Új hozzászólás Aktív témák

  • szaszlaci

    addikt

    Azt hiszem, tudok már használható véleményt a MicroVision ShowWX+ HDMI projektorról, így 24 óra után. Röviden: egyszerre csapnivaló és egyszerre ütős. Tulajdonképpen vállalható és szerethető, jó pár olyan előnnyel, aminek nincs konkurenciája.

    Ami a hordozható felhasználását illeti, szerintem nehéz felvenni vele a versenyt, hisz nagyon kicsi, elvileg 1,5 – 2 órát bír egy feltöltéssel, elég fényes és jó képet ad, valamint nem kell fókuszt állítani, minden felületen éles.
    Azonban én mozis célokra vásároltam, a hibáira fogok koncentrálni, de ez senkit ne tévesszen meg, valószínű bármelyik gépről tudnék leeeegalább ennyi negatívumot írni. 70"-os képről beszélünk, ami 1.5 méter szélességet jelent. Ezt kb. 180 centis vetítési távról tudja, tehát igen jó a nyitása.

    Vállalható, de a képminősége nagy képnél elég gyenge. Nem pocsék, de ennél könnyű jobbat, persze annyi pénzért biztos nem, mint amennyibe ez kerül. Tehát ár/képminőség jó.

    Minden technológiának megvannak a maga bajai, itt, ennél az első fecskénél a lézer sorok tartása a gyengéje. Van, hogy normál nézési távból időnként meglátni a sorokat, persze messze nem úgy, mint ahogy LCD tyúkhálónál a pixelrácsot. Nem tragédia, az a mintha láttam volna eset.
    Ugyan ez igaz a fehérre, van, hogy elmászkál rövid időre és pirosas lesz. Ezt film alatt ritkán lehet észrevenni, azonban szövegszerkesztőnél rögtön szembetűnik.
    Ide tartozik, hogy a fehér kép "zajos", olyasmi, mint mikor valaki nem csúcsminőségű VGA kábelt használ. Itt ez nagyon látszik, viszont film alatt semmi gond vele.
    Van még a lézeres pezsgés, ami annyit tesz, hogy szintén fehér vagy homogén felületnél amolyan csillogósnak tűnik. Ahhoz lehetne hasonlítani, amit a TN monitor produkál fehér felületnél; meg az IPS is enyhén. (Betekintési szög természetesen 180 fokos, nem az elszíneződésre gondolok.) Film alatt ez jobban észrevehető, de csak ha viszonylag változatlan és homogén tartalom van, igazából nem különösebben zavaró jelenség. Ha bámuljuk és látni akarjuk, akkor sikerül, de szándékosan nem láttatja magát.
    Jellemző még, hogy a kép oldalai nem egyenesek, hiszen itt egy kis tükör mozog, ami kirajzolja a teljes képet. Ha valaki tökéleteset akar, úgy ezt elfogadhatatlannak találja majd, egyébként meg lehet vele békélni, végső esetben kimaszkolható, hisz koherens lézerfény, nem lesz homályos a kitakarás.
    Az alacsony fényerejű tartalomnál, ez nagyjából a 16-os fekete alatti részre vonatkozik, és tesztábráról beszélünk, csinál olyan trükköt, hogy összevon árnyalatokat. Egyszer úgy, hogy valahol csak az egyik színt csökkenti, tehát az ilyen nagyon sötét részen lesz valamennyi elszíneződés, valamint nem tesz különbséget pl. a 0 – 4 fényerősségű rész között. Ez igazából nem valódi probléma, hacsak nem túl kicsi és ezért túl fényes képről van szó, nem látni.
    Ennyit a bajokról.

    A fényerő jóval magasabb, mint amit 15 Lumen sejtetni enged, másképp van itt, mint a lámpás gépeknél. Ezzel a fényerővel, sötét helyiségben szerintem a 70" vállalható, fehér vásznon. Lehetne fényesebb, de nem vészes, kb. mint a moziban lenni szokott – már amennyire emlékszem, mi van ott – kicsit borongós a kép.
    Kisebb képet nagyon nem néztem, de 50" szerintem már abszolút jó lesz. Kevéske környezeti fénynél a 70" is látható egyébként.
    Azért ez nem kis teljesítmény pár Wattból!

    60 Hz-es képfrissítéssel rendelkezik, azonban semmiféle vibrálást nem tapasztaltam, holott ilyen értékkel egy CRT monitor a nézhetetlen kategória. Itt más a helyzet.

    A színei választható, hogy "Standard" legyen, vagy "Brilliant". Ez nem csak egy kis játék a feldolgozással, hanem sokkal több. Előbbi hozzávetőlegesen a szokványos színháromszögre igazítja a képet, igazából rendben is van, élénk, nem bajosan elrontott színek vannak. A másik viszont kihúzza akkorára, amit a lézerek tudnak, amit máshol nem hiszem, hogy láttunk már. Itt a piros magentás lesz, utána kell állítani PC-n, de valamit a projektoron is lehet. Különösebben nem foglalkoztam vele.
    Valami ilyesmiről van szó, a nagy háromszög:

    Az egyik, amivel viszont igazán nagyon domborít, hogy itt ki tudja kapcsolni a fényt pixel szinten, ezzel kvázi OLED szintű, végtelen kontrasztra tehetünk szert, ameddig a szoba engedi. Időnként és csak a sötét árnyalatoknál van valami kis túlfutás, de ezt csakis tesztábrán szúrtam ki.
    Ahol pedig tényleg döbbenetes az eredmény, az a fekete, kevés világos részt tartalmazó jelenetek. Tényleg teljes a sötétség, csak az van kirajzolva, ahol van valami. Ilyet tudomásom szerint nem tud semelyik másik vetítő sem, működési elvükből fakadóan. Talán a CRT projektor igen. Szóval a (rajzolt) csillagos és, és tényleg csak a csillagok világítanak.
    Egy nem saját kép, ha nem lenne egyértelmű, jobbra, és ezt tíz centis képen is produkálja, tényleg kikapcsol a lézer. (Ennyire egyébként nem horpadt az oldala.)

    Végül ne feledkezzünk meg olyan dolgokról, hogy ez a gép elműködik egy USB port tápjáról, ami az akku kapacitás-üzemidő alapján 2.5 – 5 Watt, legfeljebb. Fogyasztást nem mértem. Egy átlag lámpás gép kb. százszor ennyit fogyaszt.
    Ehhez tartozik az is, hogy passzív, nincs benne ventilátor. Teljesen csöndben van, ez nem kis szó, főleg, hogy a LED-es gépek se épp a hangtalanságukról ismerszenek meg. Nem kell takarítani, hisz zárt az egész.

    Aztán ott van még a nagyon hosszú élettartam, ami sok tízezer óra. Ha sötét a kép, még több ugye.
    A kapcsolása is rendkívül gyors, kb. 5 mp alatt ad képet, és még egy picit mintha világosodna a következő 10 – 20 másodperc alatt.
    Ide tartozik, hogy nincs baj, ha áramszünet van, illetve ha ki-be kapcsolgatjuk.
    A lézerek egyébként saját magukat kalibrálják az aktuális hőmérséklet és öregedés függvényében, mert van erre egy érzékelő bennük. Ami megint igen nagy szó; felteheti a kezét az a vetítő, amelyik tudja ezt, árkategóriától függetlenül.
    Egyébként itt egy kép a zöld fényforrásról, érdekesség képen.

    Végszóként azt tudom mondani, hogy ennyire olcsón legfeljebb valami szénné öregedett, sárga képű prezentációs gépet lehet venni 3000 órás lámpával, aminél ennek hússzor jobb képe van. Igaz, hogy összességében nem közelíti meg egy belépő mozis vetítő képét, viszont sötét jeleneteknél agyonver mindent. Amit produkál, az szerethető, ha nem is óriási, de elég nagy lesz, mindezt hangtalanul, jelentéktelen fogyasztás mellett és örök élettel. HDMI csatlakozós, úgyhogy rátehető bármi, ami tud 480p-t, vagy Apple cuccok telefoncsatlakozóval, ezt nem próbáltam, nincs ájfonom. Ja és ugye akkus, aki utazáshoz szeretne valamit, szerintem jobbat nem talál.

    Ami engem illet, rá kellett jönnöm újra, hogy nem érdekel egy büdös darab film se, az előző gépemet is eladtam már, pedig annak abszolút elégedett voltam a képével. Szóval úgy néz ki, ez is ELADÓ. Dobozában, kábelekkel, karcmentes, asszem tuti akku.

    [ Szerkesztve ]

    ■■■ pisztácia kifogyott, csokoládé nem is volt

Új hozzászólás Aktív témák