Új hozzászólás Aktív témák

  • concret_hp

    addikt

    válasz adalbert1 #145354 üzenetére

    +kornelka: az ökölszabályok nem azért ökölszabályok, mert mindig érvényesek, hanem mert egyszerűsítik a számítást. szerintem úgy nagyjából az autó tulajdonosok 90%a alul becsüli, hogy mennyibe kerül egy autó fenntartása / birtoklása (lásd pl értékvesztős figyelmen kívül hagyása). egy drágább autónál tipikusan minden picit többe kerül, minél prémiumabb, annál drágább az alkatrész, (általában annál nagyobb, tehát picit többet is eszik), minél nagyobb a motor, annál drágább a biztosítás + adó (ami persze mondjuk pont csak pár ezres tétel / hó) és nem utolsó sorban annál több az amortizáció.

    ha több éves fizetésedért veszel autót könnyen kijöhet olyan matek, hogy a fizetésed igen jelentős %-ába kerül az autód havi szinten. én úgy vagyok vele, hogy nem azért dolgozok, hogy legyen egy gyorsan amortizálódó tárgyam, így próbálok a racionalitás határain belül maradni.

    pl. ahogy fentebb is szóba került nagy vonalakban 5-6 évente feleződik egy autó értéke, egy 1 misis autónál ez évi ~100K, egy 5 misisnél évi ~4-500K

    az ártartás témához egyébként szerintetek helytálló megfigyelés, hogy minél kisebb az autó annál jobban értéktéktartó vagy ez nem feltétlen igaz? pl swiftet 3M körül lehet elhozni, 2010-11esek 1.7-1.8M-ről indulnak (1-2 van 1.5ért, azok vélhetően nem véletlen olcsóbbak), tehát mondhatjuk, hogy 6 évesen az új ár 60%-a a kínálat alja.

    [ Szerkesztve ]

    vagy fullba vagy sehogy :D

Új hozzászólás Aktív témák