Új hozzászólás Aktív témák

  • #92251648

    törölt tag

    válasz Mathiask #10998 üzenetére

    Annyit írtál a helyzetről, hogy "egy adott problémára (?), jelen esetben a TV-re jelenthet mindig lokális megoldást ha rakunk oda diffúzort?". Nem tudjuk, mi az adott probléma. Ha bemész az autószalonba azzal, hogy a jelenlegi kocsiddal van néhány problémád, szeretnél jobbat, akkor arra mit mondhat a kereskedő? Szerintem rá fog kérdezni, mik a problémáid, rosszabb esetben rádsózza a legdrágább járgányt.

    A hanghullám útja során folyamatosan veszít energiájából, ahogy a hullámfront felülete egyre nagyobb lesz, illetve a közvetítő közeg (esetünkben levegő) is csillapít rajta. Ennek megfelelően nyilván nem mindegy, milyen messze van az a fal tőlünk, illetve a hangsugárzótól. A kialakuló akusztikai probléma frekvenciája sem lényegtelen. Minél közelebb van a hangdoboz a mögötte lévő falhoz, annál magasabb frekvencián lesz egy izmos kioltás az átvitelben. Ahogy távolítjuk a dobozt a faltól, a problémás frekvencia egyre lejjebb kúszik, a kioltás mértéke pedig csökken. Ez tipikusan olyan gond, hogy melyik ujjamba harapjak. Ha nincs elég tér, hogy a dobozt legalább másfél méterre elhúzzuk a faltól, akkor jobb 40-50 cm-re tenni tőle és alaposan csillapítani a falon születő reflexiókat, amik így olyan frekvenciákra esnek, amiket egyszerű eszközökkel is tudunk kezelni.

    Tipikus hiba 01:
    A hangdobozok mögötti falra pihepuha szivacsokat tesznek, amik a problémás tartományban 100-200 Hz között gyakorlatilag semmit nem csinálnak, csak a port fogják, a hangokat nem.

    A hangsugárzók közötti TV üvegfelülete (és a rajta látható gagyi műsor) nem szerencsés, de itt is sokféle eset létezik. Egy 30 m2-es falfelületen nyilván kevésbé érdekes egy 0,5 m2 felületű TV, míg egy kis szobában gázos lehet egy 2 méter széles TV. A legjobb kezelés, ha eltávolítjuk a zeneszobából, vagy ha maradnia kell, letakarjuk valamivel zenehallgatás idejére. 22 éve nem nézek TV-t, nem is hiányzik. Hiánya minden szempontból emeli a zenehallgatás élvezetét. Is.

    Tipikus hiba 02:
    A TV frontjára vékonyka diffúzort tesznek, aminek anyagaként valami könnyű megoldást választanak, pl. nikecell. Ez az anyag a felső tartományban (ahova az elem méreteivel a diffúzálást hangolják), elnyelőként viselkedik, tehát hülyeség belőle diffúzort készíteni.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák