-
Fototrend
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Bazsee71
őstag
válasz mdav88 #53447 üzenetére
Köszönöm a felajánlást, holnap végigjárom a 3 db helyi csavarboltot, és ha nem lesz, akkor élnék a lehetőséggel.
dozó: ezzel valaki nagyon jól fog járni!
Sinisi: én ezek után nem bánnék egy kereszthornyú csavart. Bár egy minőségi bit biztosan nem tett volna kárt a fejen.
[ Szerkesztve ]
-
Sinisi
senior tag
válasz Bazsee71 #53452 üzenetére
Lehet, hogy azért mert nekem inkább a kereszthornyúakkal volt ilyen elnyíródásos élményben részem, nem rajongok értük (pedig azt a sárga fajta bejhatót használom, hmmm... nem jut eszembe milyen anyagból van de db.-ra adják a csavarboltokban, és ahhoz képest nem olcsóért, kb. 500/db). A legroszabb élményem a torx fejű csavarokkal az volt (bár ezekből lényegesen kevesebbel is volt dolgom), hogy egyszer sikerült úgy túlhúznom egyet, hogy leszakadt a csavar feje :-).
mdav88: hát igen, ilyen ez ha az ember nem csavar hanem kv.-s bolból rendeli a csavarokat ;-)
[ Szerkesztve ]
-
soldier2
őstag
Megjött az IMS (Strietman) kosár a Creminához. Szép, egyenlő méretű lyukak, kb akkora átmérőjű mint az Electra kosara. Indul a kisérletezés, egyelőre úgy tűnik még az Olympia kosárnál is kissebb (kb 14g megy bele). Ha esetleg valamelyik Strietman tulaj olvassa, írjon kérem mennyi megy bele (átlagban). Kicsit csiszolni kellett a peremen, mert inkább a Pavoniba talál gyárilag, de egy kis csiszolópapírozás után simán bemegy.
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
Sinisi
senior tag
válasz soldier2 #53455 üzenetére
Ezek 50mm-es kosarak? Milyen durvaságú csiszpapírral csináltad (120-as vagy még finobabb?), vízszintes felületre rakod a papírost és a kosarat mozgatod rajta? Nálam járt egy olyan szűrő ami nem ment bele a röfikarba nem szorult meg amikor felraktam a gépre. Sarokcsiszolóval próbálkoztam dehh nem jött össze. Ráadásul a akrtömítés miatt sem kísérleteztem vele mert a kosár felülete dúl durva lett volna a tömítésnek. Szerintem szanaszét karcolta volna.
-
hifis50
csendes tag
válasz soldier2 #53455 üzenetére
Strietman szerint 15g őrlemény az ideális bele, továbbá azt ajánlja, hogy csak alig, vagy egyáltalán ne tampereljünk. A géphez adott dizájnos tamperjén is látszik, hogy nem bika erővel kell nyomkodni. Én annyit megfogadok ebből az ajánlásból, hogy csak közepes, 2-3kilós erővel tömörítek
Szűrőmagasítóval használva, tehát tamperelés után a 17g is simán belefér. (Magasító nélkül ennyi frissen darált kávé már kicsurog belőle.) De 15g még kezelhető magasító nélkül is.[ Szerkesztve ]
-
-
hifis50
csendes tag
válasz mdav88 #53460 üzenetére
Érdekes, hogy milyen megosztó ez a kávégép a dizájnját illetően. Sokaknak nem tetszik, másoknak meg bejön. Nincs is ezzel semmi baj. De azért azt hozzá teszem, hogy a tervezője dizájn iskolát végzett, és tényleg jó ízléssel vannak a részletek kidolgozva. Ez a tamper nyél rímel a szűrőtartó és a lenyomó kar nyelével, és olyan "ikeásan" minimál megjelenést követ. A gép egyébként jó minőségű anyagokból áll, műanyag nincs benne.
A tamper nyélből látszik, hogy ez csak egy "irányjelző", vagyis mutatja, hogy nem tamperolunk ferdén, amúgy nyomni négy ujjal (vagyis két kézzel) a lapos talpat kell, és így tényleg precízen kivitelezhető a dolog. -
hifis50
csendes tag
válasz Toobee #53462 üzenetére
Mivel kívül van, hagy némi nyomot a szűrőtartó pakolgatása, de olyan vastag réz a fej is, a tartó is, hogy elkopni, de még csorbulni is biztos nem fog.
Egyébként a szűrőtartó jelentős tömege beleszól a hőegyensúlyba, tehát a gép melegedésénél, de még az előkészítésnél is érdemes a gépre rakni, tehát a szűrőt tényleg külön kell kezelni. -
soldier2
őstag
válasz jveres #53459 üzenetére
Én most a Fragola féle palmtampot használom, igyekeztem lazára állítani a tömörítést, de még szokjuk egymást. A Palmtampot meg csak ajánlani tudom. Főleg gyenge tömörítésnél hajlamos vagyok félre tömöríteni. Világos pörkölésből megpróbálom majd a 15g-ot.
