-
Fototrend
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Bazsee71
őstag
Jó, így más értelmet nyer (az írásod alapján úgy értelmeztem, hogy 4 nap mire darálás után révbe ér), de még így is szkeptikus vagyok. Ha azt sem tudták volna, hogy az egyik EK, akkor már inkább érdekes lenne. Na meg tartom, hogy mezei halandónak, akit nem áldottak meg a 6. érzékkel, annak tényleg mindegy. A nyaralást meg elfogadom, kinek hogy, én ilyennel biztos nem vacakolnék. Ha már ott egy EK, a jó alapanyag, és egy képzett barista, akkor csinálja meg azt a filtert.
levytee: pontatlan voltam, a felsőszűrőt tartó böszme csavarral van a baj.
Sic.Transit: a PID nem, de a 120k peremfeltétel volt. Abba pedig ez a tuning nem fér bele, PID nélkül meg lehet élni, de minek. Szummázva: nekem mindegy mit vesz.
[ Szerkesztve ]
-
Bazsee71
őstag
Ezt most nem értem. Ha nincs normális hely, akkor hogy talál EK-t?
Szerintem mindenki elhiszi, hogy magas minőségű daráló az EK, csak érthető a fenntartás is, ha már valami körül ekkora a hype. Mondjuk az elég gyalázatos, hogy ezért a pénzért még egy felszabályozást is el kell/lehet végezni rajta.
Személy szerint azt sem hiszem el, hogy akár csak félévente születhetnek világmegváltó ötletek.Hány nagynevű kávés szaktekintély írja, hogy amit 1-2 éve írt, azt már nem úgy gondolja. Nekem ebből az következik, hogy amit most ír, azt sem így gondolja majd 1-2 év múlva. De ez van, ma mindent gyorsan ki kell tolni a plénum elé, különben elvész a süllyesztőben. Az sem baj, ha az egy mobiltelefon, és robbanásra hajlamos.
-
Bazsee71
őstag
Aki tesztelte, az tudta hogy van a pakkban egy EK is, a linkelt tesztet látva pedig onnan nem lehet nehéz ízre kiszúrni. Nem kell ennek szándékosnak lennie, ilyen az ember.
A vetélytársak meg...khmm...együtt nem haladják meg az EK árának ötödét. Én ebből inkább azt vonnám le, hogy az EK őrleménye 4 nap után lesz olyan pocsék, mint amit a többi alapból tud. Ez pedig messze van attól, hogy 4 nap után van még olyan jó, mint a frissen darált.
-
Bazsee71
őstag
"Az EK orlemenye kb 4 nap utan lesz olyan mint egy atlag orlo friss orlemenye"
Az egy dolog, hogy közben kikristályosodott, de innen indult, ez pedig elég erős. Nálam az átlag inkább egy SJ, persze ez is szubjektív, az Encore-ról pedig inkább rosszat olvastam, mint jót (pont erről a típusról böngésztem külföldi fórumokat 2-3 hónapja egy barátom kedvéért).
fragola.6035: pedig akad, volt aki egy nap alatt letolt 8 csomag arabika blendet. Aztán majd Béla, mint véres kardot hordozza körbe a különböző felületeken...
[ Szerkesztve ]
-
soldier2
őstag
Nem is azért tettem be, hogy valaki innen megvegye. Az elektronika benne egy fűtőszál és egy izzó, nem lenne gond, de nagyon elszállt az ára. Egy éve 1000 usd körül voltak a szép állapotúak, itt üeg 1000 €. Most meg ilyen eszetlen áron megy.
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
soldier2
őstag
Köze nincs a fagyasztott (fagyasztóból kivéve rögtön darált) és a zacskós állásnaj egymáshoz. Többet kell állítanom mintha egy világos pörkölésről sötétre váltanék. Érdekes, gőzöm nincs mi lehet az oka, ha másnál nem így van.
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
Xabi78
aktív tag
A blend az mint kávévariánst jelölne nálam, mert azért nem igazán tiszta előttem, hogy a pacificaffenál az egyes arabika kávék azok variációk vagy valódi SO-k. Nem tudom, mi lenne erre a szabványos kifejezés.
Nem döglött. Láttam már olyat, na, ez nem az. Ha lassabra veszem a lefolyást, nem szőköl még 30mp fölött sem, csak egyszerűen nekem úgy nem ízlik.
Nálam ez úgy megy, hogy a fagyasztóban van a kávé, egyszerre kb. a napi adagot reggel a darálóba beleöntöm, majd megy vissza a zacsi a hűtőbe. Nyilván nem az ideális megoldás, de nálunk a feleségem eléggé reklamálna, ha telepakolnám a fagyasztót mézesüvegekkelCave canem!
