-
Fototrend
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
HÁZIGAZDA
válasz bajnokpityu #52799 üzenetére
ez biztos? azt írják, hogy 1,5 literes hx bojler egy saját fejjel...
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
fragola.6035
aktív tag
válasz bajnokpityu #52799 üzenetére
Hanem mi? Én nem kedvelem a Bezzerákat, így nem is nagyon ismerem, de ami nálam volt bz99, az hx volt.
De ettől még lehet más. Gondolom ha pid van benne, akkor tényleg nem hx, de akkor mi??https://caffe35.webnode.hu/
-
paljoc
tag
válasz fragola.6035 #52803 üzenetére
HX-en a PID az pl. a nyomáskapcsoló tekergetését is helyettesítheti, mondjuk attól még minden ugyanolyan marad, mintha azt tekergetné az ember, csak talán kényelmesebb így állítgatni, ha épp azt akarja valaki. Én legalábbis ilyen kivitelben találkoztam PID-es HX géppel.
-
soldier2
őstag
válasz paljoc #52805 üzenetére
Kényelmesebben oda-visszaállítható. Újabban nagy karos gépekbe is bekerül (pl Profitec Bosco fejes monstrum). Ha nem is adja ugyanazt a szintű kontrollt mint a fejbojler esetében, könnyebben oda-vissza állíthatod, ha kell.
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
Wolfy999
tag
válasz bajnokpityu #52807 üzenetére
De a kérdésem nem is az E61-re vonatkozott, hanem a HX-es gépekre általában. Nem nagyon látom, hogy mit nyersz a PID-del egy ilyen gépnél.
Paljoc, én is csak így tudom elképzelni, de azt meg nem sok értelme van rendszeresen állítgatni, mert adott beállítás mellett lehet csak kiismerni a gépet. Ha egyszer valaki jól belövi, akkor nem kell piszkálni. Ha ott a PID és mindig állítgatom, akkor pont azt érem el, hogy fogalmam nem lesz mi történik a kávépogin.[ Szerkesztve ]
-
Keresztapper
senior tag
válasz Wolfy999 #52808 üzenetére
Én meg úgy képzelem, hogy ha mondjuk csak hetente váltasz kávét, akkor megérheti PID-elni a HX-et is, mert ugyan gyors váltásokra nem lesz képes soha, de ha kiismerted a gépet, akkor az adott kávéhoz gyorsan be tudod lőni a vízhőfokot. Persze nyilván problémát okozhat a gőznyomás, ha valakinek ez fontos (és ha már HX-et vett, gondolom az is neki), de ilyen ez a popszakma.
http://palscoffeetech.com/
-
Wolfy999
tag
válasz Keresztapper #52809 üzenetére
Semmi előnye a HX-nek, ha leveszed annyira a nyomást, hogy nem tudsz vele gőzölni. Sőt az a gyanúm, hogy olyan alacsony nyomás mellett, hogy ne kelljen nagyon hűtőcsapolni már a hőstabilitás se lesz olyan mint egy tuning Gaggia esetén. Bár ez csak sejtés, nem hiszem, hogy bárki mérte volna ezt rendesen. Így szerintem pont kiismerhetetlenné válik egy HX rendszerű gép, ha kávénként állítasz a PID-en, mert nem lesz lineáris, hogy hány fok változtatás a PID-en hány fokot jelent a fejen ennyi vagy annyi hűtőcsapolás után. Sorozatos kávék meg végképp összekuszálják a dolgot.
Ami segíthet a PID helyett, az valamilyen visszajelzés a hőmérsékletről a fejhez minél közelebb. Így a gép kiismeréséhez már nem egy összetett mátrixot kell feltérképezned, csak megtanulnod, hogy milyen hatással van a hűtőcsapolás a hőmérsékletre. E61-es HX-es gépre ezért nagyon ajánlott a fejhőmérő. Más HX gépek esetén erre univerzális megoldást nem tudok. Mondjuk nekem a DB E61-en is van és egyáltalán nem bánom, ott is segítség. -
Csápájev
őstag
Gyerekek, ez zseniális.
Diszperzites vödör, műanyag ablak darabok, van itt minden, ami egy jó palacsinta elkészítéséhez elengedhetetlen. [link] -
excalibur36
senior tag
Szervusztok!
Tudnátok ajánlani otthonra valamilyen automata kávégépet, ami megbízhatóan, stabilan működik és még a kávé amit főz jó is?
Az ember jellemét az határozza meg, hogy mit tart nevetséghesnek...
-
Arcképgyáros
Valaki esetleg ért a Saeco kávégépekhez?
-
Csápájev
őstag
válasz excalibur36 #52812 üzenetére
Csak automata jöhet szóba? Az itt nemigen van senkinek.
kavekorzo.hu automata topicot lesd meg esetleg.
Ha nem ragaszkodsz automatához, akkor a Catler 8013 pl nem automata,de elég kompakt,ha belefér árban, 200ezer.
