-
Fototrend
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Daneeka
senior tag
válasz ronin s8 #24711 üzenetére
Az jó helyen van, sokszor elmentem már mellette a havi kötelező Csakajósörbe menet. Amúgyis a sörnek köszönhetem az egész "jó kávé" dolgot, víz kezeléssel kapcsolatos dolgokat gúglizgattam (igaz sörrel kapcsolatban) amikor találkoztam egy Maxwell Colonna-Dashwood "dolgozattal" amiben a különböző sók, vízkeménység, ph és a kávé íze közti összefüggéseket boncolgatta.
Tekintve, hogy a legtöbb releváns sóból van nekem, plusz miligrammos mérleg, ph mérő stb. lehet, hogy egyszer csinálhatnék egy tesztet ahol a desztvíztől a klasszik Burton-i IPA brutálkemény vízig mindenféle vízzel csinálok egy kávét.
Mondjuk konzisztensen nem tudok főzni semmivel sem, lehet jobb lenne cold breweket csinálnom vagy valami cupping jellegű dolgot.[ Szerkesztve ]
-
soldier2
őstag
válasz ronin s8 #24722 üzenetére
Legalább tudom mit viszek nyaralni. Bár anno a Sidamo is jó volt brikkában annak ellenére, hogy a daráló finomhangolásával nem fáradtam
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
HÁZIGAZDA
válasz ronin s8 #24816 üzenetére
qrva jó a brikka, egy szar hario darálóval, valami régi, vacak, döglött kávéból is tök jókat főztünk vele síeléskor. persze lehet, hogy le kellett volna tojnom, hogy mindenki nyomatta, hogy a kétszemélyes a jobb és beleugrani egy négyszemélyesbe, tényleg jobbak az adagok úgy.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
enterlaci
senior tag
válasz ronin s8 #24831 üzenetére
Na jóóó, azt a parázson főtt-et sokan megkóstoltuk volna!
jilian: Nekem a tesco saját márkás és a kimbo (nem emlékszem melyik) jött be a boltiak közül. Szerencsére azonban hamar találtam "kézműves" kávét amivel gazdagabb választék nyílt. Kézi őrlőt és szemes kávét neki!
Amd 386SX40, 210MB WD, 14"monochrome, Win 3.11
-
radi8tor
MODERÁTOR
válasz ronin s8 #24839 üzenetére
"Az ott kérem szépen egy TÖMÍTÉS! Nem csak felül van a kosár tömítve, hanem alul is! Könyörgöm, a román verzióból ez miért maradt ki?"
"Az a tömítés pedig nem véletlenül lett oda tervezve egy túlnyomással működő szerkezetnél. A jelen tudás birtokában, ha megint megfigyeljük az eredeti verzióról készült fotót, fel is tűnhet, hogy “jé, tényleg van egy fehér pereme annak a kosárnak”. És én bizony nagyon szenvedtem a román Brikkával, mert úgy volt sz*r, ahogy. A nyomás állandóan elszökött (vagyis inkább csak lassabban épült fel, ezért később nyitott a szelep) ez a tömítési hiba miatt a kávém megégett, nagyon csalódtam a minőségben, nem erről volt szó, amikor sok sok forintért vásároltam egy elit kategóriás kotyogót. Arról nem is beszélve, hogy a kosár nem illeszkedett megfelelően az alsó testbe, egy picit kilógott belőle, így az egész szerkezet nem záródott jól. Visszavittem a forgalmazóhoz, megmutattam, mi a baj. Levettünk a polcról még kettő készüléket, mindkettő ilyen volt, vélhetően az összes hibás. No ehhez csak gratulálni tudok. Azért jó hír is van. Hazavittem, kicsit fel is idegesítettem magam a dolgon és nekiláttam a hibát kijavítani."
⭐ Stella
-
HÁZIGAZDA
válasz ronin s8 #24843 üzenetére
ott a pont, két öregecskedő gumialkatrészt kiváltottak eggyel, ez nálam fejlesztés, nem silányítás. de azért vegyen mindenki olaszt, mert az a tuti. persze, csak ha nem kocsi, akkor a német a tuti. sörből meg az angol. nehéz az élet, na!
