-
Fototrend
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
adp
őstag
válasz fragola.6035 #51701 üzenetére
Rendeltem egy ilyet: [link]
Hogy érdemes használni? Ha mondjuk a felsőszűrő főlé teszem és rácsavarom a felszőszűrőt az úgy jó lehet? Kilépő vizet mérni? vagy csak tegyem a karba?[ Szerkesztve ]
-
fragola.6035
aktív tag
válasz verti1 #51700 üzenetére
itt annak idején nem a kilépő vizet mértem közvetlenül, hanem a vízterítőt, mert szerintem a víz elég nagy felületen és lassú folyással érintkezik a vízterítővel, hogy valószínűleg a hőmérsékletük azonos.
Mérések:
PID 90˘C-ra állítva.
Bekapcsoláskor a gép 21˘C, 1-2 perc alatt felfűt, PID túl lő 4-6 fokot.
5. perc. a pid stabil, a fej 71˘C.
10. perc. a fej 79˘C, a kar meleg, de nem forró.
12. perc. a fej 81˘C, a kar forró már.
16. perc. a fej 82˘C, utána már nem változik.
...........
Most csináltam egy üres csapolást, 60 ml-t.
Először 1˘C-ot emelkedik a fejhőmérséklet, majd azonnal gyorsan esni kezd és 75˘C-ra hűl.
12 perc után újra 82˘C a fej.Mérések rézcsőtuninggal:
PID 90˘C-ra állítva.
Bekapcsoláskor a gép 24˘C.
5. perc. a pid stabil, a fej 73˘C.
10. perc. a fej 86˘C, a kar elég forró
12. perc. a fej 87˘C, a kar forró
16. perc. a fej 89˘C, utána már nem változik.
...........
üres csapolás, 60 ml
A fej egy pillanatig 91˘C, majd fokozatosan hűl 88˘C-ig
3 perc után újra stabil 89˘C a fej.[ Szerkesztve ]
https://caffe35.webnode.hu/
-
weinmaker
őstag
válasz Peti...(16v) #51693 üzenetére
Na ez igaz, hogy ezt nem olvastam el, de egy fejfűtéses gépnél ki a fene gondolna erre. Illetve ilyet egyik régebbi gépnél sem kellett mókolni, pedig volt már nálam nem kevés. Ez szerintem nem feltétlen szuper dolog. Az, hogy nálad 92-nél sosem kellett feljebb venni talán szerencse kérdése, mert itt mindkét kávénál magasabb hőfokon kell mennie a gépnek. A pascucci 88-nál tökéletes, ami így ugye 93, míg a pacific 90-en volt jó (és kóstoltam tőlük olyat is aminél 92-re kellett a Gaggiát állítani, ami ugye akkor 97). Szóval csak ennél a két próbakávénál is megdőlt a dolog. Illetve az is necces, hogy 96-ra felvéve a catlert maximum 92 jön ki
Na mindegy, ezek csak apró észrevételek, ettől függetlenül még én voltam a béna, mert így végeredmény szempontjából számomra nincs különbség, hogy a Gaggia produktuma jobban ízlik, de simán be is csaphatott volna. Nagyszerű lecke volt elhiheted.
Www. Kavekorzo.hu - Gyanús vagy nekem, mint a krematórium büféjében a hamubasült pogácsa!
-
rallypix
csendes tag
válasz weinmaker #51689 üzenetére
Becsülendő, hogy beláttad a hibát, és, hogy utána mentél a dolognak. Elnézést szerintem csak a Catlertől kell kérned, mástól nagyon nem, még ha hülyének is néztél minket az elején... A forgalmazónak azért okozhat ez a teszt egy kis bevételkiesést, bármi is lett a harmadik felvonásra a vége. Nem nagyon értek a marketinghez, de szerintem a negatív dolog jobban rögzül az emberben, mint a pozitív, és valljuk be, a Catler eddigi megitélése sem volt túl rózsás...
-
Handball94
aktív tag
Sziasztok,
Automatában milyen kávét ajánlanátok 3k/kiló körül? Ezt néztem, hasonló áron van jobb, aminek kihozza az ízét egy automata is ? -
Handball94
aktív tag
válasz Handball94 #51707 üzenetére
Szerkesztésből kicsúsztam, de azt kihagytam hogy presszónak.
-
weinmaker
őstag
válasz bajnokpityu #51709 üzenetére
De feltűnt, hogy hőfok probléma van, csak ugye nem mértem meg, és nem gondoltam volna, hogy ekkora az eltérés. Ennek a többi tesztelőhöz semmi köze sincs. A cukorszirupos kávét meg hagyjuk, mert azzal csak magad nevetteted ki, az 1 kiskanál cukor volt, de ebbe ne menjünk bele, mert az tényleg trollkodás lenne.
Ha te cukor nélkül iszol mindent, akkor úgy, én ezért nem szólok be senkinek. Én mindkét formában meg szoktam kóstolni, és sokszor cukor nélkül, de van, hogy simán dobok 1 kis cukrot rá.
Tényleg zárjuk itt le. A Catlertől meg bocsánatot kérek, az legyen az én problémám.
Www. Kavekorzo.hu - Gyanús vagy nekem, mint a krematórium büféjében a hamubasült pogácsa!
-
verti1
tag
válasz fragola.6035 #51704 üzenetére
Köszi!
-
tcarina
csendes tag
Sziasztok!
Lehetőségem lenne gaggia-hoz vízterítőt csináltatni,bronzból vagy tiszta vörösrézből.Melyik lenne a jobb?
Gondolom hőátadásra vréz ,de korrózióra ,hőtágulásra, esetleg a bronz jobb lehet. Az után gyártottak szinéből itélve bronz, vagy csak a bronz olcsóbb? -
weinmaker
őstag
válasz kaligula #51711 üzenetére
Most készítettem úgy ahogy a Catler "szereti"
A pascucciból 96 fokra állítva pidet megközelítette a Gaggiát, de nekem az még mindig jobb. Abban "élnek az ízek, itt összemosottabb. Az olyan mintha olvasztott csokit innék, ez finom, de szigorúan az én ízlésemet figyelembe véve alul marad.
De akkor félve teszem fel a kérdést, hogy mi a helyzet egy picit hőigényesebb kávénál? Na mindegy én maradok egyelőre a Gaggiánál, amíg nem tudok kipróbálni egy Silviát, vagy mást ami talán letaszítja a képzeletbeli trónról.
Www. Kavekorzo.hu - Gyanús vagy nekem, mint a krematórium büféjében a hamubasült pogácsa!
-
tcarina
csendes tag
válasz fragola.6035 #51714 üzenetére
Köszönöm a tanácsot.
-
weinmaker
őstag
válasz fragola.6035 #51704 üzenetére
Köszi, rendeltem egy ilyen mérőt én is
Www. Kavekorzo.hu - Gyanús vagy nekem, mint a krematórium büféjében a hamubasült pogácsa!
-
Csápájev
őstag
válasz fragola.6035 #51704 üzenetére
Érdemes ilyen pálcával (vagy mi a túró ennek a neve) rendelni? vagy csak simán így?
-
Csápájev
őstag
válasz fragola.6035 #51721 üzenetére
Köszi!
Vicces! Kínai barátaink lesnek,hogy mi ez a nagy fellángolás Magyarországon a hőmérők iránt
Aztán kiderül,hogy fragola huan ceng ping néven kiárulja az otthoni elfekvő készletét.[ Szerkesztve ]
-
-
weinmaker
őstag
Bocs, de ezért nem fogok Cas Mo-t rendelni
Vegyük úgy, hogy elfogadom, hogy új hullámos kávéval jobb a Catler. Én próbáltam az új Pacific Costa Rica kávéval, nekem abban is jobb volt a Gaggia, de innen már ízlések és pofonok. Lehet másnak a másik a jobb.Www. Kavekorzo.hu - Gyanús vagy nekem, mint a krematórium büféjében a hamubasült pogácsa!
-
Kávé Kálmán
tag
Na ígértem mérést Caravelre. közben látom mindenki rendesen ráizgult a témára. Az üzemben küzdünk egy megfáradt szilárdtest relével :-). 10,5kW-ot próbálunk terelgetni a PID-del.
Amíg a cimbi a drótokat meg a vezérlő panelt rendezgeti nekem pünkt bele fog férni két szimpla, meg egy mérés a Caravellel.
K hőelem
és kávé (így teljesen valósak a körülmények van előáztatásra is mód)
folytköv
-
Kávé Kálmán
tag
Well, a Caravel pid-elés diskurzust az alábbi videóval zárnám. Bocs Parci, kétségtelenül erős volt az "entrée"-m. Nem volt rosszindulatú (ahogy írtad), mindössze cinikus. Nem kicsit. Azért volt az, mert már tanácsokat adtam Neked Caravel témában, amiket valamiért elengedtél a füled mellett. A Caravel pid-elésének értelme is megkérdőjelezésre került. Mások is mondtak a róla itt véleményt, nagyjából pont a HB-n szajkózott "művészet eltolni a Caravellel az eszpresszót" értelműt.
Szerintem az odavetett jelzőiddel, kijelentéseiddel erősen túlreagáltad a dolgot, ráadásul olyan területre tévedtél, ami Számodra - már megbocsáss, de - meglehetősen ingoványosnak bizonyult.
Ahogy láttad a szenzor totál kikandikált a párnából. A "gép" épp fél órája volt üzemben (ennek jó a bimetálja). Kettő shot-ot elkészítettem vele, és kb 4 csésze vizet áthúztam rajta a mérés előtt. Jobban ez a "test" képtelen átmelegedni. Szerintem elég egyértelmű, hogy égett kávéízt ez a hőfok nem bír produkálni. Ha Neked ez sikerült, akkor lehet, hogy inkább a pörkölés a ludas, mert a pid-del is borzalmasan nehéz a vizet egy nyitott bojleresben 100 fok fölé melegíteni.
[ Szerkesztve ]
-
zolnagy
őstag
Van valakinek tapasztalata, hogy [ilyen] flexibilis cső alkalmas lehet-e a pumpa nyomó ága után 10 bar átvitelére?
-
HÁZIGAZDA
válasz Kávé Kálmán #51734 üzenetére
Most komolyan belekotsz egy következő valamibe? A kávé barmiert lehetett szar, ez így van. Mondjuk a Caravel után ittam egy jót belőle a nagygepen, de biztos megoldhato a Caravelen is, igazából teljesen mindegy, cseppet sem álltam neki agyalni ezen.
Külföldön vagyok szar nettel, ma sajnos nem bírok én lenni a monomaniad alanya.
Világ életemben zavart egyébként, ha hülyének néznek, te vagy az első, akire boldogan hagyom rá ezt a dolgot. Csak keress mást gumicsontnak.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
levytee
csendes tag
Nálam +90 kilépő víz hőfok van,hogy égett ízjegyeket tartalmazó produktumot szül.
levytee
-
levytee
csendes tag
Pont olyannal amit fragola ajánlott. A mai Kapucziner Brasil Phereira 84nél ízlik,értelemszerűen ebben a tekintetben a PID léte jogos akár a caravelleben is. Persze ha neked nem,vagy éppen a 92-93 neked még mindig mindennél jó,az számomra hihetetlen,de egyéni ízlés függő.
rallypix: értem én a viccet .....:-)
levytee
-
#13880064
törölt tag
válasz Kávé Kálmán #51734 üzenetére
Tegnap pont ezt kerestem, mert grafikon van arról hogy karosnál esik a nyomás de hogy a hőfok is, az most látszik.
-
Kávé Kálmán
tag
válasz #13880064 #51743 üzenetére
Karos és karos között óriási különbségek vannak. Nemcsak a felépítés és működési elvek (zárt, nyitott bojler, dipper, thermosiphon) és a csak részben ezek miatti totál eltérő hőháztartás miatt. A fejek hőtehetetlensége miatt sem lehet általánosítani köztük. Nemcsak nagy de színes ez az állatkert (is).
-
Kávé Kálmán
tag
válasz levytee #51742 üzenetére
Szia!
Ha megnézted a képeket, akkor láthattad, hogy a kávét érő vizet mértem, úgy hogy a kávépárna ellenállása és a kávépárna hőelvonása "szimulálva" lett. Bár a kilógó csúcs miatt nyilvánvaló, a direkt kilépő víz hőmérséklete került mérésre. Ha a párna közepére pozicionáltam volna a szenzor csúcsát más lett volna az eredmény.
Hol, mivel és hogyan méred a 84 fokot, amivel Neked bizonyos kávéból készített eszpresszó ízletesre sikerül? Ez nem lényegtelen dolog.
"Pont olyannal amit fragola ajánlott."
Nekem még nem ajánlotta. Nem tudom, mire kell gondoljak
-
Bazsee71
őstag
válasz zoknee #51565 üzenetére
Korábban átsiklottam a válaszod felett, de köszi a részletes leírást! Tőlem - egyelőre - nagyon távol áll a programozás, viszont az arduinoval régóta szeretnék megismerkedni. Nem vagyok informatikai analfabéta, de ez eddig kimaradt az életemből. Neten találtam leírásokat, illetve 60 napos ingyenes online tanfolyamot. Szerinted elsajátítható lehet ilyen módon? Szakmám miatt is beleásnám magam, úgy lenne kerek.
Fikasz: grat, otthonra ennél nem is kell több! Na jó, talán még egy Keresztapper-féle őrlemény egyengető és egy fragola-féle maroktamper.
Szerk.:
Caravel: azért csak jó lehet az a PID, ha egy jó kis olaszos blend kerül a kosárba.[ Szerkesztve ]