Új hozzászólás Aktív témák

  • pető bá'

    őstag

    válasz fecke78 #12013 üzenetére

    Szigorúan véve nem, nem 3 nap alatt döglik meg a kávé, de ha otthon felöntesz 1kg-t és elfogy mondjuk egy hónap alatt, annak a végére jelentősen romlik a bab minősége, ez tény. Az, hogy ez mennyire érezhető, mennyit kell majd álltani az őrlőn ugyanahhoz a lefolyáshoz, mennyire változik az íze, természetesen kávéfüggő.

    Egy nem singledose őrlőbe fel lehet önteni 3-4 napi adagot, ha úgy kényelmesebb neked, valószínűleg nem lesz jelentős a különbség - cserébe egy tényezőt nem zártál ki a sok közül, erre próbáljuk meg felhívni a figyelmedet.
    Ha a negyedik napon kicsit gyorsabb a lefolyás, akkor nem tudod, hogy másképp tampereltél vagy egyenetlen volt az őrlemény a kosárban, vagy... vagy.. hát minden egyforma, lehet, hogy picit többet levegőzött a kávé?
    Aztán majd elkezded megpróbálni kizárni azt, amit a legkönnyebben lehet: legyen a lehető legfrissebb a kávé, mennyi idő kimérni? 20 másodperc?

    Amit viszont félreértettél szerintem, az a mennyire drága gép kell a jó kávéhoz - egy klasszikus olasz espresso-hoz nem kell elkölteni eurók ezreit otthonra.
    Az espresso az odafigyeléstől (őrlemény mérés, pogácsa előkészítés, lágy víz, bab tárolása) lesz jó, bármilyen gépen. Nyilván megvannak a minimumok, amik alatt szinte lehetetlen (normális őrlő, normális kosár), de ezt meghaladva egy klasszik olasz espresso-hoz nem kell csoda.
    többek között ezért is fordul elő, hogy tényleg remek ipari gépekkel készítenek pocsék kávékat olyan helyeken, ahol a személyzet legjobb esetben is maximum pincér, és szándék sincs a minőségi kávé elkészítésére, egyszerűen nem értenek hozzá.

    De szerintem adj magadnak néhány hetet, mielőtt ilyen sarkosan fogalmazol, hogy fingreszelés meg kioktatás :) Hidd el, mindenki a saját tapasztalatai alapján próbál segíteni, hogy elkerüld a zsákutcákat.

Új hozzászólás Aktív témák