Új hozzászólás Aktív témák

  • leviske

    veterán

    Sziasztok!

    Tudom, hogy nem facebook, meg tanácsadó iroda a topik, de esetleg tudnátok segíteni észérvekkel, hogy megálljak a distróhoppolásban?

    Alapvetően több hónapot stabilan elvoltam az openSUSE Tumbleweed-en, egy rosszabbul sikerült snapshot 1-2 hónapja elvette a kedvem és azóta 1-2 hetente újra rakom a rendszert és ugrálok a Tumbleweed, Leap, Ubuntu és Fedora között.

    Alapvetően az elvárásom a rendszerrel szemben a következő:
    - Az alap repo szoftverkínálata legyen széleskörű, vagy legyen a csomagkezelő jól támogatott, mert nem szeretek forrásból telepíteni, meg tar csomagokkal vacakolni. Tudom, hogy a flatpak/snap/appimage ezen a téren nagy segítség, de érezhető sebesség különbség van még mindig a natívan telepített alkalmazásokhoz képest.
    - Lehetőleg legyenek friss csomagok, de ne a stabilitás/működés kárára.
    - Nem bánnám, ha állna a közösség mögött egy szervezet is.
    - És nagyon fontos, hogy a GUI-t ne nekem kelljen használhatóra faragnom.

    A leíráshoz a Fedora áll a legközelebb, de a system tray hiánya pl a Dropbox érdemi menedzselését megakadályozza és a tárolójukból telepített szoftvereknél előfordul (pl Telegram), hogy eleve inaktiválva van a csomagban, szóval shell kiegészítővel sem jelenik meg a értesítési területen az ikon és a flatpak verzióval is volt rossz tapasztalatom etéren.

    A második logikus választás az Ubuntu volna (a 20.10-en vagyok most is), de azon meg rendszeresen random hibákat kapok már évek óta. Hol a lutris dobott folyton hibát leállításkor, hol a Gears miatt panaszkodott folyton a rendszer, hol a Valgrind áll le hibával, most meg a Vivaldi omlik össze egymás után többször teljesképernyős Youtube videó nézés közben. Ilyesmit se openSUSE, se Fedora alatt nem tapasztaltam azonos felhasználási mód mellett.

    A Tumbleweed, bár nagyon a szívemhez nőtt, a túlságosan új csomagok miatt tud problémát okozni játékok alatt (Borderland 2 el sem indul, ha a Steam nem flatpakből van telepítve). A Leap meg számomra túlságosan statikus és emiatt kevésbé vagyok elnéző olyan problémákat illetően, amik nem a régi csomagok miatt jönnek elő és emiatt mindig hamar törlöm.

    A többi disztrót illetően, a Debiannal szimpatizáltam, míg fel nem fogtam, hogy csomagfrissességet illetően kb 30 évente ugranak egy nagyot. :DDD A Manjaroval is volt rövid kalandom, de a kevesebb csomag miatt rosszabb élmény volt, mint a TW. Az Arch nem szimpatikus amiatt, hogy az olvasataim alapján a nekem kényelmesnél több erőforrást igényel az embertől. Az Ubuntu flavorok és deriváltak meg az Ubuntut érintő problémáim miatt nem merülnek fel bennem.

    Elnézést a nagy blokkért. Előre is köszönöm a segítséget. :R

Új hozzászólás Aktív témák