Új hozzászólás Aktív témák

  • junior19

    senior tag

    válasz mtibee2 #31024 üzenetére

    Tanulságos az egész mérés, s több kérdést is felvett.
    Egyet a méréssel kapcsolatban, nem írtad az Oledfény értékét.
    Az egyik észrevétel az ABL kapcsolatos, ahogyan írtad, akkor ennek sok értelme nincs, mert a funkcióját nem igazán éri el.
    A másik észrevétel, hogy még igaz is lehet a gyárilag megadott fogyasztási értékek. Mert a mérésed gondolom 100%-os értékű ábrákat mértél(erre megint nem terjedtél ki), ilyen pedig ritkán van a videótartalomban. Esetleg fehér, havas jelenetnél, de ott működik az ABL. Focinál is már azért nem mérvadó elméletileg, mert ha a fehér 130 nits fénysűrűség értékű, akkor a fű olyan 16-20 nits között mozog, a 100%-os zöld pedig 95 nits értéken, tehát itt sem számolhatnánk elméletileg a zöld teljes fogyasztásával.
    Azért írtam ezekről elméletileg, mert a fogyasztás akkor ezek szerint nem igazán követi a tartalom megjelenítést. Már eleve amikor a feketénél(amikor elvileg nem működik a panel) soknak tartom azt az értéket az elektronika működésére. Tényleg mérhetnél egy olyat is, nem tudom van-e abban a modellben olyan, hogy a képernyő lekapcsolása opció, tehát csak mintha hallgatni szeretnéd.
    S amit még felvet, józan paraszti logikám szerint, a fehér 130 nits-es fénysűrűség értékét, úgy kapjuk meg, hogy a piros kb.27 nits, a zöld 95 nits, a kék pedig 11 nits fénysűrűséget ad. Ebből az következne, hogy a zöld több fogyasztást igényelne, mint a piros például, mérésed szerint pedig pont fordítva van. De ez adhat magyarázatot arra, hogy miért a piros "éghet be" a leginkább.
    A másodlagos színeket is érdemes lenne akkor ezek szerint megmérni, mert a fénysűrűség értékét ezeknek a színeknek mindig a színtérben két szomszédos alapszín összege adja. Ezeknek is elméletileg akkor nagyobbnak kell lennie a fogyasztásuknak, mint a fehérnek, s így megint értelmét veszti az ABL hatása a fehér színre vonatkoztatva csak.
    S ha megméred, akkor nagy az esély rá, hogy a sárga fogja a piros után a legnagyobb fogyasztást produkálni.

    codec project

Új hozzászólás Aktív témák