-
Xabi78
aktív tag
Igen, szűkítőzve van. Szerintem az elég sokat dob rajta. A pumpa is ki lett cserélve Ulka ex5-re. Így az elején a nyomás lassabban épül fel, kapunk egy kvázi előáztatást, ami elég jót tesz neki.
Igazából még pár dolog eléggé piszkálja a csőrömet, egyrészt a rézcsövezés, az OPV áthelyezése és kívülről állíthatóvá tétele (+nyomásmérő) foglalkoztat leginkább.
De amúgy már elég pöpec a gép, és még az finnyásabb kávékkal is egészen jól boldogul, de ugye a kisördög...
Cave canem!
-
Xabi78
aktív tag
Ebbe is alubojler van, de jelentősen nagyobb és nehezebb, mint pl. a GCben. A gyenge pontja, hogy az OPV nem a pumpa után van, hanem a kazán előtt, és így a kazánt valamennyire hűti, ezt kellene inkább a pumpa után rakni közvetlen. A rézcső nem tudom, mennyit dobna rajta, a duplákat is nagyon szépen dobja már így is, de ha nem próbálom ki, sosem tudom meg.
A nyomásprofilozás nem annyira vonz (még ), de a csúcsnyomást szeretném állíthatóvá tenni, érdekelne, hogy adott kávé más nyomáson hogy viselkedik. Most már több helyen belefutottam, hogy azt a bizonyos 9-10bart már nem érzik annyira kőbe vésettnek, és hogy 9 bar alatt is van élet. Így lehetne csökkenteni-növelni az extrakció mértékét az időkomponens és a kávé/víz arány megtartásával, vagyis egy durvább őrlemény+alacsonyabb nyomás<->finomabb őrlemény+magasabb nyomás irányokban, ami szerintem mindenképpen érdekes játszótér lenne.
Bazsee71: ha nincsen fullextra őrlőd, a WDT nagyon sok problémádat megoldhatja. Ha középen nem indul meg, akkor ott nagyon egyenlőtlen az eloszlás, ami wdt-vel kiküszöbölhető.
Cave canem!
-
fragola.6035
aktív tag
A Pellinit nem ismerem, de a Hausbrandtot eléggé. A Venezia tényleg nem a legjobb cucc, de azért messze nem olyan, amit a tesztben írtatok. A Venezia egy robusztás, vending kategóriás, 10 Eurós kávé, ezt a helyén kell kezelni.
(Az ára pedig azért annyi, mert nem magán vevők a célközönség, hanem a vendéglátás, ahova plusz szolgáltatások is járnak a kávéhoz, akár egy 1.5 milliós géppark, szerviz, stb. A HB magyarországi forgalma a vendéglátásban évente kb. 30 tonna, magánvevőknek pedig 1-200 kg.)
Úgy tudom, hogy a magyar forgalmazó nem is tartja ezt a blendet, de tényleg a leggyengébb HB. Ezzel a termékkel általánosítani az olasz kávét szerintem nem igazán jó. Hogy a nagyvezér mikori kávékat honnan ásott elő, az azért eléggé kérdéses.
Egy korábbi szegedi kávézó tesztben pl. a Dock Cafe kávézót hozta győztesnek, ahol olyan büdös mocsári robusztát adnak, hogy kávésznob legyen a talpán, aki meg tudja inni. Tudom, mert dolgoztam ott, kaptam is két csomag kávét, amit használnak. De ez a teszt régen volt, ami meg régen volt, az talán igaz sem volt. Úgyhogy soha nem tudhatod, hogy mi van a fekete zacskóban.
Amúgy tetszik, amiket írni szoktál ide, vagy a darálóba, klassz, hogy a speciality felé mozogsz, de érdemes végigkóstolni akár 50-100 tradicionális olasz kávét is, hogy tudd, hogy honnan nőtt ki a sp., szerintem.[ Szerkesztve ]
https://caffe35.webnode.hu/
-
fragola.6035
aktív tag
Az Ulka szabályozás már majdnem kész. Még kellene egy fél nap, hogy szétkapjam a saját Brasiliámat, mert nem mindig azt akarja, amit én, eléggé önálló életet él a fej hőmérséklet.
De az ulka szabályozás működik rajta. A flow rate-et szabályozza, ezáltal a nyomást is.
Olasszal még mindig nem próbáltam, de újhullámos filterrel szerintem már egészen jó.https://caffe35.webnode.hu/
-
zoknee
csendes tag
Kell hozzá tejfőző gép, nekünk midzu, erre van a recept:
1 mérőpohár pörköletlen natúr kesudió (ez kb 3dkg lehet)
pár csepp olivaolaj
csipet só
1,3l vízÉn szoktam a kávéba tenni egy csipet xilitet is, mikor felöntöm a tejjel, mert semmi sincs benne, amitől lenne egy kis édes íze a tejnek, de ez egyéni ízlés kérdése
-
Jim-X
őstag
Szia, termeszetesen maxra van allitva a kaveerosseg. Probaltam, hogy lejjebb veszem, de akkor meg annyi ideig se megy a daralo... Tuti valahogy elallitodott, de hogy hogyan azt nem tudom. Az EA8010 service manualban megtalaltam hogyan kell beallitani a daralasi idot, de az a gombkombinacio nem valt be az enyemnel... (ofc)
Igy gyakorlatilag hasznalhatatlan a gep(#51406) bl4ze: Koszonom a tanacsot, ralesek
[ Szerkesztve ]
A játék az nem játék!
-
weinmaker
őstag
Nem fogom letörölni, mert az első gép az rossz volt, a videós tesztnél meg az elejére kiírom, hogy el lett rontva a teszt és belinkelem a helyesbítést, mert anélkül értelmetlen lenne a mostani cikk amit kiteszek.
Www. Kavekorzo.hu - Gyanús vagy nekem, mint a krematórium büféjében a hamubasült pogácsa!
-
adriankoooo
senior tag
Ja, képeket is tettem be ide. A garattal kéne valamit kezdeni, mert rohadt hosszú és vízszintes.
Méréseim Baby Twinen:
Mérések rézcsőtuninggal:
PID 90C-ra állítva.
Bekapcsoláskor a gép 20C.5. perc .. 83C
10. perc .. 88C
14. perc .. 89C pid stabil, nem változik...csapolás: error. Ahogy elindítom a vizet, egyből leszakad 80 fokra. Valami gond lehet a mérőműszeremmel, ami egy Uni-t 136C, de már rendeltem egy fragola félét. Majd megmérem azzal is.
-
soldier2
őstag
A paremtől 1 cm magasan?
Nem lesz az sok egy kicsit? Ha pont tele van a kalap, az ok, a végére megduzzad, de az kit érdekel.Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
mdav88
senior tag
Egyáltalán nem evidens, de úgy írod, mintha az lenne. Kezdők -jobb esetben - megpróbálnak utánanézni, utánaolvasni, hogyan is kéne. Elolvassák mondjuk ezt a cikket, majd tölti boldogan.
Idejön eldicsekszi magát mekkora ász, hogy milyen szép lett, majd hipp-hopp lehurrogják...Cilinderes szimplánál nincs értelme, mert úgyis lemossa, de mondjuk egy hengeres duplánál mi a helyzet? Miből mennyit töltsünk, mennyit kivonatoljuk, milyen gépen tesszük ezt? Gondolom egyáltalán nem lényegtelen paraméterek.
[ Szerkesztve ]
-
mdav88
senior tag
Erre nehéz rákeresni, én pl átolvastam kávépogácsa kávépogi és társai keresésre a fórumot, de igazi információval nem szolgált egyik hsz sem.
Viszont ha nem ér hozzá a pogácsa, akkor tök feleseleges felsőszűrőt precíziósra cserélni, nemde? Az hogy 100 vagy 200 lyuk van rajta édesmindegy, ha nem közvetlenül éri a pogácsát.
[ Szerkesztve ]
-
zolko74
tag
Használt kávédaráló vásárlásban kérnék egy kis segítséget!
Szerintetek melyiket érdemes megvenni ezek közül? Szerviztapasztalat, alkatrész árak, mivel egyiket sem tudom kipróbálni személyesen.Cunill El Cafe Tranquilo
La San Marco SM 92/A (2009-es)
Mazzer Super JollyKöszönöm!
-
Zewa
senior tag
Ezek szerint ez a Gaggia bojler is kompatibilis a Classical? Miben különbözik a kétszer ennyibe kerülő társától?
Köszönöm.
"Táncolni kell, uram, a zene majd csak megjön valahonnan…"
-
senior tag
Köszönöm a választ! A fp-s kávékészítéssel úgy ahogy tisztában voltam, csak az őrlemény finomságot nem tudtam, hogy hogyan szoktátok belőni?! De asszem már nagyjából az is sikerült
Gondolom az normális, hogy fp-nél annyira intenzíven nem jönnek ki az ízek, mint eszpresszónál?![ Szerkesztve ]
Mini Gaggia (Aplimont) pid box-szal vagy nélküle eladó
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- 1000 Hz-es játékos monitor TCL CSOT recept szerint
- Bivalyerős lett a Poco F6 és F6 Pro
- Ford topik
- Otthoni hálózat és internet megosztás
- WLAN, WiFi, vezeték nélküli hálózat
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- foobar2000
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Galax GeForce RTX kártyák jönnek a szűkösebb házakba
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: Ozeki Kft.
Város: Debrecen
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest