Új hozzászólás Aktív témák
-
maross
nagyúr
válasz
nyisziati #1697 üzenetére
Koszi, ereztem hogy ilyesmi lesz. Kozben turtam egy kicsit en is a tejhabosito-valtason (nincs hossu cso amibe beragad a tej), es a +2 fele kaven kivul nem sok kulonbseg van. Pontosan 7.2kg mindketto, ugy erzem nem sikerult komolyabb thermoblockot beletenni a valtaskor.
-
maross
nagyúr
Valakinek van tapasztalata super-automata presszogepekkel? Konkretan az erdekelne, hogy egy 100ezres es egy 200ezres philips gep kozott van-e barmi erdemi kulonbseg kave szempontjabo, vagy pont ugyanaz a kóla** fog kifolyni mindkettobol? (még konkretabban philips ep3550 vs 5345) Koszi
**sznobkvtopikbol -
#85578752
törölt tag
-
A kézmeleg víz és a forró vegyi matéria között van pár lépés.. Én nemet mondok erre a kétséges megvalósításra.
Ne vegyünk magunkhoz karcinogén dolgokat. Van az öngyilkosságnak gyorsabb módja is. -
waxos
csendes tag
Marco barátunk most műanyag szeleppel csinál krémgyárat a Bialettiből [link] . A múltkor meg jól megpumpálta szegényt
.
-
válasz
Polarstar #1677 üzenetére
Én nem értem most, de lehet mert nem fejtettem ki. Régóta gondolkodom, hogy csökkentett koffeintartalmú kávét igyak, de most a sárga tchibo megadta a lökést és eszembe jutott, hogy van 1 Brikkam de abba túl sok kávé kell és túl sokat főz le mert 4 személyes. Vennék egy adag csökkentett koffein douwe egbertset és íz alapján vagy csak azt iszom vagy délután 1-et iszok, reggel meg automata. Nem akarok semmit méricskélni meg önteni, a lehető legegyszerűbben akarom megoldani. Mivel más megoldás nem maradt így vagy jó lesz az automatás őrölt kávé vagy veszek 2 személyes Brikkát. A csökkentett koffeintartalmú kávé megoldaná azt a problémám is ha esetleg 5-6 óra körül még kávéznék egyet, ritka eset de néha van ilyen.
Kösz kory24, az a mennyiség pont jó lenne nekem.
-
iatti
aktív tag
válasz
Polarstar #1677 üzenetére
én bialetti mini expressel kezdtem.annál is észre lehetett venni a különbséget egy jobb minőségű kávéval.talán pacific coffee meg kapuziner volt benne próbálva.nem használtam sokáig,egy fél év múlva léptem feljebb.de ezek a masinák azért csak kotyeszok. messze van a presszókávétól a kinyert cuc
amit meg a gc-vel csinálok,abban meg "megáll" a kanál. persze a vödrös kávés erre meg azt mondaná,ez meg már kv "sürítmény",ez már méreg
-
Így van! A Brikka nem hoz ki sokat, de az eredmény nem finomra örölt kávénál azonos csomagolásból is ég és föld!
Valóban nem lesz hatalmas mennyiség.
Ahogy említette Konzumpro - szàmodra a Brikkától az két felé öntött kávé amerikai presszo verzió lesz a jó megoldás.
Az americano a (vödörhöz szokott amcsik) espresszója. Egy kapucsinós csészébe az espersszó adag + ugyan annyi víz, de ez ez izlés szerinti.
A víz bármilyen hőfokú lehet egyéni izlés szerint.Szóval a Brikka jó a háznál!
-
-
Van itt valakinek Bialetti Brikka-ja ami 2 vagy 4 személyes? Arra lennék kíváncsi, hogy mennyi kávét főz le?
2 személyesnél árukeresőn termékleírásnál ezt írja:
Főzet maximális mennyisége összesen 80 ml (betöltött víz mennyisége 100 ml). Optimális mennyiség 80 ml betöltött víz, amiből összesen 70 ml főzetet készít.
Évekkel ezelőtt vettem egy 4 személyest mert azt írták neten, hogy a 2 személyes igazából 1 személynek való, akkor még bromi soknak találtam azt amit lefőz. Aztán lett eszpresszó gépem aminek van olyan gombja, hogy dupla eszpresszó ami majdnem 1 deci, lehet közben ennyit főz le a 4 személyes Bialetti is és azóta meg hozzászoktam ehhez a mennyiséghez. Szóval ha kb. 1 decit főz le akkor előkeresném kamra mélyéről mert most is családtag vett sárga szemes tchibot és komolyan mondom hányinger íze van. Gondoltam előkeresem a Brikka-t és magamnak azzal főzőm ha 1 deci körül főz le és kávét is könnyebb cserélgetni őrölttel.
-
Gibo
senior tag
-
waxos
csendes tag
Szerintem minden szűrőkosárnak megvan az optimális töltősúlya, amivel a legjobb ízű lesz az ital, és ez egészen biztosan nem a félig töltött kosarat jelenti. Ez kotyogónál is így van, talán a vízmennyiséggel lehet ott még egy kicsit játszani. Ha neked túl aromás és intenzív az elkészített ital, akkor érdemesebb a kész italt egy kis forró vizzel felönteni (americano), mert így ha jól sikerült az ital, akkor annak ízjegyeit is megőrzöd valamennyire. A másik lehetőség, hogy megpróbálsz egy másik kávékészítési eljárást pl filterezel. Egyébként mit takar a "túl erős"? Túl sok benne a koffein vagy az íze túl aromás, testes és intenzív? (Utóbbit szokta a többség egyből a nagy adag koffeinhez kapcsolni gondolatban, de nem feltétlen van ilyen direkt összefüggés a kettő közt)
-
-
nyisziati
veterán
Én 4 személyesben félig rakom a kosarat, mert tele tényleg erős.
A vizet meg szelep fölé töltöm. Tapasztalatom szerint így jobban kijön a "lényeg". Ugyanis forráspontot elérve nemcsak a szelepnél jön ki egy kis gőz, de fölfelé is tágul, előnedvesítve az őrleményt.
Így amikor a teljes gőz megindul fölfelé, már egy előnedvesített őrleményből oldja ki a nedűt. -
kory24
őstag
Sziasztok!
Ha már kotyogós a téma:
Mennyi őrleményt szoktatok tenni a kosárba?
Van itthon egy brikka 2 személyes.
Víz az fix, ugye szelepig.Azonban a őrlemény már nem egyértelmű.
Úgy olvastam, hogy tele kellene tenni, de nem púposan és nem szabad "megtömni".Nos, ha én tele teszem, akkor valamiért "túl erős" kávét kapok...
Ami bevált az a 10gr, amivel abszolút nincs tele a kosár, bő félig...
Itt azt írják, hogy a "kávé / víz aránya - 200g kávé / 1 liter víz". Vízből 1 deci fér bele kb, akkor valóban 20gramm kávét kellene beletennem?
Az úgy nagyon erősnek tűnik nekem, az valóban a "normális" kávé? -
waxos
csendes tag
válasz
#49155328 #1646 üzenetére
Ezt még akkor kóstoltam, amikor napi szinten kotyogóztam. Hát a kotyesszal a túlzott savanyúsága miatt nem volt kedvenc...Az ajánlott barna Lavazzát meg csak presszónak fogyasztom. Müllerben, Metroban elérhető, általában elég friss. Talán olyan 2-300 ft-al volt drágább az Oro-nál, klasszik olasz csokis vonal. Amúgy igen, ez ilyen műfaj, vagyis kifogható olcsóbb finom kávé is (a másik fórumon az egyik Aldist dobták be), de azért a drágábból nagyobb eséllyel kapsz finomat a csészédbe. Nyilván ehhez egy bizonyos szintű eszközpark jól jön, de pl az említett P&Y Etióp a kotyesszal is finom volt. Más kérdés, hogy X összegnél többet én sem vagyok hajlandó kiadni kávéért. Pár éve a Kávéológián még mentek ilyen tippek kávébeszerzésre, ott akkor az olasz vonalból előfordultak gazdaságosabb javaslatok is. Egyik-másik lehet most is elérhető.
-
#85578752
törölt tag
Köszi! Akkor a Mokina egy elég erős félcsészét tud, 5g tényleg lazán belefér de belefér majdnem 7, sőt az olasz módszerrel (még nem próbáltam) még több is. (Amikor a végén megpúpozzák a közepét és úgy tekerik össze. Mivel a szűrő kissé homorú, még belefér oda pár gramm. Kéne egy olyan tamper ami homorú, vagy magával a szűrővel formázni a kávékupacot, hogy utána ne szóródjon szét a gumin az őrlemény. Vagy bevállalni a tévedés lehetőségét és összetekerni.)
Ott is pampogok néha, de nem vesznek komolyan egy amatőr automatás/kottyos/brikkást. De nem nagyon értem ott az irányt, most épp a PID-ek tized celsius tökölései után a forróvízzel felöntött kemping karos a menő. ¯\_(ツ)_/¯
-
waxos
csendes tag
válasz
#85578752 #1640 üzenetére
Ma reggel 8,2g őrlemény került a Moka Express kosarába (megtöltve lemértem a kosarat). Lehet fért volna még 1-2 tizedgramm, de így is jó volt. Ez már nem az etióp volt, úgyhogy más kávénál lehet még pici eltérés. A vizet nem mértem, a teljes reprodukálhatósághoz nyilván azt is kellene. Persze vannak hype-hullámok is a másik fórumon (aminél aztán mindenki eldöntheti akar-e egyáltalán felkapaszkodni rá, és ha nem, sztem abból sincs probléma), de saját tapasztalatból mondon, hogy van ott sok segítőkész fórumtag is.
-
#85578752
törölt tag
Köszönöm szépen a beszámolót! Szeretném én is majd kipróbálni az 1-es Mokát, de erősségre ez a kis Mokina is bevált, sőt, mintha kicsit túltoltam volna a koffeinadagom, kicsit lebegős, hullámzós érzés, mintha egész nap úsztam volna...
Most épp könnyesre röhögtem magam a sznob kávés topik legeslegelső wasser kávés hozzászólásain.
Pont így vagyok én is, de jó lenne kialudni.
-
válasz
Polarstar #1636 üzenetére
Semmi extra, jogilag viszont akár problémás is lehet, ha valaki el akarná adni: módosítani kicsit a Brikkát úgy, hogy nagyobb nyomást tudjon.
Szerintem majd ha végre vidékre / kisvárosba költözhetek, és lesz egy kis saját műhelyem, összehozom magamnak szép lassan. Hobbinak pont jó a kávéfőző építés. Nem eladásra, és csak egy példányt. Egy erősebb Brikkát.
-
waxos
csendes tag
válasz
#85578752 #1612 üzenetére
Mivel a Mokát alapvetően az asszony használja (nálam alapvetően a karos gép megy itthon) , így megkérdeztem, hogy milyennek találja a korábbi noname kínaival összehasonlítva (a Brikkát nem szereti használni a "robbanás" miatt). Azt mondta, hogy ennek "átlátszósabb" volt az itala, amikor öntötte csészébe, viszont a kávéital nem volt vizes, megvolt a kellő sűrűsége. Tegnap reggel találtam még itthon egy kisebb mennyiségű P&Y Etiópot, ami egy duplához már kevés lett volna a karos gépnél, így a kézivel gyorsan megőröltem, aztán előmelegített vízzel feltettem a legkisebb lángra a tűzhelyen, majd mikor zubogni kezdett már öntöttem is a csészébe. Az illata nagyon finom volt, úgyhogy megkóstoltam én is. Nekem meglepő volt, de a Moka Expressel is érezhető volt az etióp kávék természetes édessége. A maga nemében kifejezetten finom volt, persze kontrollpróba hiányában azt nem tudom megmondani, hogy ez mennyire volt köszönhető a jó minőségű kávénak vagy éppen a kotyesznak. Egyébként pár hete azért mondtam le a Mokináról (pedig nagyon tetszett, mert nálam alapelv, hogy minél kisebb a kotyogó annál jobb) a Moka Express javára, mert nem tudtam, hogy ennyire kevés vízzel és kávéval tud-e értékelhető minőséget hozni. Ugye a jó magyar vendéglátós helyeken is sokszor azért rossz a kávé, mert nem kerül kellő mennyiségű őrlemény a szűrőbe. Örülök, ha nálad bevált, lehet majd később én is beszerzek egyet.
-
-
Nem biztos! Meg lehetne próbálni, hogy megrendeljük a Szarvasi Vas és Fémművektől tervek alapján. A lámpagyár becsődölt, de a kávés részleg megy! Gépek vannak, tudnak dolgozni. Piac meg felvenné....
De létező gépet is át lehetne alakítani forgácsolással pl. Ebben az esetben a meglévő darabokat meg kell maratni és abba illeszteni az újdonságodat. Itt más sok szuperfinom lehetőséged van, hiszen a piac nemzetközi és igen érdeklődnek!
Ha elkezded, betársulok!(nem viccelek!)
-
-
#85578752
törölt tag
Van Bialetti Musa ami rozsdamentes és 1 csészés de az nem indul indukcióson mert pici. Amit aureeel írt az jó, tutira.
A Brikka súlyszelepes ugyan, de nekem nem hiányzik. Jó lenne egy olyan rugós nyomásfokozó egy Mokába mint ami az automatákban van. Egy rugó, meg egy boroszilikát golyó vagy kerámia tuskó.https://www.youtube.com/watch?v=lXvGnqAA52U
Ilyen megoldás kéne csak gyári, szerintem nem merik bevállalni, mert ujjnyi vastag kávézsírral eltömődve felrobbanna mind.
-
A Bialetti ismerős, ez meg nem, viszont olyan nyomáskapcsolós szelep, ami a Brikkában van, asszem sehol sincs másutt (Moka sem kapta meg), vagyis nagyobb minőségbeli eltérések talán nincsenek is a különféle hagyományos, acél kotyogósok között.
A Bialetti Brikka a legjobb kotyogós a szelepe miatt, de az alu, és indukciós lapra nem jó. Az összes többi acél kotyogós - a Bialetti Moka is- viszont nyomásszelep nélküli, ha jól tudom. Vagyis kábé egyforma minőséget hozhatnak.
-
nyisziati
veterán
A régi.
Nekem van egy a '80-as évekből, és teljesen más az íze, mintha egy újban készítem.(#1618) NakonXipan : szerintem ezt csak úgy tudod meg, ha kipróbálod.
Sokat nem szabad beletenni, egy eszpresszóba egy fél késhegynyi.
Bár én egy négyszemélyes kotyogóssal ha főzök, abba megy egy késhegynyi, picit talán több.(#1620) FPSTunker : nem gondolnám, hogy probléma lenne velem, mint szakáccsal, eddig gyakorló háziasszonyok kivétel nélkül dicsérték a főztömet (és nem érdekből). A húslevesem is príma, egyedül a színre kell rásegíteni. Errefelé nincs kapirgálós tyúk, és a boltokban sem találtam jót.
Egyébként édesanyám elmondta, hogy már az ő gyerekkorában vidéken (Battonya) is rásegítettek a színre egy kis dinsztelt sárgarépával.
-
maross
nagyúr
válasz
#49155328 #1620 üzenetére
Én szeretem a mindenféle hangzatos ízű kávékat, de 2 próba után feladtam a frei szemes kávék vásárlását (brandy, málna). Kávét nem tudom megállapítani milyen minőségű, de borzasztóan műaroma íz hatja át az egészet. Aki finomat akar kóstolni, nekem messze-messze ez volt a legjobb élmény eddig (igaz meg kell fizetni) kolumbiai szüreti gyümölcskávé.
-
#49155328
törölt tag
válasz
nyisziati #1617 üzenetére
Nálunk igazi aranysárga a húsleves.
Igaz kapargálós fajtából van.
De metróban kapható tyúkból is jó volt, szép színe van.
Szerintem a szakáccsal van a baj nem a tyúkkal!
Anyósom sem tud arany színű levest készíteni.
Szerencsére a lánya nem tőle tanult.A Frei kávéval nem az a baj hogy drága.
Az a baj a szemetet adja arany árban. -
fonok87
aktív tag
A Frei dohánykávé szvsz egész biztos valami ipari aroma
Kóstoltam, egyébként ízlett. Csak nem fogyott túl gyorsan, és ez a dohány(ra hasonlító) aroma íze egyre durvábban dominánssá vált benne, ahogy a zacskóban érlelődött. Az első adag még emlékeim szerint nem hagyott szagot maga után a kávéfőzőben, de amikor utoljára főztem belőle, még a kettővel utána főzött normális kávéba is jutott belőle. Na akkor dobtuk ki... -
-
nyisziati
veterán
-
válasz
nyisziati #1613 üzenetére
Fahéj igen markáns és elnyomja a kávé aromáit. Szó sem lehet róla.
Ha kis nyugira vágyom, akkor a valódi vanília jó indok egy kis kényeztetésre. (Az nem uralkodik rajta speciel.)
A kurkumát nem értem. Szerintem nem való bele... (oké, hogy szép sárga, de a levesbe eredetileg sáfrány kell.)
Mint ahogy a kardamom sem a penészes török kávéba.De már bocs, pont azért tették bele, hogy elnyomja a szar ízt. Igyák csak ők boldogan, megérdemlik! Mehet a romlott húsos dönner mellé.
-
nyisziati
veterán
Jaja, a fahéjas bécsi kávé... Ezen az ízesített tejen már gondolkodtam, csak az a baj, hogyha nem jön be, akkor dobhatom ki...
A kurkuma durván hangzik, azt tyúkhúslevesbe szoktam.
Kávéba még szerecsendiót, vagy őrölt szegfűszeget, szegfűborsot időnként.(#1609) Polarstar : nem magára a Frei kávézóra gondoltam, hanem lehet kapni az Auchan-ban 12,5 dekás Frei kávékat, amiket otthon te főzöl le.
Szóval csak aroma, azt mondod? Kár. Megkóstolnám a valódit. -
#85578752
törölt tag
Olasz kávéval jól működik, eddig az volt a bajom a kotyogósokkal - a Brikkával is - hogy az illatok, aromák benne maradtak a főzőben, vagy úgy a főzés körüli térben, a főzetben meg inkább csak az ízek. Itt meg most először, érzem a főzetben ami az őrléskor tetszik egy kávéban, szóval jó kis kóstoló eszköz.
-
Ha már annyira mixelgetni akartok, akkor lassan itt a nyár (még kettőt kell aludni!
) és jöhetnek a hidegebb, hideg kivonatolt kávék, a koktélok!
Hagyjuk a p.csába a tejet.
Mehet mellé kékszőlő lé, istenkirály a gránátalma, a ribizli, meggy és málna is.
Fogod a kávét, majd beleöntesz egy kis gyümölcslevet. Vagy sokat.
Az élet császárai tehetnek bele jeget is, de csak keverve, nem felrázva! -
válasz
nyisziati #1607 üzenetére
Frei az más! Oda eleve azért jár az ember, hogy ne koszold össze a dolgaidat otthon és ténylegesen jól megkonstruált ízeket kapj.
Nekem is nagy kedvencem a dohány kávé. Régen lehet, hogy ez valóban dohányleveles érlelés volt, most már aromás a kiegészítés. Annyira nem bánom, hogy nikotin mentes a dolog. -
maross
nagyúr
válasz
nyisziati #1604 üzenetére
Fahej, neha kurkumaszoras. Szirupbol sokat vegigprobaltam, sima mogyoro jott be a legjobban. Vadabb izek kedveloinek az eper is erdekes lehet (lassan itt a nyar, az eperfagyis kave is remek). Izesitett tejjel valo kiserletezgetesek soran a mizo(?) kokusz-pisztacias tejjel jott be a legjobban. Tudom, az ilyenek mind a kavepokolba kerulnek, ez van
.
-
nyisziati
veterán
Kösz a tippet.
Rákerestem, de sajna szirup nincs sehol, max. a dió, zacskóban. Akkor majd hozzáőrlöm a kávéhoz.(#1605) Polarstar : persze értem, sokan csak a natúrt szeretik.
Én inkább kísérletezős vagyok, Cafe Frei-t is veszek időnként. Tavaly találtam dohánylevélben érlelt kávét a kínálatukban, az egyáltalán nem volt tolakodó, de különleges aromát kölcsönzött a kávénak, teljesen kompatibilis volt vele.
De persze nem akarom erőltetni. -
nyisziati
veterán
Mostanában többször vettem kolumbiai arabica-t innen.
Kotyogósban csinálom, nagyon kellemes az aromája bármelyik boltihoz képest.
4.080,- kilója.Kérdésem az lenne, hogy ti szoktátok-e turbózni az ízét a kávénak?
Pl. őrölt mogyoróval, kakaóval, mazsolával, fűszerekkel stb. -
waxos
csendes tag
válasz
#85578752 #1602 üzenetére
Töredelmesen bevallom, ahogy korábban a Brikkánál sem, úgy a kotyesznél sem mértem a szűrőbe kerülő kávé mennyiségét. Egy kis kocogtatás, majd a felesleg lehúzása, ennyi volt a rutin. De holnap reggel (ha nem felejtem el a rohanásban) akkor lemérem és megírom. Vízből nem szoktam a szelepig tölteni, általában egy fél centivel alatta szokott lenni, így jön le egy bő eszpresszónyi mennyiség. Amúgy a kidolgozási minősége ennek sem 100 százalékos (akárcsak a román Brikkámnál), némi sorja előfordul a menetnél, mégis flottul egymásba csavarodik az alsó és felső része, nem kell próbálgatni, mint a korábbi noname kotyesszal. Van egy kis műszerszerű érzete.
-
#85578752
törölt tag
Cappuccinonak gyengécske, koffeintartalma viszont... Nem tudom, lehet hogy nem fogok meginni belőle naponta négyet.
Ez román, mint a Brikka, mindegy csak kínai ne legyen!
A menete kicsit kásás volt de már bekopott és egy kis szilikonzsír is került rá, így már nem akadozik, nem szorul, de majd még kopik, nekem bevált.
Neked mennyi kávé fér bele a Moka 1-es tölcsérébe? Mokinába kb. 6g az optimális, vízből meg 50ml, biztonsági szelep középvonaláig.
Új hozzászólás Aktív témák
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- OLED TV topic
- Sütés, főzés és konyhai praktikák
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- N€T0X|N: Stellar Blade után
- Anime filmek és sorozatok
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- 3D nyomtatás
- Nintendo Switch 2
- Bambu Lab 3D nyomtatók
- További aktív témák...
- Honor 400 Lite 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- LG 32SQ700S-W - 32" VA Smart - 3840x2160 4K UHD - 62Hz 5ms - WebOS - Wifi + BT - USB-C - Hangszórók
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T450s - i5-5GEN I 12GB I 500GB SSD I 14" HD+ I Cam I W10 I Garancia!
- BESZÁMÍTÁS! Lenovo Legion 5 15ITH6H Gamer notebook - i7 11800H 16GB DDR4 512GB SSD RTX 3060 6GB W11
- Apple iPhone 7 128GB, Yettel függő, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest