Új hozzászólás Aktív témák

  • Csápájev

    őstag

    Mivel már több ismerősömtől is hallottam,hogy milyen finom a Frei féle Dohány kávé, ma úgy döntöttem megkóstolom és vettem egy zacskóval.

    Az baristától (bár lehet ez kicsit erős kifejezés) nem kaptam túl sok tanácsot az elkészítést illetően, csak a 15 baros nyomás fontosságát ismételgette, így engedett utamra.
    Hazaérve a zacskó szemügyre vételével kezdtem és bevallom bizonyos dolgokat most sem értek. :DDD
    Az, hogy gagyi, szelep nélküli zacsiban van a kávé, az egy dolog…
    DE! hogy a „Nicaraguai Dohány-kávé” származási helye hogy lehet Magyarország, eredete pedig Peru azt végképp nem értem.

    Az még ok,hogy hazai pörkölés,de az eredete sem Nicaragua? :U
    Namindegy...
    Mielőtt beizzítottam volna a Gaggiat, jött a gyomros!
    Hiába beszélt az eladóbarista nekem 15bar nyomásról és hiába olvastam az egyik blogon,hogy „Kiváló választás délutáni beszélgetések kísérőjeként espressoként szervírozva (ahogyan a kávéház is készíti)”, a zacsin az áll, hogy semmiképpen se készítsük nagynyomású eszpresszó gépben.
    Sőt, tovább olvasva titkokat is elárul Frei „úr”:
    „A titok és egyben alapszabály, hogy otthoni kávénkban csak az édesített, meleg tej kelti életre az almába áztatott dohány ízeit.”
    Itt picit megnyugodtam és felnyúltam a polcra a mukka expresszért, tökéletes választásnak tűnt ehhez a kávéhoz.

    Amíg a kotyogóra vártam picit megpróbáltam utána olvasni a Nicaraguai kávékra jellemző ízeknek, a kávé-dohány párosításnak,de nem sokra jutottam, kávés könyvemben egy megveszekedett betű sincs a nicaraguai dohány-kávéról...
    Teljesen más, virágos és tejcsokis ízeket említ csak.

    Neten sem volt szerencsém,bár nem töltöttem vele órákat,de a kulcsszavakra keresve csak Frei reklámszövegeit dobja fel a gugli.
    A dohány aromát elméletileg úgy kapja a kávé, hogy:

    „A közép-amerikai országban a dohányleveleket lédús almareszelékbe áztatják, amiből egynapos pihentetés után krémes esszenciát főznek. A kávészemeket ebbe a sűrű krémbe forgatják bele, hogy minden egyes szem átvegye az egzotikus dohányízt és a különleges illatot.”

    (Mégiscsak lesz valami köze ennek a kávénak Nicaraguához, mert se Magyarország, se Peru nem közép-amerikai ország tudtommal…)
    Így utólag azt mondom ez a leírás valami óriási marketing bullshit.
    Az elkészült kávénak iszonyú mű íze volt, illatra - és valószínűleg ízre is – egészen pontosan olyan, mint az az alma illatú kávé, amit Törökországban vettem a vízipipámhoz.
    Frei korrektségét ismerve még azt is el tudom képzelni, hogy ugyanattól a beszállítótól veszi az aromát, mint a dohánygyár.
    Iszonyú mű íz, nem tudtam elvonatkoztatni az említett alma dohánytól.
    Végül csak nem bírtam magammal, készítettem belőle egy cortadot is.

    Egész korrekten jött le, de az íze így is penetráns, iszonyú mű szerintem.
    A magam részéről itt be is fejeztem a Frei féle szirszar aromás kávék próbálgatását.
    Nem,hogy a szűrőt, de még a vízterítőt is azonnal elmostam, a darálót kiporszívóztam, konyhát fertőtlenítettem és megittam fél liter vizet,hogy megszabaduljak ettől az íztől.
    Baromi kíváncsi lennék, hogy ezek az aromák pontosan mit tartalmaznak, nem lepődnék meg, ha kiderülne, hogy nem olyan természetesek, ahogy az a zacskón szerepel.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák