Új hozzászólás Aktív témák

  • _ak_

    addikt

    válasz pogácsa80 #21505 üzenetére

    Na de most érted, hogy ízlésről akartál vitatkozni. Teljesen szubjektíven állítottam, hogy hozzám közelebb áll a tradicionális olaszos pörkölés.
    Jó dolog ez az új hullám, kell a változatosság, de én (egyelőre) jobban élvezem a csokis beütést és ez a szénné pörkölt olajos, fele robusztás keverék is egy tejszínnel és 3g cukorral épp étcsokis utóízű. Persze még messze nem ideális, és fején is találtad a szöget, nem rég csöppentem csak bele ebbe a műfajba, majd ha meglesznek a hozzá kellő gépeim és kedvem is úgy tartja, akkor majd nyomom a yirgát én is, addig ez fér bele.

    Más. Ti mennyi citromsavas vízzel szoktátok átmosni a gépet, hogy kimenjen a vízkő?
    Én 1L vizet nyomtam át a gépen, benne 30g citromsav, de még utána is, a tisztavizes öblítés alatt, a gőzcsőből vízköves vizet kaptam. Mondjuk a fenti vízadagolóból már jó volt, szóval lehet, hogy nem kellett volna sokkal több, de bíztam benne, hogy elég lesz az egy tasak citromsav.

    Továbbá végre megérkezett a kis mérlegem, megnyugvóan láttam, hogy igazatok volt a kiskanállal kapcsolatban, hellyel-közzel, tényleg 7g-nyi bab fér bele, bár szomorú, hogy a filterbe csak púpozva megy bele ennyi őrlemény, igaz ez a nyomásfokozót nem nagyon izgatja.

    Kíváncsiságból mértem egyet csapolás után is, a kivonatolási arány nem túl üdítő.
    14g őrleményből 60ml-es dupla. ~41g-ot nyomott. Ez így szárazom ha minden igaz 34%-os arányt ad, ami azért bőven inkább a lungo kategória.
    Hozzáteszem, túl komolyan nem érdemes venni ezeket a számokat, mert alapesetben ez 20mp-es lefolyás következménye, ami megint csak üdvös.

    Amúgy sikerült már a Bosch darálóval is egymás után 3-szor olyan őrleményt csinálni, hogy 28-29mp-es lefolyásom volt, de valószínűleg csak éppen megfelelő mennyiségű port sikerült a szűrőbe öntenem. ;] Most így hirtelen 2 20mp-es és egy csepegős jött össze, igaz változtattam a géphasználaton is, így lehet, hogy most csak nagyobb a nyomás benne.

    Akárhogy is, úgy érzem kezdem feszegetni a budget kategória határait és akart a fene kézzel őrölni, de talán összesikkasztok itthon egy Hario kézi darálóra. Utána már tényleg nincs hova tovább, csak ha találok egy rendes(ebb) szűrőt ebbe a karba, mert sajnos egy ideig nem lesz még csak 50k-m sem gépfejlesztésre, nem, hogy 100. Abba meg még belegondolni is rossz, hogy külföldi szakfórumok szerint, az itt szeretett Gaggia, Rancilio stb. gépek is csak a low budget szintet képviselik.

    Let's begin, de gozaimasu!

Új hozzászólás Aktív témák