-
Fototrend
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Bazsee71
őstag
Úgy látom félreérthetően fogalmaztam. Az, hogy nem működik, csak a simítózáras zacsira vonatkozott. Azt tudtam, hogy ennek nem tökéletes a zárása, de abban bíztam, hogy fagyasztva nem okoz nagy gondot. Utólag buta gondolatnak tartom. A mézes/konzerves üveg tökéletesen zár, ott ilyen probléma nem lehet. Csak azért nem pakolom mind a fagyasztóba, mert akkor már semminek nem maradna hely.
A Locavore-on is észrevettem, hogy fárad, a Yirgán pedig nagyon érződött a végére, de nemsokára indul a tesztelés friss kávékkal.
Off: moderálást lehet másképp is csinálni, diktatórikus fórumból szerintem bőven elég egy is.
[ Szerkesztve ]
-
Bazsee71
őstag
Adagonként simítózáras zacskókba raktam, majd azokat egy műanyag dobozba, és úgy a fagyasztóba. Kivéve csak addig volt, amíg a műanyag dobozból kivettem egy zacsit, majd ment is a darálóba. Egy ilyen műanyag dobozban ~300g kávé fért el. Ennél szerencsésebb, amit csinálsz. Volt ami már nem fért dobozba, azt szelepes kávés zacsiba raktam (szintén simítózárasba adagolva), azoknál ezt így nem tapasztaltam.
-
avirid
tag
Igazából a retrós pohárral önmagában semmi gond, sőt valóban most kezd újra divatba jönni , nade úgy felszolgálni, hogy belerakni a kávéskanalat... Szerintem azon a helyen amúgy azért volt ilyen a pohár, mert az egész hely retro hangulatú volt és nem azért mert retrót akartak idézni, hanem mert abból a korszakból maradhatott ilyen . Hogy milyen volt a kávé íze amit adtak, arról meg inkább ne beszéljünk , illetve megkockáztatom, hogy ha flat white-ot kértem volna, visszakérdeztek volna, hogy micsodát? Sőt sztem a macchatora is . Amúgy a flat white valóban jól mutathat ebben a pohárban.
-
avirid
tag
Igen, köszönöm a jótanácsot , itt már olvastam tőletek a Gaggiáknál tanácsos hosszabb lefolyást, ha jól emlékszem 35-38 mp-eket is meg lehet célozni. Már próbálkoztam is vele, de a Pellini és a Molinari is kissé megkeseredett tőle. Amúgyis ha jól emlékszem valami frissebb pörkölésű, nem bolti kávékhoz volt ez a javallat, de egyébként is ha új kávét próbálok, továbbra is mindig kipróbálom hosszabban is. Még az alján vagyok a létrának, sok kávét kell még kipróbálnom, pörköldéből való frisset még nem is próbáltam, de hamarosan. Egyébként ez a Molinari 25 mp körül ízlik a legjobban, főleg dupla ristrettoként.
A héten elvileg megkapom a rendelt réz-vízterítőt és IMS felsőszűrőt, lehet az borítja majd az eddigi tapasztalatokat . -
avirid
tag
Tudom hogy jó dolog, de szeretném még a gépet jobban kiismerni nélküle (dec.eleje óta van meg), hogy aztán ha lesz pidem, magabiztosabban tudjam értelmezni a pid adta lehetőségeket. Mert attól tartok a hőmérséklet állítgatása egyelőre nekem inkább +1 változót jelent ezen a szinten ahol most én vagyok . Még ízlelésben is kell fejlődnöm, tágítanom az íztárat többféle kávéval, hogy jobban el tudjam majd különíteni a tapasztalt ízeket. Ugyanakkor azt viszont kezd érdekelni, hogy éppen milyen hőmérséklet adott 20p előmelegítés után, hűtőcsapolással vagy nélküle és gőzgombos továbbmelegítés esetén. Arra gondoltam, hogy ha lehet ilyet, akkor beszerzek egy hőelemet valami kijelzővel, amivel néha tudok játszani és ami esetleg később felhasználható lesz a pidhez is. De még ez is csak egy viszonylag friss gondolat, eredetileg csak azért lett ez a kávéfőző, mert a kotyogósat már sehogy nem bírtam élvezni, most meg a bolti tégla is újra élvezhető lett hétköznapokra. Ugyanakkor ez a gép többre is képes, miért is ne használjam ki néha finomabb kávékkal.
-
HÁZIGAZDA
ki szerint nem értetek (értünk) hozzá?
az ilyenekre amúgy ugrom, mint anyatigris a vörös posztóra, de azért nem voltam ott, nem láttam a pontos szóhasználatot, és még ha láttam is volna, akkor sem biztos, hogy pont úgy volt érthető a komment, mint ahogy azt a szerzője szánta (szevasz, datee! ).
mindazonáltal nem tekintem bénának magam, meg itt sokakat, mikroszkóp és refraktométer nélkül is meg lehet azért inni egy eszpresszót, elsősorban ízlés, másodsorban az ízlés érzékenysége dönti el, hogy meddig csiszolja az ember az igényeit, skilljeit.
minden tiszteletem a casmós csapaté, konkrétan a szakma csúcsának gondolom őket és magasan az ő kávéjuk ízlik a legjobban, ha találkozom vele valahol. de fenntartom a jogot, hogy tds mérés nélkül is el tudjam dönteni, hogy mikor jó egy kávé...
datee-nak meg majd adok egy kokit és két sallert a kávébár bazáron, ha kijutok
(ugyanezt a szakmázást egyszer már végigcsináltam a bornál, a kávénál nem fogom. vállalom, hogy ínyenc vagyok és lusta, fogyasztó. ennek megfelelően bizonyos helyzetekben lemondok a 100%-ról, fontosabb az, hogy az egész élvezetét, szeretét maximalizáljam)
[ Szerkesztve ]
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
HÁZIGAZDA
igazából mindegy, hogy ki mondta, egy komplett fórumot lehozzánemértőzni, lenézni butaság. paljoc beletartozik? fragola outsider, nehogy összeph-sítsa magát? vannak itt kezdőbbek és nem kezdőbbek, mindenki mást vár el egy kávétól stb. nem kell felvenni az ilyet, zárjuk is le.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
HÁZIGAZDA
most bármit írok, abba bele lehet kötni majd, ezért igyekszem inkább nagyon leegyszerűsítve, ökölszabályként mondani, hogy világosabb pörköléseknél azért nem jellemző nálam a szaggatós, nagyon lassú lefolyás. ha a szélsőértékeket nézem, akkor arányaiban biztosan több az inkább gyorsított, mint az inkább lassított.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
neumanki
tag
Kezdő (bár most se érzem magam core usernek) koromban én is sokat görcsöltem a másodperceken, aztán az okosak mindig mondták hogy eresszem ezt el...
Ha nem tetszik a kávé lefolyása, állítok az örlőn. Ha tetszik a lefolyása, akkor addig engedem a lefolyást, amíg tetszik. Ha 25mp-nél már átlátszó, vizes, akkor leállítom, ha 40mp-nél még mindig szép vékony ragadós, akkor nem. Ha tetszik 25mp-nél az íze, akkor hagyom, ha hígnak érzem, akkor finomítok az örlőn, hogy lassabb lefolyású legyen, ugyanez visszafelé is igaz.
Konklúzió: ne másodperceket keressetek szerintem, hanem szép lefolyást, jó ízű eredményt. Ugyanez igaz, a használt kávé mennyiségére és a kifolyt ml mennyiségre is. Ha 30ml-esen ízlik a dupla, akkor úgy a jó, ha 50ml-es akkor úgy, lesz*rom mit hívunk espressonak, mit ristrettonak...
Tapasztalatom szerint a világos pörkölésűek lefolyása hamarabb bevizesedik, ezért hamarabb leállítom, mert nem tetszik a lefolyása.
Amúgy a vibrációs Grimac-omon a folyás jellemzően 8-10mp-nél indul el az ipari rotációs 5mp-éhez képest (amit amúgy nem is bánok, kis előáztatás). Szóval 25mp-nél 15mp-e lenne lefolyni a megfelelő mennyiségű kávénak, ami nem túl sok...
-
gubabela
senior tag
Gaggia? Az a főzők kispolszkija. Nem való abba csak bravos. Gravitech alatt neki se állnék kávét főzni.
Viccet félretéve. Pont most gondolkodtam a baby továbbfejlesztésének lehetőségein és találtam a hb-án pár érdekesnek tűnő bejegyzést dimmer (szabályozható kapcsoló) beépítéséről. Ez lényegében arra lenne jó, hogy a pumpa és a kapcsoló közé kötve szabályozná manuálisan a nyomást (feszültséggel). Igy lehetne egyrészt előáztatni, másrészt alkalmas lehetne egy kezdetleges nyomásprofilozára is. Valaki próbálkozott innen már hasonlóval?
