-
Fototrend
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Kávé Kálmán
tag
"nyűszít a vaskalapos" :-) Bulls eye
Well, tudod valszeg, h a Pavoni egy zárt bojleres dipper (mint a Cremina és még számos rugós karos), mint ilyen totál más állatfajta, mint a nyitott Caravel. Ugyanis a fej rántja a kb 120 fokos vizet a kívánt hőmérsékletre. Aki a fej hőmérsékletét nem ismeri, az egy dipperrel esetlegesen fog fasza kávét készíteni. Lehet másodperceket számolgatni a bekapcsolás kezdetétől, csak nem érdemes, mert még így is 10-ből öt esetben mellétalálsz. Ennyit a hőmérőcsíkról, meg a kretén logikáról.
A nyomásmérőt nem fogom magyarázni :-). Az ennél lényegesen hosszabb történet.
Ajánlottam anno figyelmedbe a HB Caravel megatopik-ját, ami a HB-n belül talán a legnagyobb téma. Nem okosabbak az amerikaiak a magyaroknál, csak azon a fórumon kb 80 ember használ napirenden Caravelt, és így - értelemszerűen - több bölcsesség gyűlik össze a témakörben. Annyi, amennyire egy emberként kísérletezve pont egy emberöltő sem lenne elég. Csak el kell olvasni. Arra elég egy délután is.
Azt is írtam Neked, hogy én voltam a legszkeptikusabb Caravel-tulajdonos, amikor azt olvastam minden "második" hozzászólásban, hogy a Caravel-lel művészet eltolni az eszpresszót. Aztán rákényszerültem, hogy minden nap csak azt használjam. És rájöttem, hogy jé tényleg.
Azt is írtam Neked, ha nem fogod meglépni azt, hogy 1-2 hétig nem kapcsolsz be más gépet, akkor előfordulhat, hogy mindig csak a felszínt fogod kapargatni. Tari Attilától vettem 4 éve, hogy a NAKED-ekhez (hehe) legyen próbadarab. Szarul működött benne a bimetál, folyamatosan fűtött. Ez azt jelentette, hogy forralta a vizet. Az 100 fok körül van ezen a magasságon. És szórta jobbnál jobb shotokat. Nemcsak szerintem. Egymás után. Ja, jó rövideket. A legjobban nekem 11-12g-mal működött. 4 féle kosaram van hozzá. Egyet favorizálok. 5 db Caravel van csak a közvetlen ismerőseimnél. Egyikőjük egy ECM-et tolt le vele a konyhapultjáról, a másik a Pavoni-ján adott túl, a másik három (ketten erősen gasztrovonalon) kotyogóról upgradel-t. Egyikőjük sem vágyik jobb gépre, pedig lazán megtehetnék, majdnem mindannyian.
Ehhez képest Nálad ott csücsül a gép hónapok óta, és addig "be sem kapcsoltad" (legalábbis erre enged következtetni az, hogy meglepett a rövid shot), amíg a PID-et össze nem tették hozzá. Hiába egy egység a Caravel, ez nem jelenti azt, hogy a dugattyú/a henger, a bajonet és a szűrőtartó is ugyanolyan meleg mint a vized. Ugyanis pont ebben a sorrendben egyre kitettebbek a környezeti hőmérsékletnek (hűtik vissza a vizet), ami persze még az előáztatás hosszától is jelentősen függ.
Vaskalaposan továbbra is úgy gondolom, h az ember többet tanul meg pideletlenül egy-egy gépről, amit aztán ha később szabályoz, vitathatatlanul komfortosabban készít el egy kávét mint anélkül. Továbbra is azt gondolom viszont, hogy nyitott bojlernél nem ad hozzá érdemben a csészében landoló kávé élvezetéhez, sem elkészítésének komfortjához.
Nem méricskéltem eddig a Caravel kilépő vizének hőmérsékletét. Nem volt szükséges, mert faszák a vele készített kávék, méricskélés nélkül is. A PID-ed volt az a "billentés", ami kilökött a kényelmi zónámból. Miért ne mérjem meg? Csak egy Ponte Vecchio szűrőmbe kerül.
[ Szerkesztve ]
-
Bazsee71
őstag
Nagyon jó, hogy lefotóztad!
Nemrég én is lőttem 1-2 gépet a GC-ről, de akkor még csak próbaképpen, mielőtt körbefotózom a lakást. PID 94 °C-on volt, és ha jól emlékszem már be is melegedett, de azért tessék az alábbi képeket fenntartással kezelni, csinálok majd biztos körülmények között is (igény szerinti beállítások mellett is, ha megállapodik valamiben a fórum népe ).
Szerk.:
kaligula: megpróbálom elvinni, de ígérni egyelőre nem tudom, így jobb ha többen rákészülünk az eszközzel.[ Szerkesztve ]
-
HÁZIGAZDA
válasz Kávé Kálmán #51652 üzenetére
"Ehhez képest Nálad ott csücsül a gép hónapok óta, és addig "be sem kapcsoltad" (legalábbis erre enged következtetni az, hogy meglepett a rövid shot), amíg a PID-et össze nem tették hozzá. Hiába egy egység a Caravel, ez nem jelenti azt, hogy a dugattyú/a henger, a bajonet és a szűrőtartó is ugyanolyan meleg mint a vized. Ugyanis pont ebben a sorrendben egyre kitettebbek a környezeti hőmérsékletnek (hűtik vissza a vizet), ami persze még az előáztatás hosszától is jelentősen függ."
semmi kedvem arról beszélgetni, hogy mit és miért csinálok, abszurd is igazából
de, for the record: ezalatt az idő alatt volt nálam egy k10 daráló és egy gene pörkölő, mindkettőt orrvérzésig használom (a darálót csak használtam, mert elvitte előlem a kávézónk). eddig azért nem nyúztam, mert volt más és azokban mélyültem el, nem ebben a szent budiban.
hőkamera híján nem tudom a dugattyú, fej és kilépő víz hőfokát, de kösz, hát milyen okosakat írtál egy kávégép bemelegedéséről! csinálok egyébként két rövid öblítőcsapolást a tényleges előtt (a tartály meg full tele van kezdéskor). ez remélhetőleg felhúzza azokat a kívánt hőre elég jól, de akárhogy is, nagyon mást úgy sem tehetnék.
ami meg a "nem lehet elrontani" dolgot illeti, ezzel nem szeretnék vitatkozni. egyrészt, a mítoszgyártás nem izgat. másrészt, épp tegnap ittam egy megégett shotot vele (tehát el lehet rontani). harmadrészt, eleve pid-del terveztem a gépet. minden gép kiismerhető nélküle is, de ha egyszer tudom, hogy mire való és hogy kell használni, miért ne? mondom, ez ugyanaz, mint amikor oltogat a sok okostojás az automata váltóval, kapásból feltételezve, hogy manuálist nem tudnék vezetni (no komment), amikor velük ellentétben tényleg érdemi tapasztalatom van mindkettőről.
kitenném itt akkor a pontot erre a gyönyörű mellékszálra. és arra kérlek, hogy ne szállj belém így mégegyszer. köszönöm szépen előre is.
[ Szerkesztve ]
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
enterlaci
senior tag
válasz paljoc #51649 üzenetére
Na, nee! ...röhögtem magamban, hogy mindenki hőmérőset játszott. Tegnap este én is méricskéltem a Gaggia fejét, mert kíváncsi voltam hogy a pid értéke és a valóság mennyire áll közel egymáshoz.
Amúgy 2-3°C fok eltérést tapasztaltam, ami persze lehet a hőmérő pontatlansága és a levegő hűtő hatása is.
Szerk: nyilvánvalóan itt a pid és a fej ugyanazon hőfokon kell hogy legyen. szóval magam szórakoztatása volt a cél.Egy fornettis maghőmérőt használtam ehhez jobb híján de kontrollnak azért az ikeás hőmérőt vetettem be. Milyen jó is ez az ikeás, nem!?
[ Szerkesztve ]
Amd 386SX40, 210MB WD, 14"monochrome, Win 3.11
-
weinmaker
őstag
válasz enterlaci #51656 üzenetére
Viszont ha nagyjából ugyanaz, mint amit paljocék mértek, akkor mi indokolja azt a különbséget amit tapasztaltam? Ha jól emlékszem amúgy egyszer én is mértem és a 90-es pid beállításnál simán kevesebb volt. Most nem tudom megmérni, mert beszart az ikeás hőmérőm (nem tudom mi lett vele, csak a fiókban volt).
A gépet már összecsomagoltam, nem tudom mikor jön érte a futár. Aztán majd paljoc mester megvizuálja és megméri, hogy mi a varázslat.
Www. Kavekorzo.hu - Gyanús vagy nekem, mint a krematórium büféjében a hamubasült pogácsa!
-
Peti...(16v)
tag
válasz weinmaker #51658 üzenetére
Az lehet a magyarázat, hogy a te Gaggiád 90 fokos pid beállításnál 90-foknál sokkal melegebb vizet tol.
Itt röhögök magamban, mert ma én is a húshőmérővel szórakoztam
90 foknál nálam 88 fokos volt a mért vízhőmérséklet stabilan. A kifyolyó viszont valóban nem forró, még egy óra bekapcs után is csak 46 fokosnak mértem. De úgyis mindig csinálok egy csészemelegítő csapolást, azalatt meg átmelegszik.[ Szerkesztve ]
-
weinmaker
őstag
válasz Peti...(16v) #51659 üzenetére
Ki van zárva!!!!!! Pont az előbb írtam, hogy biztosan kevesebbet, de az előbb sikerült feléleszteni az ikeás csodát, úgyhogy holnap meg is mérem.
Www. Kavekorzo.hu - Gyanús vagy nekem, mint a krematórium büféjében a hamubasült pogácsa!
-
weinmaker
őstag
válasz Peti...(16v) #51661 üzenetére
Elcsomagoltam már a Catlert, tutira nem műtöm ki. Ja, hogy már itt tartunk, hogy nem hiszed el amit mondok (sirály) Majd meglátom, de nem különösebben izgat, hogy ki mit gondol
Www. Kavekorzo.hu - Gyanús vagy nekem, mint a krematórium büféjében a hamubasült pogácsa!
-
weinmaker
őstag
válasz Peti...(16v) #51663 üzenetére
Holnap megmérem ha az ikeás hőmérő is úgy akarja. Lehet akkor fel is veszem. Vízhozamot ma mértem, az 65ml 10 másodperc alatt ha ez segít valakinek.
[ Szerkesztve ]
Www. Kavekorzo.hu - Gyanús vagy nekem, mint a krematórium büféjében a hamubasült pogácsa!
-
weinmaker
őstag
válasz paljoc #51665 üzenetére
Megmondom őszintén, hogy én is kíváncsi vagyok, de szinte az összes nem létező lóvémat rá merném tenni, hogy annyi sem lesz, mert amikor te feltetted azt a videót, akkor én is mértem, és még fel is hívtam simit, hogy a gaggiánál miért kevesebb. De holnap kiderül.
Www. Kavekorzo.hu - Gyanús vagy nekem, mint a krematórium büféjében a hamubasült pogácsa!
-
Peti...(16v)
tag
Múltkor nekiestem a Mazzernek, és beállítottam az alsó kést ez alapján.
Nem lett belőle EK Aztán ma megint szétszedtem, hogy kicseréljem a gyári csavarokat süllyesztett fejűre a kés központosítása érdekében. Ha már szét volt szedve, rámértem Fragola módszerével az alsó késtartóra indikátorórával, és legnagyobb meglepetésemre 2 századon belül volt az ütés. Ezután körbe végigmértem a kést mikrométerrel, és századra pontos körben, tehát semmi nem indokolta, hogy visszategyem a kés alá a fóliadarabokat. Pedig a filces hókamóka szerint párhuzamosabb volt a két kés fóliával. A baj valszeg a felső késnél van, de az állítótárcsa és a ház közti menetnek akkora a holtjátéka, hogy ennek neki se álltam, csak itt is kicseréltem a csavarokat.
A kérdésem az, hogy lehet ezzel a késtartóval kezdeni valamit, hogy ne lehessen rajta millimétéreket billenteni? Tekertem rá teflonszalagot, de ennek ellenére van holtjáték. Ez így sosem lesz pontos, a két kés sosem párhuzamos. Az összeérési pont akár két ricnivel is arrébb megy, ha mozgatom (billegtetem) a tárcsát.[ Szerkesztve ]
-
HÁZIGAZDA
válasz Peti...(16v) #51667 üzenetére
ez milyen mazzer? fura ez a holtjáték, az én (volt) mini-e-mnél teljesen stabilan feszült a felső késtartó a fogadó menetében
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
HÁZIGAZDA
válasz Peti...(16v) #51670 üzenetére
nem teljesen (az enyém nem A és nem B, hanem valami köztes). fura, nem kotyogott nekem. a k10, na az kotyog
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
weinmaker
őstag
válasz rallypix #51669 üzenetére
Azt mondták, hogy nem volt jó a korábbi gép. Ezt még nem látták, mert a jövő héten kerül vissza. A videót látták, de így sokat nem tudtak mondani, csak sajnálták, hogy nem vált be a gép. Mondjuk én is legalább annyira, mert annyira biztos voltam, hogy jó lesz, hogy már korábban eladtam a gaggiát. Most meg szívok én is így.
Www. Kavekorzo.hu - Gyanús vagy nekem, mint a krematórium büféjében a hamubasült pogácsa!
-
fragola.6035
aktív tag
válasz Peti...(16v) #51667 üzenetére
Ez a filctollas beállítás a legrosszabb, amit tenni lehet a darálókéssel. Szerintem ne csináljátok, mert kinyírja a kést! Mégpedig pont a farkasfogakon lévő élet, ami a legfontosabb, hogy jó legyen.
https://caffe35.webnode.hu/
-
Peti...(16v)
tag
válasz fragola.6035 #51673 üzenetére
Lehet, hogy sikerült is kinyírnom vele a kést, mert az álló kés peremén kb. 270 fokban körben van egy fényes sáv
(Perger nem egy olcsó késsel játszik. Ahhoz képest egy mazzer kés aprópénz)
De milyen más módszerrel tudod ellenőrizni a kések párhuzamosságát?Parci: van egy dózeres minim, most megnéztem, azon nem kotyog egyáltalán.
[ Szerkesztve ]
-
adp
őstag
válasz fragola.6035 #51673 üzenetére
Ezen mar en is agyaltam.
Foleg hogy az EK kese valami 150e lehet kicsit olcsobb felszabalyoztatni -
enterlaci
senior tag
válasz weinmaker #51658 üzenetére
"Viszont ha nagyjából ugyanaz, mint amit paljocék mértek, akkor mi indokolja azt a különbséget amit tapasztaltam?" Nem tudom mert:
Amennyiben egy olyan ideális esetet vizsgálnánk, ahol csak a hőfokok különbségére figyelnénk akkor is csak azonos géptípusokat tudnék elképzelni. Most jönne az hogy mérjük egy referencia hőmérővel mindkét gépet, mert szerintem a szerény adataink akár 1-2-3 vagy valamennyi hibahatárral készültek. Third wave-s kávéknál pedig 1-2°C sokat számít.
Szerintem jó hogy csináltál egy összevetést, de tartok tőle, hogy nem tudjuk pl. az én kis béna mérésemmel ezt tovább bővíteni.(#51659) Peti...(16v) Akkor Te is bevallottad, hogy méricskéltél? tényleg vicces, hogy többünknek is ez jutott eszébe C-GC cikk után. de hagylak is,látom őrlővel szöszmötölsz nem zavarlak..
[ Szerkesztve ]
Amd 386SX40, 210MB WD, 14"monochrome, Win 3.11
-
Peti...(16v)
tag
válasz enterlaci #51676 üzenetére
Nézett a család, hogy mi a sz@rt csinálok
Asszonynak most esett le, hogy miért akartam múltkor húshőmérőt venniMár nem darálózok. Összeraktam, marad így, ha nem kapok tanácsot.
Közben még azon agyaltam, hogy igazából nem a menetes tárcsa adja a kés párhuzamosságát, hanem a késtartó öntvény, amit a 3 rugó feszít el a háztól. Ha ez a 3 rugó egyforma méretű (ezt mértem, egyformák) és erejű, illetve a házban a rugók fészkei pontosan ugyanolyan mélyek (azok), akkor az állítárcsa ferdesége nem kéne hogy beleszóljon a párhuzamosságba. De mégis belerondít... Lehet, hogy erősebb vagy új rugókkal, esetleg alátételezéssel csökkenteni lehetne a jelenséget? -
bajnokpityu
félisten
válasz Peti...(16v) #51677 üzenetére
Azok a rugók csak felfelé feszítenek, de nem ok állítják be a helyzetet. Persze ha nincs rugó akkor két rugon billegne. nem feszülne be rendesen.
eladó topping dac
-
weinmaker
őstag
Na akkor kezdem azzal, hogy igazatok volt és egy balf@sz vagyok, sajnos el kell ismernem. Meg kellett volna mérnem a teszt előtt ezeket a hőmérsékleteket. Ma reggel megtettem. A kar hőmérséklete 79-80 foknál állt meg. A PID-et 90 fokra állítva a kifolyó víz hőmérséklete 94-95 fok lett, amin majdnem lehidaltam. Amikor Paljoc annó feltette a Catleres mérést, akkor én is mértem, és akkor lazán alatta volt, azért is mondtam, hogy komoly összegbe mertem volna fogadni.
Ezek után nincs mese, kiszedem a Catlert a dobozból és annál is megmérem a vízhőfokot és mérek egy vízhozamot. Aztán beállítom, hogy mindkét gép azonos hőfokon dolgozzon és csinálok egy új tesztet. Természetesen elmondom majd a videóban, hogy balfék voltam. Ez van.
A szűkítő kavarhatott be, vagy nem tudom, hogy mi, mert nem változott más a gépen a múltkori mérés óta.
Www. Kavekorzo.hu - Gyanús vagy nekem, mint a krematórium büféjében a hamubasült pogácsa!
-
Kávé Kálmán
tag
"hőkamera híján nem tudom a dugattyú, fej és kilépő víz hőfokát, de kösz, hát milyen okosakat írtál egy kávégép bemelegedéséről!"
Akkor hozzáfűzök még egy okosat (csak azért merem leírni mert nem tőlem származik): a hőkamera (mi is játszottunk CAT S-60 okos telefonnal másfél hónapja, lásd képek, nagy élmény volt), akárcsak a lézeres hőmérő totál zavarba jön a krómozott felületeken. Tudni kell, mire használható. A fejre konkrétan nem, hacsak be nem mázolod valamilyen nem reflektáló hőálló festékkel. Egy 2000 ft-os húshőmérő viszont szétberhelhető, ha tizedfokos pontosságú számokat akar látni az ember (ezt már sokan megtették itt is). Nyilván nem lesz hiteles :-), de kapaszkodónak klasszisokkal jobb (és kevésbé fajdalmas), mint mondjuk a tenyerem. Aki nem ragaszkodik a digitális kijelzőhöz és a drótokhoz, annak marad a temp strip.
Mítoszok: EZ CSAK FELTÉTELEZÉS, mert még nem mértem meg. De meg fogom, ígérem, mert nagyon érdekel most már a téma. Azt gondolom, hogy a Caravel-hez jenkik által fűzött kommentár (nehéz vele szar kávét csinálni), ahhoz kapcsolódhat, hogy nagyon nem / nem nagyon képes olyan hőmérsékletű vizet produkálni, ami megfelelő őrleményfinomságnál túlextrudálást :-) eredményezne. Nagyobb lehet a hőveszteség az "odajutás" és előáztatás alatt, semmint, hogy erre képes lenne. De mondom, mérés nélkül ez csak egy vaskalapos kretén okoskodás (egyelőre).
[ Szerkesztve ]
-
Kávé Kálmán
tag
válasz Kávé Kálmán #51680 üzenetére
"ezek tökéletesen kompatibilis dolgok az "az úgy jó, ahogy van" neogótikus elméleteiddel, ellentétben a pid-del, mert az meg maga a sátán)"
A neogótikus is jó :-), ezt se írtam le vagy 30 éve.
Vannak pid-elt gépeim is. Olyan a Pro800 (Profitec), sőt - most kapaszkodj meg - két éve a Probat is kapott egy pid-et. De egy cseppet sem sajnálom, hogy két évig anélkül használtam. Most kényelmesebb. De nem jövök zavarba, ha vmi tönkremegy ( a szilárdtest relék és a szenzorok sem örökéletűek) bypass-olom és pörkölök anélkül. Ez a hard core neogóticizmus :-), ha úgy tetszik.
-
weinmaker
őstag
Na kérem szépen, igaz, hogy ráment a vasárnap reggelem de megérte. Mértem mindent amit így hirtelen lehet és elég érdekes dolgok derültek ki. A Catler szűrőtartója nem marad hőstabil hiába van fejfűtés és egyebek, gondolom az leginkább arra jó, hogy viszonylag gyorsan üzemkész legyen a gép. A catlernél a csapolás előtt erősen ajánlott egy kis forróvizet átengedni a szűrőtartó karon, hogy átforrósodjon valamennyire, merta nélkül jóval gyengébb eredményt produkál.
A Catlernél 90 fokos PID beállításnál 88 fok volt a kilépő víz hőmérséklete, ez stabilan maradt is a csapolásnál. 96 fokra felvéve, ami a maximum érték, vagyis nem lehet feljebb állítani, a kifolyó víz hőfoka 92 fok volt.
Ugyanezt eljátszva a Gaggiánál ugye volt a meglepődés, hogy 90-es PID beállításnál 94-95 fokos volt a vízhőmérséklet. Itt felvéve 95-re kereken 100 fok volt a kilépő víz hőmérséklete. Na ez volt a második meglepődés, hogy itt nem esett semmit hanem halál pontosan annyival volt több mint az előző értéknél. A szűrőtartókar hőmérséklete semmit nem esett, sőt mivel már 1 órája volt bekapcsolva ez felmen 82 fokra.
Ezek után az biztos, hogy a Gaggia ezekkel a tuningokkal atom hőstabil lett, hiába engedtem ugyanannyi vizet ki (1 kapus csésze) simán tartotta, semmit nem esett a hőfok.
Megmértem mindkét gép vízhozamát ami mondhatni teljesen azonos 60-65ml 10 másodperc alatt.
Csináltam videót is és ezt az egész kísérletet is felteszem a Korzóra és ott is el fogom ismerni, hogy béna voltam és elhibázott volt a korábbi teszt, de talán egy picit igazolja azt, hogy a Gaggiával mindig jobb volt a kávé hiába emeltem a Catlernél a PID hőfokon. Mondjuk 96-ig nem vettem fel sosem csak 94-ig.
Szerintem így sikerült is végére járni a dolgoknak, nem hinném, hogy sok nyitott kérdés maradt ezek után. A catler kezesbárány, szép és jó, élvezet vele dolgozni, de esetlegesen problémás lehet magasabb hőigényű kávéknál, míg a Gaggia sokkal szélesebb szinten állítható és hőstabilabb cucc, bár jóval fapadosabb. További szép vasárnapot mindenkinek
Www. Kavekorzo.hu - Gyanús vagy nekem, mint a krematórium büféjében a hamubasült pogácsa!
-
SzuMe
tag
Tudnátok segíteni? A Bezzera HX-es gépem a backflushing tisztítás óta nem tudja felépíteni a nyomást. Alig van vízhozam is. Lehet köze hozzá a tisztításnak? solenoidnál nem megy el. A bojlernyomást hidegen is nagyon lassan építi fel.
-
enterlaci
senior tag
válasz Peti...(16v) #51677 üzenetére
Mindig kell valami hülyeség, mi? ...itthon akkor volt a legnagyobb csodálkozás mikor bejelentettem, hogy el kéne adni a Nespresso gépet. Hú. Szerencsére meg tudtuk beszélni és kávé témában simán mennek az ilyen uri huncutságok mint egy ikása hőmérő mert az milyen jó a sütőhöz is.
...most meg csak az tv-t lesem, Nadal-Federer döntő megy.
Amd 386SX40, 210MB WD, 14"monochrome, Win 3.11
-
weinmaker
őstag
válasz enterlaci #51684 üzenetére
Már megy fel a videó és megírtam a bővített formáját az itteni hozzászólásnak cikk formájában. Amint felmegy a videó, felteszem a cikket is, és akkor remélem érthetőbb lesz minden. Megmondom őszintén, hogy a kritikák valóban építő jellegűek voltak és hatalmas tanulsággal szolgált.
Legközelebb előbb megmérek minden sz@rt, hogy ne vigyen félre. Az szívatott meg a legjobban, hogy korábban mikor mértem, akkor alatta volt a 90-nek. Simii a tanúja, hogy még fel is hívtam miatta. De azóta volt nála szűkítőzésen és ki tudja, hogy varázsolt-e még valamit. Az biztos, hogy amikor visszakaptam a gépet csak annyit mondtam neki, hogy úgy gondolom, hogy most tökéletes. Parádés kávékat húzok vele.
Kellő bemelegítés után még számomra is meglepő, hogy mennyire stabil. A beállítási lehetőségei ezek szerint lényegesen szélesebb spektrumon mozognak, csak figyelembe kell venni azt az 5 celsius körüli különbséget (amit most már tudok). Igazából mindig úgy állítgattam a Gaggián a PID-et, amíg az adott kávé jó nem lett, és kevésbé érdekelt az érték, mert az ízek és crema színe eléggé árulkodó.
Innentől lett végleg tiszta számomra, hogy aki írta, hogy 96 fokos beállítással készíti a kávét, amin korábban szörnyülködtem és nem akartam elhinni, csupán ott simán benne van, hogy nála meg 5 fokkal kevesebb a kilépő víz. Vagyis emberek tessék elszaladni az ikeába és vegyetek egy 1500 FT-os hőmérőt, mert lesz nagy meglepődés
Most, hogy kiraktam a konyhapultra még ennek fényében viccelődök vele, bár korábban is próbálgattam magasabb hőfokra állítani, de az max. 94 volt. Eredménytől függetlenül küldöm vissza a gépet, mert a Gaggia nekem továbbra is nyerő teszteléshez a szélesebb beállítás miatt.
Most jönne el az a pont, hogy szívesen ütköztetnék egy PID-es tuningolt szilviát a Gaggiával
Www. Kavekorzo.hu - Gyanús vagy nekem, mint a krematórium büféjében a hamubasült pogácsa!
-
weinmaker
őstag
Nem fogom letörölni, mert az első gép az rossz volt, a videós tesztnél meg az elejére kiírom, hogy el lett rontva a teszt és belinkelem a helyesbítést, mert anélkül értelmetlen lenne a mostani cikk amit kiteszek.
Www. Kavekorzo.hu - Gyanús vagy nekem, mint a krematórium büféjében a hamubasült pogácsa!
-
weinmaker
őstag
Na akkor itt a vége fuss el véle.
Még egyszer elnézést mindenkitől, és köszi az észrevételeket!
Www. Kavekorzo.hu - Gyanús vagy nekem, mint a krematórium büféjében a hamubasült pogácsa!
-
xcoffee
újonc
Filter készítésnél milyen hőmérséklet tartományban szokott a legjobb eredmény előjönni, aki sokat filterezik lehet hogy tud segíteni. Az eszköz KALITA, a szűrő papírra 185 szám van írva. A Casino Mocca afrikai filter pörköléseket próbálgatnám ki. Köszönöm.
-
Peti...(16v)
tag
válasz weinmaker #51682 üzenetére
Szóval csak kiderült, hogy be volt húzva a kézifék azon a bizonyos gyorsulási versenyen (meg ne sértődj, nem annak szánom!)
Kösz, hogy megmertél mindent, és hogy tisztázod a helyzetet!
Pár észrevétel: a szűrőtartó alacsonyabb hőmérsékletével tisztában van a gyártó, ezért ezt írja a kezelésiben:
Valszeg nem olvastad, erre gondoltam, amikor azt írtam, hogy Gaggiaként próbáltad ezt a gépet is használni.
A másik a max hőfok. Ez valóban korlátos, de nálam még nem járt olyan kávé, ami 92 foknál magasabb beállítást kért volna. Persze az is igaz, hogy nem is próbálok annyi félét, mint te vagy más tesztelők.Az biztos, hogy egy ilyen megafullos Gaggia rohadt jó gép, ezt már többszörösen bebizonyította. Ha most kéne gépet választanom, én is egy ilyet vennék.
-
adp
őstag
válasz fragola.6035 #51692 üzenetére
Ennyivel masabb a ket eszkoz?
En tejhomerovel vagy mi a neve merem, lehet nem pontos.
De akkor beszerzek egy ebayeset aztan megnezem.[ Szerkesztve ]
-
xcoffee
újonc
Eddig főleg az adp-nél olvasott alacsonyabb javasolt tartományban próbáltam, de akkor bátrabban próbálkozom feljebb is. Köszönöm.
-
Peti...(16v)
tag
válasz fragola.6035 #51694 üzenetére
Ilyet használtam a Faemánál fejhőmérőnek. Valóban nagyon gyors, és ahhoz a géphez még designban is passzolt.
(Nagyon jó kis gép volt, visszasírom...)A tegnapi mazzeres kérdésemre van valami ötleted?
-
verti1
tag
válasz fragola.6035 #51694 üzenetére
Te milyen értékeket mértél rézcsöves és nem rézcsöves Gaggia-nál? Mekkora a különbség a PID-en beállított érték és a kilépő víz között?
-
verti1
tag
válasz fragola.6035 #51699 üzenetére
Nem találtam most hirtelen, valamire én is emlékszem. Köszi
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest