Új hozzászólás Aktív témák

  • SteelCowboy

    csendes tag

    Kedves Fórumtagok!
    Talán kicsit hosszú lesz, előre is elnézést kérek. Az első hozzászólásom, de jó ideje olvasom a korábbi témákat,csak erre a problémára nem találtam megoldást. :(
    Adott egy 2014-es, tuningmentes, abszolút gyári kivitelű GC, amit nem régen vásároltam. Kicseréltem rajta a vízterítőt a négyfuratos rézre, kapott ipari Gaggia felsőszűrőt. (vettem egy gyári kartömítést is, de kivéve láttam, hogy a régi nem repedt, nem kemény, így az maradt). Ma volt időm helyet keresni neki, beüzemelni, kicsit foglalkozni vele. Nos, az első csapolás borzalom volt, a lefolyóban végezte.
    Gép ~20 percet melegedett, 2-3mp-ig folytattam az Oscar 150-nel lágyított vizet, hogy a fej és a kar is átmelegedjen.
    A kávé egy két hét körüli pörkölésű AVX Gold blend, 10% robusta (kilós, hogy legyen bőven gyakorolni), amit ma bontottam fel.
    Szűrőkosárral gondoltam megprobalkozom a gyári duplával, ez került a karba. Úgy tudom, ez 14g-os, gondoltam megpróbálom 15,5g-mal. Babokat kimértem, daráló (egy Graef CM800, idén februári, számla szerint. Kitisztitva vettem a napokban) 40 fokozatból a 13-ason volt, karban az őrlemény. Azt hiszem, itt követtem el az első hibát, hogy a kart üresen nem mértem, csak kávéval (510g). Aztán tamperoltam találomra, azért szerintem rendesen megnyomtam (a tampert a géppel kaptam, kb 280g-os alu?). Feltettem a kart, indítom az órát és a csapolást. Már az elején túl gyorsan jött, és szinte végig szőke volt, kb 20mp-nél már tele volt a két csésze, úgyhogy le is állítottam. Annak ellenére, hogy nem tudom, miket kell érezni egy igazán jó presszóban, abban biztos vagyok, hogy nem ezt. Szerintem égett íze is volt, crema is csak látványnak egy kis valami. Kart levettem, pogácsa teteje szétázva. Kar elöblít, üresen mérem: 499g a kosárral. Ezek szerint a darálóban maradt 4-5 gramm kávé. Nagyszerű.
    A kérdésem az volna, mitől lehet ez az égett íz? Mit csináljak másként? Őröljem még finomabbra? Tamperoljam erősebben? Vagy van valami ravasz kis trükk, amit nem tudok?
    Kosárból egy Reneka micro sieve 16g-osat céloztam meg, de amíg nincs, a gyári duplával kéne valami igazolás jellegű presszót összehozni a feleségemnek (és magamnak), hogy megérte megvenni, jó kis gép ez...
    Nyilván senki nem úgy kezdte, hogy mindent tud, gondoltam, hogy nem lesz elsőre olyan jó kávém, de nem számítottam ennyire silányra. Kicsit lelomboztott :( Szóval, ha tudnátok segíteni néhány tanáccsal egy lelkes amatőrnek, hálás lennék. Előre is köszönöm és elnézést a terjedelemért!

    We buy things we don't want with money we don't have to impress people we don't like.

Új hozzászólás Aktív témák