-
Fototrend
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
soldier2
őstag
válasz Csápájev #68360 üzenetére
Most akkor mondhatod, hogy "én már akkor megmondtam" . De azóta annyit változott a világ, hogy már a Michelin csillagos éttermek egyre nagyobb részében lett ciki a nespresso, és kezdenek nyitni a normálisabb kávék felé.
A számításodban azért akad némi hiba, hiszen amíg egy CM általában 15000 ft/kg körül mozog, addig 5g/120ft-os Nespresso 24000 ft/kg, ami már a CM és a Geisha között van félúton (35000/kg áron volt a legutóbb a Colonnánál). Az, hogy egy CM annyival finomabb, hogy 20g-ból iszunk kávét egyszerre az más gond, Nespressoból is ritkán elég az egy kávé reggel.
Tej/cukor: a legtöbbünk így kezdte, és ha őszinték akarunk lenni az Omniát kotyeszból vagy szarvasiból másképp meginni nem is lehet.[ Szerkesztve ]
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
adp
őstag
válasz Csápájev #68379 üzenetére
Regen en is ezzel erveltem, hogy milyen draga a nespresso, g szempontbol teny es valo rohadt draga, de aki megszokja hogy (akarmilyen) kapszulabol iszik napi 2-t es nem mondjuk 16-18gbol vagy 9g szimplabol akkor nem sok ertelme szamolgatni,
Mondjuk egy kapszula 120 egy dupla 8ezres kavebol meg 130korul,szimpla 75korul
Az is igaz h a minoseg azert mas nagyon mas,inkabb 3500-4ezer ft kornyeki kaveval lenne idealis szamolni
Ugy akkor 70ft a dupla a szimpla meg kb 35 tehat elmondhatjuk hogy ar es minoseg szempontjabol is dragabb a nespresso kb 40%-kal[ Szerkesztve ]
-
spanyoll
addikt
válasz Csápájev #68419 üzenetére
Jogos, de 30rongyom most nagyon nincs erre, még azt a 10-et is kicsit szájhúzva adom ki, de tudom, ohgy muszáj ha rendes saját őrlést akarok inni, ami olyan szemcsméretre (vagy minek nevezik) van állítva amilyenre én akartam és amilyenre írta a Zinternet, hogy kell.
"Super perfundo on the early eve of your day."
-
manio
újonc
válasz Csápájev #68639 üzenetére
Nem állítottam, hogy kávézóba bárki Graefet ajánlott volna. (Ha ilyet láttál, kérlek, linkeld be!
Igazából a fórum neve félrevezető. "Kávé topic". S közben a kávéról esik a legkevesebb szó. Informatívabb lenne a "Hobby kávégéptuning fórum megszállottaknak" elnevezés.
Azt kevesen említik meg, sőt néhány évre visszaolvasva most egy alkalomra sem emlékszem, hogy a kávé beállítása nem a gr-sec-ml értékékkel van kimaxolva, hanem azzal kezdődik! Ha már jó a lefolyás időre, mennyiségre és színre, akkor már kezdheted is beállítani (finomhangolni) a kávét, hogy kihozd belőle az éppen rá jellemző ízeket.
A topic-gazda - az évek során megfigyelhetően lanyhuló kísérletezési kedvvel - megállapodott az olaszos pörkölésnél - melynek ízvilágát szokás itt (ét)csokisnak nevezni -, nagyvonalúan lecitromkávézva a többi néhány tucat ízjegyet.
Márpedig a topic-gazda véleményét tanácsos osztani, khm, mint az közismert...De, hogy visszatérjek a Graef CM702-re, ezzel az őrlővel pont a finomhangolásig nem jutni el. Mert nem fokozatmentes. Nagyok a lépései.
Hányszor olvasni itt, hogy "hetek óta nem tudtam egy igazán jót csapolni"? Nem is ritkán. Mi segíthet ezen? Az őrlő! (TFH a PID és a vízterítő már megvan.)
Egy kezdő vagy megérti ezeket az indulásnál, és eleve úgy vág bele, hogy tudja, hogy tuningolnia kell egy használt gépet ÉS vennie kell egy őrlőt, ami többe fog kerülni, mint a gép az összes tuninggal, vagy megvesz valami "belépő szintű" izét, aztán majd nem érti, hogy miért nem jut sehova.
Na, regényt írtam komment helyett, bocs.
-
manio
újonc
válasz Csápájev #68656 üzenetére
Csúsztatsz!
Attól, hogy egy mondatban említettem, még nem összemosás.
Az, hogy valaki megállapodott, nem jelenti, hogy le van maradva. Ezt te írtad, nem én, kérlek, ne add a számba!
Én is azt mondom épp, hogy sokat írtok a lefolyásról, színről. Igen. Ez a belépő. De hogy ez után mi jön, azzal kapcsolatban csak egy-két hozzászólás van, azok is többévesek.
-
GAgyiXyXy
aktív tag
válasz Csápájev #68868 üzenetére
Nem, köszi annyira nem érdekel a robi, de ezután nem seggel állok hozzá ha szembe jön, mert még akár jó is lehet
Most barátom, akitől a ciebtkávét kaptam(ami sajna döglött volt) vietnámban van. Kérdezte hozzon-e kávét onnan is, mondtam ha friss a pörkölés, akkor feltétlenül Érdekességnek, tapasztalatnak jó lesz...."Syd Wichowsky szegedi szabadságharcos, aki a Szovjetúnióba emigrált"
-
Rush77
aktív tag
válasz Csápájev #69078 üzenetére
Köszi.
Rémlett, hogy említve lett itt, csak nem kerestem vissza.
Amúgy tényleg nagyon korrektek.
Nekem is írták ma.
"korábban voltak problémáink a Colonna kapszulákkal, pont az, hogy nem működtek 100%-osan minden géppel. Éppen ezért most csak egy típust (biológiailag lebomló) tartunk, mert ez ami hibátlanul működik, így ezt bátram tudom is javasolni.
Várjuk a Colonnatól, hogy kijöjjenek az új csomagolású kapszuláikkal, mert akkor azonnal bővíteni fogjuk a választékunkat" -
XFishboneHUN
senior tag
válasz Csápájev #70030 üzenetére
A legtöbb gépnél nem állítható a darálás finomsága,ami teljesen alapvető dolog, alig van olyan kávé,ahol ne kéne állítani az előzőhöz képest.
Egy adott kávénál is állítani kell az idő elteltével.
Az,hogy be lehet állítani ezeknél a gépeknél,hogy milyen kávét akarsz -gyenge,közepes,erős- nem ezt jelenti.
Hőfok általában szintén nem állítható,pedig ez az egyik legfontosabb dolog.A termékleírás alapján tud őrlési beállítást 10 fokozatban, 3 hőfokot és 5 aromaerősséget.
Xbox GT: X FishboneHUN | PSN: XFishboneHUN
-
#91073280
törölt tag
válasz Csápájev #70030 üzenetére
A Saeco-k őrlője eléggé limitált, presszóhoz durva az őrlemény és gyenge a tamperolás, az OPV meg csak 19 baron nyit. Csak vész esetére, ha dugulás van, műanyag biszbasz.
A felhasznált beállított vízmennyiséget még az OPV előtt méri, nem is készültek fel rá, hogy normális tömörítést használva nyisson.A lefolyást egy változtatható nyomásfokozóval lehet szabályozni, ez határozza meg az elkészült kávé kioldottságát. Nem tudom, lehet-e nyomásfokozóval tökéletes eszpresszót készíteni, lazára tömött kávépogácsával, mert ha igen, akkor ebbe az irányba is lehet haladni.
Simán lehetne automatizálni a kávéfőzést hagyományos eszpresszó szabályainak megfelelően, de akkor több lenne a hibalehetőség, többen vinnék vissza a gépet, ezt nem vállalják be a gyártók.
-
szaki1986
tag
válasz Csápájev #70668 üzenetére
Köszi. Na mindegy, végül is egy plussz nyélre így is úgy is szükségem van . Csak gondoltam addig átrakhatnám arra ha épp nem kell a naked.
Lehet előveszem a barkácstudásom és összehozok egy ilyet .(#70670) sz.zs.: Igen, akartam rendelni egy plussz fa nyelet, csak pont nem volt ami tetszett volna. Úgyhogy szerintem marad a DIY.
[ Szerkesztve ]
https://www.flickr.com/photos/136049009@N07/
-
mdav88
senior tag
válasz Csápájev #70768 üzenetére
A ket fajta kozt a mennyiseg a kulonbseg: szimplabol a regi iskola szerint 7-8gr kavebol 22ml vagy ugyanennyi kavebol 30ml (dupla eseten dupla mennyisegek) de mind a ketto egysegnyi ido alatt keszul. Mondjuk 30mp.
Eloszor troll kerdesnek tartottam, leven, hogy regota vagy itt, de akkor nem biztos hogy megvolt a ket fogalom kozti kulonbseg.
-
-
Koczó93
őstag
válasz Csápájev #70814 üzenetére
Hát sajnos elgondolkodtam egy rotós e61 hx-en. Nacyon szeretem a gc-t, de szívesen összehasonlítanám egy e61el. Elég sokat olvastam vissza,tudom hogy macerásabb belőni a fokot, több ellenérv is volt felhozva ellene. Az eszem azt mondja hogy ne, de a szívem azt mondja hogy igen Két gépet hosszú távon nem biztos hogy szeretnék tartani, így is szűkös a konyha Félek hogy ha szembe jön e61 jó áron, nem fogok tudni ellenállni
-
jack B.
csendes tag
válasz Csápájev #71087 üzenetére
ez egy szimpla kávés fórum, nem profi baristák gyűjtőhelye. akkor meg zárttá kell tenni, ha ez a vélekedés. betéved ide valaki, aki kotyogósat iszik minden nap (vagy urambocsá DG-t), arra fog rájönni, hogy nem kívánatos személy, nincs témája, nem veszik figyelembe.
de mondom, nem támadásnak indítottam, csak az ihatatlan nem a Gustónál kezdődik (bár igaz, kinek a pap...), sok-sok szempont miatt sem. én például voltam olyan cégnél, ahol egyrészt hülyének néztek volna, ha 20-30 perceket szórakozok egy sima presszó elkészítésével, másrészt idő is csak egy kapszulás elkészítésére "megengedett". gyorsaságban, kapott minőségben vállalható a Dolce Gusto. azt kell megérteni: van az a réteg, akit behatóbban érdekel a kávézás (mint bennünket a fórumon), és nem spórolnak erre pénzt, időt, energiát. míg van a társadalom 90%-a, akik pont leszarják, hogy mekkora hőfokot esik a csapoláskor az ital, a kávézás pedig inkább rutin nekik, mintsem élvezet.
ezzel nincs baj, én is örülnék, ha minden háztartásban ECM gépek lennének, rendes őrlővel, de attól még nem vonulok az utcára, hogy "bazzeg, fos, amit isztok". sarkítva mondom persze.
túl lett ragozva.
-
soldier2
őstag
válasz Csápájev #71407 üzenetére
Mikre nem emlékszel.... én már el is felejtettem.
A palmtampon én sem állítottam hónapok óta. Az új jelszó: "csak lazán"Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
soldier2
őstag
válasz Csápájev #71635 üzenetére
Igen, volt vele sikerélmény is, de a durván 35-40 ml-es fejtérfogat a Coffee shothoz eléggé behatárol, ezért leszoktam róla, egy ideje csak presszó pörkölés játszik, azzal nem próbáltam még.
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
Peti...(16v)
tag
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
Állásajánlatok
Cég: Alpha Laptopszerviz Kft.
Város: Pécs
Cég: Ozeki Kft.
Város: Debrecen