Új hozzászólás Aktív témák

  • #03969024

    törölt tag

    Megint jövök, kérdezgetek...
    Szóval, végre-valahára elkészültek a hangszóróim, reményeim szerint még a héten postázzák Észtországból. (Üröm az örömben, hogy közben elhalálozott a kis zenePC-m, már érdeklődtem Bodor Ferinél, egyelőre rágom a témát...)
    Amiben a véleményeteket kérném, lévén eddig egy kivételével (Elara) zárt dobozaim voltak, az a reflexcső mérete, illetve a dobozhangolás. A mélysugárzó rezonanciafrekvenciája 26 Hz, akár erre is hangolhatnánk, szimuláció szerint viszont esélyes egy kb. 2 dB-nyi szintesés 90 Hz-től lefelé: (persze, persze, az csak szimuláció...) Azon agyalok, hogy inkább feljebb hangolnánk, 30-35 Hz környékére. A gyári ajánlás 37 Hz. Némiképp veszítenék a legmélyebb hangoknál, de nyerhetek felette...
    No, ami lényegesebb lenne: Rengeteg dobozt megnéztem, 20-22 cm-es hangszóróhoz általában 70 mm átmérőjű reflexcsövet használnak, a 100 mm-es ritkább. Az Unibox szerint a 100-assal 35 Watton kb. 15 m/s, míg a 70-essel kb. 38 m/s légsebesség adódik. Még fele teljesítményen (aminél többet alig használnék, lévén jó az érzékenység, bulizni pedig biztosan nem ezzel fogok...) is közel 30 m/s. Nem értek hozzá, a netes "okosok 25 m/s-nál húzzák meg a határt, úgy általában.
    Tehát, tapasztalatokat várok, vajon mennyire lenne zajos egy 70-es cső, vagy lustább egy 100-as?

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák