-
Fototrend
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
HÁZIGAZDA
akik kóstolták a parci pici pörkölője egyik alfa termékét, ez a yirga volt az
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
HÁZIGAZDA
válasz bajnokpityu #52100 üzenetére
szerintem nem jól érted, pedig tényleg elég pontosan leírtam, hogy mi történt. nem az egyéni ízlésvilágban kell keresni a különbséget, mert a minták közötti különbség kóstolható volt és nagyjából hasonló pontokat adtunk. de hogy miért volt különbség, az egy csomó dologtól függ, amiből csak az egyik a gépek közötti különbség. a többi a véletlen, ezért vagy azért.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
Csápájev
őstag
válasz bajnokpityu #52100 üzenetére
Nem is az egyéni ízlésvilágról van szó,hanem a rengeteg változóról,amit ugyan igyekeztünk minimalizálni,de ha van 5 géped,amin több dolog is eltérő,akkor baromi nehéz lesz összehasonlítani őket.
Mitől lett más az adott kv.
Attól ,hogy ezen réz a vízterítő vagy attól,hogy más a nyomás.
Sajnos nem lehetett eléggé leredukálni az eltéréseket.
Ha jól emlekszem volt két gép,ami több,mint 10 barral nyomta a vizet,de nem tudtuk kimérni mennyivel többel,mert csak 10barig mutatott a nyomásmérő kar.
Volt egy 8 baros és kettő,aminek be volt lőve az OPV-je 9-10 közé.
És akkor még a pides eltéréséről nem is beszéltünk.Viszont BAZSEE titokban vásárolt egy , nekem nagyon tetsző kettős kifolyót, és eltitkolta!!!!!!
[ Szerkesztve ]
-
HÁZIGAZDA
válasz Csápájev #52103 üzenetére
ezen felül van az, hogy nincs két egyforma shot, egyforma tömörítés stb. jobban hiszek az olyan jellegű tapasztalatoknak, hogy valaki használja x hónapig magában, aztán pid-eli, aztán pár hónap után leírja, hogy mit tapasztalt. rézcső dettó. de onnantól, hogy flir hőkamerával ki lett mérve, hogy a rézcsöves gép kilépő vízhőfoka stabil, mint a százas szög, én nem gondolkodnék.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
Csápájev
őstag
-
Xabi78
aktív tag
-
HÁZIGAZDA
válasz Xabi78 #52108 üzenetére
összekóstoltuk. és - szerintem - érezhetően komolyabb kávét adott a nagygép. de ugye az abszolút be volt már állítva a black lxr-hez, szóval ahhoz, hogy ebből konklúziót vonjunk, a gaggiát is ki kellett maxolni a kávéhoz. ez a kör akkor indult, amikor én leléptem, nem tudom, hogy mire jutottak a srácok.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
kaligula
tag
Van egy mindennél beszédesebb táblazatunk, amit az egyik kollega állított össze a Macskaköves Gaggia (össz3)kóstolásról, abban lehet majd keresgélni miérteket.
rovidkv.reblog.hu
-
rallypix
csendes tag
A Keresztapper féle egyengetőt próbáltátok a találkozón?
-
gpbenedek
csendes tag
válasz Csápájev #52099 üzenetére
Az eredményhirdetés után páran még maradtunk, és Bazsee fullos GC-jén igyekeztünk megtalálni az LXR-hez legjobban illő paramétereket. Közben darálót is váltottunk, LM és Reneka szűrővel is húztunk. Fontos, hogy a lejobban sikerültek a tesztelési hőmérséklet alatt 2-3-4 fokkal alakultak. (5-6 kóstóló véleményéből) Ha a teszt előtt alakul ez ki, a teszt valószínűleg jóval nagyobb szórást adott volna az alacsonyabb hőmérséklet miatt. Pides géppel picit könnyebb ezt belőni, illetve a csapolás közben bekövetkező hőmérsékletesés miniális, a gyári gépeknél ezt nem lehet megcsinálni. Szerintem sem kérdés a tuning létjogosultsága.
Egy pár tök jó tapasztalat, amiért nekem pl. tökre megérte a mai találka ( az emberekkel való ismerkedésen túl):
- a 2 rex-es gép kifolyó vízhője kb 9-10 fokkal volt a piden állított alatt (a nálam lévő, és fragola hőmérője szerint is)
- a sestos piddel ellátott gépnél az előbbi különbség 1-1.5 fok volt
- a nontuning gyári gaggia kilépő vízhője 100 fok körüli, hűtőcsapolás után 95-6 fok körüli ( teszt közben "érzésrehűtőcsapolás" után készültek a kv-k ezekkel a gépekkel)
- Bazsee hőkamerájával a víterítőre adott érték, és a kilépő víz 1-2 fokos eltérést mutatott -
Bazsee71
őstag
Akkor pár sort én is írnék a találkozóról, már csak azért is, mert képtelen vagyok még az alvásra, az M7-esen is bagolyként suhantunk át, a szemeimet legalábbis mint ha kipeckelték volna.
Nagyon örülök, hogy ennyien voltunk, és ennyi közvetlen, lelkes home baristával együtt tesztelhettük a masinákat. Az sem rossz, hogy ha kell, akkor hirtelen előkerül egy szerszámosláda, két nyomásmérő kar, és két hőmérő.
Mivel a várakozáson felüli géppark állt rendelkezésre, ezért a teszt sem az optimum medrében folyt, a gyorsaság és a felhozatal kedvéért engedtünk a kompromisszumoknak. Ez annyit jelentett, hogy első körben igyekeztünk a PID-es gépeket 90 °C körül kilépő hőmérsékletre belőni, illetve a referencia baristánk hűtőcsapolt a gyári gépekkel. A tesztelés egy 17g-os Strada kosárral zajlott.
Összesen 3 kör volt, számomra inkább a nagyon rossz kávék tűntek ki, a többi nagyjából egy síkon mozgott. A harmadik körben még korrigáltak az őrleményen, az elég egyértelmű, jelentős javulást hozott.Ami számomra a legérdekesebb volt, az a tesztelés utáni szabad program, ahol kezelésbe vettük a GC-t, és belevágtunk a legjobb főzet keresésébe. Elkezdtünk lejjebb menni a hőfokkal (PID 99 volt a teszt altt, innen kettesével), és egyre jobbakat mutatott az LXR. Aztán a Stradát váltotta a Reneka, amivel hirtelen eltűntek a kellemetlen, keserű ízek az italból, a test rovására. Úgy érzem ebben mindenki egyet értett a helyszínen. Aztán 95 fokon mutatta meg a finoman édeskés, savas arcát a kávé, 97 fokon ez kicsit háttérbe húzodott, a test javára. Itt már nem volt egyöntetű a vélemény, az egyéni ízlések diktáltak. Próbáltuk még Benedek IMS kosarát is, nekem jelen helyzetben sokkal jobban tetszett, mint a Strada. Én arra tippelek, hogy a Stradának a szabvány, 25s körüli shot állhat jól, felette egyszerűen kesernyés lesz az ital, nekünk pedig minden húzásunk 30s feletti volt.
Az IMS-sel és a Renekával szépen mintázódott a kávé, a nyitott karral is igen szép lefolyást sikerült összehozni.
Ezen próbálkozások meggyőztek, hogy jó darabig marad még a GC, bőven van benne potenciál. Viszont a Stradával még nem tudom mit kezdek, talán ha opció lesz az előáztatás, ott még domboríthat, mert testben nagyon erős.Illetve volt még egy eszköz, ami teljesen a hatalmába kerített, és kétséget kizáróan meggyőzött, ez a Kinu M47-es. Már kézbe véve is lenyűgöző, továbbá sík felületek vízszintezésére is alkalmas (a tengely súrlódása nulla, egyből beáll a hajtókar a lejtés irányába). A végső "játszadozás" szinte csak ezzel ment, hibátlan eredménnyel. Kompakt, egyszerű, kényelmes, masszív. Ez volt a reklám helye.
Viszont be kell valljam, hogy nem mindenkit sikerült a fórumos nevével összehozni, így nagyon örülnék ha a képek alapján majd megírnátok, hogy ki ki volt.
Illetve még annyit, hogy egy 8 órás eseményt természetesen nem tudok most hirtelen összefoglalni, de megérte a párszáz kilómétert, nagyon tartalmas volt. Ha nem 3-4 heti rendszerességgel lesz, akkor igyekszek a javán ott lenni.
Szerk.: a kifolyó pedig tabu téma, ilyen csak az _elitnek jár, szándékos volt a mély hallgatás.
[ Szerkesztve ]
-
weinmaker
őstag
válasz Bazsee71 #52117 üzenetére
Köszi a beszámolót! Biztosan érdekes lehetett! Sajnos nem tudtam menni, pedig egy Korzós cikket is megért volna a dolog
A Kinu M47 valóban nagyon királycuccnak tűnik, bár eddig csak videón láttam. De az ára is sz sajnos
Www. Kavekorzo.hu - Gyanús vagy nekem, mint a krematórium büféjében a hamubasült pogácsa!
-
Bazsee71
őstag
válasz verti1 #52120 üzenetére
A mérések alapján kb. -10 °C fok az eltérés a PID-hez képest. A 88-ra állított mérésre emlékszem tisztán, ott két műszer is 79-80 °C között mért, a hőkamera pedig 80 °C-ot mutatott a vízterítőn.
A Stradába 18g-ot, míg a Renekába 17-et raktunk, a lefolyás 30-35s között (mondjuk volt amit engedtünk 45-ig), arány nagy átlagban 1:2.
-
HÁZIGAZDA
-
Keresztapper
senior tag
Mindenkinek köszönöm a beszámolókat, kérdéseket, privátokat.
Ez utóbbiakra megpróbálok még ma válaszolni, de a hétvégén sajnos nem voltam gép közelben, most meg jó lenne dolgozni, ha még meg akarom tartani az állásom.
Két kérdésre azért gyorsan válaszolok:
(#52013) adriankoooo
Már van. Pontosabban mit értesz ez alatt, hiszen a mostani verzió is állítható 3 lépésben, ami az eddigi tesztek alapján elegendő is. Szerettem volna fokozatmentes állíthatóságot, de egyrészt megdobta volna az így sem alacsony gyártásköltséget, másrészt pedig a tapasztalatok tükrében nem igazán van a gyakorlatban haszna az ennyire precíz kalibrálásnak, vagy másként, nincs igazán hátránya a lépcsős adjusztálásnak.
(#52028) Mano66
Annak idején moderáltatnom kellett, mert a mintaoltalmi eljárások ezt kívánták meg, ezért nincsenek már fent a képek.
De a kérelmeket már befogadták, így nincs már akadálya semmilyen kép feltöltésének.
Meg is osztom a honlap linkjét, ahol találtok néhány képet, egy videót, és némi leírást. Az oldal minősége a nemlétező webfejlesztői képességeimet mutatja, ezt is nézzétek el nekem kérlek.
Árulni közvetlenül max a PH tagoknak szeretném, mert tényleg nincs időm hétközben egyeztetni, postára rohangálni stb.
Most egyelőre a Danettinek és a Cady-Trade-nek tudok vinni párat, aztán kb 2-3 hét múlva lesznek olyanok, amiket oda tudok adni.
[ Szerkesztve ]
http://palscoffeetech.com/
-
mdav88
senior tag
válasz Keresztapper #52125 üzenetére
Végigolvasva először 21%os majd 7%os oldott szárazanyag többletre hivatkozol. Ez hiba?
-
mdav88
senior tag
válasz Keresztapper #52128 üzenetére
-
adriankoooo
senior tag
válasz Keresztapper #52125 üzenetére
Ja? Én csak killerjohn írása miatt kérdeztem:
"Talán egyetlen negatívumot tudnék felhozni: haver csak 18gr-ból csinálja a duplát, és megnéztük: ebben a kosárban a 18gr úgy eltűnik, hogy nem éri el a felszínét az eszköz."
Szerintem én is fogok venni egyet, csak most épp szimplázok, oda meg felesleges.
-
Keresztapper
senior tag
válasz adriankoooo #52130 üzenetére
Igen, olvastam azt is, de az az igazság, hogy ha egy kosár 22g-mal tölthető, de 18-cal töltöd, akkor ez engem nem lep meg.
Lehet, hogy rosszul gondolom, és csinálom is, de én úgy szoktam tölteni a kosarat, hogy miután megdagad a pogácsa, látsszon rajta a felsőszűrő lenyomata. Nem igazán értem, hogy mi lenne a gyakorlati haszna annak, hogy kevesebb őrleményt tegyek a szűrőbe, mint amennyit elnyel.
Ha a 16g-mal tölthető kosaramba csak 11-et teszek, akkor nekem sem fogja elérni, de a többség szerintem annyival használja, mint amennyi belemegy.
http://palscoffeetech.com/
-
von toth
tag
Most hogy megkóstoltam a pacificcafé palettáját az a kép alakult ki, hogy a kávék pont olyan változatosak, mint csomagolásaik. Mentségre legyen mondva, nagyon szép őrleményt adnak, de például a sztárolt monsooned malabar, hát nem tudom. Lehet Rome-al jobban jártam volna.
-
A761
újonc
Hello Parci és Kaligula! Megyek hozzátok kávézni, de zárva a Macskakő... nem vagytok hétfőn?
-
adriankoooo
senior tag
válasz Keresztapper #52131 üzenetére
Ez a 22g el is kerülte a figyelmemet.
-
Keresztapper
senior tag
válasz adriankoooo #52137 üzenetére
Közben írt is killerjohn, hogy szerinte 26g-mal lenne tele, szóval szerintem tuti a nyitott karhoz járó lavór volt az.
http://palscoffeetech.com/
-
senior tag
-
senior tag
válasz paljoc #52141 üzenetére
Én tegnap mondtam Kaligulának, hogy sűrűbben fogunk találkozni, mert van egy projektünk a Hiltonban... erre ő azt mondta, hogy sajnos nem valószínű, mert nem lesz nyitva, ugyanis nagyon úgy néz ki, hogy abbahagyja ezt az egészet, mert nem megy... de hogy ki fogja írni Fb-on és a fórumban is!
Mini Gaggia (Aplimont) pid box-szal vagy nélküle eladó
-
kaligula
tag
válasz sz.zs. #52144 üzenetére
Kedves Mindenki! Szánom bűnöm, és nem is igen van mentség a maira. Kicsit összejöttek a dolgok így a vasárnapi program után, amikorra pedig kiderült, hogy nem tudok ma visszamenni, sajnos olyan helyen voltam, ahonnan nem tudtam netre írni. Sajnos nem egyszerű jelenleg a helyzetem, bízom a megértésetetekben, de ettől még nagyon bánt a dolog.
Sajnos úgy fest, hogy van egy kis kontakthiba a Rancilioban, ami miatt hektikussá vált a működése. Konkrétan egyszerűen nem hajlandó felfűteni a kazán. Ha valakinek esetleg lenne tippje, Budán ki tudna ránézni, azt nagyon megköszönném![ Szerkesztve ]
rovidkv.reblog.hu
-
HÁZIGAZDA
szar lett az a pöri, pontosabban biztosan sötétebb, mint szerettem volna (első pörkölés volt belőle). ma csináltam még kettőt, egyre világosabbakat, hagyom őket érni picit (úgy is tart még a koffeinmérgezés tegnapról), aztán érdekes móka lesz összenézni.
maga a zöld amúgy pazar illatú, minőségű így szemre, szóval szerintem sokkal több van a kávéban, mint amit elsőre kihozhattam belőle. más kérdés, hogy kezdek félni, hogy az a fajta kávé, amit mi szeretünk, a gene-nel nehéz falat lesz. egyelőre legalábbis igazán kiváló világosabb pörit nem tudtam még vele összehozni, inkább a csokisabb, maximum savas-csokis vonalon brillírozott.
de sokat kell még tanulni vele.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
HÁZIGAZDA
válasz sz.zs. #52146 üzenetére
a kávézó rész tényleg nem megy semennyire sem (a hely ugye sörözőnek állt fel és az a rész működik is jól, ajánlom is egyébként nagyon mindenkinek), úgyhogy igen, lesz változás és hamarosan, de azért odaverne, ha így történne meg. ma sajnos összejöttek neki a dolgok, netnél sem volt.
[ Szerkesztve ]
dicranum scoparium + genista pilosa = :)