-
Fototrend
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
SirRasor
őstag
válasz
soldier2 #76901 üzenetére
De akkor miért mondta ezt az orvos? Jó, nem mintha lehetne nekik hinni, de mégis...na mind1, ennek függvényében átgondolom megint az egész témát. Köszi az infót!
Amit viszont nem értek: pár éve futottam bele először abba, hogy napi 1-2 liter víz kell. Na mondom hajaj, gyorsan rá kell kapcsolnom! Elkezdtem őrült módon inni a vizet és napi 1 liter teljesítésével is már jóformán óránként járkáltam WC-re. De ha ennyire hiányozna a szervezetemből, akkor miért üríti ki ilyen gyorsan? Egyedül annyi ésszerű megoldást találtam, hogy biztosan túl sok és ezért elvetettem az egész elméletet. Vagy kell idő, amíg hozzászokik a szervezet a nagyobb mennyiséghez....ki tudja.
Make Love not war!
-
Nibiru
tag
válasz
soldier2 #76928 üzenetére
Amit leírt abból számomra egyértelmű volt. Ha valaki nem fogyaszt elég sót, akkor a vese azon küszködik, hogy azt teljes mértékben visszatartsa, de ez hosszabb távon a só-víz háztartás felborulásához vezet. Más sókkal ugyanis nem, vagy csak részben helyettesíthetőek hosszú távon a konyhasó, azaz NaCl funkciói az emberi (de nem csak az emberi) fiziológiában.
Sok ember étkezik sóhiányosan, ez manapság egy tévhiten alapuló tévút. Ezáltal viszont a szervezetben lévő vízmennyiség is lecsökken aminek kapcsán számtalan egészségügyi probléma áll elő.
Só nélkül nem tartja meg a szervezet a vizet, tehát hiába iszol csak vizet, ez nem így működik.
A vér sótartalmát ne keverd is, mert az egy külön homeosztázis, de tény, hogy vízhiány esetén a vér besűrűsödik ami esetenként katasztrofális is lehet.
Ha el akarsz beszélgetni a témáról, egy kávé mellett állok rendelkezésedre, de itt most befejezem, mert off-topic. A lényeg, hogy megfejtettem mi a baja SirRasor-nak. Ennyi.[ Szerkesztve ]
-
qvik27
tag
válasz
soldier2 #76989 üzenetére
Pont erre gondoltam - mármint az előáztatást illetően.
A csatornásodást is köszi, azt a jelenséget már megtanultam, írtam is vele kapcsolatban itt - szvsz. hordalék szállítás jellegű kérdés. Szerintem jobban hajlamosít az inhomogén sűrűség.
Sőt, megkockáztatom, hogy ha az őrlemény nem elegendően homogén, már a duzzadás során létrejönnek a repedések a pogácsában: ahol sűrűbb, nagyobbat dagad.
A válaszodat is figyelembe véve olyan sejtésem van, hogy ilyenkor viszont kevésbé lesz cirmos vagy párducfoltos a "shot", egyszerűen amiatt, hogy az apróbb kis szemcsék megduzzadtak, és így kevésbé vándorolnak kereszetül a pogácsán, majd az alsó szűrőn.10 féle ember létezik: aki érti a digitális világot és aki nem.
-
Tothgera30
Ármester
-
Nibiru
tag
válasz
soldier2 #77166 üzenetére
Lehet, de ebben az esetben nem valószínű. Viszont a hozzászólásokból kiderült számomra, hogy ezeket a kávékat minden évben, vagy akár szállítmányonként is más minőségben és erősségben pörkölik, így már korántsem olyan vonzó. Inkább költök rá dupla annyit, vagy veszem meg 100g-onként a kávézókban amit már kóstoltam és bizosan tetszik.
-
Nibiru
tag
válasz
soldier2 #77324 üzenetére
A számok? Nos leírni bármit le lehet, de én már láttam itthon átlyukadt alu kazánt, a gőzcsövön kijött szemcsékről nem is beszélve. Ami idevág, az ezen az oldalon elolvasható, alatta meg a cáfolat. Aztán döntse el mindenki, hogy akkor most ez jó neki vagy sem.
-
-
qvik27
tag
válasz
soldier2 #77498 üzenetére
Őőőő, hát ebben még nincs túl sok állítás, ami lehet(ne) akár (ál)tudományos. Kiragadtál egy mondatot, ami nem illeszkedik a gyakorlatodhoz. A lényeg inkább a különböző fázisú és lefutású kivonatolódásban van - ezek láthatók jól a diagrammokon.
Persze azt azért mindig eggyel komolyabban veszem, ha egy vitában érvek szólnak érvek ellen, vagy valami mellett, mint az ex cathedra kijelentéseket meg minősítéseket.
Jó is, hogy említed a technikai sportot - bár ezzel szerintem sokan ellenkeznének-, merthogy azok olyanok, ahol elemezni, érteni, következtetni, mérni stb. kell ahhoz, hogy közel olyasmit tudjunk csinálni, amilyet akarunk.10 féle ember létezik: aki érti a digitális világot és aki nem.
-
qvik27
tag
válasz
soldier2 #77500 üzenetére
...és ami a "jórészt-en" kívül van - bár nem vita, inkább vélemény vagy álláspont:
Ahogy írtad is: végül harmóniákról van szó, ezek pedig már túlmutatnak a "technikai sport" keretein. Sokkal inkább élményről beszélünk, mint összemérhető elért értékekről. (Méltatom Bartókot, de nem szeretem hallgatni a műveit, viszont szeretem Beethoven szimfóniáit. ) Nyilván nem nélkülözheti a hozzá illő és méltó technikákat.
A másik, amiben eltér az álláspontunk valamelyest, a mérések használhatósága. (Persze ez már átvezet az analízis-elméleti modellezés-modell megfelelőség vizsgálat-gyakorlati alkalmazás világába.) Pl. az emlegetett olvasmányok és a hivatkozott mérések alapján következtettem, hogy a Kedvesemnek szánt tejes kávéhoz (~flat white) 23-28mp-ig csapolok, magamnak a duplát tipikusan 28-35 mp-ig. Ahogy megjelennek az ízvilágban a tanninos jegyek, ő azt mondja, hogy "kicsit fás", és azt, hogy karakteresebb.
Persze a fajtától, pörköléstől függő egyéni tapasztalat mondja meg, hogy épp mennyi a határok között.[ Szerkesztve ]
10 féle ember létezik: aki érti a digitális világot és aki nem.
-
válasz
soldier2 #77554 üzenetére
Szerintem ha az ember beletesz egy régi GC opv-t ( ~10e ft) , vagy a pumpára egy olyat mint amit én tettem a sajátomba (~3e Ft ) + egy Evo vízbekötőidom (~2e Ft ), akkor egyrészt a szövetes gumicső helyett mehet a megszokott teflon cső, másrészt ugyanúgy lehet rézcsövezni mint a régi GC-t.
Mini Gaggia (Aplimont) pid box-szal vagy nélküle eladó
-
#25510592
törölt tag
válasz
soldier2 #77602 üzenetére
A DeLonghi karos jobb megoldás lehet, igaz hogy műanyag az egész de jókat írnak róla külföldi fórumokon. Persze akkor kell még őrlő is bár a gyári nyomásfokozóval őrölt téglával is lehet etetni.
De ha ajándék lesz, nem gondot akar az ember adni hanem valamit ami megkönnyíti az életet, nemde?
Brikkához is kellene egy őrlő, máris ott vagyunk 40e körül. -
Nibiru
tag
válasz
soldier2 #77735 üzenetére
Az ilyesmi szinte mindig csak csalogató.Van belőle 1 db, vagy max. 5, utána meg sajnálják, nézz körül, vegyél mást. Konkrétan jártam én is így kétszer is nagyon régen. Egyik esetben már sajnálták, de elfogyott a termék, pedig nyitás után 12 perccel már a boltban voltam.Egy másik esetben pedig egy kicsomagolt bemutató darabot akartak rám sózni, amit 20%-ka leárazva hülye lettem volna megvenni, talán max. féláron. (Ez egy fényképezőgép volt konkrétan.) És természetesen nem tudtak másik üzletből átkérni és a készleteket sem látják, mert hogy az akció...
Az anyjuk terebélyes w@laga, az.
Az meg hogy a leárazások előtt felviszik az árakat és abból akcióznak, vagy az áthúzott árakon soha a büdös életben nem árulták a terméket, meg hogy a termékhez valami árukapcsolás van, szinte teljesen általános. Az USA-ban nem így van ott a készlet erejéig szinte minden le van árazva, de ott meg eltapossák egymást a vásárlók, meg összeverekednek. Ami nálunk megy, az teljességgel komolytalan, ami meg ott az tükrözi az emberi természet legalját, amitől könnyen válik az ember mizantróppá.
(Ja meg ha romániából rendeled, akkor eleve minden olcsóbb.)[ Szerkesztve ]
-
yazoo1
tag
válasz
soldier2 #77831 üzenetére
Nos, egyszerűen nagyon testes, túl intenzív. A kávéházakban kóstolt kavekhoz képest. Az aromák megvannak, előjönnek,de sokkal intenzívebb - feltűnőbb az erősség, intenzitás jelenléte. Mintha csinálnál egy bögre kakaót, amibe meg van adva a kakaó mennyisége, akkor lesz az íze kellemes- de te dupla annyit teszel hozzá... és erős, intenzív lesz...bocs,de jobb metafora nem jutott eszembe...
-
gippazoid
senior tag
válasz
soldier2 #77435 üzenetére
Arra nincs észérv, hogy miért kell mást piszkálni... Ezért magyaros. Ez nem személyeskedés, az teljesen más, de mindegy.
Miért kellene nekem érvelni, hogy mit miért szeretek? Mert ez itt egy bíróság ahol meg kell magyarázni, miért szeretem a piros almát és nem a zöldet?
De ezt most még külön magyarázni kell? Igen, úgy tűnik, igen.Külföldi fórumokon még nem láttam ilyet, pedig ott több országból is írnak egy adott témában. Ez ebben a nyomorult országban jellemző leginkább.
De akinek nem tetszik, hogy milyen kávét szeretek, az ne olvassa azt amit a témáról írok, egyébként meg nem érdekel a véleménye.
Ez nem egy privát fórum.
Gippazoid Novelties Inc.
-
Nibiru
tag
válasz
soldier2 #78380 üzenetére
A csereperiódus nem időre, hanem literre megy az ioncserélőknél, a betétben lévő gyanta mennyisége dönti el, hogy ez hány liter. Ha mellé a 6 hónapot is feltüntetik, az szvsz éppen a biofilm miatt van.
Nem származhatna probléma a gyantában felszaporodó bacikból, mert az gyárilag steril, és ha lecseréled ahogy kell és csapvízzel eteted a géped, minimális az esély. De mióta egy ismerősöm valami antibiotikum rezisztens, a kezelt ivóvízből származó vackot magáévá tett és örült, hogy életben maradt, inkább kihagynám a regenerálás részt. Egy olyan korsót használt bent a munkahelyén (csak víz ivására), amit lustaságból nem mosott el, hetekig. A korsó alján pedig minden nap maradt egy kis víz, ami beszáradt.
[ Szerkesztve ]
-
Nibiru
tag
válasz
soldier2 #78411 üzenetére
Szerintem ezeknél van valamilyen megoldás, pl. ezüst adalék, vagy ilyesmi, ami megoldja ezt a problémát a csereperióduson belül, de max. fél évig, vagy ameddig rá van írva.. A mosogatógépekben sem natúr gyanta van szerintem, bár csak következtetek, mert igazából fogalmam nincs.
Akárhogy is, a csíraszám a megszáradt edényeken soha nem éri el azt a szintet, hogy ez problémát jelentsen.
Miután a srácot hosszasan kérdezgették a kórházban és említette a korsóját, bekérték és megvizsgálták. Egy matt réteg alakult ki a víz visszaszáradásából eredően a korsó alján, abban voltak a bacik. Az, hogy hogyan kerültek oda, az rejtély maradt. Zárt iroda, és sosem ivott mást a korsóból csak vizet. Hogy csapvízet vagy ballonosat azt nem tudom. Egyébként Hollandiában történt az eset, nem itthon. Nem mintha ez változtatna a dolgokon.
-
beleriand72
tag
válasz
soldier2 #78525 üzenetére
Köszi, kipróbálom. Tudtam sajnos, hogy mire számítsak, de nagyon sürgős volt, passzolni kellett volna. Mozi előtt kólázni nem akartam, hiba volt. De most itthon Lucky Cap-okkal élvezkedhetek...Kenya is jó, de az etióp egy csoda.
MI6 - Canon EOS 30D - Gaggia Classic - Mazzer Super Jolly - Klipsch R-28F - Yamaha RX A-670 - Scott Sub Cross10 - Sonder Camino Ti Rival 1x - Bianchi Oltre XR4 - Ricoh GRIIIx - Lelit Bianca PL162T-v3 - Mazzer Omega - Niche Zero
-
Nibiru
tag
válasz
soldier2 #78819 üzenetére
Nem mintha vártam volna bármi jót is, de ilyenkor hajt a kíváncsiság, és inkább játszom az ilyen kávékkal, mert abból is csak tapasztalatot szerzek. Ezesetben majdnem feladtam, de végül megérte vele szórakozni.
Teljesen átmelegedett gép, kar, üres szűrővel a helyén. Második felfűtési ciklus vége. Kar le, karba őröl, tömörít, kar vissza, gőzre átkapcsol 10 sec. majd csapol. Így végre eltűnt az a kellemetlen szag, az eddig a háttérből acsarkodó fura ízt pedig a csoki váltotta fel, míg a gyümölcsösség is kiteljesedett.
Messze nem egy csúcskávé, de így már nem fogom húzni a szám ha máskor ajándékba kapom.Az előázatás már sok volt neki. Hozzáteszem, mivel félbeszakítottak, kb. 10 másdopercesre sikerült. Talán rövidebb idő még belefért volna, de így bár kissé testesebbé tette az italt, ugyanakkor a gyümölcsössége szenvedett csorbát.
(#78825) Koczó93:
Egy Delonghi EC156b-t használok. Azzal szoktam hencegni, hogy nálam olcsóbb cuccal senki sem csinál rendes kávét.
[ Szerkesztve ]
-
convar
csendes tag
válasz
soldier2 #78897 üzenetére
Nem kell elfelejtenem a linkeket, mert a te ajánlottad is ott van közöttük, csak egy pár oldallal arrébb, mert növekvő ár szerint rendeztem a találatokat
Amúgy itt van:
https://kavedaralo.arukereso.hu/delonghi/kg-89-p42031646/De akkor OK, darálónak lesz ez a Delonghi, kávéital előállító masinának meg.... na ez továbbra is jó kérdés, mert ebben nem kaptam senkitől sem egyértelmű iránymutatást (OK, értem én miért, mert jó mind2, mondjuk ez nem is lepett meg, mert a Brikka még itt is ajánlva van a topik összefoglalóban, az Aeropresszel a jutubon meg egy vb 3. barista dolgozik, azért is szűkítettem le rájuk a kérdést). De akkor köztük meg, hogy melyik legyen valszeg az lesz hogy feldobok egy pénzt
Beszélt nyelvek: magyar, és csak a magyar!!!!
-
vTamas35
csendes tag
-
Nibiru
tag
válasz
soldier2 #79009 üzenetére
Én és egy barátom, családjainkat is beleértve már 10 éve RO vizet iszunk, amiben szándékosan nincs "visszasózó patron", azaz gyakorlatilag teljesen tiszta. (jelenleg 3PPM) A történet hosszú, és egy két éves intenzív olvasgatás, metaanalízis és kutatás előzte meg a részéről. Az anyag jelenleg nem nyilvános, és meggyőzni sem akarlak róla. Felőlem azt iszol, vagy nem iszol amit akarsz.
Rajtunk kívül legalább még egy tucat ember akad a környezetemben akik már hosszú évek, vagy évtizedek óta desztillált vizet, vagy hozzám hasonló módon RO vizet isznak mint én és köszönjük szépen, remekül vagyunk mindannyian, csakúgy mint a világ népességének elég jelentős hányada akik esővizet, gleccservizet isznak minden nap.[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.