Új hozzászólás Aktív témák

  • Hieronymus

    addikt

    LOGOUT blog

    válasz #71562240 #11788 üzenetére

    Az a baj, hogy azt nem érted meg. az analóg adatátvitel megpróbálja a valóságot teljes mivoltában reprodukálni. Nyilván vannak korlátok, de azok a korlátok a digitális adatátvitel esetében is léteznek.
    Az énekhangot rögzítő berendezés nem képes jobbat eredményt produkálni, mint amit a rögzítéshez felhasznált mikrofon előállít.

    Az audiovizuális tartalmak esetében maradjunk a képi megjelenítés részénél.
    Pontosabban a televíziónál. Optimális segítség a probléma tisztázásához.
    A televíziózás nem (teljesen) analóg adatátvitel.
    Van egy digitális része. A valóság leképezése mintavételezéssel történik. Ismétlődő időpillanatokban kerül feldolgozásra, a tévén képernyőjének egy kiválasztott pontján megjelenő szín és fényerősség.
    A következő mintáig a gerjesztett kijelző pont megtartja elméletileg az állapotát. A változás akkor következik be, amikor az elektronok újra gerjesztik a fénykibocsájtó anyagot. Ha a fény kibocstásának hossza túl rövid, akkor villódzik a kép, ha túl hosszú akkor elmosódik a kép.
    Az analóg esetében a gerjesztés erőssége folyamatosan változik. A digitális átvitel esetében egy értéket tart meg a pixel, amíg új érték nem érkezik.

    Legyen egy primitív kijelzőnk, nagyon alacsony monokróm felbontású.

    oooooooOoo
    oooooooooo
    oooooooooo
    oooooooooo

    A nagy O betű legyen a vizsgált pontunk. Az analóg és digitális azonos időpillanatban fog változni az adott pont fényerőssége.
    Az analóg esetében mérhető áramerősséggel, a digitális esetében szám szerint előírt értékkel.
    A digitális lépcsőzetessége nem feltétlenül egyezik meg az analógra leképzett áramerősséggel, de az eltérés nem jelentős.
    Az analóg esetében minden megjelenített kép azonos információ mennyiséget tartalmaz.A tömörítetlen digitális átvitel ennél csak kevesebb tartalmazhat. Ha az analóg áramerősség a digitális átvitel két lépcsője közé esik, akkor le vagy felkerekítésnek kell bekövetkeznie.
    A tömörítés nélküli digitális kép, mérhetően kevesebb információt tartalmaz, mint az analóg. Elméletileg sem igényelhet nagyobb sávszelességet.

    Hogy ne legyen teljesen off a hozzászólás, visszafordítom a hangátvitelre. Ezért szeretjük, ha a mintavételezés több biten és magasabb frekvencián történik. Pontosabb leírását kapjuk meg a valóságnak. Szebben fog szólni a zene. Pont.

    Az egy másik történet, hogy ma már felül tudjuk múlni az elmúlt évszázad analóg zenelejátszás minőségét, digitális átvitellel. Az is egyértelmű, hogy egy natív 4K felvétel több információt tartalmaz az analóg SD felvételnél. (Alacsonyabb sávszélesség mellett.

    Továbbra is igaz, hogy az analóg sávszélességnél sohasem igényelhet többet azonos feltételek mellet a tömörítés nélküli digitális. A tömörítés csökkenti az igényelt sávszélességet, amennyiben lehetséges a tömörítés. A fehér zaj tömöríthetetlen, 100% az információ tartalma.

    PS.
    Ha elkezdesz személyeskedni, az nem engem minősít.

    Legyen béke! Menjenek az orosz katonák haza, azonnal!

Új hozzászólás Aktív témák