Új hozzászólás Aktív témák

  • tordaitibi

    veterán

    válasz májkimiki #90616 üzenetére

    Lényegtelen, ebben igazad van, teljesen lényegtelen mivel hogyan írunk ki vagy szolga módon másolunk egy kibontott iso-t.
    Mitől változna meg a fájlstruktúra...? :F

    Egy UEFI bioszos (de hülye elnevezés, a bois az bios) vagyis egy UEFI a post után bedarálja a gépbe dugdosott összes lemezt, pendrájvot, mikro-sd-t, sikítókorongot, és keres rajtuk EFI mappát.
    Ha ez megvan, az összeset kilistázza. (beállítás függvényében persze nem de ha belemész a UEFI-be akkor ott az összes, választhatóan)
    (ha nem hiszed, együres penre tégy egy EFI mappát, abba üres boot mappát, meg egy üres Ubuntu mappát. meg fog jelenni mint botolható EFI média, rányomva persze semmi nem történik)
    Kiválasztod pl. a Win10-et.
    Továbbadja a UEFI a stafétát, nevezetesen a bootx64.efi indul és az bedarálja a boot könyvtárat.
    Itt mivel Windowsról van szó, a bcd-be beégetett paraméterek szerint megy tovább a boot, ez olyan mint Linuxon a grub.cfg.
    A bcd-be lévő paraméterek szerint megy tovább, indul a bootsect.exe, keres a megfelelő könyvtárakba, indítja a telepítőt. Mindegy neki hogy hogy az iso simán ki lett írva, dd-vel lett kiírva vagy másolva lett, a könyvtárnevekés a hivatkozások útvonalai nem változnak meghajón belül, ergo megtalálja.


    Linux telepítő,
    UEFI megtalálja, enter.
    Minő érdekes, szintén az EFI könyvtárban található a következő láncszem, grubx64.efi lesz az áldozat, következik a boot könyvtár, ott figyel a grub.cfg.
    Tartalma (csak a lényeget kopiztam):
    set timeout=5
    menuentry "Ubuntu"
    set gfxpayload=keep linux /casper/vmlinuz file=/cdrom/preseed/ubuntu.seed maybe-ubiquity quiet splash --- initrd /casper/initrd

    menuentry "OEM install (for manufacturers)"
    set gfxpayload=keep linux /casper/vmlinuz file=/cdrom/preseed/ubuntu.seed only-ubiquity quiet splash oem-config/enable=true --- initrd /casper/initrd

    menuentry 'UEFI Firmware Settings'
    fwsetup

    A vasraggal kiemeltek ismerősek, igen ezek egy Ubuntu telepítő sorai a monitorról olvasva.
    Van több is pl. memtest stb. csak nem kopizgattam.
    Utolsó, vissza lehet lépni a UEFI settings azaz beállításokba.
    A dőlt kiemelések is ismerősek sokaknak, az már maga az ubiquiti telepítő indítása.
    Ez is független a kiírási módtól, ott van minden sor elején hogy cdrom, azaz EZ a helyi média, ez a pendrájv, lemez, ssd hdd mindegy, ezen tessék keresgélni a mappaszerkezetbe.
    A vmlinuz meg az initrd nem szorul magyarázatra, az már maga a telepítő ami indul. A telepítő kernele.

    Ez kizárólag UEFI !!! És nem kell semmivel kiirkálni, aktívvá tenni a telepítő médiát, dd-zni stb. Flottul megy másolva. Normális, nem 10+éves UEFI-ről van szó. Sőt elstartol fat32, ntfs, talán még exfatról is.
    Ha univerzális bios-uefi telepítő a cél akkor nem ússzuk meg a kiírást de én bios/mbr telepítést kb. 4-5 éve nem csináltam, lejárt lemez. Szerintem, de majd Uby jól leolt hogy megint félrebeszélek, a bios az igazi :)

    Bocs a litániáért.

Új hozzászólás Aktív témák