Új hozzászólás Aktív témák

  • RetepNyaraB

    veterán

    LOGOUT blog

    Még december elején kaptam AVX Béla jóvoltából három kütyüt; így az év lejártával megosztom, milyen tapasztalatokat szereztem velük, ne maradjatok spam nélkül sziklveszterre:

    Hófehérke 58mm, nyomásszabályzós verzió.

    Megkaptam próbára a vadiúj, prototípus, nyomásszabályzós és 58-as méretezésű Hófehérkét.Mivel maga az alapgép nem friss, erről túl sokat nem szeretnék írni. Rendes öntvény kar, úgy látszik mára már Kínában sem divat a krómozott aloménijom, ez remek hír. Az 58-as kosárnak hála a legszélesebb választék kiegészítőkből elérhető. A felsőszűrő szerintem egy kicsit mélyebbre lóg az átlagosnál, sötétebb pörkölésekkel könnyen tele lesz a kosár és fel is ülhet/ragadhat a pogácsa. Kifejezetten érdemes a 100Ft tesztet szem előtt tartani, vagy a duplakosárral 16.5g körül nyitni a próbákat. Jár hozzá egész normális gyári tamper, van súlya, nem a vacak fröccsöntött műanyag. Igazából ugyanaz a fajta az összes olcsóbb gépnél és lehetne egyrészt élesen lapos a talpa (nem legömbölyített) másrészt 0,5-0,6mm-rel simán szélesebb, hogy ne kenje fel a kosár falára az őrleményt.Mivel ez egy alapgép, kis termoblokkos fűtéssel, ezért hatalmas gőzt, vagy forróra átmelegedő szűrőtartót ne várjunk el tőle. Igazából a kar csak az első húzás után lesz valamennyire meleg, bármennyit próbáltam "előfűteni". A termoblokk viszont rendesen működik, közepes pörköléshez is elég a kijelzett 90 fok. Ha gőzölnénk, felfűtés után érdemes 20-30mp-et üresen ereszteni belőle a "füstöt", ezután éri el a teljesítményét.Ami viszont az igazi újítás, az az állítható nyomás. Bal oldalt egy tekerentyűvel vissza tudjuk venni a gyárilag 13-15Barra hangolt pumpa teljesítményét. Ez pedig mindenképp remek dolog; segíthet a gazdagabb ízek felszabadításában, a kesere megregulázásában, barátságos turbo shot kísérletezésben. Mivel utólagos fejlesztés és prototípus is, ezért kicsit hendikepesnek érzem: maximum értéken kell kezdeni az ital készítést, majd a gombot óra járás irányban tekerve lehet leszabályozni a nyomást. Ha készítés után "bekapcsolt" állapotban marad a potméter, a gép rögvest hibaüzenetet küld és nem is működik a csapolás, míg vissza nem tekerjük alaphelyzetbe. Tehát az nem megy, hogy belőjük mondjuk 6, vagy 9Bárra és ott marad a világ végéig. Minden húzásnál el kell találni a megfelelő pozíciót. Szerencsére a beépített mérőóra segít ebben és kis gyakorlással mindenkinek menni fog egy tekerésből eltrafálni a kívánt értéket. Csak kicsit bosszantó megoldás - de tervek szerint nem is lesz drága és hát valamit valamiért: már maga a lehetőség itt, a legalsó árkategóriában egészen egyedülállónak mondható.Egy kis kritikai észrevételem még, hogy mint sok alsópolcos gép esetében, itt is egyszerűen alacsonyan van a gőzcső. Egy dupla kapucsínóra elég 5 decis kiöntő már csak nyögve fér be alá (igazából a kisebb is), nem is a csepptálca fölé, hanem egészen a gép mellett, meg alaposan el kell dönteni, mikor kihúznám a cső alól és közben is kínos mozgatni az ideális helyzet elérése érdekében.

    EG001 55mm

    Versenyképes kis őrlőt kaptam kipróbálásra a Hófehérke és Slim3810 mellé; az EG001 55mm kúpos késsel szerelt verzióját - az eredeti 48mm-es késének felpimpelt variációját.Maga az őrlő a kis konyha+gyanakvó feleségek ideális társa lehet. Alig nagyobb, mint egy kéziőrlő, teljesen fém borítású, igazán minőségi kinézete van. Sehol nem lóg ki a lóláb. A bekapcsoló gomb állhatna kicsit kijjebb, így viszont meg igazán szép még az is. Egyébként nincs a kínaiaknál kedvelt (és szerintem rendkívül bosszantó) több bekapcsoló gomb: megnyomod, pörög. Újabb nyomás, leáll. Remek. A honlap szerint 150-es fordulatszámon - ezt nyilván nem tudom ellenőrizni, de láthatóan elég lassú. A kis őrlőkre jellemzőbb jajgató motorhangja megvan, viszont jó hír, hogy nem hangos különösebben. A pici gépházban nem sikerült helyet szorítani a tápegységnek, ez elég nagy tégla, viszont a vezeték meg elég hosszú ahhoz, hogy szerintem a legtöbb esetben teljesen el lehet dugni valami mögé és így nem rondít bele az összképbe. Gyárilag jár hozzá őrleménypumpa, csinos kis fa záró fedléllel. Ezzel és egy spricc RDT-vel tökéletesen zéró gépecskét kapunk, semmi nem marad a garatban. A kiömlő alatt mágnesesen rögzülő pohárka figyel, stabil, csinos, nem megy mellé semmi. A gép felső, szintén mágneses kupakját lekapva kerül elő a körönként 60 osztású, amúgy fokozatmentes állítású őrlőtárcsa. A menetemelkedés remek, se kicsi, se nagy; két pöccintés már érezhető különbséget ad, de abszolút precíziós érzés. Nem lötyög, nem szorul. 5 teljes körrel lehet a felső késtartót leszedve hozzáférni a 7 ágú késhez. A gépecske szorgos vijjogás közepette kb 25mp alatt végez 18g közepesen pörkölt babbal. Mivel a "meleg" start egyszerűen kivitelezhető, semmi értelmét nem láttam azt firtatni, meg lehet-e akasztani a motort. Melegen nem. Anti popcorn tárcsa és hasonló nincs; az ember beleszórja a cuccot és ráteszi a fedőt. A presszótartomány nálam 15-25 közé esett, 20-22 körüli joker állással - ez igen kellemesen széles, majdani bekopott késnek is ad játéklehetőséget. A kés őrleményeloszlását nem tudom mérni, nincs Kruve szitám. Ízre egy decens, közepes kúpos eredmény jön ki - valószínű ez az őrlő nem omniburr, filterre nem erőltetném. Nem ez fogja meg a Lab Sweet késes Majort az ízversenyben, ugyanakkor elég mély árok választja el a belépő kategória Graef csapatától. Munkafolyamatban pedig kifejezetten példásan teljesít. A piaci létjogosultságát kicsit nehéz persze belőni, mióta a DF kb mindent letarolt az alsó és közép szegmensben. De azt gondolom, ügyes árazással (a jelenlegi Ft deviza értékéről nem nagyon van mit beszélgetni sajnos) a rendkívül minőségi kinézet és apró méret segítségével megtalálhatja a helyét valahol a DF 54 táján/kicsit alatta.

    EM3810B Slim

    Utoljára maradt a dizájncenter. Magas, keskeny, mély, csinos. Elsőre ezek tűnnek fel. Meglepően masszív géptest, a csepptálca fedele pl porszórt alumínium öntvény és gyanítom, hogy akár a gép előlapja is, legalábbis nagyon ugyanúgy néznek ki. A kezelőgombokat rejtő fej (mely bekapcsolás után egész ízlésesen körbefutkosó fénysorral jelzi a melegítős időszakot, majd a fény stabil körre váltva jelzi az üzemkész állapotot) vékony hídon át kapcsolódik a géptesthez, de nem tűnik bizonytalannak, leszakadósnak. Elsőre nagyon szorult a kar tömítése, de ez hamar bejáratódik, pár csepp víz pedig rögvest segít rajta. Alap kiegészítők nagyjából egyformák itt, az alsó szegmensben. Minőségi érzetet keltő, 440g kétfülű, öntvény kar, 18g dupla és fele ekkora szimpla kosár, tamper mint a Hófehérke és EM1 Lux esetében, ugyanazokkal a kifogásaimmal. Bekapcsolás után igen hamar üzemkész és a kisméretű termoblokk miatt nem is érdemes túl soakt várni, hátha átmelegszik - nem fog. Viszont az első két dupla után igen, ekkorra az egész fej és kar kellemesen meleg. A PID segítségével beállíthatjuk a megfelelőnek tűnő vízhőfokot - nyilván nem lesz a világ leghőstabilabb gépe, de ha nem kínozzuk extrém hosszú shtokkal közvetlenül egymás után, akkor nem is lesz ebből baj. Forró vizet is tudunk csapolni, ez üdvözlendő, bár a kis rezgő pumpa nem fogja pillanatok alatt telenyomni fél literes mackós bögrénket gőzölgő forró vízzel. A gőz gyárilag 130 fok a kijelző szerint, ez nem állítható (vagy nem találtam meg, hogyan). Gőzölés előtt érdemes 15-20 másodpercet üresen ereszteni, utána sokkal jobban teljesít. Dupla kapucsínóhoz a 250-300ml tejet nagyjából egy percig kell türelmesen forralgatni alatta. Ami kimondottan nagyszerű viszont, a gőzkar magassága. A keskeny, magas gépre egy igazi, hortobágyi gémeskutat szereltek - gyakorlatilag bármi aláfér, kétszer. Nagyon kellemessé teszi a tejgőzölést. Gőzkar persze nincs, csak egy nyomógomb, de ez még mindig kénylemesebb, mint az oldalsó, tekerős megoldások. Itt az első profi kivitel az EM1 Lux ipari stílusú karja, ami pöccintéssel vezérelhető, de ne legyünk telhetetlenek. Gőzről italra visszaváltva hamar le lehet hűteni a rendszert némi víz áteresztésével. Apropó ital: a felsőszűrő is rendben van, jó a vízterítés. A pumpa valószínű 15Bar körül üzemel, kijelzőt most nem kapunk. A gép 3-4mp előáztatás után rátolja a kakaót és gyárilag 35mp, programozható időtartamban készíti el szeretett duplánkat. Szerencsére háromjáratú is van, szépen lekapja a vizet a pogácsáról csapolás végén. Összességében ez egy jól elkészített, masszív belépő készülék, mely közepesen világos és nem túl makrancos kávékkal még simán megbirkózik, a rendkívül magas és hosszú gőzkar miatt kifejezetten kellemes vele a tevékenység, asszony és konyhabarát méretben, modern és feltűnő dizájnnal. Italminőségre egyforma az 58-as Hófehérkével, ott a plusz a változtatható nyomás, itt meg a remek gőzkar (maga a gőz egyformának mondható). Amaz inkább hagyományos, emez felettébb modern külsejű.

    Köszönöm szépen a kipróbálás lehetőségét az AVX-nek!
    Bujjék minden kv függőnek és környezetüknek, akik elviselik őket az új évben is!

    [kép] [kép] [kép] [kép] [kép] [kép]

Új hozzászólás Aktív témák