-
Fototrend
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Bazsee71
őstag
Larodar - 11. kerület
adriankoooo - Esztergom
mrhero - 9./13. kerület
Tonyo - 11. kerület
weinmaker - Szolnok
Casto - 17. kerület/Dunakeszi
sz.zs. - Budapest keresztül-kasul
vikla007 - 11. kerület
Surda - 14. kerület
angelside77 - Celldömölk
gtr313 - TökölAkinek megfelel sz.zs. felajánlása, azt arra kérem egyeztesse le vele, majd privátban írja meg, ha mehet hozzá a csomag.
[ Módosította: Parci ]
-
mdav88
senior tag
Sikerült a k6ot megfelelő szintre lőni, de valószínűleg a kések is cserések lesznek hamarosan, majd még szöszmötölök vele
Ha sikerült valakinek elmélyedni kitől érdemes itthon mit venni, szívesen veszem az ajánlást, mert én egyelőre nem jutottam előrébb. -
angelside77
tag
válasz macskacsa #50204 üzenetére
1-2-3 próbafőzés, ízlés kérdése. Elméletileg az a feladata, hogy a kávéval érintkező részek "kávésak" legyenek (természetesen el kell mosni, öblíteni a főzőt ), és ne befolyásolja a főzendő kávé ízét a fém maga. Szerintem olcsóbb kávé is megfelel e célra. Nálam az volt a tapasztalat, hogy hideg vízzel erősebb szelepkilökődés és habképződés történt, így én csaphideg vízzel készítettem vele a kávékat.
[ Szerkesztve ]
Rég feladtam, hogy embereket mentsek meg a világnak a fejükben levő szellemektől.
-
adp
őstag
Dunaújvárosba van valami ajánlott hely? vagy inkább úgy kérdem ahol iható a kávé
-
enterlaci
senior tag
Olaszországból melyik kávé márkákat érdemes megvenni, vagy melyik márkát semmiképp?
Kollégám megy ki Rómába, megkértem hozzon kávét és mivel ő nem kávézik, gondoltam egy cetlire írnék neki tippeket.Amd 386SX40, 210MB WD, 14"monochrome, Win 3.11
-
And06
aktív tag
az a helyzet, nem értem mi történik a pavonin. az őrlést már 1-1,5 ricni-vel durvábbra vettem, de még mindig fél perc mire végighúzom a teljes shotot. izre amúgy a nem teljesen végig engedett kb szimpla mennyiség jött be, szintén fél perc alatt... lehet eleinte csatornásodott?
elő kell vegyem a szobamérleget megint, mert valami referencia kell a húzás erejét illetően.. -
enterlaci
senior tag
válasz Keresztapper #50209 üzenetére
ne szomoríts el
gondoltam iszok majd valami érdekeset..[ Szerkesztve ]
Amd 386SX40, 210MB WD, 14"monochrome, Win 3.11
-
bl4ze
veterán
válasz enterlaci #50208 üzenetére
Ez zsákutca : kb. sehol nem tartanak szemes kávét, legtöbb helyen POD + ŐRÖLT KÁVÉ !
(átlag boltok, közértekről beszélünk)
Akkor tud hozni szemes kávét, ha :
* valaki kávézóban megfűzi a személyzetet, hogy adjanak el (Én így vettem Mokaflor-t, stb.)
* valami nagy áruházba be tud menni ahol van választék. (Metro, stb.).:. bl4ze .:.
-
handrash
őstag
Imat Lux darálókról mit lehet, kell tudni?
Biztonságot? ---> http://www.athsecurity.hu/
-
GAgyiXyXy
aktív tag
válasz enterlaci #50213 üzenetére
Én ugyan Rómában még nem voltam, de Milánóban igen és ott rengeteg kis kávézó van, a legtöbb saját blenddel, amit megvehetsz és hazaviheted. Van olyan hely, ahol automatából veheted a helyi blendet. Szerintem Rómában is lesz ilyen.
"Syd Wichowsky szegedi szabadságharcos, aki a Szovjetúnióba emigrált"
-
SzuMe
tag
Ma hozzám került egy Gaggia Evolution 2012-ből. Érdemes vele foglalkozni? Gondolok arra, hogy pid és társai
-
meander
tag
Nektek mi az emléketek, mi hozta a legnagyobb változást az ízlelésetek javulásában? Lineáris folyamat volt (több kv, jobb ízlelés), vagy voltak olyan események, próbák, amik emlékezetes eredményt hoztak?
Elkezdett foglalkoztatni, hogy valamiféle cuppinggal összenéznék pár babot, illetve hogy kóstolgatnék filterrel is e célból...