-
avirid
tag
Egy kérdés . A Molinarit eresszem a Gaggiával időben hosszabbra, alacsonyabb hővel, szűrőt nem elérő adaggal - lassítsam az átfolyást finomabb őrléssel, vagy legyen több/hígabb a kávé?
Az első próba bebukott sajna, elcsatornásíthatta magát, mert bár 4-5 mp után jól indult, majd elkezdett felgyorsulni és a 15.mp végére megtelt a csésze . Pedig egy fokozattal finomabban őröltem és úgy éreztem jól sikerült a tamperolás is. Azért is kérdezek, mert arra gondolok, hogy pont a finomabb őrleménytől csatornásodott be? Büntetésből megittam , nem volt rossz, de olyan fincsi Molinaris se, mint szokott.
-
avirid
tag
Amúgy kéne majd kóstolnom egy savasabb kávét is, csak hogy tudjam az milyen. Amúgy simán lehet hogy ízlene, hiszen a kotyogós csíbót (arabica) is képes voltam üresen meginni, mert még mindig jobban ízlett mint cukorral, csak aztán egy idő után már úgy sem élveztem. Most azért eléggé azt tapasztalom, hogy bármit rakok a Gaggiába, mérföldekkel ihatóbb kávét ad, mint amit előtte ittam kotyogósból .
-
soldier2
őstag
Ha ittál valah savanyú kávét, szorozd kettővel, emeld négyzetre, és lesz némi összehasonlítási alapod a Dalmayrral Legalábbis amit egyszer a kolléga behozott, és beletettük az automatába az kb a pörkölt citrommag szintjét hozta
A PinUpot épp azért ajánlottam, mert emlékeim szerint nem büntetett azonnal, és kellmesen savas is volt.Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
Radukav
újonc
MSJ + Catler 9010 rendszeresen 30 - 40 mp közötti lefolyás és szeretem!
Sőt a pontos kávé mennyiséget sem mérem minden őrlés előtt és nem kell mindíg minden varázslat.
Ahogy Parci írta, az a lényeg, hogy az öröm megmaradjon, nem kell állandóan 100,00 %- ra teljesíteni.
Csak lazán, mint az olaszok!Ui: RO vizet használok 100 mg/ l re van beállítva ( a Norda, ha jól emlékszem 110 mg/l ásványi anyag tartalmú)
[ Szerkesztve ]
-
Sinisi
senior tag
Akkor még sanszos, hogy benne van ez is az időkeretben és mint ahogy korábban Toobee már megmondta, hogy hol az igazság, hátha megmondja majd ezügyben is. De azt hiszem, hogy képes hsz-ében megtalálhatjuk ezt a minőségre vonatkozóan és szerintem abból az is kiderül, hogy ez a zacsi azt a kv.-t tartalmazza ami rá van írva.
-
-
SierraFox
tag
124 Euro szállítással. Az most 38 ezer pénz. Jóval drágább mint ha Simi, vagy Fragola megcsinálta volna egy külső egységgel és SSR-el. Igazából a feleségem miatt lett ez a megoldás, mert nekem még az Auber-szerű piddel (a gőzcső és a felsőszűrő között) tetszett volna a gép. De nem bántam meg, mert jól működik.
Akartam tőled kérdezni, hogy a La Piazzánál neked milyen hőmérséklet vált be?
[ Szerkesztve ]
-
SierraFox
tag
Szerintem ahhoz, hogy értelme legyen használni, először le kéne cserélnem a Fredet, mert úgy érzem most az a szűk keresztmetszet (meg a tapasztalatlanságom, de az nem konstans). Egy Mazzer Mini jó lenne.
Jó lesz az a 96 körüli, nekem is úgy tűnik, hogy felfelé kell vele elmozdulnom. Köszi! (Szintén VST-zek, illetve La stradazok)
[ Szerkesztve ]
-
Bazsee71
őstag
Ez nekem elég macerásnak tűnik, inkább lemondanék a minőségről mint hogy nyaraláson EK-s vendéglátó helyet vadásszak, meg a pincérnél/baristánál kuncsorogjak.
Azt meg elég nehezen dolgozom fel, hogy az EK őrleménye 4 nap alatt érik be egy normál őrlés szintjére. Ez megint ilyen újévi vudu lehet. Én biztos nem darálnék 4 napra előre.
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Milyen TV-t vegyek?
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Vicces képek
- LCD, plazma és projektoros TV-k hibái
- Milyen légkondit a lakásba?
- bambano: Bambanő háza tája
- Debrecen és környéke adok-veszek-beszélgetek
- World of Warships
- E-roller topik
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: Ozeki Kft.
Város: Debrecen