-
Fototrend
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
handrash
őstag
Jól sejtem, hogy az nem normális, hogy ha erősre sikerült a tamperelés, akkor a Gaggia csepptálcája felé is távozik víz csapolás közben?
Biztonságot? ---> http://www.athsecurity.hu/
-
soldier2
őstag
válasz MPowerPH #51600 üzenetére
Az már félsiker. Azért kíváncsi lennék mit hoz ki egy automata a kávéból egy R58 áráért.
Handrash: nem. A tömörítésnek ahhoz semmi köze. Az okát nem tudom de, hogy nem tömörítés változtatása a megoldás az biztos.
[ Szerkesztve ]
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
-
soldier2
őstag
válasz atok666 #51608 üzenetére
Persze, semmi kétség. De biztos vagyok benne, hogy nincs bennük Paljoc kávé
Nálunk az Aquavivában az van (többnyire Indian Choco, most meg Locavore), és bár jelentős a különbség a büfékávéhoz képest nem venném még egyszer. Újonnan meg aztán végképp nem.Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
avirid
tag
válasz Irvine81 #51586 üzenetére
Igazad van, az iszaposodás a túl finom őrleménynél jellemző, csak megtévesztett hogy olyan hullámos-vizes a felület ez esetben is és gondolkodás nélkül annak írtam. Kijavítanám magamat akkor, inkább azt mondanám, hogy a régi szűrővel nekem is előfordult, hogy túl vizes volt a kávépogácsa levételkor, sőt volt hogy konkrétan állt a víz a pogácsa tetején.
Nem tudom mennyire jó ötlet a vízterítőre több lyukat fúrni, ebben nincs tapasztalatom. Mivel nekem az IMS szűrővel szépen szétterül a víz, nem foglalkoztatott tovább a téma, mivel a szűrővel ez szerencsére megoldódott.
Megmértem az IMS-en a legnagyobb átmérőt, a lyukcsoportok külső szélei között 48 mm a távolság.
Azért javaslom, hogy hallgass meg más véleményt is, én még kezdő vagyok itt, nincs annyi tapasztalatom, én elégedett vagyok vele, de lehet mert nincsenek túl nagy igényeim .
-
#13880064
törölt tag
Ha már annyit kell tuningolni egy Gaggiát vagy akármit hogy mindent kicserélünk benne, miért nem építünk nulláról egy sajátot? Mennyiből jönne ki egy hőstabil PIDes?
-
vnorbi1987
csendes tag
Sziasztok.
Sikerült vennem használtan egy Gaggia Babyt, de rohadtul nem akar működni. Egész egyszerűen nem jon belőle víz. Szétszedtem próbáltam letisztítani a 10 éves vízkövet róla, nagyjából sikerült, de még mindig használhatatlan.
Szóval a jelenség: bekapcsolom a gépet, szépen felmelegszik és amikor megnyomom a gombot a kévhoz akkor valami vonathoz hasonlóan elkezd zakatoló hangot adni kb igy. Szerintetek egy vízpumpa csere megoldaj a gondot?
Előre is köszönöm a segítséget
-
mester6
tag
válasz vnorbi1987 #51620 üzenetére
Gőzölő csövön jön a víz?
-
adp
őstag
válasz vnorbi1987 #51620 üzenetére
szedd le a csövet tegyél oda egy edényt és nézd meg mi történik.
Ha nem jön kuka, 3e egy pumpa, ha jön akkor egy alapos vízkőtelenítés kell neki pl 1 kanál citromsavvval[ Szerkesztve ]
-
#13880064
törölt tag
válasz vnorbi1987 #51620 üzenetére
Vízpumpa, kazán, fej... Mit nem? Talán csak a burkolatot, de azt is van aki átfesti. Nem sok kell hozzá hogy valaki összerakjon egyet alkatrészekből.
-
mester6
tag
-
mester6
tag
válasz vnorbi1987 #51626 üzenetére
Egy kis citromsavazás talán sokat segíthet. Tescos vízkőoldó is ajánlott.
-
Irvine81
csendes tag
válasz avirid #51613 üzenetére
Köszi, hogy megmérted! Akkor az olyan méretű mint a gyári, az jó mert a az iparin sokkal kisebb átmérőben vannak a lyukak. Azt hiszem beruházok egy ilyen felső szűrőre.
Most főztem egyet 17 gramm helyett 16 grammal és durvább daráló állással és már nem volt olyan szép a pogácsa felülete, hogy most a felsőszűrőtől megnövekedett távolság okozta vagy a durvább őrlemény nem tudom. Igazából lehet nem is számít, mert nekem így jobb ez a kávé.
IMS kosárból a 24,5 mm magasat érdemes megvenni? -
kaligula
tag
válasz #13880064 #51614 üzenetére
Ezzel a gondolattak szerintem sokan eljátszottak már, én is. Ha csak magamnak építek, az még akár bele is férhet egy értelmes keretbe. De ha fejleszeti szeretnénk saját alkatrészeket, az már horror ár. A licenszekről már nem is beszélve. Véleményem szerint ez is az egyik oka annak, hogy ennyire nehézkesen mozdul a gépfejlesztés ami az otthoni gépeket illeti.
rovidkv.reblog.hu
-
kaligula
tag
válasz vnorbi1987 #51620 üzenetére
A hangja alapján mintha víz nélkül menne. Szétszedném kitisztítani.
rovidkv.reblog.hu
-
Bazsee71
őstag
válasz #13880064 #51624 üzenetére
Vízpumpa: nem
Kazán: nem
Fej: nem
Vízterítő: csak ajánlott
Felső szűrő: csak ajánlottA Gaggia csak bővítve van, nem kibelezve. Egy új készüléket akár meglévő alkatrészekből összerakni, minden jogszabályi és műszaki előírásnak megfeleltetni, reklámozni, forgalmazni egy vagyon lenne.
-
handrash
őstag
válasz vnorbi1987 #51620 üzenetére
Az egyémnek akkor van ilyen hangja ha kifogy a víz.
Biztonságot? ---> http://www.athsecurity.hu/
-
SzuMe
tag
válasz vnorbi1987 #51620 üzenetére
Rendesen le lett légtelenítve?
-
Csápájev
őstag
Régebben alupara témakörben szóba került, hogy pl a dobozos üdítők is alumíniumból készülnek, csakhogy be vannak vonva egy réteggel, ami miatt az üdítő nem találkozik az alumíniummal. Ez milyen réteg? A bojler belsejét nem lehet bevonni vele?
-
Ábi
tag
Én döntően 12-12,5 g kávéval etetem a dupla szűrőt. Én sem találtam tuning kosarat hozzá, de nem is hiányzik. Előáztatáshoz felhúzom majdnem koppig, ahol várok kb 5 s, utána az első cseppek megjelenéséig lassan lehúzom, majd ismét felső kopptól végéig húzom. Jellemzően 30-45s alatt 19-25g csurran-csöppen a csészébe. Igen, szirupos, sűrű, de én pl. ezért szeretem.😉 Értelemszerűen őrleménytől függően tud hígabbat is, de az nálam nem nyerő. 1:15-2 arányt szeretem. Az elején még én is tartottam a másik kezemmel, de mostanra már a nagyobb erőkifejtésnél sem kell hozzányúlni, csak a technikát kellett elsajátítani. Nem félkarú rabló 🎰, a gép irányába is kell nyomni egy kicsit a kart és stabilan fog állni. A felső végállásnál van egy kis szivárgás, de nem mindig. A tömítések még az "eredetiek", amit az olasz srác tett bele. Visszafelé nem ereszt még. Remélem addig lesz valami jó minőségű forrás.
-
HÁZIGAZDA
kb. én is itt tartok, 13 grammot rakok bele a mostani brazilomból, de ez relatíve nedves és a pumpás gép kosarába is 18,5 gramm megy a szokásos 18 gramm helyett. a többi is stimmel. használom még jó sokat, majd kiismerem. köszi az infókat!
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
Kávé Kálmán
tag
Caravellel illetve a analogiaiddal kapcsolatosan kapcsolatosan 2 dolog jut eszembe. 1. a 100 fokos viz eleresehez a legritkabb esetben van pid-re szuksege egy halandonak. 2. Attol, hogy parkoloasszisztens van az autodban, nem biztos, h jobb sofor leszel.
Ja, meg egy: ha bekapcsoltad volna pideletlen az elmult honapokban kiderult volna a shot volumen
-
mester6
tag
válasz vnorbi1987 #51638 üzenetére
Örülök, hogy sikerült. Valamikor én is így kezdtem az Angliából importált Gaggia Baby-vel.
Sok jó kávét kívánok! -
HÁZIGAZDA
válasz Kávé Kálmán #51642 üzenetére
édes istenem
a shot volumen kiderült volna, ez így van, de miben segített volna? a gép már adott volt, a külső pid box meg mindenképp kell nekem, egy csomó más applikációja is lesz.
a pid pedig azért jó, mert 88 fokos vizet is tudok, meg 91 fokosat is. durva, mi? mindezt úgy, hogy nem kell a gép mellett állnom, lehet a gyereket kergetni és visszaérek, amikor visszaérek. elhiszem én, hogy a nagy szent vaskalaposság számára ez maga a szentségtörés, de ez ostobaság. ahogy az is, hogy 2017-ben egy kávéfanatikus fórumban nekem egyáltalán bizonygatnom kell bármit egy pid hasznosságáról. nem a szükségességéről, a hasznosságáról. tudod, autofókusz.
valóban nem leszek jobb autóversenyző attól, hogy van parkradarom, és parkradar nélkül is lehet tökéletesen parkolni. de hogy nem kezdek el nyüszíteni, ha valaki azt mondja, hogy de frankó ez a parkradar és így most kényelmesen rá tud állni 5 centire a mögötte lévő tárgyra minden alkalommal, az hétszentség. csak helyeselek. és nem kezdek el frenkizni, hogy ha elég ügyes lennél, menne ez radar nélkül is... mert hát ki a túrót érdekel?!
(megkérdezném ezen a ponton, hogy mi a pélóért csináltál nyomásmérőt a pavonira, meg miért kell a hőmérőcsík, de biztos valami kretén logika alapján levezetnéd, hogy ezek tökéletesen kompatibilis dolgok az "az úgy jó, ahogy van" neogótikus elméleteiddel, ellentétben a pid-del, mert az meg maga a sátán)
(mondanám azt is, hogy így 5? év hardcore kávézás után már sokkal kevesebb próba után is fel tudom mérni, hogy mit várok egy géptől, így rohadtul szükségtelen az oltogatás, de úgy sem értenéd meg. egyszerűen tisztában vagyok már a saját igényeimmel, ennyi. na de inkább meghagylak a prekoncepcióidban, hiszen olyan ügyesen megfejtettél)
[ Szerkesztve ]
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
rallypix
csendes tag
Készítettem pár hőkamerás képet a Gastroback-emről, ami ugye a magyar piacon a Catlerként fut. Érdekességként teszem csak fel a képeket a fórumba, nem célom vele semmit sem bizonygatni.
A PID 90C°-ra volt állítva, és a bekapcsolás után kb. 20-25 perc telt el. Látszik, hogy a fej a burkolat alatt már majdnem elérte a PID-en beállított értéket, valamint az is, hogy a kar még nem teljesen melegedett át ennyi idő alatt. Csapoltam egyet úgy is, hogy a kar fent volt, meg egyet úgy is, hogy nem volt a fejen. Kb. 1,5-2dl vizet engedtem ki mindkét alkalommal. A kilépő víz hőmérséklete ~90C° volt mindkét esetben (megj.: 90-re állt be a kifolyó víz akkor is, amikor fent volt a kar, a képen az a pillanat látható, amikor megindult a víz a kifolyón). Mindkét esetben végig tartotta a víz a beállított hőmérsékletet.
Majd valamikor próbálok komolyabb méréseket is végezni, most csak pár képre volt időm.
-
HÁZIGAZDA
és mégvalami: én örömmel vettem meg a caravelt és örömmel használom. szívesen írom meg a tapasztalataim a fórumban, ha pozitív, ha negatív, mert erre való. ahogy a kérdések is idevalók, akkor is, ha van olyan user, aki tudja már a választ (épp ez volna a lényege az eszmecserének).
amit nem csinálok örömmel, az a gúnyos, lekezelő, igazából rosszindulatú hozzászólásodra reagálás. na, az tök szükségtelen egy fórumba
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
HÁZIGAZDA
válasz rallypix #51645 üzenetére
qrva jó dolog a hőkamera, nem csak kávégéphez. ha nem mérnék olyan horror áron, én is túrtam volna már egyet. így jobb híján kihívtam egy emberkét és végigpingeltük a kecót, hogy hol hőhidas. sajnos mehetek majd a padlásra gyapotolni a szarufák között is...
az mindenesetre jól látszik a képeken, hogy mennyi az annyi a catler fejnél...
[ Szerkesztve ]
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
paljoc
tag
válasz rallypix #51645 üzenetére
Érdekes, pont én is ezt próbálgattam reggel, 90 fokon volt a PID, ugye múltkor az Ikeás hőmérővel megmértem, hogy egy majd 2 dl-es bögrét telecsapoltam és végig 90-et mutatott, de ez fent is van a frutyubon.
Ma hasonló volt a mérés technika /messze elmaradva ettől amit itt bemutattál :-)/, újfent az Ikeás hőmérő mért, de most a kávépogácsából kilépő kávét /ami egy perc múlva már inkább víz volt :-)/ mértem 90mp-ig, itt magától leáll a Catler. Így fix 87-88 fokot mértem, 91-es PID állásnál. Azt tök érdekes lenne tudni és valószínűleg sok mindenre magyarázat is egyben, hogy a Weinmaker féle tuning Gaggia mit mutatna egy ilyen hőmérővel, hasonlóan a kilépő víz hőmérséklet szondázásánál mikor 90 fokra van a PID-je állítva./info: a hőmérőt mivel iszonyat lassú, minden esetben előmelegítem ilyenkor, hogy a tényleges mérendő pontra téve már csak kicsit kelljen korrigálnia, ne a szobahőmérsékletről/
Amit még megnéztem, hogy a kifolyó csőr 20 perc után tényleg simán tapizható kézzel, nem meleg, inkább langyosnak mondanám. De a kart levéve, annak oldala már igencsak süt, bár az sem extrém forró. Egy üres csapolás után már inkább. A karok anyaga amúgy nem ugyanaz, egyik ugye acél, míg a gaggia krómozott bronz. /hővezetésbeli különbség, ha ugyan ez számít itt valamit…?!/