-
Fototrend
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
adp
őstag
válasz SierraFox #50900 üzenetére
Hát ja de a nyomásszabályzással egy új utat nyitottál a kvzás terén. Ha a tejgőzölés nem annyira lényeges kb. nem éri meg lecserélni a géped semmire se főleg ha rézcsövezed/ted is csak gyűjteni egy mythosra és a legfullosabb otthoni szetted lesz
szerk: 96 körül rémlik VST-vel (de nem találom épp a jegyzetem). De neked ez jó eséllyel más lesz a másik pid miatt
[ Szerkesztve ]
-
kaligula
tag
Srácok! Van még egy kis Yirga a Macskakőben. Ha arra jártok, számítok a kritikátokra. Akinek van HX fejhőfokokkal kapcsolatban tapasztalata a PY-kávékhoz (nem e61), az ne tartsa magában. Létezik, hogy a rancilio feje csupán 75 fokos csapolás közben?
rovidkv.reblog.hu
-
SierraFox
tag
Szerintem ahhoz, hogy értelme legyen használni, először le kéne cserélnem a Fredet, mert úgy érzem most az a szűk keresztmetszet (meg a tapasztalatlanságom, de az nem konstans). Egy Mazzer Mini jó lenne.
Jó lesz az a 96 körüli, nekem is úgy tűnik, hogy felfelé kell vele elmozdulnom. Köszi! (Szintén VST-zek, illetve La stradazok)
[ Szerkesztve ]
-
HÁZIGAZDA
válasz kaligula #50902 üzenetére
ha itt nem a fejen átfolyó átfolyó vízbe lóg a szonda, hanem tényleg a fej (fém) hőmérsékletét méri, akkor a 75 fok még akár ideális is lehet. gondolom nagy a fő kazán, így még a hőcserélőből is elég forró víz jönne, ha a nyomást is kellően magasra állítod a lendületes gőzöléshez... akkor egy ilyen fej áldás.
de ez csak nettó okoskodás, nincs tapasztalatom ilyen nagygéppel semmi.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
senior tag
Hát én szombat óta próbálgatom ezt a Pacific Rome Espressot, de a mocsári robuszta ízen felül semmit nem tudok kihozni belőle...
Lehet, hogy tényleg kár volt lefagyasztanomMini Gaggia (Aplimont) pid box-szal vagy nélküle eladó
-
adp
őstag
válasz sz.zs. #50905 üzenetére
extra alacsony hő, gyorsabb lefolyás, ami szelídíti, de valamennyire mocsaras lesz akkor is.
Viszont ahogy látom ez extra friss kávé, én várnék vele 1.5-2 hetet a helyedben. Ezért is írtam pár napja, hogy ne fagyaszd le. Abban az állapotban konzerválod a kávét fagyasztáskor amibe lefagyasztod. Egy ilyen robusztásnak minimim 1 hetet kell pihenni, de inkább 2-3 hetet. 3-4 naposat fixen ihatatlan rossz, most ha így beteszed a fagyiba és egyesével veszed ki az mindig oylan lesz mintha innád az "éretlen" kv-tEzzel kezdtem én is a kvzgatást de már nem tudnám meginni.Az előző teszt olyannyira megutáltatta velem az ilyen blendeket, hogy csak na
[ Szerkesztve ]
-
SierraFox
tag
válasz soldier2 #50908 üzenetére
Van a MeCoffee alaplapján két feszültségszabályzó (FET vagy micsoda, én nem értek hozzá). Ebből az egyik a pumpát tudja szabályozni. Eléggé egyszerűen működik. Százalékosan egy kezdő, egy befejező értéket lehet megadni neki, és egy időintervallumot. Nem komoly nyomásprofilozás ez.
[ Szerkesztve ]
-
SzuMe
tag
Tudnátok kicsit írni HX gépek tuning lehetőségeiről?
-
SzuMe
tag
http://www.home-barista.com/ oldal Nektek sem működik?
-
SzuMe
tag
Barátom venne eszpresszó gépet max 120ezerért. Mit ajánlanátok?
-
Sic.Transit
csendes tag
válasz sz.zs. #50919 üzenetére
Nem látom a Handground-ban azt a fejlesztést, amivel jobb lenne egy jó, vagy jóvá tuningolt (központosított) Skerton vagy mini Mill-nél. Ha zavarnak a túl apró szemcsék, akkor még egy apró lukú szűrőt a Kyo mellé téve szerintem összességében sokkal jobb eredményt érhetsz el, mint a Handground-dal.
-
Bazsee71
őstag
válasz Sic.Transit #50920 üzenetére
De akkor még se PID, se normális felsőszűrő. Persze az szebb, de ez meg kb. örök élet.
-
adp
őstag
válasz Sic.Transit #50921 üzenetére
Az a baj ezekkel a mini millekkel vagy akar a kinai valtozattal, hogy filterhez hasznalva maga a kv kg-omnkenti ara tobb mint az orlo. Ezzel mindent elarultam...
sz.zs: ha a nyaralas kocsival tortenik vinni kell az orlod, ha repulovel es mondjuk 4-5 nap akkor be kell menni egy olyan helyre ahol van EK43 es szepen megkerni a baristat hogy daralja le FP-re. Aztan otthon adagonkent lezarni a kis uvegeidbe. Az EK orlemenye kb 4 nap utan lesz olyan mint egy atlag orlo friss orlemenye[ Szerkesztve ]
-
waxos
csendes tag
válasz Potrien #50891 üzenetére
Szimplát nem tudom, 41-es tamper és tölcsér hiányában nem próbáltam. A duplát először 17g-al csináltam (nem hittem el, hogy sok lesz bele és emiatt csatornásodik...), de mára 15,6-15,7g kerül a szűrőbe (utángyártott duplaszűrő). Nálam ez adja a legjobb eredményt, és nem tűnt el a testesség sem. Tampert Fragolától vettem (talán egyedileg méretezve, mert azt mondta méretben van egy kis szórás a szűrők közt). Palm tamp nem tudom van-e méretben hozzávaló.
[ Szerkesztve ]
-
Bazsee71
őstag
Ez nekem elég macerásnak tűnik, inkább lemondanék a minőségről mint hogy nyaraláson EK-s vendéglátó helyet vadásszak, meg a pincérnél/baristánál kuncsorogjak.
Azt meg elég nehezen dolgozom fel, hogy az EK őrleménye 4 nap alatt érik be egy normál őrlés szintjére. Ez megint ilyen újévi vudu lehet. Én biztos nem darálnék 4 napra előre. -
adp
őstag
válasz Bazsee71 #50926 üzenetére
Nem en talaltam ki. Vakteszten neztek, ugy hogy minden nap elovettek egy lezart adag ek es egy mezei orlo orlemenyet es az elso 3 nap egyertelmuen az ek nyert. 4. nap volt kb olyan mint a tobbi, gondolom akkor meg 5. Esetleg 6. nap is vallalhato lehet.
Sztem az hogy ledaraltatod a kvt egy kvzoban nem hiszem h cink. Minden speciality helyen lehet filterkvt venni es nagyreszt ek-t hasznalnak. -
Bazsee71
őstag
Jó, így más értelmet nyer (az írásod alapján úgy értelmeztem, hogy 4 nap mire darálás után révbe ér), de még így is szkeptikus vagyok. Ha azt sem tudták volna, hogy az egyik EK, akkor már inkább érdekes lenne. Na meg tartom, hogy mezei halandónak, akit nem áldottak meg a 6. érzékkel, annak tényleg mindegy. A nyaralást meg elfogadom, kinek hogy, én ilyennel biztos nem vacakolnék. Ha már ott egy EK, a jó alapanyag, és egy képzett barista, akkor csinálja meg azt a filtert.
levytee: pontatlan voltam, a felsőszűrőt tartó böszme csavarral van a baj.
Sic.Transit: a PID nem, de a 120k peremfeltétel volt. Abba pedig ez a tuning nem fér bele, PID nélkül meg lehet élni, de minek. Szummázva: nekem mindegy mit vesz.
[ Szerkesztve ]
-
adp
őstag
Nem ertem ebbe mi ennyire hihetetlen. Az ek nagyon magasan a legjobb filter orlo, gyakorlatilag csak kategoriakkal alatta van a tobbi filterre kompatibilis orlo.
Amugy volt kezi, olcso kis elektromos, meg egy baratza encore ami egy jo otthoni filter orlo.Bazsee: elutazol kulfoldre mekkora esely van ra hogy normalis kvs helyet talalsz? Nem sok. Ezert erdmes meg otthon megtenni.
Amugy 1max 2 napig meg a graef is vallalhato sztem ha jol le van zarva[ Szerkesztve ]
-
Bazsee71
őstag
Ezt most nem értem. Ha nincs normális hely, akkor hogy talál EK-t?
Szerintem mindenki elhiszi, hogy magas minőségű daráló az EK, csak érthető a fenntartás is, ha már valami körül ekkora a hype. Mondjuk az elég gyalázatos, hogy ezért a pénzért még egy felszabályozást is el kell/lehet végezni rajta.
Személy szerint azt sem hiszem el, hogy akár csak félévente születhetnek világmegváltó ötletek.Hány nagynevű kávés szaktekintély írja, hogy amit 1-2 éve írt, azt már nem úgy gondolja. Nekem ebből az következik, hogy amit most ír, azt sem így gondolja majd 1-2 év múlva. De ez van, ma mindent gyorsan ki kell tolni a plénum elé, különben elvész a süllyesztőben. Az sem baj, ha az egy mobiltelefon, és robbanásra hajlamos.
-
soldier2
őstag
válasz sz.zs. #50919 üzenetére
Én nyaralósnak vettem a mini millt a brikka mellé. Nem kell gyakran, de egyre többször gondolok arra, hogy kivágom és kipróbálok valami mást a felsoroltakból. Nem vagyok kézi daráló szakértő, de nem zavar ha dolgozni kell a reggeli kávéért
EK/nem EK: a hagyományos mosópor (daráló) a Baratza Encore volt. Egy darab külföldi teszt volt ahol próbálták, ott ez jött ki, meg is lepődtek a végereményen. Ha vége az aktuális Arabica kávékóstoló körnek akkor otthon minden adott, hogy a saját darálóm darálmányával megnézzem mi történik pár nap alatt egy lezárt üvegben. Az eredeti teszt egyébként filterre volt, nem espresszóra.
[ Szerkesztve ]
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
adp
őstag
válasz Bazsee71 #50933 üzenetére
Felreertesz. Ugy ertettem, hogy otthon megcsinalni a daralast nyaralas elott.
Igazad van de ez az erveles most ide pont nem jo, mivel egy vaktesztrol beszelunk ahol 4 fele orlemenybol/ orlovel keszult kvkat kellett sorbarakni. Ez fel ev multva is ilyen lesz ezekkel az eszkozokkel
[ Szerkesztve ]
-
Bazsee71
őstag
Aki tesztelte, az tudta hogy van a pakkban egy EK is, a linkelt tesztet látva pedig onnan nem lehet nehéz ízre kiszúrni. Nem kell ennek szándékosnak lennie, ilyen az ember.
A vetélytársak meg...khmm...együtt nem haladják meg az EK árának ötödét. Én ebből inkább azt vonnám le, hogy az EK őrleménye 4 nap után lesz olyan pocsék, mint amit a többi alapból tud. Ez pedig messze van attól, hogy 4 nap után van még olyan jó, mint a frissen darált.
-
adp
őstag
válasz Toobee #50939 üzenetére
Micsoda ellenfelek...
Ha a filter orloket ismerned tudnad hogy az encore egy nem rossz kis otthoni orlo, talan a vario van utana, kommentekben arrol is irtak. Utana kb az EK van amire erdemes kolteni.Na de honnan is indultunk ki?
Egy FP + hario kombotol ami ott van a tesztben.
Most jobb ez elore daralt EK filter orlemenye vagy mint egy 10 ezres tekerose vagy nem?
Nem ertem mit kell ezen haborognotok....
Az mar az en otletem volt hogy be kell menni egy kvzoba es ledaraltatni, nyaralas elott es nem gagyi tekerossel inni a jo draga filter kvtBazsee: igen en is ezt mondtam hogy 4 nap utan lesz olyan mint egy friss amit kis filter orlovel oroltek amit meg realis hogy megveszel otthonra, nem is volt masrol szo.
[ Szerkesztve ]
-
fragola.6035
aktív tag
Az EK-nak annyival jobb minőségű őrleménye van, hogy 1-2 nap az simán hihető.
Én abban jobban szkeptikus vagyok, hogy a fél fórum egy Graeffel és fél év rutinnal simán kikóstolja a VST és IMS közötti felhang és lecsengés különbségeket a tejeskávéban.[ Szerkesztve ]
https://caffe35.webnode.hu/
-
Bazsee71
őstag
"Az EK orlemenye kb 4 nap utan lesz olyan mint egy atlag orlo friss orlemenye"
Az egy dolog, hogy közben kikristályosodott, de innen indult, ez pedig elég erős. Nálam az átlag inkább egy SJ, persze ez is szubjektív, az Encore-ról pedig inkább rosszat olvastam, mint jót (pont erről a típusról böngésztem külföldi fórumokat 2-3 hónapja egy barátom kedvéért).
fragola.6035: pedig akad, volt aki egy nap alatt letolt 8 csomag arabika blendet. Aztán majd Béla, mint véres kardot hordozza körbe a különböző felületeken...
[ Szerkesztve ]
-
HÁZIGAZDA
válasz fragola.6035 #50941 üzenetére
én általában elég szkeptikus vagyok ezekkel az érzékszervi vizsgálatok alapján tett sarkos megállapításokkal kapcsolatban. azt simán elhiszem, hogy az ek43 magasan ver mindent filterre, elég régóta mondják elég sokan. de egy 1-2 napos őrlemény azért alapvetően kénytelen döglöttnek lenni. vagy filternél messze nem olyan kritikus a frissesség?
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
soldier2
őstag
Hát ez a nagy kérdés. Megcsinálták a tesztet valakik, lehozta Daráló podcast, azóta ezen pörögnek elég sokan. Hogy a legtöbb kis daráló sok finom szemcséje annyira hazavágja az őrlemény, hogy a légmentesen zárt EK őrlemény négy naposan sem rosszabb, háromnaposan meg jobb. Sok ember esetében adott a lehetőség, hogy kipróbálja, de senki nem ismételte meg eddig. Ha filtereznék, tuti megismételtem volna már, csak a magam kedvéért, de nagyon nem értek a filterkávéhoz.
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
Toobee
veterán
válasz fragola.6035 #50941 üzenetére
Tegnap jött meg az IMS felsőszűrőm. Délután kikóstolom!
https://barbieripnk.hu/
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: Ozeki Kft.
Város: Debrecen