Új hozzászólás Aktív témák

  • BoB

    veterán

    válasz ubyegon2 #72738 üzenetére

    Ha az fstab-ban nem nulla van az utolsó mezőben, akkor időnként ellenőrzi boot-kor a fájlrendszert a rendszer. Itt csak a root kap 1-est, a többi 2-est kellene hogy kapjon. Ahogy említettem ha 0-át írsz ez soha nem hajtódik végre.

    Ha ekkor problémát észlel, azok a hibák javításra kerülnek, aminek a javítása valószínűleg adatvesztés nélkül végrehajtható.

    Ezt lehet felülbírálni az alábbi 2 kernel paraméterrel:
    fsck.mode=[[auto], force, skip]

    Ezzel azt lehet állítani, hogy ez végbe menjen-e abban az esetben, ha az fstab bejegyzés utolsó része > 0. Ez alapvetően auto módban fut, vagyis x naponta illetve x felcsatolásonként hajtódik csak végre (meg talán van itt még egy változó).

    Ha ezt megadjuk force paraméterrel, akkor ez (és az fstab bejegyzés utolsó része > 0), akkor minden egyes boot-nál lefut.

    Ha ide skip -et adunk meg, akkor semmiképpen nem fut le, akkor sem ha az fstab bejegyzés utolsó része > 0.

    fsck.repair=[[preen], yes, no]

    Ezzel a kernel paraméterrel azt lehet állítani, hogy mi történjen akkor ha hibás a fájlrendszer, amire ellenőrzéskor derül fény.

    Az alapbeállítás az, hogy azok a hibák kerülnek javításra, aminek a javítása biztonságosan végrehajthatónak tekintett. Ez a preen.

    A yes esetén minden hibajavítás le fog futni függetlenül azok biztonságosságától, míg no esetén soha nem kerül végre hibajavítás.

    De egyébként tune2fs -el is lehet játszani hogy minden boot-nál legyen ellenőrzés. Nem csatolt fájlrendszer ellenőrzését meg manual is el lehet indítani.

    [ Szerkesztve ]

    You may corrupt the souls of men, but I am steel. I am doom.

Új hozzászólás Aktív témák