-
Fototrend
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
krx21
nagyúr
Van aki emlékszik még, hogy régen darálóktól volt hangos a közért? Dió, mák és kávé daráló állt a vásárlók rendelkezésére. Megvették a kilós kávét és rögtön le is darálták...
Leleményések a darálók környékén sok-sok mindent össze tudtak söprögetni... -
Sinisi
senior tag
-
gpbenedek
csendes tag
Sziasztok!
Ha valakit errefelé érdekelhet, kezdőt, haladót, gyűjtőt, bárkit:
Eladó egy tuningolt GC az alábbi paraméterekkel:- átnézve, kazán szép állapotú, kipucolva, tömítések, csavarok cserélve
- PID (rexc100)
- rézcsőtuning, szilikonszivacs szigetelés
- réz felsőszűrőtartó
- IMS felsőszűrő
- szűkítő
- rs gőzcső
- gyári kartömítés
- gyári karral (dupla kifolyós)Elképzelés 90e jmft, megtekinteni, kipróbálni Újpesten lehet.
Kiméricskéltem a pid és a pogira érkező hőmérséklet különbséget is, rakok fel arról is képet. A másik GC-men is hasonlóakat mértem, a konfig ott egy + manométerrel eltérő.
-
#13880064
törölt tag
válasz meander #51146 üzenetére
Már nem vagyok biztos abban hogy hidegen jó a Brikkát indítani.
A linkelt videón négy mérésből egyik sem ideális főzés. Legalább 10 fokonként újra meg kéne mérni a végeredményt. Lényegtelen mit magyarázunk bele egy görbébe...Azt saccolom hogy 60 fokos vízzel kell indítani hogy a végeredmény jó legyen.
-
gpbenedek
csendes tag
válasz sz.zs. #51200 üzenetére
Gőzölési tapasztalataim (GC):
. hűtőhideg mizo 2.8 (szobahőmérsékletről indulva sokszor megszívtam már, lehet, hogy van ott is knowhow)
. gőzcsapot finoman nyitva kezdem
. picit a csőre felé döntöm a kancsót
. a gőzcső hegyét a tej felszíne +/- pár mmre játszom, hogy ne szívjon be túl sok levegőt se, de túl mélyre sem eresztem, mert akkor csak melegíti, de nem képez bubikatsok yt videó van, ahol megmutatják a frankót, és gyakorlat teszi a mestert, mostanában már nem csinálok pötyiket
[ Szerkesztve ]
-
SzuMe
tag
Mérte már valaki, hogy HX-es gép felfűtött állapotban mennyi áramot fogyaszt? Azért kérdezem, mert bekapcsoláskor rögtön megy a szivattyú is, ami ébredés előtt fél órával nem annyira kellemes hang. Ha bekapcsolva hagyom éjszaka, akkor ugye nem lenne ilyen probléma
-
soldier2
őstag
válasz #13880064 #51258 üzenetére
Nem magyaráz bele senki semmit a görbébe, csak ennek függvényében lehet használni, alkalmazkodni az adott kávéhoz. Mutatja mit kell csinálnod, hogy hidegebb vagy melegebb víz érje a pogácsát. Amit még nem mért Gábor, az a vízmennyiség hatása a hőmérsékletre. Ha túltöltöd vízzel, sokkal forróbb is lesz a víz mikor áttör.
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
-
vTamas35
csendes tag
válasz gpbenedek #51259 üzenetére
Na ha itt tartunk, ti hogy szoktátok hozzáönteni a tejhabot? A legtöbb videón egy kis tejjel elkeverik a cremát, hogy a "vászon" egyenletesebb legyen. Visznont én arra szoktam rá, hogy mindet a crema alá küldöm, nem keverem, csak a minta marad felül. Nem olyan egynletes, viszont sokkal kontrasztosabb és sokkal intenzívebben jön át a kávé íze (meg amúgysem vagyok nagy latte artista , ezért legalább az íze legyen jó)
O1G
-
jolti
senior tag
Sziasztok!
A múltkorában ( vagy két hónapja ), azt hiszem Surda kérdezte, hogy milyen az az Il Mingardi, amit Olaszpresszó is tesztelt. Én is kíváncsi voltam rá, mert nagyon jókat írt róla Karesz.
