Új hozzászólás Aktív témák

  • pető bá'

    őstag

    válasz tuzpenge #10662 üzenetére

    Igen, kb 30-60mp az, hogy kancsóból víz a kosárba, feltenni, csésze, tára, előáztatás (igény szerint 5-20mp), shot még 20-40s igény szerint. De így végigolvasva akkor lehet alulbecsültem, és mondjuk 30-90s. :P

    De innentől kb tényleg ízlés kérdése:
    - ugye ez a kezdő topik, szóval most az előáztatás, nyomásprofilozás nem olyan dolog amit nagyon részletezni kéne, de az ökölszabály nyilván egy ponton túl elengedhető (adott esetben nagyon is. Turbo shot pl 15-20s alatt készül, de vannak nagyon hosszú kivonatolási profilok is, amikor 60-90s is lehet a teljes folyamat, talán ezek a végletek jelenleg).
    - hogy kiméred-e a vizet amit a kosárba (vagy tartály? :D ) töltesz, ez is egy döntés: ha kiméred előre, akkor lehet addig húzni a shot-ot amíg el nem fogy a víz, így akár nem is kell feltétlen mérni a kijövőt, ha már be van állítva egy kávéra a setup, csak végignyomod.
    Én nem szoktam kimérni a vizet, tele töltöm, és mérem a kijövőt: így nyilván marad a pogi tetején víz a shot végén is, tehát egy másik ("szemetes")csészébe még át szoktam nyomni a maradék vizet, hogy csak a száraz pogácsát kelljen kiszednem és ne a mocsarat :)

    De szerintem jobban jársz, ha 1-1 bemutató videót megnézel, szemléletesebb; persze lehet előmelegítéssel is vacakolni, ami szintén nyújtja a folyamatot, de közepes-sötét kávékkal nem igazán szükséges.

Új hozzászólás Aktív témák