[ Szerkesztve ]
-
Keresztapper
senior tag
válasz Wolfy999 #52810 üzenetére
Nem vagyok ennyire jártas a témában, így vitázni nyilván nem szeretnék veled, de azt nehezen látom be, hogy alacsonyabb vízhőfok esetén miért is kerülne veszélybe a hőstabilitás.
Az én bojlerem úgy kb. 4 literes, ami nekem egyfajta garanciának tűnik a hőfok stabilitására függetlenül attól, hogy az éppen 89, vagy 95 celsius. Az is igaz, hogy ez nem E61-es fejjel szerelt masina.
http://palscoffeetech.com/
-
HÁZIGAZDA
nekem lesz egy full felújított (utolsó) quick mill acquavivám. piros, inox csepptálcával, pid-elve. azért ez is egy automata, el bír romlani mindegyik... de népszerű típus volt, mert a műanyag gépekkel ellentétben sok benne a fém
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
HÁZIGAZDA
válasz Keresztapper #52816 üzenetére
minden rendszer beáll egy hőstabil állapotra, ha békén hagyják. a kérdés, hogy csapoláskor mi történik. ha például a bojlerben lévő víz 110 fokos, a fej 90 fok lesz, a tartályból a hőcserélőben kerülő víz meg 25 fokos (de a hőcserélőben eleve benne lévő víz szintén 110 fokos), akkor...
...na, ezért volt nálam rövid életű az e61
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
Soma01
veterán
Sziasztok!
A kotyogós kávéfőzőt, Brikkát, hogyan érdemes melegíteni? Nekünk itthon nincs gáztűzhely, csak villany (nem indukciós). Azon meg minden főzőfej nagyobb, mint a Brikka alja. Vagy mindenkinek van otthon valami kisebb rezsó is? Mert találtam 8 vagy 10 centis rezsót is.
(még vásárlás előtt állok) -
Wolfy999
tag
válasz Keresztapper #52816 üzenetére
A bojlered 4 literes, de nem a bojleredből veszed a vizet HX esetén, hanem a rajta keresztül menő hőcserélőből, aminek jelentéktelen az űrtartalma a boilerhez képest. Amikor csapolsz, akkor hideg víz áramlik a hőcserélődbe, ami igyekszik ott felmelegedni minél jobban mielőtt távozik, de közel se lesz olyan forró, mint ha ott álna percekig. Ha leveszed annyira a nyomást, hogy ne nagyon kelljen hűtőcsapolni az első kávé előtt, akkor a második kávénál már olyan vizet csapolsz, ami nem együtt melegedett a bojlerrel, csak az előző kávé óta töltött ott max 1-2 percet és ez alatt akarta felvenni a bojler hőmérsékletét egyéb külső fűtés nélkül, hiszen a fűtőszáll nem a hőcserélőt fűti, hanem bojlered.
-
Wolfy999
tag
válasz Keresztapper #52824 üzenetére
Szerintem jobb az ilyesmit nem magadban tartani, mert talán többeknek is hasznos, ha ilyen szinten kitárgyaljuk a gépek működését. Ugyanakkor én sem vagyok nagy szakértő, csak igyekeztem megérteni a különböző gépek működését. Szóval még az is lehet, hogy nekem nincs igazam.
-
Csápájev
őstag
válasz adriankoooo #52826 üzenetére
Az egesz egy gyöngyszem. Megeszem a kalapom, ha ebből palacsinta lett végül.
-
vTamas35
csendes tag
Én második éve használok E61 HX-et, hülyére tuningoltattam, de a PID szerintem is lényegtelen. Kb. 1X állítottam be a boiler nyomást, hogy jó legyen a hőstabilitás és a gőz, a hőmérséklet szabályozását pedig kizárólag a hűtőcsapolás hosszával oldom meg, amihez elengedhetetlen a fejhőmérő. Nélküle szerintem PID-el, vagy nélküle, de csak vaktában lövöldözés lenne, mert a boiler hőmérsékletén túl azt is meg kellene jósolni, hogy mióta van bekapcsolva, hány fokos az a pici 4 kilós fej stb. Szűkítőzve, programozható előáztatással, fejhőmérővel, rotopumpával viszont szerintem ver elég sok nagy DB gépet, (főleg ár-érték arányban) ha nem akadsz fenn a hűtőcspolás (30 másodperces) maceráján. Nálam a hőstabilitás egy dupla alatt 0.2-0.4 fok...
[ Szerkesztve ]
O1G
-
soldier2
őstag
Van annak jelentősége, ha a kávébab felülete csíkos? Vettem "jóféle" Salvadori kávét, de szinte minden szem felülete úgy néz ki mint a krumplibogár. Lefolyásra mintaszerű, de az ízével nem tudok megbarátkozni, van egy gabonás íz, amit nem tudok kiűzni belőle.
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
Csápájev
őstag
Mekis fricska a hipszter kávézókról.
Vicces lett -
jolti
senior tag
válasz Csápájev #52835 üzenetére
Pont a mekkdonáld? Még ha valami jó kávézó csinálta volna, ahol tudnak is kávét készíteni... Persze nyilván van olyan kávézó is, ami túl hipszter.
