Aktív témák

  • Degeczi

    nagyúr

    válasz mutyi #8389 üzenetére

    1. Nem tűnt föl ilyesmi. A D90-nél elvben már lehetne az érzékelőtisztításnak is hangja - de a gyakorlatban nem hallani. Az obiban a VR-nek hallható a működése, de az nem dolgozik ki/be kapcsoláskor, csak fókuszálásnál (és egyébként sem magas a hangja, inkább mint ahogy víz folyik egy csőben)

    2. Digitális kameránál értelmezhetetlen fogalom a dpi!
    Annak csak nyomtatásnál van szerepe, ott határozza meg a maximális nyomtatási méretet egy adott minőség mellett. Egyébként azt ír bele a kamera a file-ba, amit akar. Ettől semmi nem változik.
    A "dpi" azt mondja meg, hány képpont van egy inch-ben. Ez értelmezhető egy nyomtatónál (2-300 is elég a jó minőséghez), vagy pl. scannelésnél, hiszen adott, h a használt eszköz hány pöttyöt tud lerakni/beolvasni ekkora területről.

    De egy digitális kameránál miről akarunk beszélni? Az érzékelő felületéről? Semmi értelme nem lenne, másrészt 4000 fölötti értékek szerepelnének egy mai kameránál.

    És mivel nincs értelme, a gyártó egyszerűen fog egy neki tetsző értéket, és a kamerája azt írja a képek fejlécébe, mint "dpi" értéket. 72-t, 300-at - tökmindegy... magad is átírhatod akármire, egy tetszés szerinti képszerkesztővel - ettől a kép nem fog változni, csak a file fejléce, és az elvi nyomtatási méret.

Aktív témák