-
Fototrend
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
jana86
csendes tag
válasz
tibi970307
#79684
üzenetére
A munkahelyen én is automatával vagyok kénytelen bűvészkedni. A méregdrága Jura automatába töltött, ahhoz a szerelő által ajánlott (
!!!! ) Cafferino nevű csoda helyett a saját maradék kávéim szoktam bevinni. Az utazó szettem része egy Hario mini mill, azzal őrlök, és a kávégép előre őrölt funkciójával ezt készítem el. Persze az eredmény köszönőviszonyban sincs egy normális karos géphez képest. Ami viszonylag élvezhető, azok valóban a klasszikus kávék inkább. A gyümölcsösből nem igazán jön ki, aminek kellene. Persze a klasszikusból sem, de ez kicsit közelebb van hozzá. AVX brazil fazenda (vagy bármelyik brazil), India monsooned malabar, ezek amik viszonylag jók ezen az automatán is. Nem kimondottan a márka ajánlása miatt írom, mert vlaszínűleg más pörkölők hasonló kávéi is hasonlóan jók lennének, de ezeket próbáltam. Malabarból nekem pl. a Csészényi kávézó pörkölése ízlik még nagyon. -
Rush77
aktív tag
Szerintetek az F83 E kését bele lehetne e tenni a Majorba.
Csak azért kezdtem el ezen agyalni mert ugye az F64 EVO kés beépíthető a Super Jollyba (mondjuk azt nem tudom, hogy ez igényel e bármilyen egyéb átalakítást)
-
Szabász
csendes tag
válasz
tony70
#79689
üzenetére
A szűrőkar 53mm, az eladó szerint a belső felépítésében több alkatrészt használnak a Gaggia Classic-ban is!
Gyakorlással sok tököléssel jó kávét lehet vele készíteni! A hőstabilitása nem a legjobb így a világosabb pörkölésű kávéknál nagyon kell játszani a jó végeredmény elérése érdekében! Robustát tartalmazó kávéknál
nincs vele gond! Szerintem próbáld ki mind a kettőt!
Itt tudod őket kipróbálni, meg tudod kóstolni a végeredményt!Gaggia cady-trade Kft
1046 Budapest, Kiss Ernő utca 3/a. (P+P irodaház - OBI udvar)DELONGHI Kávétársaság
1051 Budapest, Nádor u. 14. -
Bazsee71
őstag
válasz
tibi970307
#79684
üzenetére
A leírtak alapján úgy tűnik, hogy inkább a hagyományos olasz blendek ízvilágát kedveled, a 70%-os robuszta tartalom elég magas.
Egy hasonló Jurát tesztelgetek egy ideje, és jól beállítva világosabb pörkölésű kávékkal várakozásaimon felül teljesít, nem is kicsit. Korábbi hozzászólásomat idézném:
"Jura Impressával van tapasztalatom (S70), helyén kezelve meglepően jó kávét lehet belőle kicsikarni. Jól be kell lőni az őrlemény és a víz mennyiségét, vízhőfokot maxra tolni, őrleményt pedig a legfinomabbra.
Az fontos, hogy minden kávé után egy öblítést kell nyomni rajta (én a biztonság kedvéért kettőt is), mert a dugattyún lévő szűrőt könnyen eltömíti. Egyébként az is könnyen orvosolható, csepptálca kihúz, és a lapát mögött felnyúlva egy papírral könnyen le lehet törölni. Ezt a macerát sajnos vállalni kell a finom őrlemény miatt."A crema mennyisége egyébként nem mércéje a jó kávénak. Sok hibára rá tud világítani az állaga, színe, de a szélsőséges esetektől eltekintve messzemenő következtetést nem lehet levonni belőle. Ha ízlik, ami a csészében landol, akkor célba értél.

vicces1: székesfehérvári barátaim is régóta panaszkodnak erre, dolgozunk rajta.

-
paljoc
tag
Paljoc nem tudja jobban, mert rendes karos gépe van.
Viszont megkértek nemrég, hogy automatás ismeretségi körben érdeklődjek tuning lehetőségről, mert nem az igazi a kofi a Saeco valamivel. Készségesen eleget tettem a kérésnek és megkérdeztem mi a teendő. Azt mondták a szervízben hogy: "paljoc, ne haragudj, de mondd meg nekik, hogy ne a gépet tuningoltassák, hanem a te 100% arabika kofidat cseréljék le egy normál, bolti, magasabb robuszta tartalmú kávéra, mert az inkább való automatába!" Mondtam hogy rendben, már futok is az irodához, hogy ne az én kávémat használják!
/egyébként tényleg mondtam nekik, de nem talált nyitott fülekre az üzenet
/ -
vicces1
aktív tag
Köszönöm az ajánlást.
Nem, nem színhelyes. (Látom figyelsz, nem lehet becsapni!
ennyire nem volt sötét, csak mögötte volt egy lámpa és nem oda korrigált a fókusz, (gondolom) meg valami automata javítást csinált a teló mikor mentettem.
De NEM Photoshop a kávé, hanem igazi!
Nem égett meg abszolút, sőt inkább szirupos édes volt.
És 84-85 fokon csapoltam, igaz lassú lefolyással, de nekem ez eleve így jön be. -
Szabász
csendes tag
válasz
tony70
#79682
üzenetére
Szia!
A youtube videókban szereplő nyitott szűrőtartók az eredeti gyári karból vannak készítve, valamelyikben házilag látszik a hullámos vágás! Egy esztergályossal igényesen meg lehet csináltatni! Tamper-ből 51mm kell hozzá!
Én végül a GAGGIA VIVA PRESTIGE választottam! Normál főzőkar is kapható hozzá, én azzal használom . A forgalmazónál CADY.HU ki lehet próbálni! -
tibi970307
tag
Sziasztok!
Eddig is próbáltam figyelni arra, hogy a lehetőségeimhez mérten a lehető legfinomabb kávét tudjam inni, így a régi Szarvasi helyett 4 éve lett egy Delongi karos (nyomásfokozós), majd 7 hónapja egy Jura Impressa Scala Vario automata kávéfőző (sajnos muszáj automata, egyedül csak én szeretek a kávéfőzés folyamatával is foglalkozni). Eddig szinte csalódott is voltam, mert soha sem volt olyan Crema, mint a nyomásfokozós Delonghival. Kávékból próbáltam a Tchibo Sicilia Style-t, kb 1 hónapja az AVX két fajta kávéját is, de nekem a legjobb ízt a Boro Coffee hozta. A főnököm egy haverjáé a cég, és feltűnt, hogy a munkahelyen mindig finom a kávé, így rákérdeztem, hogy milyen fajta és vettem én is belőle. A Boro Coffee Gold-ot próbáltam még csak, ami 30% arabica és 70% robusta keverék, de van még sok fajta. Érdekes módon ezzel a kávéval nagyon szép, vastag crema keletkezett, a presszó pedig nagyon finom, krémes. Az AVX-es valamiért nem volt ilyen, és kicsit nekem savas is volt.
Próbálta már esetleg más is? Szerintem egész jó árban vannak, kíváncsi lennék más véleményére is. Szeretném majd kipróbálni a drágább fajtákat is. -
tony70
tag
Sziasztok! Biztos van itt olyan aki használ delonghi dedica ec 685 kávéfözőt! Az lenne a kérdésem, hogy mekkora szűrő kar van rajta mert láttam egy youtube videon naked kar volt rajta,,,( azt hittem ezek csak 58 as fejhez vannak) ill a szűrőhöz mekkora tamper kell alapból?
Van ebben az ár kategóriában új kávéföző ami jobb? -
bl4ze
veterán
válasz
vicces1
#79672
üzenetére
Mi a munkahelyen mindenki nagy megelégedésére a P&Y Locavore-t isszuk.
Az említett 3 egyéb kávét is jól ismerem, azokból elég erősen kikönyököl a robuszta.
Én a Locavore-t csak ajánlani tudom.
Most itthon is P&Y kávém van, a CM (Choco Madness) és megint (továbbra?
is nagyon ízlik.
Egy ideje már nem ittam, most nagyon bejön megint. (előtte talján retail kávé volt : Mokambo itthon)vicces1: színhelyes az a kép? Nem égett meg nagyon az a kávé?

-
vicces1
aktív tag
Tegnap este átmostam a fejet, felső szűrőt, vízterítőt, mindent Pulyval, vakszűrőzve stb. ahogy a nagykönyvben meg van írva, meg ahogy eddig is. Le is szedtem a felső szűrőt, tartót, gumit. Külön is ázott a vegyszerben. Aztán többször átmostam, átengedtem, szóval szerintem vegyszer mentes lett.
Nagyjából feleslegesen, mert amióta aeropress papírt használok, teljesen tiszta marad a fej.
Na most, előtte még
presszót adott Sidamoból, ma reggeltől gyorsabb lett a lefolyás, ugyanazon őrlő beállítás mellett,mintha a PID-hez képest hidegebb (érzésre) lenne a kifolyó víz, más lett a konzisztenciája is ugyanazon kávénak, világosabb, kevésbé összetettebb íz. Nem rossz, mert kellemes savak, de jellegtelenebb.Na mindegy, majd helyre áll a rend, remélem!
-
paljoc ruanda olyan fini volt tényleg az imént, hogy bontok egy sört!

-
-
vicces1
aktív tag
Sziasztok,
A környezetemben (otthon és irodában) gyakorlatilag egyedül iszom a 100% arabica, a specialty kávékat és ez így is marad. Viszont a családnak, vendégeknek, ügyfeleknek kellene egy a szokásaikhoz beidegződött, de remélhetően általam finomabban elkészített "hagyományos" íz.
Ezért keresek egy blendet ami állandó maradhatna.
Melyik inkább javasolt?
- Drago Mocambo Brasilia
- Caffé Veronesi Ciok Cream
- Caffé Veronesi Super Bar
- PallYotz Get Up, (esetleg a Locavore, Choco M)Itt Fehérváron pont nincs 1db friss szemes kávét kínáló üzlet sem. Hiánypótlónak javasolnám, mert piaca nem kicsi lenne!) Pontosabban nem rég nyitott egy kis újhullámos kávézó, ami egyébként ajánlott, mert jó! (Tele Élettel) akik a Maran Coffe-vel dolgoznak, pörköltetnek, de az ugye eleve nem a hagyományos vonal amit most keresek.
Előre is köszönöm a reakciókat!
-
stereofan
tag
korábban én is eldobható papírpoharat használtam, külön fedéllel, de most egy ilyet kaptam ajándékba:
létezik nagyobb méretben is.
-
-
emiki6
veterán
Mégvalami.
Gondolkoztam, hogy kellene venni valamilyen kávéspoharat, amiben lehet kérni kávét elvitelre, de nem termel szemetet.
Olyan kellene, aminek a belső fala inert, tehát üveg, porcelán, rozsdamentes(?) (, de felőlem lehet valami spéci, hőálló polimer is, amiből nem oldódik ki semmi vagy teflonbevonatos stb.). Nyilván ha törékeny, akkor jó, ha külsőleg rugalmas bevonattal rendelkezik.
Nem fontos, hogy kifejezetten kávés legyen, de méretben kb akkora legyen, hogy a kávézóban ne jelentsen problémát egy kapucsínó/latte belehelyezése.
Ti miket próbáltatok, mit ajánlanátok? -
mdav88
aktív tag
Van valakinek tapasztalata síktárcsás darálóval való liszt őrlésben?
Szemmel láthatólag a lényegi különbség az erre a célra kitalált malmokkal, hogy azokban nem fém kések, hanem őrlőkövek vannak, de ugyanolyan elven működnek... (nagyjából a motor sebessége is azonos)
-
shez
tag
Eladó Gaggia Classic:[link]
Elnézést mindenkitől.
-
-
Noroo
tag
Unboxing: Mini mill + Monsooned malabar (francia pörkölés dec közepe)
18gr őrlemény 47gr végtermék cca 90 fok körül, 30mp lefolyás brita szűrt víz, végtermékgyártó: sokéves krups XP5240.
talán a fentiek azért fontosak (nekem) mert több hónapnyi fórumolvasgatás után vágtam bele most a "rendes" kávézásba, azok alapján amiket itt tanultam tőletek.
(tudatlanul téglával persze már sokéve kávéztam, deeee halottakról jót vagy semmit....)ízek: fogalmam sincs. Éreztem valamit, ami jó, és ezt még sokkal a kávézás után is, tehát(?) a lecsengése hosszú, hogy milyen íze volt, azt nem tudom, de azt igen, hogy nem is emlékszem mikor ittam ilyen finomat, ittam-e egyáltalán!

Ez az első húzás volt, remélem később már az is meglesz, hogy mit érzek!

Így én most ezzel az eredménnyel köszönném meg a sok segítséget, amiről nem is tudtok talán, hogy volt!


Remélem majd én is viszonozhatom vmivel.

Noroo
-
válasz
emiki6
#79654
üzenetére
A booklinet tudom ajanlani a Moricznal, simonelli gep, 2 orlo az egyikben has bean van a masikat nem tudom, de vmi sotetebb porkolesu klasszik. 590 a flat white, ennel olcsobbat sajnos nem ismerek. Nem profi baristak, de ugye nem is ez a fo profiljuk. Latte art dijnyertes kavet nem itt kapod, de egyebkent finom.
-
emiki6
veterán
Sziasztok!
Lenne egy kérdésem, de előbb kifejtem a dolgot. Tapasztalataim alapján 2 nagy kategóriára oszthatóak az elkészített kávék.
Van az B kategória, melynek minőségbéli szórása nagy és az ára is nagy skálát fed le. Tejeskávé / kapucsínó esetén ez 180-500+-ig terjed forintban, ide tartozik a kocsmai, pékségi, cukrászdai, mindenféle kávé (perté, julius meinl, illy stb. Talán lavazzából ittam e kategória legjobbját, bár ár/érték arányban (ne ítéljetek el) a gyroszosnál a bravos kávé a legjobb 180 forintért, ittam már annál rosszabbat 500-ért is).
És van az A kategória, amely az újhullámos kávézói minőség, kicsi szórással, azaz konzisztens minőséggel. Sajnos, nemsajnos az árán is látszik 500-700+ Ft általában, de cserébe az esetek többségében az ilyen kávé viszonylag magas élvezeti értékkel bír.Mint csóró egyetemista kérdezném (tudom, tudom, akkor minek iszom kávét, ha csóró vagyok?), van e Budapesten, olcsó, A kategóriás kávé valahol?

Kicsit panaszkodnék, hogy a madalt szerettem régen, bár akkor sem volt olcsó, de azóta többször árat emelt és "minden ötödik kávé ingyen"-ből lett 8, majd 10 mostanra. A kedvenc kávézóm a Déli pályaudvarnál a Café Sam volt, mert nem volt drága annyira, de nagyon ízlett nekem a kávéjuk. Sajnos bezárt és azóta sem találtam jó alternatívát.
-
tacsk0
aktív tag
Lelit Anna PL41TEM vennék használtan!
-
Bazsee71
őstag
válasz
sz.zs.
#79644
üzenetére
Tyűha, egy elég morbid házi hekkelésnek tűnik, vagy csak összeomlott a tervező program féltávon, és így került gyártásba.

A kedves szavakat pedig köszönöm mindenkinek, és igen, elég nagy terveink vannak, de továbbra sem szeretném reklám céljára használni a fórumot, egyéb csatornákon csorgatjuk majd az infókat.

-
Z0mbi
senior tag
Ide is.. Ha valaki szeretne egy CG8030 at itt talal

-
urak, mazzer kony 191C
kést hol lehet a legolcsóbban vételezni? -
sz.zs.
senior tag
Csak én vagyok vele úgy, hogy ez az új Graef igen csúnyára sikerült? jujjj
-
OImi.
csendes tag
Sziasztok!
Van olyan egycsészés szűrő Gaggiához amihez jó az 58-as tamper? (a single-n kívül) -
prandris
tag
Ha esetleg van valakinek eladó kis otthoni pörkölőgépe, kérem keressen privátban. Szívesen kipróbálnám hobbi szinten, hogy milyen.
-
Nibiru
tag
Kézi őrlő mániások figyelem! Találtam valami nagyon izgalmasat. 1ZPresso Z-Pro. Az eddigi termékeik is jók voltak olvasataim szerint, de ez...
Három csapágyas a tengelye és csupa minőségi anyagból van. Átszámítva kb 41000 Ft-ba kerülne, ha valaki megrendeli Taiwanból. Esetleg látott már valaki ilyet vagy más, korábbi 1zpresso terméket közelről? -
-
sz.zs.
senior tag
válasz
Keresztapper
#79627
üzenetére
+1
Magas minőség, bárhol a világon megállná a helyét! -
Lefty
addikt
válasz
Bazsee71
#79618
üzenetére
Sok sikert kivanok nektek! Szep letisztult az oldal es jo ez a design, annyi, hogy nalam iPad-en elegge szet van esve a kep, a porkoles resztol igazabol olvasni is nehez, mert a kepekbe log a szoveg. Illetve rendelni sem nagyon tudok, mert a kave kepere kattintva majd plusszal lenyitva kezelhetetlenne valik, biztos nem komoly, majd nezzetek ra. Holnap ranezek notebook-rol is es rendelek, a starfish szimpatikus

-
tacsk0
aktív tag
Uj lapavoni eropiccolaval kapcsolatban mik a velemenyek - tapasztalatok? Hasznalja valaki? Minosegi presszot lehet belole elocsalni?
-
Bazsee71
őstag
válasz
Bazsee71
#79075
üzenetére
Akkor kérésre, és csak halkan írom, hogy elindultunk. Folyamatosan reszelgetjük, bővítjük, illetve már most látjuk, hogy pár dolgon változtatni kell, de funkcionál.

-
-
Ranbo
tag
válasz
tacsk0
#79515
üzenetére
La Pavoni Domus Bar DMB, ha e mellett döntenél
-
SoundON
tag
válasz
beleriand72
#79556
üzenetére
A ROK egyrészt nagyobb, nem lehet szétszedi, és nem igazán szeretem a műanyag alkatrészes dolgokat, márpedig a ROK az az. Ezen kívül mind a youtubeon, mind pedig élőben azt láttam, tapasztaltam, hogy a nyomás kifejtése közben mindenféle random helyről csöpög belőle a víz. Szerintem ez szuper gáz. Nálam ez is kizáró ok volt. Lötyög mindenhol, kicsit gagyi. Ezen kívül saját bevallásuk szerint sem tudnak 5-6barnál többet (ha jól emlékszem) ami persze még akár jó is lehetne, de mégsem az...
Én a brutál sűrű, szirupos, csöpögős, savas, gyümölcsös, édes presszókat szeretem.
Nekem ízre és kortyérzetre is sokkal inkább a FLAIR hozta azt amit elvárok egy jó speciality eszpresszótól
és fogásra is precíziós eszköz érzetet ad.De Te vedd a ROKot, biztos van olyan akinek az a jobb

-
neducsinm
csendes tag
válasz
Nibiru
#79607
üzenetére
Ha csak kivágod az eredeti kapszula "tetejét" és ráragasztod azt a fóliát amit az utántöltőshöz kapsz már elromlik.
A többször használható fém/műanyagkapszulák felejtősek, az egyszer használatos műanyaghoz lehet találni olyan kávét amivel jó. Nekem pl a paljoc yirga vált be annak idején amikor kisérletezgettem ezzel. -
Nibiru
tag
Egy barátommal kísérleteztünk mi is ezzel, a készleteinkből pedig egyedül valamilyen dél-amerikai kávé (már nem emlékszem mi volt az) és egy Lavazza (talán a Crema e gusto) volt vele elfogadható, a többi az totál felejtős. A vizesség az disztribúciós hiba, ha az őrleményt egy külön dobozban erősen megrázod és úgy töltöd és tömöríted, akkor a lehetőségekhez képes jó lesz. Olyan cremát sose várj amit a karos gépen kapsz, viszont normál hosszúsággal mindig híg lesz a kávé. 5 g, az biza édeskevés.
Képzeld azt a rémálmot, hogy egy duplát kell lefőznöd otthon 10g-ból. XD
Nem akarok itt elméleteket gyártani, de azt azért érdekes volna tudni, hogy a gyári kapszulák miért produkáltak mégis jobb eredményt úgy általában véve minden próbálkozásunk ellenére. Nyilván hozzá vannak lőve a géphez azok a kapszulák hőmérséklet és más tekintetben, de akkor is. -
Nibiru
tag
válasz
#64275200
#79600
üzenetére
Köszi a tippet, én is valami afrikaira gondoltam, de még olvasgatok a témában.
Viszont az 1:10-14 nem lehet "koncentrátum". Még az 1:4-et is simán meg lehet inni az eddigi olvasataim szerint, de van aki hígítja, vagy jégre önti, ami pont hígít rajta annyit amennyit kell. De majd meglátom.
Szerintem te a Hario Mazudashi receptre, vagy valami hasonlóra gondolsz, de az biztos hogy direktben fogyasztható. (80g/600ml v. 1000ml) Ezt a 80g-ot vannak akik 120-ig emelik, de annak a szűrő űrtartalmát nézve nem sok értelme van. -
Szereztem egy nespresso kompatibilis saválló acél kapszulát, gondoltam hozok be az otthoni PY etióp gujiból, otthon rohadt jó duplákat húzok, de kapszulásként szinte lehetetlen iható kávét varázsolni belőle. Szinte semmi crema, teljesen vizes és/vagy égett végeredmény. Azt hiszem, hogy ehhez a kapszulás megoldáshoz tényleg valamilyen sötétebb pörkölésű kávé passzolna. 5grammot is alig lehet beletömni, nagyon letömöríteni sem szabad mert akkor meg nem folyik át rajta a víz.

-
72lakiluk
tag
válasz
wolfman
#79601
üzenetére
Ez egy Catler is lehetne akár
Nem értem pontosan, a gyári szettet akarod beszerezni ? Szerintem tök felesleges, mivel általában a gyári kosarak leváltásán szorgoskodik mindenki
Amúgy nem tudok neked javasolni, mivel újonc vagyok, de olvasva a dolgokat IMS, Reneka ... stb.
Új hozzászólás Aktív témák

A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Battlefield 6
- Gumi és felni topik
- BestBuy topik
- AMD CPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Otthoni hálózat és internet megosztás
- Anglia - élmények, tapasztalatok
- Ennyiért vehetjük meg az első vízhűtéses gaming mobilt az EU-ban
- BestBuy ruhás topik
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Vezetékes FEJhallgatók
- További aktív témák...
- BESZÁMÍTÁS! ASROCK B650M R5 7600X 32GB DDR5 1TB SSD RX 7900 XT 20GB Zalman Z1 PLUS A-Data 750W
- Telefon felvásárlás!! Xiaomi Redmi Note 12, Xiaomi Redmi Note 12 Pro, Xiaomi Redmi Note 12 Pro+
- BESZÁMÍTÁS! Asus Z790 i9 14900K 32GB DDR4 1TB SSD RTX 2080Ti 11GB Montech Air 1000 Lite 700W
- Nokia 5.3 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- AKCIÓ! MSI Z77 MPOWER Z77 chipset alaplap garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
!!!! ) Cafferino nevű csoda helyett a saját maradék kávéim szoktam bevinni. Az utazó szettem része egy Hario mini mill, azzal őrlök, és a kávégép előre őrölt funkciójával ezt készítem el. Persze az eredmény köszönőviszonyban sincs egy normális karos géphez képest. Ami viszonylag élvezhető, azok valóban a klasszikus kávék inkább. A gyümölcsösből nem igazán jön ki, aminek kellene. Persze a klasszikusból sem, de ez kicsit közelebb van hozzá. AVX brazil fazenda (vagy bármelyik brazil), India monsooned malabar, ezek amik viszonylag jók ezen az automatán is. Nem kimondottan a márka ajánlása miatt írom, mert vlaszínűleg más pörkölők hasonló kávéi is hasonlóan jók lennének, de ezeket próbáltam. Malabarból nekem pl. a Csészényi kávézó pörkölése ízlik még nagyon.


/
ennyire nem volt sötét, csak mögötte volt egy lámpa és nem oda korrigált a fókusz, (gondolom) meg valami automata javítást csinált a teló mikor mentettem.

jogos...



Olyan, mintha Lelit koppintás lenne, vagy nemtom...
kést hol lehet a legolcsóbban vételezni?