Ez majdnem olyan a számomra, mintha a Michelin csillagos éttermeket becsmérelnék le -nyilván ott is van kirívó eset-, mert lehet simán hamburgert is enni... -
Csápájev
őstag
válasz #13880064 #52836 üzenetére
Szerintem tudni kell magunkon nevetni és ezeknek a hipszter kávézóknak tényleg van egy sznob arca is a 800 forintos kóláikkal, mindenmentes, háromszoros áron adott,kézműves sütijeikkel és a termőterületek/kívánt ízek leírásával. Nincs baj, ha ezzel viccelődnek. Ez akkor is igaz,ha a meki egyébként szemetet árul.
Ebben a jelenségben van mit kifigurázni és nem lő túl a célon a reklám. Sokkal több poén is lenne benne,de nem tolják túl.Jolti!
Bp-en sok ilyen kvzó van, én is többször írtam már, hogy röhejes mennyire elszálltak, aki nem kv bolond, annak ez hatványozottan lejön.
A 42 kavebarbazár disco fellépése pl jó példa az idiotizmusra.[ Szerkesztve ]
-
Soma01
veterán
A Brikkával (2 személyes) lehet, rövid (kevés) erős kávét is csinálni, vagy csak hosszút? Pl kevesebb viz kell akkor bele, vagy lehet "túl adagolni" a kávét is például?
-
HÁZIGAZDA
válasz Csápájev #52838 üzenetére
qrvára fölösleges volna ezt a kört újra és újra megfutni. és mellesleg te is hipszter kávézóba mész (bármit is jelentsen ez), amikor egy frankó eszpresszót akarsz inni bp-en. persze, a hipszter imidzs nekem sem hiányzik, de ha ott (és csak ott) van mellette a teljesítmény, akkor azért kezeljük már a helyén a marketingstratégián való rugózást.
ugyanígy az e61-hx témába sem fogok sokadszorra beleállni , alkalmas eszköz arra, hogy egy pazar eszpresszót készítsünk, de szerintem nem a legjobb, ennyi.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
BlacKSouL
addikt
válasz Csápájev #52838 üzenetére
Szoktam néha mekiben kajálni, kb. kéthavonta egyszer. Kávéjukból viszont sosem ittam még. Fogalmam sincs milyen lehet, de a klipről a következők jutottak eszembe:
Ha a kávé a világ általános értelmezése szerint bármilyen kávészerű növény pörkölt őrleményén kersztüljuttatott víz tetszőleges hígításban, akkor a reklámnak részben van értelme.
Az igazság talán a kettő között van.
Amerikai(as) piacokra készült, ahol a kávé minimum 1 liter, mindegy miből hogyan készült, csak más folyadék(tea, üdítő, víz) helyett szomjoltás céljából ihassák.
Ha amerikaias piacra készült, akkor most az olyan kávék piacán nem a SB lánc terjeszkedik? És oda nem éppen a hipszter jellegű divatkávéivók járnak szintén literes kiszerelésű kávékat inni? (Sosem ittam SB-s kávét sem)
Miért baj az ha a kávékészítés és a kávézás egyébként egy szertartás? Mint a keleti kultúrákban az ortodox teafogyasztás, vagy az indiánoknál a békepipa.
Szerintem a reklámkészítő szerint a kávéivás nem élvezetből, hanem kiszáradás megelőzése céljából történik.
Asszem ennyi elsőre.[ Szerkesztve ]
Aláírás (nem kötelező megadni)
-
Csápájev
őstag
Nem azt mondom, hogy nincs szükség igényes, speciality kávézókra!Hanem azt hogy ennek igenis van egy kifigurázható arca.
Úgy kezdtem hogy tudni kell magunkon nevetni.
Egyébként sokszor írtam már, hogy mi a bajom a hipszter helyekkel, úgyhogy én remélem egyre több igényes kvzó lesz, ami nem hipszter.[ Szerkesztve ]
-
HÁZIGAZDA
kifejezetten szomorú vagyok, hogy a macskakő kávékupé sorsa egyelőre úgy alakult, ahogy, viszont sosem örültem még darálónak annyira, mint a most megtérő tékozló fiúnak (azaz a k10 egyelőre hazatért, nem kell daráló nélkül kávézni, se fragolát sürgetni többet )
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
soldier2
őstag
Az enyém Black Sheep. Fogytán volt a kávém, és a szomszéd kávézóból vettem egy zacskó Salvadort. Nem tudom van-e jelentősége a csíkos jellegnek, a kávé íze viszont savanyú, gabonás, még magas hőfokon sem jelenik meg benne az a gyümölcsös/csokis egyensúly, ami miatt a salvadori kávékat szeretem (és amit nagyon szépen hoz a november végi pörkölésű, karácsony óta fagyasztott Colonna El Salvador). Reméltem valamelyik home roester fórumtárs látott már ilyent. De simán lehet, hogy semmi jelentősége a csíkoknak.
Parci: kár érte, mert tényleg finom kávékat ittunk ott, és a találkozók is hiánypótlók voltak.
[ Szerkesztve ]
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!