-
Fototrend
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
HÁZIGAZDA
-
HÁZIGAZDA
egy füst alatt lenne is kérdésem a rutinos caravelezőkhöz:
- a gyári duplájába mennyi az ideális őrleménymennyiség?- ha csapolás közben visszaemelem a dugattyút, akkor víz jön ki "felülről", gondolom/értelemszerűen ezt azt jelenti, hogy a dugattyú fölé is kerül víz, miközben nyomom lefelé ezerrel, ergo nem tökéletesen zár. ez ugye/gondolom/remélem nem gyári működés, annak jól kell zárnia és nem kerülhet fölé víz, igaz?
- mennyire nehéz felemelni a kart teljesen hideg állapotában a gépnek? masszívan súrlódik, hangja van és kell hozzá pici erő? vagy könnyű és hangtalanul siklik?
igen, próbálom meghatározni a normál működés paramétereit, hogy bátrabban haladjak a nagy szent cél felé: a pid-elt kisstrietmann
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
addikt
válasz bajnokpityu #51466 üzenetére
Anno én is így lettem silviás, GC ellenében.
Persze,mert te nem eszpresszót iszol,hanem forró gyümölcslevet.
"Aki ad,az nyer"
-
SzuMe
tag
Egy barátomnak van egy acéltartályos Gaggia Classic. Van értelme pidelni? Illetve valahogy az auto off-ot ki lehet kapcsolni?
-
Wolfy999
tag
válasz fragola.6035 #51495 üzenetére
Azért ismerünk olyat aki kizárólag speciality vonalon mozog és egy Gaggia után, egy általad pidelt Dual Boiler E61 és egy Catler közül a Catlert tartotta meg végül. Aminek én azóta is örülök.
Persze azóta a Catlert is lecserélte, de az már megint egy másik történet. -
rallypix
csendes tag
válasz weinmaker #51434 üzenetére
Szvsz ez nem egy túl korrektre sikerült teszt, még akkor is, ha simán jobb adott esetben a tuning Gaggia mint a Catler.
Ugyan olyan feltételeket említesz, de pl. a Catleren megy az előáztatás (hány százalékon, hány másodpercig?), látszólag is alacsonyabb hőfokon megy mint a GC, a Catler 10baron erőlködik, nem mérsz szinte semmit, és még sorolhatnám a különbségeket. Így ez az összehasonlítás max. arra volt jó, hogy kicsit felbolygasd a fórumokat...Tudom, hogy a kavekorzo.hu nem egy Socratic Coffee, de én nem tennék ki egy ilyen tesztet egy olyan oldalra, ami azért eléggé meghatározó a kezdő kávésok számára, hisz rajtatok kívül talán más nem is nagyon van aki kávéteszteket, gépteszteket tenne ki az oldalára Magyarországon.
Nem vagyok elfogult a Catlerral szemben, még ha nekem is ilyen gépem van, hisz tisztában vagyok vele, hogy nem attól lesz jobb egy gép, hogy minél többe kerül. Nem azzal van a baj, hogy jobbnak talátad a GC-t, sőt meg sem lepett ez hisz egy szénné tuningolt gépet hasonlítasz össze egy alapgéppel.
Nálam pl. a 60€-s QM0650 klasszikus vonalon köröket ver sokszor a 20x többe kerülő Catlerra, de ha tényleg specialty irányba megyünk el (a Pacific nem az!) nem csak alapanyaggal, hanem receptben is, ott már azért bejön az előáztatás, valamint a hőstabilitás előnye a QM-el szemben.
-
weinmaker
őstag
válasz rallypix #51507 üzenetére
Figyu a videón kívül számtalan esetben próbáltam máshogy is. Előáztatást lejjebb véve, gyári beállításon...stb. De mint említettem ez csak egy videó. ez az én szerencsétlenkedésem tükrözi se többet, se kevesebbet. Nem volt szándékom felbolygatni semmit, sőt ha elolvastad volna a korábbiakat, akkor nagyon örültem volna egy Catler győzelemnek, de egy döntetlennel is simán beérem. Te nem voltál itt, szóval elhiszem, hogy a te géped simán 1000x jobb. Semmi mást nem akartam megítélni, mint ami nálam volt. Nem mértem semmit. Mérjél te. Így is 30 perces volt a videó. Ha te csinálsz egy tesztet abba is 100 helyen bele lehet kötni ha valaki bele akar. Ezen én már rég túl vagyok.
Www. Kavekorzo.hu - Gyanús vagy nekem, mint a krematórium büféjében a hamubasült pogácsa!
-
Peti...(16v)
tag
válasz paljoc #51473 üzenetére
Felzaklatott ez a teszt, úgyhogy ma hamarabb hazajöttem, hogy kipróbáljam a tegnap zsákmányolt Hondurast (meg persze a gépet). Találomra állított darálóval egy kicsit gyors lefolyással, de elsőre is nagyon bejött ez a kávé. Azt hiszem hamar el fog fogyni.
El tudom képzelni, milyen jó lehet ugyanez egy tuning GC-nViccet félretéve: bekapcs után 10-12 perccel 89 fokot mértem a kifolyó vizen ikeás húshőmérővel. Mire megtelt a nagy bögre, lement 88-ra, és villogott a kijelzőn a szám, tehát utána fűtött. Ilyet hosszabb bekapcs után nem szokott csinálni. Majd megmérem máskor hosszabb idő után.
A fejen tényleg van egy (krómozott) műanyag héj, de mögötte a bajonett fém, és éget azonnal, ezt csak egy fakír tudja 3-4 mp-ig tapintani...
-
soldier2
őstag
válasz weinmaker #51506 üzenetére
Megnéztem A honlapjukon 2 costa ricai kávé van, az egyik 5500, a másik a drágább. Nem, azért nem specialty mert olcsó, de nem felel meg a kritériumoknak, és nem is akarják annak eladni.
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
weinmaker
őstag
válasz Peti...(16v) #51510 üzenetére
Akkor viszont a géppel lesz baj, mert a videón is láthattad simán megfogtam és rajta tudtam tartani a kezem, míg a gaggia égette. Szerintem lendüljünk túl ezen, majd remélhetőleg paljoc összehasonlítja és kiderül az okosság. De az is lehet, hogy a Gaggia tényleg világverő
Www. Kavekorzo.hu - Gyanús vagy nekem, mint a krematórium büféjében a hamubasült pogácsa!
-
HÁZIGAZDA
addig is, amíg válaszolnak a caravel-doktorok, monologizálok:
- a francesco-féle kiegészítő gyűrűk természetesen rámennek a dugattyútömítésre és be is lehet tenni jól így is, elsőre kódolva volt a bukás (tömítés-csipkézés), másodjára már könnyedén ment- ezzel együtt a dugattyú nem hangtalanul siklik, hanem súrlódva "nyafog", amikor fel-le mozgatom
- nem vettem észre, hogy egy pici tömítés is van még a dugattyú legaljában, most azt is cseréltem. ez egy picit fura megoldás így, ha felfelé húzom a kart és ott megemeli a zégergyűrű alatti részét a dugattyúrúdnak, tuti, hogy át tud jönni víz. kár, hogy ekkora holtjátéka van annak a résznek
na mindegy, melegszik újra a pid , megpróbálom mégegyszer, immáron felhízlalt tömítésekkel, 12 grammal (tamperem sajnos nincs és semmit sem találtam, ami jó méretű lenne)
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
mdav88
senior tag
válasz Peti...(16v) #51510 üzenetére
Silvián is ilyen megoldással van lenikkelezve/krómozva a hővédő palást, igaz?
(értem úgy, hogy ez a catleren nem ront) -
Zewa
senior tag
...ha már ennyire benne vagyunk a teszt témakörében. Valaki kóstolta már össze egy full tuningos GC-t egy rézbojleressel? pl tuningolt Faema Family-vel?
"Táncolni kell, uram, a zene majd csak megjön valahonnan…"
-
HÁZIGAZDA
ezek tök hasonló géposztályok alapvetően.
de amiben biztos vagyok (így monitor mögül okoskodva, majd fragola felrúg, ha akar), hogy a rézcső olyan hakk, amivel ezek a 3,5 decis rezesek nem tudnak versenyezni. szóval hőstabilitásra szerintem a rézzel összekent gaggia ütni fogja a family-t. persze egyéb szempontok is vannak, én például literes csepptálca alatt szóba sem állnék senkivel (szevasz, caravelke...).
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
Zewa
senior tag
válasz bajnokpityu #51517 üzenetére
Köszönöm, utánaolvasok.
Erről a darálóról tudunk valamit? Érdemes inkább valami hasonlót keresni, használtam 30k körül vagy inkább egy új Graef?
ps.: Vagy inkább egy batár, egy Fragola féle szervizzel? Tudom, tudom Mazzer SJ rendberakva egy örök élet+1 nap..
[ Szerkesztve ]
"Táncolni kell, uram, a zene majd csak megjön valahonnan…"
-
rallypix
csendes tag
válasz weinmaker #51508 üzenetére
Félreértesz szerintem engem is, meg még sokakat. Nem arról van szó, részemről, hogy miért nem nyert a Catler, vagy, hogy tényleg jobb-e a rézcsöves GC. Én inkább a GC-nek szurkoltam, hisz így tényleg bebizonyosodik, hogy nem kell több a boldogsághoz, mint egy tuning Gaggia. Aki majd megveszi a Catlert, vagy bármelyik komolyabb gépet, úgyis rájön erre, ahogy én is rájöttem. Hiú ábránd a géptől önmagában várni a csodát.
A bajt én ott látom, hogy a két gép összemérését, tesztelését tele módszertani hibákkal így felrakod egy oldalra, ami meghatározó sokak számára kávés téren. Na mindegy... Elengedem én is...Viszont a BWT az érdekelne, ha már azzal teszteltél. Mit lehet róla tudni?
-
Peti...(16v)
tag
válasz weinmaker #51512 üzenetére
Még nem láttam a videót, de meg fogom nézni.
Ki kéne mérni rendes eszközökkel a nálad lévő gépet. De nem neked, ez a forgalmazó hosszútávú érdeke lenne.
Amit az előző hsz-ból kifelejtettem, hogy a 89 fokot 92 fokos beállítás mellett mértem.
Mdav: nem volt még Silviám, de ilyesmi lehet ott is.
[ Szerkesztve ]
-
weinmaker
őstag
válasz Peti...(16v) #51520 üzenetére
Na gyerekek ez tetszik hogy közelednek az álláspontok! Higyjétek el, hogy én lettem volna legeslegboldogabb ha Catler beváltja a reményeimet, mert akkor szépen ott csücsülne a konyhapultomon a forgalmazó kedvessége révén. De sajnos nem így volt. Igen Paljoccal beszéltünk is telón, hogy nézze már meg ő is, és hasonlítsa össze, hogy hol van a kutya elásva. A forgalmazónak is jó lehet tudni, hogy mi a franc van, mert ez azért túlzás akármennyire is hekkelt a Gaggia.
Persze tényleg lehetett volna ezer dolgot csinálni, és csináltam is előtte, utána, de a tesztben direkt próbáltam azonos dolgokat erőltetni.
Viszont ezek után azért azt bátran kijelenthetjük, hogy aki a duál bojler kényelmét el tudja engedni az igen boldog lehet egy Classiccal. Ez engem is meglepett, pedig elég sok gép fordult meg a kezeim között.
Szóval peace mindenkinek és várjuk meg, hogy mit sikerül kideríteni Paljocnak. Ha mások a régi szériás gépek (amire gyanakszom) akkor mindenki örüljön akinek az van. Ha meg egyforma (amit szinte kizárok), akkor meg csak pislogok mint béka a gólyabálban.
Www. Kavekorzo.hu - Gyanús vagy nekem, mint a krematórium büféjében a hamubasült pogácsa!
-
HÁZIGAZDA
válasz bajnokpityu #51521 üzenetére
akkor nem sokat ér ez az infó most, az adott kérdésre válasznak. anno is volt, aki közölte, hogy mennyivel jobb a pid-es silvia vagy x gép, mert agyonveri a gaggiáját. aztán kiderült, hogy pid, ja, az nem volt rajta. rézcső nélkül sok egy dupla egy gaggiának. rézcsővel viszont konkrétan nem jut hideg víz a rendszerbe, miközben csapolsz, ez pedig a silvia sem tudja alap állapotában, a 3,5 decis kazánja pedig bár nem rossz, de ezzel nem versenyezhet.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
Peti...(16v)
tag
La Marzocco pornó
5:10-től jön a durvaság. Szívesen beszabadulnék ide körbenézni.Hamarosan lehúzhatják a rolót, ha majd eljut a HB-ra a rezes Gaggia híre
[ Szerkesztve ]
-
HÁZIGAZDA
válasz bajnokpityu #51526 üzenetére
bárki versenyezhet (csak nem nyer ), de egy duplához én a gaggiát választanám. hiába nehéz a silvia felemeléskor.
[ Szerkesztve ]
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
weinmaker
őstag
Nana, azért gőzölni is lehet vele, de az biztos, hogy iszonyat jó volt a Catleren, hogy azonnal rendelkezésre állt a gőz. Baromi kényelmes dolog. A Gaggiánál meg mehet a melegítés, majd visszahűtés, légtelenítés, de azért nagyon jó tejhabot tudok vele készíteni.
Www. Kavekorzo.hu - Gyanús vagy nekem, mint a krematórium büféjében a hamubasült pogácsa!
-
HÁZIGAZDA
válasz bajnokpityu #51528 üzenetére
oké. jó az is duplához, én is azt választottam anno, egy audrey formájában. mondjuk akkor még nem volt rézcső tuning.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
Zewa
senior tag
A Graef CM702-t gyakran ajánljátok mert viszonylag olcsó és hobbi szinten megfelelő kezdő őrlő. Mennyivel jobb választás az mint egy ipari használt gép hasonló áron? viszonyítás képen: 15x26x37cm1.8kg 128 W
Átfutva a hirdetéseket van találtam pár alternatívát;
La Cimbali Cadet (22x36x47cm, 9kg 300W)
La San Marco SM90 (21x31x54cm,14kg 460W)
La Pavoni ZIP (20x32x53cm 13kg 250W)
Carimalli M3 (~ugyanaz mint a Pavoni)
Gino Rossi RR45 (20x35x57cm 11kg 190W)Ezek használt ipari termékek biztos kaptak már a pofájukra de ha működnek, a motor szépen jár, darálás közben sem ad furcsa hangokat akkor legrosszabb esetben mechanikai szervizre mennyi buznyákot kell számolni? Van olyan ipari gép ami kerülendő mert sz@r vagy nincs hozzá alkatrész?
Ps.: Miért a Mazzer SJ az isten? Annyival jobb konstrukció mint a többiek?
Köszönöm.
"Táncolni kell, uram, a zene majd csak megjön valahonnan…"
-
HÁZIGAZDA
nem ismerem mind, de tippre a legtöbb kerülendő. a rossi - szerintem - egész biztosan. az sm90-est szokták szeretni, az okés lehet, de az sem egy mazzer. azért a mazzer az isten, mert úgy van megépítve, mint ezek egyike sem és a különbség jelentős. hogy mást ne mondjak, hibátlan, masszív fokozatmentes állítása van. ugyanez az ezeket mind agyonverő compak k10-ről sem mondható el.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
weinmaker
őstag
válasz Xabi78 #51533 üzenetére
Azzal nem, mert mostanaban csak a kis catlert használtam. AZ viszont piszkosul bejött. Nagyon átgondolt, könnyen kezelhető őrlő, és szerintem a minőségével sincs baj. Ha valakinek új őrlőt kéne ajánlanom, akkor ez biztosan benne lenne. A fiorenzato f64 több mint kétszer annyiba kerül, így nem egy ligában játszanak, de ha lesz egy kis időm, akkor azért egymásnak engedem őket.
Www. Kavekorzo.hu - Gyanús vagy nekem, mint a krematórium büféjében a hamubasült pogácsa!
-
Balus
tag
Gene tulajoknak erősen ajánlom, hogy használjatok szünetmentes tápot. A biztosíték kiment pörkölés közben és mire visszakapcsoltam /2 perc/ addigra hangosan kerregni kezdett. Kicsit lezsibbadtam. Szerencsére csak a ventillator lamellái olvadtak meg minimálisan és az kerregett. Egy áramszünet esetén szerintem ki is gyulladhatna.
-
paljoc
tag
Ok. Szolok ha adott a lehetoseg erre. Addig sztem kar is tovabb kerodzni a teman, ha az elso meg masodik generacios Catler ennyire mas, akkor kar minden szoert, mert akkor mas geprol beszelunk. Mondjuk ez is egy erdekes info lesz ha kiderul, majd meglatjuk, ha megkapom a weinmakernel vallatott gepet az en regim melle.
-
Peti...(16v)
tag
válasz paljoc #51539 üzenetére
Én azért még kérődznék a témán, mert most megnéztem a videókat és teljesen megváltozott a tesztről alkotott véleményem. A legalapvetőbb hibának azt tartom, hogy Weinmaker Gaggiaként próbálja használni mindkét gépet, miközben csak az egyik gép az. A Gaggiával már összeszoktak, kialakult a rutin. A lefolyási időből kapásból levonnám a Catlernél az előáztatás 4-5 másodpercét, így már egészen mások a lefolyási idők. Valszeg nagyobb a Catleren a vízhozam, hiába az azonos szűrő, nem lehet egyforma őrleményből azonos minőséget kapni. Itt korrigálni kellett volna.
A másik, hogy szemmel látható a két gép közti hőfok különbség, az egyik kávé hőhiányos a másik meg szétégetett. Innentől kezdve értelmetlen az összekóstolás, a lapát cukorról nem is beszélve.Teljesen értelmetetlen összevetni bármilyen gépeket pid hőfok alapján, ezt már számtalanszor kitárgyaltuk itt. Akár 3 darab pides GC-t egymás mellé téve is lehet tök más a kijövő víz hőfoka azonos pid beállítás mellett. Nyilván az a gép fog nyerni a 3 közül, amelyik (véletlenül) a legoptimálisabb volt hőfok szempontjából, ha minden más paraméter (nyomás, vízterítés, stb) azonos. Utána biztos a másik két gépen is el lehet érni ezt az eredményt a hőfok változtatásával, itt viszont már az eredetileg nyertes gép fog elvérezni. A koffeinrandi erre kiváló alkalom lesz
Befejeztem a rugózást, várjuk meg mit hoz a két Catler összevetése.
-
vtechun
veterán
Hello!
Eladó (szinte új) Bialetti Brikka Elite 2 és Hario Mini Mill páros. Csak Együtt 16 ezer Ft. Nyíregyházán, vagy futár.
Köszi!
Érdeklődni e-mailben(adatlapon megtudható), vagy itt privát üzenetben.
[ Szerkesztve ]
-
weinmaker
őstag
válasz Peti...(16v) #51542 üzenetére
Jaja, ezekkel hidd el tisztában vagyok és jók az észrevételek, DE Paljoc már csinált korábban videót, hogy a Catlernél a hőfok az pontosan annyi. Sőt ha jól emlékszem még mondta is, hogy nem is nagyon használja 90 fok felett. Na most ez a Pascucci 88-89-en működik jól, a forgalmazó is nagyjából oda lövi be, így a Gaggia már égette a Catleren meg hőhiányos volt. Hiába emeltem rajta mint írtam nem lett jobb az eredmény. Az előáztatás le volt véve 3 másodpercre és ha megnézed a Gaggián is kb ugyanannyi idő alatt épül fel a nyomás. Az időbeli és mennyiségi lefolyások meg rendben voltak.
Nem akarom védeni a mundért, de nem tegnap láttam először gépet én sem, és a Gaggia mellett használok pár gépet még, akár profi gépeket is adott kávézókban...stb. Leginkább arra szerettem volna rávilágítani, hogy nekem nem volt kerek a Catler bármit is csináltam vele (hosszú, rövid előáztatás, hőfok le-fel, gyári szűrő-saját szűrő). Ja és a múltkor a forgalmazó is elismerte, hogy nem volt jó a gép. Na most ez a gép teljesen ugyanúgy viselkedett. Nemá, hogy mindegyik rossz. Kíváncsian várom, hogy mi lesz az eredmény.
A lapát cukorral mi a baj? Jobb ha tőlem tudod, hogy semmi Bármikor szívesen csinálhatunk egy cup tastinget és nézzük meg ki ismer fel többet[ Szerkesztve ]
Www. Kavekorzo.hu - Gyanús vagy nekem, mint a krematórium büféjében a hamubasült pogácsa!
-
Toobee
veterán
Rendesen szétszeditek. Amivel nincs is baj, legyen kritikus mindenki. Bennem csak annyi fogalmazódott meg, hogy ha ezt a fajta tesztet szétszeditek, akkor miért nem köt bele senki abba, mikor valaki egyetemlegesen kijelent ezt, vagy azt anélkül, hogy egyáltalán egy időben, egy helyen, azonos hardverekkel és ugyanabból! a pörkölésből húzott volna kávét. Ezekbe miért nem szoktunk belekötni? Én sokkal jobb kávékat csinálok a La Scala-val, mint a PID-es Baby-vel csináltam. Igaz, hogy együtt soha nem próbáltam ki a két gépet, főleg nem ugyanabból! a pöriból származó kávéval, de mégis kijelentem ezt és akkor (talán most már nem) teljesen elfogadott kijelentés volt.
[ Szerkesztve ]
https://barbieripnk.hu/
-
weinmaker
őstag
válasz Toobee #51545 üzenetére
Haha! Nincs semmi baj azzal, hogy szétszedik. Ez várható volt. Inkább azt sajnálom, hogy sokan azt nem értik meg, hogy előtte és utána is próbálgattam a Catlert, de nekem a Gaggia produktuma jobban bejön. Mondtam is hogy nem ihatatlan amit a Catlerrel készítettem. Persze itt már bejöhet a szubjektív faktor is. Mindegy is, a helyén kell kezelni ezt az egészet. Talán a leghelyesebb megfogalmazás, hogy a Catler nem hozta azt ami nekem megfelelt volna (ettől még lehet másnak az ezerszer jobb és nincs is azzal semmi baj).
Én visszaküldöm a forgalmazónak és majd remélhetőleg Paljoc megmondja a tutit
PEACE everybodyWww. Kavekorzo.hu - Gyanús vagy nekem, mint a krematórium büféjében a hamubasült pogácsa!
-
-
Bazsee71
őstag
válasz weinmaker #51544 üzenetére
Szerintem többünknek az a nagy gondja, hogy amit megosztasz itt a fórumon, az a cikkből nem derül ki. Ha elolvasom, és megnézem a videót háttérinformáció nélkül, akkor csak annyit látok, hogy ez a tesztelési metodika nagyon nem jó, ezeket nem lehet így összehasonlítani. Na de többet én sem rugózok rajta, rallypix és Peti...(16v) már mindent leírt. A békesség kedvéért pedig kérlek ne kötözködésnek vedd, inkább építő jellegű kritikának.
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Telekom mobilszolgáltatások
- Exkluzív órák
- Villanyszerelés
- Milyen switch-et vegyek?
- Apple Watch Sport - ez is csak egy okosóra
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- GoPro Topic
- Steam Trade (csak csere!)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- További aktív témák...