-
Fototrend
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Csápájev
őstag
válasz XFishboneHUN #70018 üzenetére
Kavekorzo.hu automata topickjában is kérdezd meg, itt nagyon kevesen automatazunk.
-
And06
aktív tag
válasz XFishboneHUN #70018 üzenetére
melyik tudása?
a kávékorzó fórumán jobban tudnak valószinüleg segiteni neked automatás kérdésekben.
a személyes véleményem igy látatlanban, hogy az LCD kijelzőre, meg a magas fényü fényezés költöttek a belbecs helyett. laikusok előtt persze nagyot lehet vetíteni vele
-
fragola.6035
aktív tag
válasz XFishboneHUN #70018 üzenetére
Inkább tudatlansága van, mint tudása.
https://caffe35.webnode.hu/
-
Rush77
aktív tag
válasz XFishboneHUN #70027 üzenetére
Én személy szerint nem használok automatát de ismerősömnek van.
Amiket mondott negatívumokat azokat felsorolnám (neki mondjuk Jura gépe van de nem hiszem, hogy ilyen szempontból hatalmas különbségek lennének)
- Igényli a rendszeres szétszedést és tisztítást (ő azt hiszem havonta szétszedi és kitisztítja az egész rendszert)
- Ha valami tönkremegy benne az eléggé zsebbenyúlós lehet.
- végeredményben nem ad annyira jó kávét mint amilyet egy presszó géppel lehet.Cserébe viszont roppant kényelmes a használata és jó minőségű kávéval egész jó eredményt lehet vele elérni.
Az ára meg relatív de a kényelmet meg kell fizetni.
Más.
Hétvégén figyeltem a gépet és most nem akarta lecsavarni a kart magáról.
Érdekes dolog ez mert a kávé mennyisége (+- 0,1g), az őrlemény finomsága, a tömörítés (már amennyire lehet) állandó. Még a kart is ugyanúgy húzom rá.[ Szerkesztve ]
-
HÁZIGAZDA
válasz XFishboneHUN #70027 üzenetére
nem off topik, ez is kávégép, és teljesen jogos a kérdésed. a konkrét gépet nem ismerem, úgyhogy általános válasz: az automata gépek közös jellemzői, hogy drágák, hogy nem versenyképes a produktumuk egy közepes eszpresszóval sem, valamint, hogy a bonyolultságukból és alulméretezettségükből adódóan elromlanak. gyakorlatilag mindegyik, hamar (maximum pár év). mindegy, hogy féláron kapod, mert úgy fogd fel, hogy egy-két évig (jó esetben) közepesnél gyengébb kávét itat veled, aztán jön a 80e ft-os számla.
ezzel szemben egy jobb kotyogóssal + filterrel, valamint egy darálóval már remek dolgokat tudsz csinálni, és az egész megáll 50e ft-ból kb.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
Csápájev
őstag
válasz XFishboneHUN #70027 üzenetére
Az automatáknak általában olyan előnyei vannak,amik nálunk nem vagy csak kevéssé szempontok.
Nem kell vele foglalkozni,egy gombnyomásra megvan a kávé...
Sajnos minőségre viszont általában pocsék az eredmény.
De nehéz ezekről a gépekről autentikusan nyilatkozni,lévén csomó ilyen gép jön ki évente, kevés az esély,hogy valaki próbálta az adott gépet.
Én milliónyi helyen kóstoltam automatás kávét, mára ott tartok,hogy ha látom,hogy automata van valahol, akkor inkább kávé nélkül maradok.
Baráti társaságból is sok olyat tudok,aki megkeresett,hogy vesz egy 100ezres automatát, nem tudtam lebeszélni és vissza is vitte,hogy pocsék az eredmény.
Cégünknél a 200 ezres Bosch -ból sem iszom soha.
A kávékészítés összetett dolog, nem lehet automatizálni.
Például mi itt adagonként darálunk,mert a babtartályban hagyott kávé órák alatt "megdöglik".
Ötletbörzét tartunk,hogy így adagonként is megőrizzük a frissességet,mert a zacskó bontogatásától is romlik a minőség,nem keveset.
És ez nem sznobizmus,ez tényleg így van!
Képzeld akkor mi van az automata gépekkel,amikbe általában beleborítják az 1kg szemes és/vagy darált kávét
És ez csak egy példa.
A legtöbb gépnél nem állítható a darálás finomsága,ami teljesen alapvető dolog, alig van olyan kávé,ahol ne kéne állítani az előzőhöz képest.
Egy adott kávénál is állítani kell az idő elteltével.
Az,hogy be lehet állítani ezeknél a gépeknél,hogy milyen kávét akarsz -gyenge,közepes,erős- nem ezt jelenti.
Hőfok általában szintén nem állítható,pedig ez az egyik legfontosabb dolog.
Röviden: a kávékészítést épp annyira nem lehet automatizálni,mint a főzést.
Ha jót akarsz enni,akkor friss alapanyag kell a piacról, jó eszközök, tudás és idő,hogy elkészüljön az étel.
Mindig az adott alapanyaghoz igazodva kell a főzést is csinálni.
Hiába csirke a mai és a tegnapi is, ha látod,hogy ennek még kell egy kis idő vagy a mai zöldség lassabban puhul
Ezt egyszerűen nem lehet automatizálni.[ Szerkesztve ]
-
csabulaxi
senior tag
válasz XFishboneHUN #70018 üzenetére
a legolcsóbb és a legdrágább között csak annyi a különbség, hogy a drágább személyre szabhatóbb, te állítod be, hogy melyik programnál mennyi ml tej, kávé legyen és az milyen hőfokon, meg többi sallang, wifi stb
a hardver nagyjából ugyanaz mindegyikben, a lalke a főzőegység még lentebbi 2000-es sorozatban is ugyanezamúgy ebből a sorozatból mindegyik Saeco-Philips Romániában készül, erről meggyőződhetsz, ha a bal oldalán kinyitod az ajtót , ott a matrica
nekem ilyen philips van, jó kávéval, (most pl Dallmayr Espresso Grande), ismeretségi körömnek ízlik, de senki nem ivott még közülük itteni fórumos pidesistencsászársággalfőzött kávét. én sem sajnos
rendszeresen kell pucolni, hetente szétszedni, mosni, vízkő meg helyi víz specialitástól függően jelzi a gép.
[ Szerkesztve ]
"A Világegyetem fényévmilliókkal is mérhetetlen irdatlan nagyságát emberi ésszel lehetetlen fölfogni. A jó hír viszont: nincs is rá semmi szükség, hogy fölfogjuk."
-
Csápájev
őstag
válasz XFishboneHUN #70033 üzenetére
Jó,de ezek a skálák egy piddel és egy fokozatmentes daraloval kb vegtelenek.
Van olyan kv ami 95 ös pid allason jó és van amelyik 85 ön. Daralasi finomságrol nem is beszélve.
Ha ezek egyáltalán valóban az őrlési finomságot takarják...
Mert simán lehet, hogy nem!
Franc tudja a marketingesek mit értenek ezek alatt.
A 200 ezres Bosh gépen is állítható elvileg minden, a gyakorlatban semmi értelme kb.
Az aroma erősséget nem is tudom értelmezni. -
#91073280
törölt tag
válasz XFishboneHUN #70036 üzenetére
Nem mondanám vegyesnek, szerintem eléggé egyértelmű.
-
Bazsee71
őstag
válasz XFishboneHUN #70036 üzenetére
Szerintem elég egyértelmű, hogy minőségi kávéra nem ajánlott. Többféle kávé biztosan nem készíthető vele, mint hagyományos módon, már ha ezt érted alatta.
Gombnyomásra kávészerű valami, inkább ezt adnám meg definíciónak.Legjobb tapasztalatom eddig a Jura Impressa 500 típussal van, használtan garival 50-60e körül van. Többet nem ér egyik sem, még ezeknek az egyszerű típusoknak is húzós lehet a javítása (vezérlő panel csere jellemzően totálkár).
-
And06
aktív tag
válasz XFishboneHUN #70036 üzenetére
igy van, ha a kényelem a fő szempont, és nem akarsz pepecselni, energiát befektetni, akkor a másik alternativa a szintén sokat szidott kapszulás (Illy, nespresso). Ez szintén max középszerü kávét ad, de legalább irdatlan drága, hosszú távon szerintem mindenki feladja, legkésőbb amikor tönkremegy az első gép (ami nem is olyan soká bekövetkezik )
költséghatákonyan viszonylag jó kávét igy lehet elérni:
egy olcsó őrlő (pl graef),
valamilyen filter (hario v60, stb)
vagy
kotyogó (brikka, moka-express, akármi)szarvasi szintén erősen nem ajánlott.
-
csabulaxi
senior tag
válasz XFishboneHUN #70036 üzenetére
ha nem ittál még az ezen a fórumon kimaxolt eszpresszót és nem is akarsz ennyit (időt) macerát, akkor vedd meg nyugodtan, mert a szarvasinál azért sokkal jobb, de szerintem az olcsóbb 100 ezres is ugyanezt tudja
csak a Saeco szonbságot felejtsd el, mert mondom az is Romániában készül, mint az olcsóbb Philips
"A Világegyetem fényévmilliókkal is mérhetetlen irdatlan nagyságát emberi ésszel lehetetlen fölfogni. A jó hír viszont: nincs is rá semmi szükség, hogy fölfogjuk."
-
LazacX
tag
válasz XFishboneHUN #70036 üzenetére
Egy-két mondatot hadd szóljak én is hozzá, mint 25 évet szarvasizó. Pár hónapja jött az óhaj, hogy áttérjek normálisabb főzőre. Automata gép volt az eredeti gondolat, de pár nap fórumos eszmecsere után olcsó használt nyomásfokozó nélküli gépet vettem + darálót, és már ezzel is hihetetlenül jó kávét iszok. Persze az Omnia is le lett cserélve Black sheepre és PY-ra. Ismeretségi körömben van pár automata, köztük drága is, híg és aromátlan kávét iszok mindegyikből (Jura, Krups, Siemens).
-
gippazoid
senior tag
válasz XFishboneHUN #76159 üzenetére
Dallmayr Espresso Classico
Kisker forgalomban nem nagyon van, de van egy webshop ahol meg lehet rendelni.
(Nekem helyi Dallmayr disztribúciós egységből volt egy kis hátszéllel - de már nincs ismeretségem, már csak abból a webshopból tudnám megrendelni.)Gippazoid Novelties Inc.
-
MODERÁTOR
válasz XFishboneHUN #76159 üzenetére
PY Etiop Yirga / Abyssinian mocca, de tetszik az Impresso Etiópja is.
[ Szerkesztve ]
-
yazoo1
tag
válasz XFishboneHUN #76159 üzenetére
Lavazza Pienaroma
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Konzolokról KULTURÁLT módon
- Motoros topic
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Házimozi belépő szinten
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- Motorola Edge 50 Pro - több Moto-erő kéne bele
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Xiaomi Smart Band 8 - folyamatosan
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: Ozeki Kft.
Város: Debrecen