-
Fototrend
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
angelside77
tag
Arról van valakinek tapasztalata, hogy az IMS, vagy a gyári Gaggia szűrőhöz képest a Strada-val merre kell elindulni az őrlő állítása tekintetében? Finomabbra, vagy durvábbra kell venni? Csakhogy ne pazaroljak annyi PallYotz finomságot.
Rég feladtam, hogy embereket mentsek meg a világnak a fejükben levő szellemektől.
-
adp
őstag
válasz angelside77 #51054 üzenetére
A cm702-nel 1 allassal ker finomabbat, ha ez mond valamit
-
Balus
tag
-
Csápájev
őstag
Ez a Gőzkarra csatlakoztatható gőztisztító nem akciós,de jó ötlet,harmadárért ki is próbálnám.
-
nepszter1
addikt
Hali [link] Gaggia evohoz hol tlaálok olcsóbb szitát ?
-
senior tag
válasz odipapa #51041 üzenetére
Igen, úgy!
Szimplához 30 ml-es üvegekben 8,5-9 , duplához 47 ml-es üvegekben 17-18 g-ot.
De tényleg csak akkor érdemes ezzel foglalkozni, ha olyan géped van / lesz, amihez van értelme... na meg a daráló! Forgókéses "kávéroncsolóhoz" is tök felesleges.
Ha még esetleg nem olvastad fent az összefoglalót, érdemes![ Szerkesztve ]
Mini Gaggia (Aplimont) pid box-szal vagy nélküle eladó
-
odipapa
senior tag
válasz sz.zs. #51066 üzenetére
Ez nagyon kemény!
Igen olvastam az összefoglalót, így most egy Hario mini és egy Graef 702 között őrlődöm.
Jelenleg egy 15bar-os Delonghi van, volt vagy 20-30e. ft anno. Friss Tchibo Espresso Milano Style-al még viszonylag tűrhető kávét főz, de csak közvetlenül a csomag felbontása után. Ezért is gondoltam először a daráló irányába indulnák el. Idővel meg jöhet a főző. -
kaligula
tag
válasz vTamas35 #51038 üzenetére
A fórumon annyi ötlet megfogalmazódott már, hogy igazán itt lenne az ideje 3d-ben is összehozni. Ha a vonat beindul, akkor akár hetente is lehetne egy esemény, a vasárnapi koffeinrandik lennének a Macskakő Cars n Coffee-jai. Ide írjatok, osszátok: https://www.facebook.com/macskako.kavekupe/. De főleg gyertek kávézni hozzánk, mert vendég nélkül szomorú a barista élete.
Azt a Gaggia Factory-t nagyon megnézném, és ez nem vicc.
Gaggiás felajánlásaitokat várom, esemény tervezett időpontja jan 29.rovidkv.reblog.hu
-
senior tag
válasz fragola.6035 #51069 üzenetére
Dehogy szellőztettem! Kiporcióztam, ment rá a kupak és be a fagyóba...
[ Szerkesztve ]
Mini Gaggia (Aplimont) pid box-szal vagy nélküle eladó
-
enterlaci
senior tag
Berágtam. Szükségem lenne egy podos gépre vagy ha létezik és olcsóbb megoldás, akkor egy kézi darálóra (a Brikkához).
Nem akarok sok pénzt költeni a projektre, ide a melóhelyre kellene és nem feltétlen használom naponta.Amd 386SX40, 210MB WD, 14"monochrome, Win 3.11
-
Wolfy999
tag
válasz odipapa #51067 üzenetére
Ne szivasd magad a Harioval, vegyél egy Graefet. Már az nagy ugrás lesz minőségben. A Tchibo helyett meg vegyél pörkölőtől friss pörkölésű kávét. Az ajánlóban találsz tanácsot arra is.
A Graef még jó lesz akkor is, ha a Delonghi-t esetleg lecseréled egy PID-es Gaggia-ra vagy hasonlóra. De már a jó daráló és friss pörkölésű kávéval is nagyot lépsz előre. -
Rendo84
senior tag
Sziasztok!
Profiktól szeretnék tanácsot kérni, hogy a Lungo-t hogyan is kell pontosan elkészíteni? Leginkább 100% arabicácat kedvelem.
Nekem a 30 ml eszpresszó kicsit tömény ízeket ad, így én a hosszabb kávé felé jobban hajlok.
Azt olvastam, hogy az őrleményt picit durvábbra kell állítani, de az ital mennyiségére vonatkozóan nagyon eltérő leírásokat találtam (60-110 ml között).
Illetve ami fontos volna, hogy mennyi kávé őrleményt kell használni, illetve mennyinek kell lenni a lefolyási sebességnek? Saeco Poemia kávéfőzőm van.
Másik dolog ami még nagyon fontos volna, hogy megmaradjon az eszpresszó nyújtotta ízvilág, de azért a túlzottan híg mennyiség, ne vegye el az élményt még!
Valamint azt sem szeretném, hogy túl sok koffeint tartalmazzon ez az egy főzet, ami már inkább negatív hatással lehet a szervezetemre!
Köszönöm szépen előre is a segítséget![ Szerkesztve ]
-
enterlaci
senior tag
-
Csápájev
őstag
válasz Rendo84 #51078 üzenetére
Elvileg a Lungo a presszókávé hosszabbra hagyva,azaz ugyanannyi kávéból nem 30ml,hanem 90ml kávét készítesz.
Viszont, ezt sokan,pl jómagam is elég furcsának tartom, keserűbb lesz így a kávé,de elvileg ez a lungo és 90ml.
Amit talán érdemesebb kipróbálni az az americano, presszókávé amihez melegvizet öntesz.
A víz mennyisége nincs pontosan meghatározva,rád van bízva mennyire higítod a presszót. Első körben azt ajánlják,hogy próbálja ki az ember,hogy négyszer annyi vizet önt a kávéhoz,mint az eszpresszó mennyisége.
Hogy ezek mennyire ízlenek az annyira egyéni,hogy inkább kóstold meg és dönts te.
A filterezésnek lenne még érdemes utánaolvasnod,ha a hosszú kávét szereted.[ Szerkesztve ]
-
Xabi78
aktív tag
válasz Rendo84 #51078 üzenetére
Szia!
Nekem az az általános tapasztalatom, hogy a Lungo akkor hoz jó eredményt, ha kicsit gyorsabbra veszed a lefolyást, vagyis olyan 70-80ml-nek kellene lecsorogni 18-20sec alatt. A legtöbb kávéból ekkor sokkal jobb lesz az eredmény, mintha kihúzod 25-40sec-re.
Lehet azzal is játszani, hogy az őrleménymennyiséget is kevesebbre veszed, és így a 30g kávéd kevésbé lesz tömény. Klasszikus olasz blendekből én pl. szinte mindig kevesebbet használok, mint a világosabb pörkölésű arabikákból.Az, hogy adott kávéból neked mi ízlik, azt neked kell kitapasztalnod.
A kávé forró vízzel való felöntésével nekem nincs jó tapasztalatom (inkább siralmas), akkor már inkább a filter a jobb irány szerintem. Nyáron esetleg a kávé+jeges víz-jégkocka kombó az inkább vállalható.
Cave canem!
-
And06
aktív tag
lehet hogy még csak fél hónapja van meg a pavoni, de amit most az etiop yirgacheffeből húztam, az nem viccelek a top 1 kávé amit valaha itthon csináltam. ilyen gyümölcsösséget a gaggia egyszerüen nem tud. 14g->26g ital, ha ez számit bármit is. Szinte csak a gyümölcsöt érezni, de nem citromlé, hanem nagyon finom savasság. Ugyanezt a kávét húzom reggelente a gaggián is, ott is kiérezni a gyümit, de sokkal harsányabb a savasság, az van előtérben, nem a gyümölcs. ha meg gyorsabbra engedem/kevésbé töményre, akkor üres lesz szimplán. La pavoni FTW!
úgy látom én is kezdek belépni a karos gép fanklubba
-
#13880064
törölt tag
Köszi! Végre valakinek megvan a god shot, lehet reprodukálni.
Arányaiban ez nálam fix 8g kávéból 15g-os ristrettino lenne.
A mennyiség így már megvan, már csak a hőfokot, nyomást és őrlésfinomságot kell beállítani. Utóbbiak adottak, mert befullad ennél finomabb őrleménnyel, a hőfokot meg csak surfölni lehet.
Let's go surfing! -
mdav88
senior tag
Mennyire normális az, hogy egy reneka kosárba 19gramm őrleményt kell tennem ahhoz, hogy elérje normálisan a felsőszűrőt, annak a mintázata éppen-szépen látsszon rajta?
18grammos Ims kosárnál is inkább 20-21gr ez a szám.
[ Szerkesztve ]
-
mdav88
senior tag
válasz Sic.Transit #51088 üzenetére
De, 16os. Ahogy az ims is 18as...
-
bajnokpityu
félisten
Elég változatos sűrűsége van az őrleményeknek. Van olyan típus, ahol 16g pl nálam már eléri a szűrőt renekával
eladók: Hifiman HE560V3, Topping DX3PRO+ DX7PRO
-
mdav88
senior tag
válasz bajnokpityu #51090 üzenetére
Általában PJ kávék vannak itthon, de most épp AVX-ees Kenyával próbálkozok..., de volt onnan brazil is, ott is több kellett mint 16.
-
Sinisi
senior tag
válasz bajnokpityu #51090 üzenetére
Amikor az általad írt effektel legelőszőr találkoztam meglepődtem. Arra gondoltam, hogy valamit elmértem, hogy tönkrement a mérleg.
-
soldier2
őstag
válasz Sinisi #51092 üzenetére
Pedig logikus. A sötétebb pörkölésben kevesebb a víz, és porózusabb is. Ugyanaz a szárazanyagmennyiség több helyet foglal.
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
fishi
tag
A savasság / gyümiség arány leginkább a hőmérséklettől függ, annak emelésével elég szépen meg lehetett szelídíteni azt a néhány háklis kávét, amivel eddig találkoztam.* Ilyenkor a sima fűtés lekapcsolása után közvetlenül a "gőzgomb" néhány másodperces rákapcsolásával érdemes próbálgatni extra melegre fűteni a Gaggiát, és ekkor indítani a csapolást (ha esetleg még nem volt meg).
*Egyelőre a Pacificaffe Zambia a kivétel, annak a savasságát nem sikerült szimpatikus szintre lehozni
[ Szerkesztve ]
Dare2Live (DVD lemezekről): ''elképzelhető, hogy 100 év múlva is megtudom nézni amit ma kiírok?'' - perempe: ''Te valószínűleg már nem. Bár ahogy manapság az orvostudomány fejlődik...''
-
Csápájev
őstag
Mivel tudom a totyikban sok whisky kedvelő is van , tőlük kérdezném,hogy a Whisky hűtő gránitkocka mi a csoda?
Életemben nem hallottam róla.
Értem,hogy hígítás nélkül hűti az italt,de ilyet tényleg használnak?[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Fűnyíró topik
- Vezetékes FÜLhallgatók
- Bluetooth-headsetekről általában
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Skoda, VW, Audi, Seat topik
- Samsung Galaxy A71 - elég ennyi?
- Hobby rádiós topik
- Amit látnod kell 80’ – 90’ évek, egész estét betöltő mozi filmjei.
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Háztartási gépek
- További aktív témák...