-
Fototrend
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Bazsee71
őstag
válasz meander #51147 üzenetére
Collected Coffee, és a CasMo Nano Challa volt a beválasztott kávé (alul szerepel is a listában).
-
HÁZIGAZDA
valószínűleg az a megfejtés, hogy olyan ez, mint bármi más: sokféleképpen lehet csinálni és itala válogatja, hogy minek mi áll jól. hiteltelen dolog volna megmondani, hogy "így kell" (aki jégkockát dob bele az orrom előtt, annak csapolok egy pellini break rosso duplát 99 fokon )
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
bajnokpityu
félisten
sztem inkább a higitás miatt nevetik ki a jegelőket. (és módosít az ízen is). mondjuk én ilyet nem mertem megkérdezni, nekem jó volt melegen.
viszont van, aki hidegebben szereti, nekik találták ki a követ, az mellékízt se csinál. azt mondják, én azért maradok a 20fokos verziónál. azaz maradnék, mert itthon drága minden normális single malt.
10éve mi is elmentünk egy hétre sátorozni, minden este benyakaltunk egy helyit a campingben. A végén, mikor visszamentünk az albiba, az agárdi törköly szőlőlének tünt..
[ Szerkesztve ]
eladók: Hifiman HE560V3, Topping DX3PRO+ DX7PRO
-
HÁZIGAZDA
válasz bajnokpityu #51154 üzenetére
a higítás miatt is. meg például ezért szorultak vissza a szűretlen whisky-k: azok zavarosak lesznek a jégtől, nem lehetett őket eladni (pedig... igyekszem cask strength, unchillfiltered whisky-t venni, ha veszünk). a vízzel amúgy érdemes kísérletezni, akár csak egy-egy csepp, tényleg sokat változtat az ízén.
na mindegy, úgy beszélek, mintha rendszeres whisky ivók lennénk, közben meg a meglévő cuccok fele a 2008-as skót túrából származik
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
fishi
tag
Most nagyon megleptél, morfondíroztam a PID-elésen, de akkor át kell értékeljem, nem gondoltam volna, hogy nem elég a nirvánához...
bajnokpityu (#51154):
Én a Zwack lepárlóban jártam, ahol ugyanezt mondták (noha konkrétan a pálinkára), és meg is indokolták: azért nem jó hűteni (mindegy, hogy jéggel, vagy máshogy), mert visszaszorulnak az ízek és illatok, olyan semmilyen lesz az ital.
Ha valami vacak, műanyag palackban tárolt házipáleszt / olcsó, karcos whiskyt iszol, akkor ez lehet előny is, de ha nincs kellemetlen íz, amit vissza kellene szorítani, akkor csak magaddal tolsz ki, ha behűtöd.
Szóval ezek szerint nem csak a hígulás miatt, de amiatt meg persze pláne rossz ötlet a jegelés.Dare2Live (DVD lemezekről): ''elképzelhető, hogy 100 év múlva is megtudom nézni amit ma kiírok?'' - perempe: ''Te valószínűleg már nem. Bár ahogy manapság az orvostudomány fejlődik...''
-
fishi
tag
válasz Bazsee71 #51013 üzenetére
Nincs benne PID, se fejhőmérő, stb., mégis elvárod, hogy teljesen automatikusan tökéletes kávét adjon, ráadásul többféle kávéból? Ez a hozzáállás egy picit előítéletesnek tűnik ahhoz képest, hogy a frissen darált kávénál ezzel szöges ellentétben tök természetes a kísérletezés, az adott kávéhoz a megfelelő körülmények megtalálása.
Nekem legutoljára egész jó hatásfokkal sikerült a keserűséget minimalizálni úgy, hogy:
1. gép bekapcs, elkezd felfűteni
2. felfűtés után a csészét teleengedem a felmelegítéséhez
3. 10-20 másodperc után csésze eltöröl és csapolás indítEgyébként árban sem vészes, ha nem a legkommerszebb bolti téglákhoz hasonlítjuk (amiktől azért ízben is simán fényévekre van), és nem grammra számolunk, hanem adagra.
Dare2Live (DVD lemezekről): ''elképzelhető, hogy 100 év múlva is megtudom nézni amit ma kiírok?'' - perempe: ''Te valószínűleg már nem. Bár ahogy manapság az orvostudomány fejlődik...''
-
vTamas35
csendes tag
válasz sz.zs. #51149 üzenetére
Jó arra a tartós tej is... Csinálj egy videót és megszakértjük. Ha ezt már az új géppel csinálod, akkor ott azért újra kell tanulni a szakmát, egy HX sokkal gyorsabban megvan a gőzöléssel, csak pár másodperced van az elején arra, hogy a levegőt hozzáadd.
Nekem az elején az vált be, hogy nem tartom a kiöntőt, hanem lerakom a csepptálcára, elmerítem benne a fejet, indítom a gőzt és húzom fel a gőzkart amíg meghallom a "sziszegést" majd a gőzkarral együtt picit húzom magam felé a kiöntőt. Így szinte mindíg jó lesz. Lásd tegnapi flat white:
[ Szerkesztve ]
O1G
-
Bazsee71
őstag
Felőlem mindenki játszadozhat kedvére a Nespressoval, szerény véleményem szerint teljesen felesleges, nem arra találták ki. Kevés a mennyiség, sz@r a kávé, de legalább erős a marketing. Árban meg kimondottan pofátlan, nézted már kilogrammra vetítve?
Előítéletesnek meg nehezen lennék nevezhető, akkor már inkább utóítéletesnek. Elfogadom, ha valakinek bejön, a kollégákat sem szekálom érte, de attól még nem lesz jó.
-
vTamas35
csendes tag
válasz Bazsee71 #51162 üzenetére
"de legalább erős a marketing"
Na minden ellenérzésemet félretéve megnéztem a Nespresso oldalát... A marketing ténylég nagyon komoly, én majdnem elhittem, hogy kizárólag CoE SO arabikákkal dolgoznak és etiópiában a farmerek Range Roverrel járnak szüretelni annyira jól élnek
Gyanítom, hogya Selection Vintage 2014 úgy született, hogy megtalálták egy román raktár kulcsát, ahol 3 éve állt 2000 tonna zöld és megkérdezték a főnököt, hogy kidobják-e... Marketing osztály megoldása: nem, emeljünk árat és hívjuk Selection Vintage 2014-nek
Amúgy biztos, hogy kényelmes megoldás annak akinek mindegy a minőség, de azért én nem vágom még ki az ECM-et, kávéban meg maradok a Józsinál
O1G
-
And06
aktív tag
a flame elkerülése érdekében. a PIDes gaggiával tökéletes eszpresszó készithető, a PID muszáj! itt nem erről van szó. egyszerüen annyi, hogy más kategória a két gép, nyilván ha a karos/DB/HX gépek nem adnának jobb kávét mint a gaggia, senki sem venné őket. igazából már régóta gondolkoztam egy másik gépen, de elérhető áron nehéz überelni a gaggiát. pl egy silviára meg nem éri meg cserélni, mert minimális lenne a különbség (ha lenne, van aki szerint van, van aki szerint nincs.)
-
Felliic
tag
Hatha erdekel itt valakit egy elado, par honapos graef cm802.
[link] -
norby_42
aktív tag
válasz #13880064 #51165 üzenetére
Lehet PID (van is rá példa) de több paraméter van, amit nem lehet így kontrollálni, például a fej hőmérséklete.
Igazából egyszerre számít a víz és a fej hőmérséklete, ebből a fej csak külsőleg vihető lefelé, vagy kivárással, de megy felfelé, magától is, és minden csapolásnál.Nem kell sokat húzni vele, és akkor nincs gond
Eat pasta, run fasta
-
enterlaci
senior tag
Keresek GC-hez a pumpa alá gumiharangot. Hol lehet kapni, esetleg van valamelyikőtöknek?
Van Gaggia Classic bojler tömítés 3-4 db, ha valakinek kell, szívesen adok - piros szilikon.
Amd 386SX40, 210MB WD, 14"monochrome, Win 3.11
-
senior tag
Asszem felnézek a Macskakőbe, generálok egy kis forgalmat
Mini Gaggia (Aplimont) pid box-szal vagy nélküle eladó
-
adp
őstag
[link]
Korrekt aron megy -
zoknee
csendes tag
-
Xabi78
aktív tag
Beszereztem egy naked kart, gyorsan ki is próbáltam:
Pacificaffe - Ethiopian Sidamo Aroresa @ Gaggia Baby (Primo Modello) naked
Volt ennél jobb csapolás is, meg azért az elsőnél kicsit még hanyagabb voltam, de azért alakul
Cave canem!
-
Xabi78
aktív tag
Szándékosan gyorsítottam a lefolyáson, mert ugyan a lefolyása szemre nem az ideális, de 25 mp fölé húzva ez a blend elég sokat veszít a gyümölcsös jellegéből, meg be is keseredik. Alulkivonatolva egy sokkal izgalmasabb jelleget hoz.
A kv kb. 10 napja bontottam, december közepén pörkölték, fagyasztóban van tárolva, 200g-os zacsikban kiadagolva. Nem mondanám döglöttnek egyáltalán, arabika létére nagyon szép cremát is hoz.Cave canem!
-
verti1
tag
Paljoc mester új Aricha Yirgája egyszerűen "zenél"!!! Aki szereti a Yirgát annak kötelező!
-
SzuMe
tag
válasz vTamas35 #51160 üzenetére
Nekem van az új gép
Szenvedek is vele... a kávé nagyon jó, de habot még nem nagyon sikerült vele csinálnom. Nagyon hamar lesz forró, habnélküli tejem A Gaggia fej ugye viszi magával a levegőt. Ott persze nem mikrohab lesz...
Szóval mi a trükk HX gépen. Nyomás van bőven. -
Xabi78
aktív tag
A blend az mint kávévariánst jelölne nálam, mert azért nem igazán tiszta előttem, hogy a pacificaffenál az egyes arabika kávék azok variációk vagy valódi SO-k. Nem tudom, mi lenne erre a szabványos kifejezés.
Nem döglött. Láttam már olyat, na, ez nem az. Ha lassabra veszem a lefolyást, nem szőköl még 30mp fölött sem, csak egyszerűen nekem úgy nem ízlik.
Nálam ez úgy megy, hogy a fagyasztóban van a kávé, egyszerre kb. a napi adagot reggel a darálóba beleöntöm, majd megy vissza a zacsi a hűtőbe. Nyilván nem az ideális megoldás, de nálunk a feleségem eléggé reklamálna, ha telepakolnám a fagyasztót mézesüvegekkelCave canem!
-
adp
őstag
válasz Xabi78 #51192 üzenetére
Na igen ez naluk erdekes. Ennel a kavenal elegge jol leirjak melyik farmrol szarmazik. Talan nem blend, meg ez meg speciality is.
Amugy en gaggian nem tudok elerni ilyen lefolyast hogy viszonylag keson induljon de gyorsabban follyon le. Szukito van benne? Mert tok szep lassan indul.
De igazabol ha neked igy izlik akkor nincs gond.[ Szerkesztve ]
-
Xabi78
aktív tag
Igen, szűkítőzve van. Szerintem az elég sokat dob rajta. A pumpa is ki lett cserélve Ulka ex5-re. Így az elején a nyomás lassabban épül fel, kapunk egy kvázi előáztatást, ami elég jót tesz neki.
Igazából még pár dolog eléggé piszkálja a csőrömet, egyrészt a rézcsövezés, az OPV áthelyezése és kívülről állíthatóvá tétele (+nyomásmérő) foglalkoztat leginkább.
De amúgy már elég pöpec a gép, és még az finnyásabb kávékkal is egészen jól boldogul, de ugye a kisördög...
Cave canem!
-
Bazsee71
őstag
válasz Xabi78 #51182 üzenetére
Ha csak a lefolyást látnám, én is gyorsnak mondanám, de ha így jönnek a kívánt ízek, akkor teljesen jó.
Mostanában én is nyitott karral tolom, igyekszem analizálni a lefolyást, de valamivel mindig elégedetlen vagyok. A VST-vel ereszt a nyitott kar, de elég szép lefolyások voltak WDT nélkül is, viszont a hosszú csapolásokat (35-40s) az én tapasztalatom szerint nem szerette, megégett benne a pogi széle. A Renekával utóbbit nem tapasztalom, de - talán a WDT hiánya miatt, amire most újra rá is állok - a lefolyás nem szép, rendszerint középen lassabban indul meg, vagy meg sem indul.
[ Szerkesztve ]
-
Xabi78
aktív tag
Ebbe is alubojler van, de jelentősen nagyobb és nehezebb, mint pl. a GCben. A gyenge pontja, hogy az OPV nem a pumpa után van, hanem a kazán előtt, és így a kazánt valamennyire hűti, ezt kellene inkább a pumpa után rakni közvetlen. A rézcső nem tudom, mennyit dobna rajta, a duplákat is nagyon szépen dobja már így is, de ha nem próbálom ki, sosem tudom meg.
A nyomásprofilozás nem annyira vonz (még ), de a csúcsnyomást szeretném állíthatóvá tenni, érdekelne, hogy adott kávé más nyomáson hogy viselkedik. Most már több helyen belefutottam, hogy azt a bizonyos 9-10bart már nem érzik annyira kőbe vésettnek, és hogy 9 bar alatt is van élet. Így lehetne csökkenteni-növelni az extrakció mértékét az időkomponens és a kávé/víz arány megtartásával, vagyis egy durvább őrlemény+alacsonyabb nyomás<->finomabb őrlemény+magasabb nyomás irányokban, ami szerintem mindenképpen érdekes játszótér lenne.
Bazsee71: ha nincsen fullextra őrlőd, a WDT nagyon sok problémádat megoldhatja. Ha középen nem indul meg, akkor ott nagyon egyenlőtlen az eloszlás, ami wdt-vel kiküszöbölhető.
Cave canem!
-
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Turbo Racing 1:76 RC DRIFT C64 Giroszkópos távirányítós autó
- DJI Mavic 3 FMC drón szett - 2 kamera, 4/3" CMOS - 3 akku, 2 táv, koffer
- GoPro Karma drón távirányító és töltő eladó
- Garmin Edge Explore 2 Kerékpár Computer, Bontatlan, Új, 0 Perces, 1 Év Garancia, Házhozszállítás
- Fender Squier Stratocaster + Marshal MG15 40W erösitö eladó