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
meander
tag
Leszigeteltem a Silvia gépemet zárt cellás szilikon habbal. Eredményeim még nincsenek, de maradt szivacsom. 0,5m2-t vettem az 5mm-es lemezből 13e HUF-ért, amiből maradt még ~75*50cm (ez két réteg lemezt feltételezve még éppen 3 gépre elég Silviából). Ha valakit érdekel, akkor méret arányosan számolva tudok átadni belőle.
-
Bazsee71
őstag
válasz meander #53472 üzenetére
A rugó egyenes szakaszait középen egy fogóval minimálisan meg kell hajlítani, és máris könnyebben jár a kosár. Lehet vele játszadozni, én úgy lőttem be, hogy ha kiütöm a zaccot, akkor még ne essen ki a szűrő.
Szerk.: és miután meghajtogattad, a két végét megfogva kicsit visszafelé kell hajlítani, hogy kb. az eredeti átmérőt vegye fel.
[ Szerkesztve ]
-
Sinisi
senior tag
válasz Bazsee71 #53475 üzenetére
Korábban nálam is megoldást hozott a plusz halítás. Most egy karnál kipróbáltam, hogy ha a gyári hajlítási pontnál kézzel (lusta voltam elővenni a fogót) kissé visszahajlítom (ezt mindegyiknél eljátszom) akkor a végeredmény az lett, hogy kevésbé lógtak be a szűrő helyének a terébe az egyenes részek (persze ahogy írod a kb.i eredeti forma megtartása szükséges).
[ Szerkesztve ]
-
adp
őstag
nekem full felesleges ez a rugós drót. én több hátrányát tapasztaltam mint előnyét
-
Bazsee71
őstag
Na akkor most már osszátok meg a tutit, hogy rugó nélkül miként lehet hatékonyan eltávolítani a pogácsát a szűrőből. Párom szüleinél szarvasi van, abból kínkeservesen lehet kiimádkozni, konkrétan mindig belepottyan a szemetesbe kosárral együtt, ráadásul melegen még a tapintása sem jó.
-
pacuha69
csendes tag
Üdv!
Itt is megosztanék néhány gondolatot és tapasztalatot a Quick Mill Veloce nevű gépről és önmagában a rugós karos világról, hátha valakinek hasznosak lesznek ezek az infók.
Külsőre nagyon bejön ez a monstrum, elképesztően jól mutat a pulton. Használhatóság szempontjából is tetszik ez az „analóg” működés. Jó nézni, ahogy csendben teszi a dolgát, és csak hallod, ahogy csöpög a kávé a csészébe. A benne lévő rezgő szivattyú csak a bojler utántöltésében játszik szerepet, aminek azért a hangjával számolni kell. Bekapcsoláskor automatikusan rátölt a pumpa a bojlerre. Nálam időzítőre van kötve, így első reggel azért megtréfált, ahogy elkezdett berregni. De aztán rájöttem, hogy ha előző este csinálok egy be- és kikapcsolást, akkor feltölti a bojlert és reggel már nem fog még egyszer rátölteni. Így a reggeli első csapolás szépen csendben lezajlik, viszont a gép átöblítésénél már számolni kell a rátöltés hangjával. Ezt a gépet már ellátták PID hőmérséklet szabályzóval, amivel könnyedén lehet állítani a kívánt hőfokot. Az eltelt időben igyekeztem a legkülönfélébb kávékkal letesztelni a gépet, és rájönni, hogy hogyan is van kitalálva ennek a gépnek a hőháztartása. Az első, amivel próbáltam az a korábbi kávéteszt egyik favoritja volt, az AVX Prémium Diamond Bécsi pörkölésű kávéja. Teljesen más íz összképet kaptam, ami így elsőre elég zavaró volt. Nem volt rossz, sőt… de merőben más volt. Megszoktam már az E-61 ízt J. Aztán jött pár Paljoc kávé is, amiket korábban is kóstoltam és nagyon ízlettek (Guatemala San Miguel, Black LXR), és olyan is, amit még Tőle nem ittam, de a gép kapcsán nem hagyhattam ki a csokis blendeket sem. Ez a Choco Madness és az Indian Choco volt. A gyümis kávéknál ez a 118-119 fok körüli tartomány volt a befutó. Ebből és a régi beidegződéseimből kiindulva a kicsit sötétebb pörkölésű csokis kávékat eleve egy alacsonyabb hőfokkal kezdtem készíteni. 117-től kíváncsiságból elindultam lefelé egészen 113-ig. Azt vettem észre, hogy egyre kevesebb lesz a kávé mennyisége, mivel a kar felengedésekor csak a felső tartományban mutatkozott jelentősebb ellenállás. Rápróbálkoztam a „fellini” mozdulatokkal is, de nem változott semmi. Közben a kávé íze jelentősen nem romlott, csak hűlt. Aztán amikor már 113-nál az ízre sem túl izgalmas, a mennyiséggel sem tudtam előre lépni, ismét felvittem 118-ra a PID-et és láss csodát, a mennyiség helyre állt, és ízben az eddigi próbálkozásaimat tekintve a legjobbat sikerült elérnem. Sűrű, kakaós, baromi jó kis ital lett belőle. Na, itt egy kicsit összezavarodtam. Egyeztettem is gyorsan Asgarddal, hogy mi lehet ennek az oka.
Ez a gép annyiban tér el az átlag gépekétől (DB, HX, vagy csak a szimpla bojleres gépek), hogy itt egy bojler látja el a gőzölést és a kávéfőzést is egyszerre. De amíg egy normál szimpla bojleres gépnél a kávéfőzéshez szükséges hőmérsékletre van alapból belőve a vízhőfok, és a gőzöléshez kell felemelni a hőfokot, addig itt az alap hőfok jó a gőzöléshez, de ez a kiinduló pontja a kávé készítésének is. Így azt gondolnánk, hogy ezzel csak rommá égett kávékat készíthetünk, de nem. A gép fő ékessége, a tekintélyes súlyú (emlékeim szerint 7 kilós) Bosco fej, ami a jelen esetben rajta lévő hőmérő csík szerint üzemi hőmérsékleten (PID: 118) nagyságrendileg 80-85 fok körül van. Ezen a fejen gyakorlatilag kávékészítés közben végbe megy egy hő kiegyenlítődés, vagy ha úgy tetszik, egy hőmérséklet profilon történik a készítés. Ebből adódóan ezen a gépen túl nagy hőmérséklet változtatásra nincs szükség. Ennek és a rugós karos működésből adódó nyomásprofilnak köszönhetően egy igen egyedi íz összhatás alakul ki a végére. Ám az is kiderült, hogy gyakorlatilag 117-es PID állás alá nem is érdemes vinni a hőfokot, mivel a bojlerben lévő nyomás tölti fel a hengert vízzel a kar felhúzásakor. Ezért volt az, hogy például 113-as PID állásnál már alig jött le egy ristretto mennyiség. A gépben egyébként egy 1,8 literes bojler van, amiben 118-as PID állásnál 0,8 bar nyomás van. Ezzel is fel lehet gőzölni a tejet, de azért nem olyan gyorsan, mint nagyobb hőfokon. 120-as PID álláson is csak kicsivel több mint 0,9 bár nyomás van a bojlerben, tehát ahhoz, hogy virgoncabb gőzünk legyen kávé főzés után fel kell vinni a PID állást annyira, hogy meglegyen a kívánt nyomásunk. A bojler nyomás gyorsan át áll, és szerintem nem befolyásolja a fej hőmérsékletét, ha gőzölés után visszavisszük a hőfokot kávé főzésre. Ebből a szempontból lehet jobb lenne egy nagyobb bojler. (Pl.: QM Achille 4,5 liter)
A legjobb eredményeket egy 8-10 másodperces előáztatással együtti 40-50 másodperces csapolásokkal adja. A szűrőkkel is próbálkoztam, de ennél például számomra a VST háttérbe szorult az IMS-sel (B68 2T h26,5 E) szemben. Ennek az IMS-nek a kicsit krémesebb, összemosottabb íz világa jobban összhangban van szerintem ezzel a technikával. A VST „elemzőbb” precízsége itt számomra nem érvényesült. De ez egyedi ízlés itt is. A gyümölcsös blendekből egészen egyedi kicsit olyan érett kompótos, édes, krémes kávék születnek. És az édes az itt tényleg édes, egyes esetekben már közelebb volt a szirupos jelzőhöz. A SO kávékkal is baromi jól elboldogul. Az egyik ilyen alanyom a Has Bean Kenyai Kiriga volt. Nagyon hozta a rá jellemző ízeket, elejétől a végéig, de mindezt azzal ez egyedi összképpel, amit ez a gép tud.
Nekem nagyon megtetszett ez a gép, illetve ez a „nagy karos” ízvilág. Így a próba után azt mondom, hogy aki unja az eddig megszokott technikákat és van helye J, az bátran belevághat egy ilyen gépbe is, mert elképesztő nagy élmény vele a kávézás.
[ Szerkesztve ]
-
neumanki
tag
válasz pacuha69 #53483 üzenetére
Köszi, nagyon tanulságos leírás!
Ezzel a csökkenő kávémennyiségű leírással végre összeállt a kép, amit egy bezzera strega-s videóban láttam, amiben kb azt magyarázta a manus, hogy minél rövidebb ideig hagyja az ember - ugye az HX-es karos, és pumpa tölti fel a fejet - a pumpát az elején járatni, annál kevésbé töltődik fel a fej, és annál kisebb lesz a kezdő nyomása a shot-nak.
Viszont nem igazán értem a leírásod alapján, hogy akkor hogy lehet kifolyó hőfokot állítani a kávénak? Gondolom akkor a 7kilós fej elég sok hőingást kiegyenlít, tehát kb ugyan azt a hőfokot kapja, bármit csinálsz? A fejet vajon külön fűtik, vagy a bojlerrel össze van kötve, és az melegíti fel? De ha utóbbi, akkor meg követnie kéne a fejnek a bojler hőmérséklet emelkedését is, nem?
Igazából a leírtak alapján akkor az lenne jó rendszer, ha el lenne szeparálva a fej meg a bojler, a bojlert lehetne egy pressurestat-al állítani, a PID pedig a fej hőmérsékletét állítani, és a fejet külön fűtené a rendszer.
-
avirid
tag
válasz Bazsee71 #53481 üzenetére
Én nem rugózok ezen a rugótlanságon, nekem benne van a rugó és szeretem . Ráadásul többnyire peremesek a kosaraim, de még így sem okoz gondot cserélgetni őket, pedig naponta többször is előfordul. Hamar rutinná vált a mozdulat, hogy egyik kosárral kinyomom a másikat a karból. Jobban zavar ha a pogácsa szűrőstül esik ki, persze nyilván arra is kialakulna egy rutin.
-
pacuha69
csendes tag
válasz neumanki #53486 üzenetére
Igen, most már meg van miről felejtettem el részletesebben írni. A PID-del ugyan úgy tudod állítani a víz hőfokot, csak itt már az elején el kell dönteni milyen kávét fogsz inni, milyen hőfokon, mert az átállás akár egy óra is lehet.(lehet, hogy több, nem mértem) Nem olyan drasztikus azért a kép, mert gyakorlatilag itt a 118-119-120-as PID értékeken használtam eddig a gépet, de az utóbbi időben csak 118-on. Ez bevált eddig minden próbált kávénál. Abban igazad van, hogy itt olyan drasztikus változások nincsenek, de akár fel lehet ezt fogni pozitívumként is, hiszen ha van egy bevált hőfokod, akkor csak bármikor csapolsz vele egyet az tuti hogy baromi jó lesz. A legtöbb csapolásom 118-on történik, kb. 50 másodperces időkkel és égett íznek nyoma sincs. Ezért írtam, hogy ez egy élmény gép
-
HÁZIGAZDA
válasz pacuha69 #53483 üzenetére
A gép gyönyörű, de... ennyi pénzért nekem ne akarjanak egy sima single bojler gépet elsutni. Pazar a karos része, de a többit megcsinalhatnak korszerure is.
A dc-n 1,5 baron van a gozbojler és igazából ebben az árkategóriában allatira nem akarnám levenni 0,9 barra és környékére csak azért, hogy normális kave készüljön.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
-
soldier2
őstag
válasz pacuha69 #53488 üzenetére
Szép összefoglaló, többnyire alátámasztotta azt az elég széles körben elterjedt nézetet, miszerint fölösleges a pid ezekbe a gépekbe. Akkora a vas tömege, ami úgy is egy egyensúlyi hőmérsékleten áll, a nyomáskapcsoló kilengése nem számít.
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
bajnokpityu
félisten
Nem mind, de itt is volt ilyen váltás. Bojler méret persze nem minden, de engem bosszantana ha több pénzért kisebb bojlert kapnék. Ha fölösleges, akkor is.
Ahonnan hoztam a vibiemmet, volt a tulajnak külön habosító gépe. Nekem is van külön, arra az évi néhány esetre, de az övé gőzösnek tűnt , enyém forgós, indukciós.
Nekem nagyon furcsa, hogy lehet olyan fontos a gőz, hogy gép választást befolyásoljon.
eladók: Hifiman HE560V3, Topping DX3PRO+ DX7PRO
-
HÁZIGAZDA
válasz bajnokpityu #53496 üzenetére
Ha nem habositasz, persze, hogy neked furcsa..
[ Szerkesztve ]
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Xbox Series X|S
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Képeken az egyik kameráját elvesztő Sony Xperia 10 VI
- Apple iPhone 15 Pro Max - Attack on Titan
- Sokat fogyaszt az AI, egyre több az adatközpont, kell az atomenergia
- Egyre közelebb a Poco F6 startja
- Fujifilm X
- Mindent megtudtunk az új Nokia 3210-ről
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- CASIO órák kedvelők topicja!
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: Ozeki Kft.
Város: Debrecen
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest