-
Fototrend
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
HÁZIGAZDA
1 x EL SALVATOR - Finca San Luis; Winner Cup of Excellence Int.
1 x EL SALVADOR - Finca Villa Galicia, natural
2 x BURUNDI - Buthinda
2 x INDIEN- Estate Bababudan 19+, Mysore nuggets extra Bold
1 x INDIA - Monsooned Nat.Malabar AA - Monsooned in the traditional
2 x EL SALVADOR - Finca Nombre de Dios, Pacamara, Nanolot
2 x BRASILIEN - Fazenda Ondas da Mantiqueira, Nationaler Winner Cup
2 x PAPUA NEW GUINEA - Estate Sigri AA Top
1 x BURUNDI - Kalico Muramba, Micro Lot N° Lot 1507
2 x HONDURAS - Finca El Guayabillo
1 x INDONESIEN - Sumatra Arul Batak
1 x ETHIOPIA - "Sun Yirga", Pick of Yirgacheffe; Grade 1; Chelelektutöbbé-kevésbé ez a lista (nem csak az én rendelésem van benne), mert volt némi varia
[ Szerkesztve ]
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
SzuMe
tag
Hol kaphatok kevesebb furattal rendelkező gőzkar véget Bezzera BZ99 géphez?
-
senior tag
válasz Peti...(16v) #51325 üzenetére
Húztam most egyet 33 s lefolyással, 18g > 33g 96 fokon, ez tényleg jobb lett... előjött a szilva egy kis karamellel
Mini Gaggia (Aplimont) pid box-szal vagy nélküle eladó
-
KisApám
addikt
Sziasztok!
Van egy Breville (Oster) Prima Latte gépezetem.
Pumpa erős, bármennyire tömtem is eddig meg a kosarat próbaképp, könnyedén áttolta a szűrt vizet a kávén.Ki szeretném cserélni a szűrőt és a tartót. Tudnátok segíteni, hogy mi volna jó?
58 mm átmérőjű a kar (kosár tartó) (a "füleket" nem nézve), ami belefér a gépbe.Képek a most meglévő zaklatott eszközökről:
[ Szerkesztve ]
̿ ̿ ̿ ̿ ̿'\̵͇̿̿\з=( ͡ °_̯͡° )=ε/̵͇̿̿/'̿'̿ ̿ ̿ ̿ ̿ ... ... Memento Mori
-
#13880064
törölt tag
válasz soldier2 #51263 üzenetére
Itt még messze nem a kávéhoz való alkalmazkodásról van szó, hanem hogy hideg vagy meleg vízzel érdemes indítani a főzőt és ha meleg, mennyire meleg, stb.
Fel is áldoztam magam ma a kávétudomány oltárán, ilyen oltári szar kávét utoljára Seherezádéból ittam. A víz 55 fokos volt az alsó tartályban induláskor, a végeredmény íze olyan, mintha használt palacsintasütőben főztem volna. Majd még kipróbálom igazán forró vízzel mi történik, de most egyértelműen maradnék a hideg indításnál Brikka esetén.
Kivett gumilappal (kvázi szimpla kotyogósként) viszont meglepően gyümölcsös a végeredmény forró vízzel indítva.
-
soldier2
őstag
válasz #13880064 #51361 üzenetére
Pedig pont erről szól a "kávéhoz való alkalmazkodás". Mivel ha minden más azonos, akkor a kávét érő víz hőmérsékletének változása okozza az eltérést. Lesz aminek ez a jó, meg lesz aminek az, bár én Brikkán feladtam a kísérletezést, hideg víz, egy jól bevált klasszik kávé bőven elég nyaralásra. Évközben meg asszony használja vendégeknek Omniával, ha nem vagyok otthon.
Seherezádé: anyósom ragaszkodik hozzá (van neki egy 1 személyes) mivel tejjel isszák a kávét, kapott pár éve egy mukka expresst, azóta is a szekrényben pihen. Karácsonykor vittem magammal fél kg Columbiai kávét (ajándékba kaptam, másfél éves, otthon nem próbáltam), és a harioval darálva egész iható volt az apámék kis bialettijén, anyósnál meg ihatatlan volt amíg egyszer én nem töltöttem fel vízzel. A biztonsági szelep alatt pár mm-ig töltve az íze gyakorlatilag ugyanaz volt, mint a kis Bialettin. Következtetés: a Seherezádét sem kell szidni, megfelelően használva nem annyira ihatatlan, mint gondolnánk. Az biztos, hogy minden ismerősöm úgy használja a kotyeszt, hogy a bojler tele vízzel, rá a kosár, az kiszorít valamennyit, de pár mm víz még van a kosár aljában, és megy bele a kávé. Úgy persze hogy szar.Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
#13880064
törölt tag
-
Bazsee71
őstag
válasz gpbenedek #51366 üzenetére
Ha a képre alapozod, akkor szerintem az inkább egy LM kosár lesz, a Reneka kisebb.
Ugyan nem nekem szólt a kérdés, de egy gondolatot megosztanék a Renekával kapcsolatban. Mostanában én is elkezdtem hosszabbra engedni a lefolyásokat (35-40s) 1:1.5 körüli aránnyal. Az utóbbi időben LM Strada 17g-os szűrőt használtam, de mivel azzal ereszt a nyitott kar, így - szerencsémre - újra előkerült a Reneka.
A hosszabb csapolásoknál szerintem sokkal toleránsabb. A Stradánál jóval nagyobb felületen égett meg a pogácsa, mindig volt egy keserű mellékíz. Ha pedig annyira levittem a hőfokot, hogy ezt kiküszöböljem, akkor meg már nagyon alulkivonatolt, savanyú lett a végeredmény. A Reneka ilyen szempontból sokkal toleránsabb (itt legfeljebb a pogácsa alsó pereme sötétedik túlzottan), viszont ennek oltárán a testességből kellett feláldozni. Talán a fragola-féle átfolyási mennyiség szabályozással még ezt is lehet korrigálni, vagy a Stradát versenybe hozni (azért jó lenne az a testesség).
Szerk.: jól tudom, hogy a Pavoni és a Caravel szűrők formája arányaiban eltér az átlagtól, vertikálisan kicsit nyújtottabbak? A Renekával tapasztaltakon elgondolkodva lehet annak köszönhetően toleránsabbak.
[ Szerkesztve ]
-
verti1
tag
válasz Bazsee71 #51370 üzenetére
Mi lesz egyébként a koncepció? Tegyük fel, hogy ott lesz egy jópár Gaggia, különböző módosításokkal. Szerintem akkor lenne igazán érdekes ha egy ember csinálná a csapolásokat egyforma kosárral, őrlővel, kávéval és úgy tényleg csak a gépeken múlna a végeredmény. Vagy mindenki a saját gépét ismeri a legjobban és gyártja a kávékat?
-
kaligula
tag
válasz verti1 #51373 üzenetére
A koncepció szerint ugyan az a kávé, ugyan az az örlő, változatos gépek és készítési módok. A kosarakat is cserélgethetjük, de ha csak egyet adunk körbe, macerás, de következetesebb az eredmény. Ha sikerül, akkor kezelheti mindet ugyan az az ember, ezt helyben eldöntjük. Lenne a találkozónak egy moderált része, amit lehetőleg dokumentálunk is, ezután kötetlenebbre váltunk.
rovidkv.reblog.hu
-
adp
őstag
válasz bajnokpityu #51367 üzenetére
Nekem a mostani tesztnel volt egy kave ami 82fokon volt a legjobb. De foztem mar 80 fokon is
[ Szerkesztve ]
-
zoknee
csendes tag
Korábban volt téma az alternatív tejekből készítendő tejes italok.
Történt, hogy a hétvégén párom csinált kesudióból tejet, és én próbaképp nekiálltam felgőzölni. Elsőre is már majdnem olyan lett, mint a tehéntejből készült hab! Hármas tulipánt gond nélkül tudtam belőle önetni. Tanulni kell még, hogyan lesz pont jó állagú a hab, mert egyenlőre kicsit sűrűbb, és nem lehet finom kis mintát önteni, de nagyon jó. Eddig csak egy bolti szójából tudtam jó mintát önteni, de a kesudió legalább finom is, páromnak nagyon ízlik. Örült is, hogy végre újra ihat tejes cuccokat, mert most sajnos a bolti italok felejtősek.
Szóval aki ilyen megoldást keres, érdemes kipróbálnia. -
zoknee
csendes tag
Kell hozzá tejfőző gép, nekünk midzu, erre van a recept:
1 mérőpohár pörköletlen natúr kesudió (ez kb 3dkg lehet)
pár csepp olivaolaj
csipet só
1,3l vízÉn szoktam a kávéba tenni egy csipet xilitet is, mikor felöntöm a tejjel, mert semmi sincs benne, amitől lenne egy kis édes íze a tejnek, de ez egyéni ízlés kérdése
-
verti1
tag
Valaki magyarázza meg nekem a következő jelenséget, mert én nem értem. Kinyitottam egy zacskó PY Aricha Yirgát. Azonnal kis üvegbe, rá a kupak és 2/3 fagyasztóba. Amit aznap ittam és pár adag utána ami szintén kis üvegben lezárva kint maradt az valami szenzációs volt. A fagyasztottból mára már a jellegzetes Yirga illat is eltűnt. Pár napról beszélünk. Nem értem, olyannak kellene lennie mint amikor lezártam őket.
-
Zewa
senior tag
Sziasztok,
a hétvégén belebotlottam egy Gaggia Evolutionbe. Hibátlanul működött és négyszámjegyű összeget kértek értek így nem volt más választásom elhoztam. Mi a véleményetek, ilyen állapotú bojlerrel érdemes megtartani, esetleg tuningolni vagy inkább rakjam össze és irány a jófogás? A tömítések még tartanak és a szivattyú sem hallat rendellenes hangokat.
Köszönöm.
"Táncolni kell, uram, a zene majd csak megjön valahonnan…"
-
Fikasz
tag
Sziasztok! Keresek Gaggia Classic gépet. Esetleg valaki tud egy jó állapotban lévő eladó darabot?
-
soldier2
őstag
Az alsó fotón már eléggé kráteresedik a jobb oldala. Mivel elég olcsón vetted, simán belefér egy új bojler, az AVX-nél elég olcsón mérik.
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
HÁZIGAZDA
emberek, hogy kell a caravel dugattyúján tömítést cserélni? már a régi leszedni is csak mindenféle beleszurkált csavarhúzókkal tudtam , az egyik el is szakadt, a dugattyú polír-pozitív lett stb.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
HÁZIGAZDA
válasz simi.esp.28 #51392 üzenetére
és tényleg van ott benne egy bazinagy zégergyűrű. viszont nekem ehhez nincs fogóm, ami van, nem ér be odáig (szerk: mégis van, cserélhető a feje )
többiek: megjött simitől a halálcsillag ma, egy külső pid box, lehet vele caravelt pid-módban használni, húslevest 93 fokon főzni (ehhez még túrnom kell egy megfelelő villanyplatnit), meg sous vide-elni, ha létezik hozzá megfelelő edény.
teszek majd fel képeket, egyelőre a caravelt fojtottam bele a tersonetbe (ráfért...).
[ Szerkesztve ]
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
meander
tag
Leszigetelem a Silvia kazánját szilikon szivaccsal. Természetesen a legkisebb mennyiség fél négyzetméter belőle, ami kb. 2-3 bojlerre elég. Az árát még nem tudom (elvileg holnap küldenek egy ajánlatot), de addig is érdekelne, hogy fontolgat-e más is ilyesmit. Privátban... köszi
-
HÁZIGAZDA
siker, megcsináltam mindent. üröm az örömben, hogy beraktam francesco varázsgyűrűgumijait is... nem kellett volna, így a dugattyú már nagyon nehezen ment csak be az alagútjába, naná, hogy az alsó új gumitömítés meg is sínylette. nem nagyon, de csipkés lett (a szilikonzsírom meg természetesen a kávézóban van, ebből nem lesz ma már éjféli kávézás itthon )
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
soldier2
őstag
Szívás tud lenni egy tömítéscsere ezeken az öreg vasakon. A dugattyúszártömítés cseréjekor én is szétvágtam az elsőt, nem volt őszinte a mosolyom. Szerencsére másnapra hozott Gábor újat, de ha rendelnem kellett volna a valahonnan az óceán túlpartjáról, nem lett volna őszinte a moslyom.
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Kodi és kiegészítői magyar nyelvű online tartalmakhoz (Linux, Windows)
- Vírusirtó topic
- Rossz üzlet az EV-kölcsönzés
- MIUI / HyperOS topik
- A személyre szabott reklám lehet a streaming következő slágere
- EAFC 24
- Retro teló rajongók OFF topicja
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Van, amit nehéz lett megtalálni a Google keresőjével
- Székesfehérvár és környéke adok-veszek-beszélgetek
- További aktív témák...
- DJI Mavic 3 FMC drón szett - 2 kamera, 4/3" CMOS - 3 akku, koffer
- DJI Mavic 3 FMC drón szett - 2 kamera, 4/3" CMOS - 3 akku, 2 táv, koffer
- DJI Air 2s FMC drón 7 akkumulátorral!!! - 5,4k video, 1" SONY CMOS
- Insportline Airbike Pro 2022 otthoni / edzőtermi szobakerékpár (air bike)
- Vadonat új, csomagolt O'neal kerékpáros termékek