Új hozzászólás Aktív témák

  • MasterMark

    titán

    válasz dchard #99305 üzenetére

    Nem tudom így hogy mire gondolsz.

    Digi-nél ugye dinamikus prefixet kapunk ami nehezíti az otthoni konfigot LAN-ra. Van LAN-od, a saját prefixeden belül minden a cím a tiéd, az a LAN-od.
    Ami még ezzel gond, IPv4-en tudsz úgy alhálókat csinálni, hogy arrébb teszed a maszkot, hogy feloszd alhálókra a címtartományod. Na most IPv6-nál fix a hálózat és a hoszt azonosító hossza, szóval mindenképpen az első feléből kellene elvenni, ha alhálókat akarna valaki a publikus prefix-re. Ezzel az a gond hogy ennek a maximális hossza /64, és pont ennyit is oszt ki a Digi, szóval nincs helyed alhálókra a publikus tartományban. (/48 vagy /56 lehetne, és akkor marad pár bited saját alhálókhoz.)

    A dinamikus prefix még a tűzfalazásnál okozhat gondot, ott wildcardolni kell az elejét, vagy mindig hozzáigazítani a tűzfalszabályokat.

    A NAT-olást már most felejtsd is el, IPv6-on nincs értelme NAT-olni, nem is arra való, nem is úgy kell gondolkozni a hálózatokban mint IPv4-nél. Van kb. 18 trillió címed a kiosztott publikus alhálódban, az nem elég esetleg? :)
    Ha saját hálózatot is akarsz saját prefix-szel, hogy az fix legyen, akkor lehet használni a Unique Local címeket (ULA) amik nem routolandóak az internet felé, de a saját belső hálódon routolhatod.
    Így egy kliensnek lesz egy publikus internet felé menő címe (azaz Global), lesz egy a saját hálóhoz (az ULA), és lesz egy a kapcsolathoz, az a Link-local. (Ez utóbbi mindig van.) Kicsit fura lehet, de egy interfésznek lehet több IP-je, és nem csak IPv6-on, hanem IPv4-en is.

    Erre a témára ezt a videót szoktam linkelni: [link] Itt elmagyarázza szerintem egész jól, hogy milyen koncepció szerint lehet hálózatot tervezni IPv6-nál.

    Ezen belül több mód is van a címek kiosztására, a SLAAC (RA) vagy Stateless DHCPv6 vagy Stateful DHCPv6. Itt már messzire vezetnek ezek.

    [ Szerkesztve ]

    Switch Tax

Új hozzászólás Aktív témák