni.
    Mint ahogy a hangszórókat sem a DIY-er készíti el, meg a mágnest legyártani, csévét tekerni, stb stb.

    Szerintem.
    De leginkább azt nem látom, miért lett ekkora téma ez. Nemtök8 ? Élvezi az alkotó azt, amit csinál, azt, ami születik. Jó esetben a születés után is.. :U

    És akkor egy Hypex DIY rommá integrált erôsítô modul sem DIY ? :U Még maguk is annak hívják .. :D
    Izzadtságszagú nekem nagyon ez a "mindennek találjunk egy skatulyát" gondolkodás, most épp a "mi a DIY" mentén. Nem lehetne egyszerûen csak élvezni ? :U
    (Ez nem Neked szólt, csak így teoretikusan mindenkinek).

    Lá lá lá lá lááá lááá.. Lá lá lá lá lááá lááá .. Lá lá lá lá lááá lá lááá lá lá lá lááááá láááá

  • #03969024

    törölt tag

    válasz Mathiask #11240 üzenetére

    Jellemzően a drágább kerámia, esetemben a szendvics membránokon alkalmazza az Accuton.
    1: Szerintem a nagyobb membrántömeg rontaná a hangszóró kívánatos paramétereit. Vélhetően nagyobb mágnest és tekercset is igényelne.
    2: Amiért sokan szeretik, vagy éppen nem szeretik ezeket a drivereket, pont a merev membránjuk, amelyen (gondolom) igencsak keveset ronthat a két kicsi pötty. Bizonyosan nem véletlenül kerültek oda...

  • #71562240

    törölt tag

    válasz dgyuri0123 #11245 üzenetére

    Majd visszajön a kedved. Aztán majd ismét hamar elmegy valami ürügyén. :Y

  • #03969024

    törölt tag

    válasz Dißnäëß #11246 üzenetére

    Szerintem a DIY sokaknál anyagi kérdés is. Mindig szerettem volna csöves erősítőt, de nem igazán lenne rá 3-5-15 millióm. Nem én készítettem, de ugye nem gyári készülékem lett. Hogy a hangja felér-e a nagyokéhoz? 3-5 millióhoz SZERINTEM igen, töredék áron. Doboztéma valami hasonló. Tény, hogy sohasem tudom majd árában eladni, ez nem is cél.
    Egyébként jó ezekről beszélgetni, bizonyára sokan tanulnak belőle valamit. Csak nem szabad megsértődni, ha valakinek más a véleménye, lásd dgyurit! Minden hozzászólásban van igazság. Látod, a kezdetektől próbál lebeszélni a projektről hárásó, bta1, dgyuri is. Ki milyen vehemenciával... Igazuk van, akár el is lehet rontani, de azért gondoljunk bele: Adottak a hangszórók, azokhoz hangolunk egy dobozt, egy hangváltót. Az utóbbi a rizikósabb, de bízom kammerer tapasztalatában, legfőképp a fülemben. Előbb utóbb majd összeáll...
    Visszatérve, most akkor haragudjak meg az említettekre? Nagy valószínűséggel nem a rosszindulat beszél belőlük... Mindenkinek van tapasztalata, véleménye, jó az, ha leírják, de a végtelenségig erősködni, megsértődni, elvonulni nem szabad!

  • Dißnäëß

    veterán

    válasz #03969024 #11249 üzenetére

    Tényleg, doboz hol készül ? Te Magad, vagy ismerôs ? Mi lesz végül az anyaga ?

    Lá lá lá lá lááá lááá.. Lá lá lá lá lááá lááá .. Lá lá lá lá lááá lá lááá lá lá lá lááááá láááá

Új hozzászólás Aktív témák