Új hozzászólás Aktív témák

  • denesdr

    addikt

    válasz #03969024 #12494 üzenetére

    Bárhogyan csűrjük-csavarjuk, az elsőfokú váltásnak egyetlen előnye van, ez pedig a fázisválasz minimális elváltozása. Minden egyéb szempontból hátrányban van a magasabb rendű váltásokkal szemben.
    Az eladásoknak általában kedvez a marketing, szóval a gyártó mindig azt próbalja kidomborítani amilye van, én például láttam már ahol marketingszövegben is feltüntették a negyedrendű váltást. Egyébként az első rendű váltásnak azért is lehet nagyobb marketingértéke, mert az ilyen hangsugárzók ritkák, mert nagyon spéci hangszórók kellenek hozzájuk.
    De van olyan is, hogy a gyártó bekamuzza az elsőrendű váltást (pl Dynaudio Special 40), holott valószínűleg csak elektromosan elsőrendű a váltó, akisztikusan (ami számít a rendiség szempontjából) magasabb rendű. A Dyno S40 például akusztikusan negyedrendű, ez mérésekből egyből feltűnik avatott szemeknek.

    Szóval objektíven nézve valóban a legkevésbé a valódi, akusztikusan elsőrendű váltás forgatja a fázist a passzív megoldások között és ha a minimális fázistorzítás a fő szempont, akkor nincs más altarnatíva DSP nélkül.
    A DSP valóban nem csodaszer önmagában, viszont olyan dolgokat lehet vele megvalósítani, amit jelenleg más módon egyáltalán nem vagy praktikusan nem lenne lehetséges.
    Én úgy veszem észre, hogy azért a DSP fogalmát általánosan nézve eléggé homályosság fedi még felhasználói szempontból.

    "Én szívesebben olvasnék olyan tesztet, amikor olyan dobozt hasonlítanak agyonDSPzetthez, ami eleve nagyon kis mértékben tol fázist."
    Egy agyonDSP-zett hangsugárzót is be lehet úgy állítani, hogy egyáltalán ne toljon fázist, sőt még egy analóg elsőfokúnál is kevésbé toljon, sokkal kevesebb hibával, sokkal egyenletesebb átvitellel. Ezt nem a DSP fényezése miatt írom, hanem mert ez tény.
    A Hypex FA plateampoknál jelenleg nincs IIR szűrési lehetőség, azaz úgy működik a váltás, mintha analóg lenne, viszont az időzítéseket lehet állítania, amit viszont analóg vagy passzív elektronikával elég körülményes lenne megoldani. Szóval ha lineáris fázisú váltást szeretnék, akkor nekem is elsőrendű akusztikus görbéket kell létrehoznom a DSP segítségével, amit egyébként pár perc alatt össze lehet dobni ha tudja az ember, hogy mit csinál. Aztán ha meg nem tetszik az eredmény, akkor visszatölthető a bevált recept és minden megy tovább. Vagy egy másik presetre beállítva gombnyomásra összevethető egy másik váltással, ha épp az kell.
    Elnézést a wall of textért! :)

Új hozzászólás Aktív témák