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
HÁZIGAZDA
válasz ronin s8 #24944 üzenetére
no, majd egyszer demózd ezt a krémizét. azért nem értem egyelőre, mert ha hagyom tovább folyni jóval és/vagy ömlősre veszem, akkor a lefolyás nagyja állati vizes... és végülis az americano is espresso + víz. no de a képen meg zsiványul néz ki, szóval majd egyszer
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
enterlaci
senior tag
válasz ronin s8 #24935 üzenetére
Kipróbáltam ezt a café créme-t egy szelet tortával együtt. Tetszett, tovább tart a kávézás és finom volt, de a torta sokat segített most.
A felső metódust csináltam, szimpla szűrő, 2 állítással vettem durvábbra de még így is világossá és csepegősség vált 90ml környékén. Le is állítottam. Még durvább őrlés kéne neki? Nem volt olajosabb vagy teltebb sem - bár talán még több hő is kéne..Amd 386SX40, 210MB WD, 14"monochrome, Win 3.11
-
enterlaci
senior tag
-
enterlaci
senior tag
válasz ronin s8 #24968 üzenetére
Azt értem, az elméleted alapját, csak bele kéne venni, hogy drámaian megnő a csapolás időtartama és kevesebb a pogácsa mennyisége - eképpen jobban hűl a víz mint egy rendes dupla espressonál.
A kérdés akkor az, Te melyiket érzed jobbnak: café créme Giotto vagy Gaggia? ...én meg azt sejtem a stabilabb gépnek ezen a területen is elvileg jobbnak kellene lennie De ha sokkal jobb mint a Gaggia?! Meg ne mondd!! Nem akarok pszichoszomatikus kávét inni; amíg nincs másik gépem!
Este teszek újabb próbát picit gyengébb tampereléssel, majd hőfok emeléssel is..
Amd 386SX40, 210MB WD, 14"monochrome, Win 3.11
-
HÁZIGAZDA
válasz ronin s8 #25005 üzenetére
nézd, ha nem jól húzod meg a csavart, tök logikus, hogy nem oké a vízterítés. ez tehát nem érv. ezen kívül tapasztalsz vele rendszeresen csatornásodást? látod a vízterítő lyukainak helyeit a pogácsában? mert nálam bizony látszanak...
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
lagoon79
tag
válasz ronin s8 #25009 üzenetére
nálam eddig 3 gaggia és két E-61-es gép járt és bár ez nem sok, de megerősítették a terjedő legendát, miszerint a gaggiának etalon a vízterítése. a tegnap linkelt brasilia videón látható terítést produkálta mind, mindenféle ims és egyéb tuning nélkül.
az r-58-on esztétikailag pl. egy hulladék volt a kilépő víz, még a szűkítőzés után is. ettől még teríthet jól, de szépnek tuti nem szép.
egyébként kicsit visszatérve Parci tegnapi felvetésére, miszerint a kioldódás az elsődleges: amióta megvannak az ims cuccok, napról napra igazolva látom ezt. a jó szűrőnek és felsőszűrőnek köszönhetően egyenletesebben indul meg minden csapolás a nyitott karban. előkészítésen azóta nem változtattam, szitálok folyamatosan. a kávék (vszeg a finomabb őrlésnek is köszönhetően) vhogy testesebbek, olajosabbak. az ízek viszont a jobb kioldódás nyomán jóval inkább elkülöníthetőek, a kávék balanszosabbak. tehát röviden a jó vízterítés és egy minőségi szűrő magasabb szintre emel.
[ Szerkesztve ]
-
lagoon79
tag
válasz ronin s8 #25013 üzenetére
nem, a fej a faema által gyártott e-61-es. ezeken általában nem változtatnak a gyártók, csak rászerelik a gépeikre.
ez egy szubjektív dolog, Te így gondolod, én máshogy. örülök, h elégedett vagy az giottóval ilyen szempontból is nálam a gaggiák gyári állapotban hozták a szép terítést, persze azok rendszeresen tisztítva voltak
[ Szerkesztve ]
-
lagoon79
tag
válasz ronin s8 #25015 üzenetére
a karbantartással csak vicceltem..
engem egyébként nem kell meggyőznöd, én csak azt írtam le, amit láttam annál a pár gépnél ami nálam járt. és sztem azt is tudod, h engem már nem fenyeget a gaggiák vmint más kis egykazános gépek világa, voltak próbálkozásaim, de már nem tudtam újra megszokni a nagy ipari gépek után. pláne, h a mostani hamarabb üzemkész mint egy kis egykazános masina, viszont rendelkezik a nagy gépek összes jó tulajdonságával.
-
HÁZIGAZDA
válasz ronin s8 #25013 üzenetére
az egy csíkké összeállás nem biztos, hogy gond, ráadásul függ a víz hőfokától is. hidegen hajlamosabb gyöngyözni a gagyibb terítésű gép is (az enyém pl.). de a végső ítéletet a pogácsa mutatja, ha hibátlan, jó, ha itt-ott meg van nyomva és kirajzolódnak a vízterítő kis lyukai, nem jó.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
HÁZIGAZDA
válasz ronin s8 #25019 üzenetére
a gaggia jól terít. ha ferdén jön, akkor ferdén áll az asztalon, nem hibátlanul van betéve a kartömítés stb. vagy valami más gond van. a vándorló csík sem gond amúgy, semmi sem gond üres csapolásnál, akkor nem is tudod eldönteni, hogy jó-e vagy sem.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
hunspikey
őstag
válasz ronin s8 #25013 üzenetére
Szerintem ott is az lehet mint ami a giottómon volt - a felső zuhanyzó két részes, ahol egybepréselve található egy nagy lyukú rács és egy sűrű ami "megfogja" a pogit, ha tele van a kosár és az esetéeg feldagad. Na most gyárilag ezek közt nulla egész nulla hely van ami miatt egy részeg szamár hugyozásához hasonlít a zuhanyzása.
A megoldás cserébe rém egyszerű: le kell kapni ezt a felső zuhanyzót és a finom rács oldaláról hüvelykujjal kajak be kell nyomni körkörösen, hogy elváljon a két rács egymástól. Nem kell nagy helyet csinálni azaz nem kell nagyon behorpasztani a nagy lyukút, de kb 0.3mm kell neki. Na viszont innen fogva referencia zuhanyzása lesz a készüléknek, a víz rengeteg egyenletes cseppes sugárban jön le - a korábbi egyetlen egybefüggő középsugár helyett.
A whisky skót, a kávégép olasz, a TV meg Oled, épp egy LG77G3
-
mester6
tag
válasz ronin s8 #25028 üzenetére
Köszönöm a választ. Akkor mondjuk a baloldali pl.egy E61 -es szűrő és azon a szűrőn belül , vagy kívül két réteg szűrő anyag van? Volt a kezemben ilyen szűrő , de nekem nem tünt fel , hogy az két rétegű?
Ha most rétegenként "nézzük a dolgot akkor mi az egyik réteg és mi a másik réteg?
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Xiaomi Mi 9T - a túl jó Redmi
- Bivalyerős lett a Poco F6 és F6 Pro
- Poco X6 Pro - ötös alá
- Politika
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- Azonnali fáradt gőzös kérdések órája
- Szinte bankkkártya méretű a LattePanda x86-os SBC-je
- Azonnali mobilos kérdések órája
- Mesterséges intelligencia topik
- Gaming notebook topik
- További aktív témák...
- Beszámítás!!! - Új Bontatlan Ducati Elektromos Roller PRO-II PLUS Irányjelzők - Számla & Garancia
- FREEWELL 8/16/32/64 ND/PL szűrőkészlet - DJI Mavic 3 drónhoz
- Garmin Edge Explore 2 Kerékpár Computer, Bontatlan, Új, 0 Perces, 1 Év Garancia, Házhozszállítás
- Eladó Nitro Venture TLS Snowboard Bakancs 46-os
- Női városi bringa (Sierra City)
Állásajánlatok
Cég: Ozeki Kft.
Város: Debrecen
Cég: Alpha Laptopszerviz Kft.
Város: Pécs