Csak gondolat foszlány... -
Bazsee71
őstag
válasz meander #50222 üzenetére
Nekem így lassan egy év kávézgatás után sajnos még semmi.
Inkább emlékezetes benyomások voltak (kávézókban, illetve legutóbb Paljocnál a Yirga kóstolóval), ahol megkerülhetetlen volt a gyümölcsösség.
A cupping szerintem jó ötlet, adp is javasolta már nekem, csak idő kérdése és rászánom magam. Lassan beáll itthon a szett, most már rá kell feküdni az ízlelésre is.
-
soldier2
őstag
Van egy eladó Quick Mill Vetrano az AVX-en. Ha valaki nem kapta meg karácsonyra amit kért
Meander: próbálgatás, próbálgatás, próbálgatás. Meg némi fantázia sem árt hozzá. Egyértelmű "ez olyan mintha ....lenne" csak filterrel volt. Az espresso nagyon tömény, emiatt az asszociáció nehezebben megy (nekem legalábbis).
[ Szerkesztve ]
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
meander
tag
válasz soldier2 #50224 üzenetére
uh, szép az a gép, de nagyon drága is egyben
nem akarom hasonlitgatni magam, de így vagyok vele én is. Egyszer-egyszer beugranak ízek (feketében Kenya, PY guatemala), de legtöbbször csak annyi, hogy szép harmonikus íze van jó savakkal, jó teltséggel, stb. A filterrel viszont tényleg könnyebb, ott néha baromi nyilvánvaló. Azért is gondolkoztam rajta, hogy összenézni egy kv-t filteren és presszón. Illetve van most nálam 3 különféle bab, holnap megnézem őket cupinggal, érzek-e bármit. Az viszont mindig lenyűgöző, hogy pl. PY nagyon pontosan meg tud nevezni ízeket. Ez persze nem hátrány egy pörkölőnél
Van valami jó alternatívája a V60 kancsónak? A kb. 6000HUF árat kicsit sokallom érte. Vagy ne barkácsoljak, mert az úgy jó?!
[ Szerkesztve ]
-
Daneeka
senior tag
Van egy csomó bab a fagyasztóban amiket ki akarok söpörni, elosztogatom latte/capu-ként őket. Valaki tudna adni egy linket vagy írni két mondatot, hogy a jobb helyek mit csinálnak a tejjel mielőtt pl. latte lesz belőle?
Ilyenek rémlenek, hogy nagy zsírtartalmú tej kell meg nem szabad valahány fok fölé melegíteni meg ilyesmik.[ Szerkesztve ]
-
soldier2
őstag
Fragola. Írtam pár privátot, nézz rá kérlek.
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
pacuha69
csendes tag
válasz soldier2 #50224 üzenetére
Köszi, berakom ide is, hátha valaki mást kapott Karácsonyra, mint amit kért.
Gépcsere miatt eladóvá vált a Quick Mill Vetrano 2B típusú profi kávéfőzőm. A gép 2015 májusában lett vásárolva újonnan. Csak tisztított vízzel használtam, ennek megfelelő időközönként rendszeren tisztítva. A fej kialakításából adódóan a normál működésen kívül manuálisan képes egy egyszerűbb előáztatásra, és arra, hogy csapolás végén a kávépogácsán keresztül essen le a nyomás. Külön kapcsolható kávé- és gőz bojler, így ha csak kávét főzünk vele, akkor nem kell a gőzbojlert is felfűteni.
Főbb paraméterek:
Kávébojler: 0,75l (800W)
Gőzbojler: 1,4l (1400W)
Külön-külön vezérelhető kávébojler és gőzbojler hőmérséklet (PID)
3 literes víztartály alacsony vízszint érzékelővel, de hálózatra is köthető
Állítható magasságú lábak
Dupla falú gőz és meleg víz kar, így nem éget
Roto szivattyú (nyomás beállítása egyszerűen a gép oldalánál lehetséges)
Rozsdamentes acél váz
Csészemelegítő a tetején
Kettős nyomásmérő óra
Nagyméretű csepptálca
Szigetelt rézkazánok
Gicar vezérlőpanel, Parker mágnes szelepekGyári tartozékok:
1db 2 lyukú és 1db 4 lyukú gőzölő vég (0,9mm)
Hálózatra és szennyvízre való rákötésre csővezeték
Dupla kifolyós szűrőtartó kar + gyári szűrő
Szimpla kifolyós szűrőtartó kar + gyári szűrő
Quick Mill tamper
Gyári doboz + leírásExtra tartozékok:
Gyári nyitott szűrőtartó kar (eredeti ár: 25e Forint)
IMS200 Teflon felsőszűrő (+gyári felsőszűrő) (eredeti ár: 4500 Forint)
3db gyári kartömítés (Eredeti ár: 2300 Forint)
1db IMS dupla szűrő B68 2T H26,5 (4500 Forint) -
Bazsee71
őstag
válasz t-bali3 #50230 üzenetére
5x250g-ot. Igaz időigényes így méregetni, de ezt eljátszottam volna minden csapolás előtt, szóval így nagyjából ugyanott lehetek. Töltéshez pedig tökéletes egy ásványvizes palack szájából kialakított tölcsér, a menetes rész pont passzol az üveghez. Fagyasztóba most semmit nem raktam, kíváncsi leszek.
meander: én Kalitával szoktam egyszemélyes adagot, egyből egy Ikeás Ivrig pohárba csepegtetem. Ha két személyre megy, akkor szintén egy Ikeás Viktig kancsóba engedem, viszont az már nem kapható, ellenben múltkor a Tescoban is láttam igen szép üvegeket, érdemes körbenézni. Szerintem nem kötelező a Hario kancsó, legalábbis ízben nem hiszem, hogy számít.
pacuha69: Mi lesz helyette?
[ Szerkesztve ]
-
pacuha69
csendes tag
válasz Bazsee71 #50225 üzenetére
Ez nagyon kemény . Én már egy zacskó kiporciózását is elég feladatnak érzek, nem hogy ennyit.
Bár én azt gondolom, hogy elvileg amíg a gyári bontatlan zacsiban van, addig az ugyan olyan jól bírja 3-4 hétig, sőt...
Tehát én max. csak azt szoktam kiporciózni amit éppen fogyasztok. -
PeterAgos
csendes tag
-
t-bali3
senior tag
válasz Bazsee71 #50235 üzenetére
Atyaég, az tényleg elég combos.
Én nem érzem fontosságát a porciózásnak, az tény, hogy nálam lehetetlen két ugyan olyat húzni egymás után. Nincs PID, de ettől függetlenül 1-1,25 kg kávét veszek mindig egyszerre (0,25 csomagokban) és messze van a döglöttől még 1 hónap után is a frissen bontott. Szerintem többet ártasz, ha kinyitod és becsomagolod, mintha hagynád bontatlanul. De persze most ki tudod próbálni.(#50236) pacuha69 : Így gondolom én is logikusnak.
Ráadásul egy tök friss pörkölésű kávéra azt mondják nem is baj, ha áll 1-2 hetet.
-
bajnokpityu
félisten
No, SJ mellé jött egy Major. Szegény Major látott már pár kiló KVt, látszik rajta.. Egyelőre nyomába nem ér az SJmnek. Őrlemény katasztrófa, nem tudom elég finomra állítani egy normális espresszohoz, mert hamarabb lesz fémes mellékíze. Nyilván féloldalasan összeérnek a tárcsák. Na, innen szép győzni
Hozzátenném az SJm se mai darab, de vagy valaki jól kiegyensúlyozta, vagy csak kívülről ütöttkopott, közben meg belül vigyáztak rá, nem tudom. De azzal olyan finomra lehet őrölni, perceken át csepp nem jön le a gépből.
Egyelőre 3 pozitiv dolgot tudok róla elmondani: szép, érződik az erő, nem rögösít.
[ Szerkesztve ]
eladók: Hifiman HE560V3, Topping DX3PRO+ DX7PRO
-
Bazsee71
őstag
válasz t-bali3 #50241 üzenetére
Hozzám mire eljutnak a kávék, addigra legjobb esetben 1 hetesek. Kivételt képez a PY és CM kávé, ezekből 1 hetesnél öregebbet még nem kaptam, illetve eddig egyszer vásároltam helyben a Kapuczinernél, ott is pár napos pörkölés volt.
Nálunk lassan fogy a kávé, reggel párommal egy duplán osztozunk, munka után lecsúszik egy dupla, illetve néha este egy dupla decaf. Ez egy hónapot jelent, de van hogy többet, mert hétvégén sokszor távol vagyunk, illetve ha elhúzódik a munkaidő, akkor is kimarad. Ebből adódóan egy 250g-os csomag is sokáig van nyitva, hát még a decaf. Meg aztán variálni is szeretem, ha van miből.
Az elmúlt 1 évben először papíron vezettem a kosárba tett mennyiség, a vízhőfok, és a daráló beállításának adatait, ősszel ezt elhagytam, de az új daráló és a szűkítőzés után most megint nekiálltam, de már excelben. A tapasztalatom az, hogy egy 250g-os csomag is rendesen veszít az egyensúlyából egy hét alatt. Azért írok egyensúlyt, mert amellett hogy csökken az aroma intenzitása, nekem az a tapasztalatom, hogy a komponenseket már trükközéssel sem lehet úgy összhangba hozni, mint az első két csapolásnál. Mint ha eltűnne az optimum tartomány, és vagy savanyúbbat sikerül húzni, vagy áldozok a testből és az ízekből, és egy kicsit keserűt. Pedig a Majort ha belövöm egy fokozatra, majd egy hét után ugyanoda, szinte grammra ugyanannyi folyik le ugyanannyi idő alatt.
Párom tejjel issza a kávét (csak fogyasztja, nem mozgatja a téma), és mikor a fent leírtakon még csak morfondíroztam magamban, ő már jelezte, hogy még mindig finom, de nem olyan mint az elején. Korábban írtam, hogy a simítózáras fagyasztásos téma sem vált be nálam, annak millió egy oka van (a többiek is írták, illetve én is sejtem hol ment el), de azt nem akartam tovább vinni. Az is a hiba jele volt, hogy mikor a tárolásukra használt műanyag dobozt nyitottam, akkor erőteljes illat áradt belőle. A fiók nyitásakor így lassan egy nap után ez még nem tapasztalható, pedig arányaiban nagyobb a mennyiség (tudom, ez meg nem zárt tér, szellőzik).
Mézes üveget pedig helyben nem tudtam szerezni, innentől kezdve nem volt értelme 20 darabot rendelni. Az én logikám szerint - ami persze vitatható, sőt -, nem járok jobban, ha bontatlanul hagyom, mint hogy ha egy füst alatt szétporciózom. Így elvi síkon olyan, mint ha egyszer nyitottam volna ki a zacskót, ráadásul ereje teljében kerültek csomagolásra. Az könnyen lehet, hogy a zacskó első nyitásakor is elég lenne adagolni. Lehet, hogy ki fogom próbálni ezt is, de ha variálni szeretnék, akkor megint ugyanoda lyukadok ki.
A legjobb megoldás az lenne, ha profi szinten pörkölnék, és csak a zöldeknek kellene helyet biztosítani, vagy ha annyian kávéznánk itthon, hogy kéthetente rendelhetném a pakkot. De addig marad ez, próbálkozom, lehetőség szerint egyszerűsíteni is igyekszem, mert nem célom a hétköznapokat bonyolítani.
-
Bazsee71
őstag
válasz bajnokpityu #50243 üzenetére
Javaslok egy új kést a Danettitől.
Nálam ugyanez volt, csak a fémes ízt nem éreztem a kávéban. A darálás végén még másodpercekig kergette a kés a maradék szemeket. A joker és a nullpont között talán 7 ricni volt (írtam itt a fórumban, de lusta vagyok visszakeresni). Aztán elvittem fragolához egy mérésre. A kés nagyon fura értékeket mutatott, mint ha hullámzott volna a felszíne. Én csak sejtettem, de ő megerősítette, hogy ezek bizony már nyugdíjazhatóak. Az új kés elég durva változást hozott, 13-14 ricni lett a nullpont és a joker közötti tartomány, és a kávészemek sem kergetőznek többé, csak úgy ontja az őrleményt, szó szerint vízszintesen röpíti ki a garatból. Utána a késtartók mentek még felszabályozásra is, de fragola szerint rendben volt, minimálisat kellett csak igazítani rajta.
A késtartó anyaga miből van, alu vagy réz? Fragola elmondása szerint a régebbi réz anyagúak nagyon pontatlanok voltak, az újabb alu változatok már többnyire pontosak.
[ Szerkesztve ]
-
HÁZIGAZDA
válasz bajnokpityu #50243 üzenetére
én nem vagyok a major nagy híve, hardcore arcoktól jót még igazából nem hallottam róla azon túl, hogy gyors..
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
Bazsee71
őstag
Ezt fragolától is hallottam, de most már kimondottan érdekelne, hogy ennek hol tudnék utánaolvasni, vagy mi ezen vélemények forrása. Miután megvettem a Majort, a Home-Baristát böngésztem oda-vissza véleményekről, de ott semmi rosszat nem írnak róla a méretén kívül. Szummázva annyit, hogy ízben nem nagyon tér el a SJ-tól, de valamelyest homogénebb az őrleménye, gyorsabb, és kevesebb a pangó. Illetve, hogy nem melegen érkezik belőle az őrlemény, de tippre ez már a SJ-nál sem lehet gond.
Elfogadom én, ha nem jó, de számomra ez megint olyan, ami így felbukkant a "semmiből", és hirtelen rossz lett a Major. A semmiből idézőjelben, mert pár itthoni és külföldi fórumot leszámítva nem mozgok kávés körökben. Na meg ettől függetlenül marad a masina, mert én szeretem.
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
Állásajánlatok
Cég: Ozeki Kft.
Város: Debrecen
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest