Új hozzászólás Aktív témák

  • dqdb

    nagyúr

    válasz Molydeus #71712 üzenetére

    A thocky néven futó hangzáshoz csak egyetlen dolog kell: szivacsból és hasonló anyagból minél több az összes helyet kitölteni, mert a thocky hang az nem a billentyűzet hangja hanem a szivacsé.

    Ha csak simán egy mélyebb tónusú muted hangzás kell, akkor az nulla szivaccsal is elérhető: kell egy megfelelően megtervezett ház*, aminek megvan a súlya, jól működő isolation mount, PP, POM vagy esetleg FR4 plate, nylon házas kapcsolók és magas-vastag kupakok. Semmi szivacs, semmi tape mod, semmi egyéb. A Q8-ban a súly megvan ehhez, én először megépíteném gyári állapotában, aztán utána gondolkoznék, ha nem tetszik, és akkor is a PCB alatti területet tölteném ki következő kísérletre, nem pedig a PCB és plate közöttit.

    Gondolom költség csökkentés miatt a Keychron nem ad hozzá hangtompító szivacsokat se a Plate és a PCB közé, se az aljába.
    Alapvetően a szivacs a legtöbb esetben maga a költségcsökkentés, általában több környi prototípust és hónapokig húzódó tervezést-tesztelést-finomhangolást lehet megúszni vele, valamint gyártás során is sokat lehet spórolni, aztán legfeljebb a vevők kísérleteznek majd (a force break mod vagy a tape mod például nem létező dolgok voltak a GMMK Pro előtt). Ha kellene a szivacs, mert nem csinálta meg a gyártó a házifeladatát vagy a ház adottságai egyéb okokból olyanok, hogy kell**, és úgy nem ad, akkor az már persze más kérdés.

    Csuklótámasz erősen ajánlott.
    Tanulj meg helyesen gépelni, és nem fog kellene csuklótámasz. Amúgy tapasztalatom szerint a V forma segít a csukló helyesen tartásában (valószínűleg az Alice/Arisu ¯V¯ formája is), mert eleve nem enyhén kicsavarva tartod a csuklódat, így természetesebbnek adja magát a lebegő csuklóval gépelés is.

    1-2 hétnyi Q8 után válts vissza 1-2 napra egy hagyományos billentyűzetre. Elsőre furcsa lesz mindkét irányban a váltás, a Q8-on a távolságokat lesznek mások egy ideig és az alsó sorban fogsz melléütni, a hagyományoson az ujjaidnak lesz egy feszülős érzete pár percig, de pár hónap után bele lehet jönni, és úgy tudsz majd váltani a kettő között azonnal, hogy fel sem tűnik, mennyire más a kiosztás, mert az eltérő kéztartás triggerelte eltérő izommemória miatt mindkettő természetesnek tűnik majd.

    * az ilyen ház onnan ismerszik meg, hogy silent kapcsolókat beletolva a műanyag plate-be beletolva egy ollós szintjét hozó vagy annál halkabb billentyűzetet kapsz bármiféle mod nélkül

    ** persze ilyen is akad, alapvetően maga a szivacs nem jelent egyértelműen rosszat. Az igen, ha a tervező már a prototípus megrendelése előtt szivacsokkal tervez, mert ez azt jelenti, hogy a prototípus arra kell neki, hogy a méreteket, "megépíthetőséget" tesztelje, a hangzás maga nem érdekli, úgy van vele, hogy azt majd a szivacs megoldja

    tAm6DAHNIbRMzSEARWxtZW50ZW0gdmFka5RydIJ6bmkuDQoNClOBc4Ek

Új hozzászólás Aktív témák