Kíváncsiságból rendeltem én is, meg, ha már onnan rendeltem, akkor mást is kipróbáltam. Egyébként nagyon segítőkész és rendes volt a kávégourmet tulaja (vagy az alkalmazottja, azt nem tudom, de akivel beszéltem tőlük), mert kérdésemre elmondta, hogy mik a frissebb kávék és mik a kevésbé frissek, tehát miből rendeljek. Sőt azt is mondta, hogy tervezik kiírni a lejárati dátumot a honlapra a kávékhoz. Így 3 féle maradt versenyben'. Rendeltem is belőlük.
Az IL Mingardi az csalódás lett a leírtakhoz képsest. Nagyon sötét, már olajos pörkölés. Nekem az már nem jön be.
Az az igazság, hogy hogy néha el lehetett kapni egész jól, de ez az arány túl kicsi volt nekem. 10 kávéból mondjuk 3, max 4 volt amire azt mondtam, hogy egész jó. A többiben volt valami megmagyarázhatatlanul fura, kellemetlen, égett ízű és illatú valami. Még a sógorom is észrevette, pedig ő tejjel és cukorral issza a kávét.
Amúgy én a robusztára tippelek, hogy gyenge minőségű és amúgy is megégett benne valamennyi százaléka és mikor azt került a épp a darálóba, akkor elb@ssza az egész kávét. Ha jól sikerült, akkor egy full csokis egyszerű kávé volt nekem, én nem éreztem belőle a leírt különlegességet. Nagyon ráült az ízekre az a füstös, pörkölt vonal. ( Paljoc bármelyik csokis kávéja veri szerintem. )
A kék színű az egy fokkal halványabb pörkölés volt. Ezáltal egy picit jobban is előjött belőle egy-két ízjegy. Jobban is ízlett. De ez is full csokis, fura módon elég édes volt alapból.
A feketét, azt most próbálgatom, de az is túl szenes nekem. Ráadásul ez már döglődő formában van.
Ja és mind a háromra jellemző, hogy alig volt/van cremája és az is hamar összeesett. -
vTamas35
csendes tag
válasz ronin s8 #51267 üzenetére
Ott mennyi gőzt kapsz??? Szerintem az már brutálisan kevés. Én 1.0-1.3 közé tenném. Alacsonyabb nyomáson nem fűti úgy túl a fejet (szűkítő ezen is segít), de sokkal gyengébb a gőz, nagyobb nyomáson jobb a gőz, de a fej is jobban melegszik. Nekem, szűkítőzve 1.2 baron a legstabilabb az egyensúly a hőmérséklet / gőzminőség között. Persze a fejhőmérő alap felszereltég, ha pontosan akarod csinálni a hűtőcsapolást, anélkül vaktában lövöldözöl.
O1G
-
mgy
senior tag
Kollégák nyaggatnak, hol, milyen kávégépet vegyenek olcsón...
De nem hagyom magam! Őrlőből most van értelmes kézi? Milyet éri meg már megvenni?
Köszi! -
kaligula
tag
A macskaköves Gaggia találkával kapcsolatban: áttenném egy héttel későbbre, hátha az többeteknek megfelelő. Ezzel kapcsolatban a facebookon lehet majd tájékozódni. Arra kérnék mindenkit, ott szóljon hozzá bátran!
rovidkv.reblog.hu
-
soldier2
őstag
Vannak jó kézi darálók persze, de ez kezdett divat lenni, így az áruk sem alacsony. Helor 101, Kinu M38, LidoE, Kommandante, Handground hogy csak a legismertebbeket említsem. De ezek mindegyike a Graef fölött van árban (még a Kinu is, amit jóformán a Graef gyárt)
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
mgy
senior tag
Nekem azért van őrlőm, meg elképzelésem is arról, milyet javasolnék, de nem tudom, hogy annak, aki azzal jön, max 20e forintott akar a mutatványra szánni, mit mondjak. Ekkora keretnél el is szoktak válni az útjaink, de a legutóbbi kérdező hajlik a hosszú kávéra. Neki meg adok ingyen egy melitta csorgatót, egy doboz papírt, épp csak az őrlőt kéne megvennie. Lehet, jobban járna egy graeffel, de kívülállóként, kezdőként nehéz ezt feldolgozni.
Ezért kérdeztem, filterhez nagyon-nagyon alap elvárásokkal milyen őrlőt ajánljak? -
soldier2
őstag
Az Amigost nem ismerem, de a ,Hausbrandt Venezia-65% Arabica kávét semennyiért nem venném meg, nerm hogy 8000 Ft/kg -ért.
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
adp
őstag
-
fragola.6035
aktív tag
A Pellinit nem ismerem, de a Hausbrandtot eléggé. A Venezia tényleg nem a legjobb cucc, de azért messze nem olyan, amit a tesztben írtatok. A Venezia egy robusztás, vending kategóriás, 10 Eurós kávé, ezt a helyén kell kezelni.
(Az ára pedig azért annyi, mert nem magán vevők a célközönség, hanem a vendéglátás, ahova plusz szolgáltatások is járnak a kávéhoz, akár egy 1.5 milliós géppark, szerviz, stb. A HB magyarországi forgalma a vendéglátásban évente kb. 30 tonna, magánvevőknek pedig 1-200 kg.)
Úgy tudom, hogy a magyar forgalmazó nem is tartja ezt a blendet, de tényleg a leggyengébb HB. Ezzel a termékkel általánosítani az olasz kávét szerintem nem igazán jó. Hogy a nagyvezér mikori kávékat honnan ásott elő, az azért eléggé kérdéses.
Egy korábbi szegedi kávézó tesztben pl. a Dock Cafe kávézót hozta győztesnek, ahol olyan büdös mocsári robusztát adnak, hogy kávésznob legyen a talpán, aki meg tudja inni. Tudom, mert dolgoztam ott, kaptam is két csomag kávét, amit használnak. De ez a teszt régen volt, ami meg régen volt, az talán igaz sem volt. Úgyhogy soha nem tudhatod, hogy mi van a fekete zacskóban.
Amúgy tetszik, amiket írni szoktál ide, vagy a darálóba, klassz, hogy a speciality felé mozogsz, de érdemes végigkóstolni akár 50-100 tradicionális olasz kávét is, hogy tudd, hogy honnan nőtt ki a sp., szerintem.[ Szerkesztve ]
https://caffe35.webnode.hu/
-
Frogz
csendes tag
Még novemberben én (is) kérdeztem hogy ki kóstolta, milyennek találta, de senki nem jelentkezett. Karácsony elött próbáltam venni, de nem volt. Én is vettem a kék Amigos-ból is, épp most próbálgatom. Nálam elég lapos (~fél éves), valamint égettnek tűnik a crema. Gondolom ezért (is) jó lenne egy PID...
-
SierraFox
tag
Most látom coffeehiten, hogy január végén jön a Baratza Sette 270, és már előrendelhető. Elég különleges gép. Erősen gondolkozom a fred lecserélésén.
-
adp
őstag
válasz fragola.6035 #51295 üzenetére
Vannak jobb olasz kvk. Pl: Olaszországban: Rómában, Milánóban marha jó presszókat jobban mondva itthoni mércével ristrettokat ittam, szinte mindenhol (fogalmam nincs mik voltak) De ez a kettő nekem a nagyon nem kategória. Annyira büdös gejl mocsaras, hogy nem bírtam meginni őket. Nekem amúgy inkább az ár/ minőség arány a felháborító: [link] Vendéglátós lehet olcsón megveszi,de magánszemély ennyiért kapja. Két féle hasubrandot ittam eddig, a tesztest és még régebben egy kávézóban, de azt nem tudom melyik volt, viszont az sem hagyott mélynyomot. Amúgy a tesztes az márciusi volt. Volt crema bőségesen, lehet nem volt túl friss, de szerintem frissen sem lett volna jobb.
Nem csak speciality felé mozgok, csak szívesebben veszek itthoni kvt, támogatva a mikropörkölőt.[ Szerkesztve ]
-
Balus
tag
Szép darab garanciával. Valaki vegye meg, mert nagy a kísértés.