-
Fototrend
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Keresztapper
senior tag
válasz Xabi78 #32201 üzenetére
Érdekes dolog, hogy kb egy éve megevett volna a fene, hogy egy ilyen gépem lehessen egykaros kivitelben, mára meg szinte elképzelni sem tudom, hogy tudnám szeretni a gépemet ha ennyire automatizált, és hightec volna. Szóval nyilván baromság, de nem adnám a 30 éves Ranciliomat egy ilyenért, pedig geek vagyok asszem.
http://palscoffeetech.com/
-
-
killerjohn
addikt
válasz Xabi78 #32272 üzenetére
Szerinted, fel fogom húzni magam 2000 Ft miatt? Számlát meg nem szoktam megtartani apróságokról... Na, mindegy, szúú-szááá, Jani engedd el, nyugi, semmi baj Szóval, egy biztos, hogy legközelebb én megyek hozzájuk, és szétcsapok, mint floki a lábtörlőt, ha 200 Ft fölött lesz a tömítés...
-
Đ1G1Ŧ4ŁNØM4Đ
tag
válasz Xabi78 #32382 üzenetére
én köszönöm a vendéglátást!
1. én sem állítottam, h az kell a lista elejére! az cs úri huncutság, ami jó, egyértelműen jó, cs kérdés, h megéri-é a 10k-t... (én összességében nem bántam meg!)
2. pontosan így látom! azzal a kiegészítéssel, h én nem vesződnék a Keriparral!
3. hiába no, kell a PID! ('nemzeti minimum! ')
4. a Nemox Lux örlővel (de a Super Jolly-val is, természetesen! és az ipari felsőszűrővel) 100ból tényleg 1-2, ami pisil oldalra...az árnyékbokszolás érdekes volt, élveztem!
(az vízterítő/felsőszűrő-tartó lesz, amire gondolsz, a réz! és ott elsősorban, az anyagminőség, tartósság, és a higénia a lényeg, sztem! nézz meg egyet, ami már pár éve rohad... ott érvényes sztem az alu-para! és ESETLEG ad vmi pluszt a hőstabilitásban is!)
árnyalattal jobb, kicsit (najó sokkal ) szebb a Primo, hátrány a fix gőzkar, PID cs külön házba!
kétségtelen további előnye, a nagyobb bojler! (valószínű hőstabilabb, ami pont az én ízlésemnek jobb lenne, 18g, kb 35-40mp kb 40ml, természetes ez nem áll jól minden kávénak...)mindenképp tanulságos, kellemes, hasznos volt, köszönöm!
-
-
Xabi78
aktív tag
válasz Xabi78 #32598 üzenetére
Gaggia sofftuning part 2.
Picit aggódtam, hogy csupaszon valami baja lesz a hőmérséklet szenzornak, így szerettem volna belerakni egy fémkapszulába. Tegnap éjszaka két fordulás között ugrott be, hogy van itthon pár alumínium bowdenvég, ami alkalmasnak látszott a feladatra. Némi kínlódás után picit tágítottam a bejáratán, majd megtöltöttem hővezető szilikonnal (egy processzorventiről maradt, sima fehér, nem a fémtartalmú, mert tartottam attól, hogy vezetni fog és úgy nem mér rendesen), és ebbe csúsztattam be a szenzort, plusz még egy zsugorcsövet ráapplikáltam.
Íme, a végeredmény:
Majd szétkaptam a Babyt, és kerestem egy alkalmas helyet, ahová fúrás nélkül rögzíthetem a szenzorkapszulát. Végül az egyik csavar mögött találtam erre megfelelő pozíciót:
Itt magában is stabilan rögzült, de végül is egy csöpp cinnel is rögzítettem a csavarhoz, és körbenyomtam hővezető pasztával. Utána már csak össze kellett rakni.
A végeredmény:
Most már látható, hogy a termosztát baromi nagy (kb. 6-7°C) hőingadozást enged. A hőmérő szépen és gyorsan reagál a hőingadozásokra. Most már sokkal könnyebb szörfölni, a csapolások kezdeti hőmérséklete szépen belőhető, sőt, mivel a gőzgomb bekapcsolása azonnal bekapcsolja a kazánfűtést, így viszonylag könnyű vele játszani, hiszen van objektív visszajelzés.
Befektetett eszközigény: 1 Ikeás húshőmérö (1.500-), pár zsugorcső (kb. 100ft), egy alumíniumkupak (bringás boltban 20-50 ft), hővezető paszta (párszáz forint). Eszközigény: szerszámok a gép szétszedéséhez-összerakásához, kombinált fogó, öngyújtó (zsugorcsőhöz), esetleg páka, de ez nem kötelező. Kb. 1,5 munkaóra, meg persze sok agyalás.
Sokkal koherensebb csapolások készíthetőek, minimális idő és energiabefektetéssel. Nyilván a pidet nem pótolja, de kis odafigyeléssel hasonló eredmény érhető el vele, jelentősen költséghatékonyabban (a végeredményhez képest viccesen olcsó volt) és sokkal kevesebb szereléssel.
Cave canem!
-
-
zolnagy
őstag
válasz Xabi78 #32649 üzenetére
Gratula, ügyes vagy! Így már tényleg reprodukálhatóak lesznek a csapolások.
A gyári termonál nem is olyan sok az a 6-7 fok. Van itthon egy másik kapiláriscsöves állítható termo. Először kicseréltem a babydnél a gyárit azzal, mert annak tekerőgombja is van, így egyszerűbben állítható. De ment vissza a gyári, mert az sokkal érzékenyebb, mint ami nekem volt. -
noss
csendes tag
válasz Xabi78 #32649 üzenetére
nagyon pöpec, alacsony költségvetésű megoldás! grat!
hozzáláttam (meglehetősen szűkös forrásokkal) az eszpresszó eszkábálásnak:
pár hete beszereztem egy Philips/Saeco Poemiát (HD8325/79).
azon lehet vmi hasonlót művelni vajon? thermoblokkja van (ha jól sejtem), annak valamely részére érdemes ilyet rakni?amúgy eddig (tavaly ilyenkortól kezdve) aeropress-szel tanulgattam. kérdésem az itt jelenlévőktől, hogy a "fine" able szűrőm után milyen változásokra számíthatok, ha pl
-egy 35 mikronos vagy
-egy 150 mikronos ims szűrőt, vagy
-egy 250-es mesh szűrőt alkalmazok?
joker kérdés, hogy mi a különbség a 35 és 150 mikronos ill. a mesh között? (tipp: az első kettő lyukacsos, a mesh meg hálós?)noss
-
noss
csendes tag
válasz Xabi78 #32679 üzenetére
"Nagyon kicsi a kazán, tehát a vége mindenképpen szőkül és keseredik, sajnos"
köszi! csésze alá pakolt mérleg (és szerencsésebben megválasztott őrlési finomság) óta azért jelentős az előrelépésjelenleg két ajánlat között őrlőlödöm:
- Iberital Challange akciósan 36700-ért újonnan (dec23-ig)
- Bezzera BB005 időzítővel használtan 60000-értelőbbi mellett alapvetően az ár ( -érték arány) szól,
utóbbi mellett halkabb, kultúráltabb működés, fém csőrben nem marad őrlemény (bár majdnem a duplája),
viszont cserekéseket nem találtam hozzá (neten), pedig jó lenne tudni, mennyibe fájnak...ezügyben is szivesen fogadok tanácsokat, szempontokat
noss
-
vendingo
veterán
válasz Xabi78 #32794 üzenetére
Nem azért mert nekem ilyen van, de szerintem a legszebb a világítós bakelit baby!
Ma veszem át az arany GC-t, de szerintem a baby fog maradni, sokkal jobban tetszik.
Eddig csak egyet húztam vele, nem lett az igazi mert állítani kell a PID-en, de meglehetett inni. Alakul a dologkrupiz Mindig volt valami baja, vagy szivárgott, vagy a termosztátok döglöttek be, szét volt rohadva minden fémalkatrész benne a sok szivárgástól, a csavarokat úgy kellett kifúrni, menetes szárakat kellett bele ragasztani, hogy újból össze lehessen rakni, a pumpa is elhalálozott, full retek volt mindenhol. Ezt anno 5000Ft-ért vették vaterán, utána volt rajta egy tömítéscsere, úgy került hozzám. Most kapott egy nagy generált. Jön még hozzá sok extra, és tuti lesz.
Lesz mellé egy komolyabb gép, de addig is van mivel átvészelni azt az időt, amíg találok neki utódot.[ Szerkesztve ]
Csak a Puffin ad neked erőt és mindent lebíró akaratot!
-
paljoc
tag
válasz Xabi78 #32807 üzenetére
Ez nem kicsi meg nagy catler, kinézetre/méretre tökegyformák! :-) A drágábbik a használhatóbb, nem kell alátéttel módosítani, korrektül állítható az időzítője, durva állítás lehetősége manuálisan magán a késen. De amúgy tökugyanaz az őrlőmű mindkettőben. Szóval a "nagy" a jobb, de 90-ért erősen neccesnek tartom az árát. /mindemellett szeretem használni, jó őrlő/
simi: NEM!
Tamper ügyben: egyszer volt nálam egy időre a landigabi topictárs Torr titánium domború tampere ami valami horror árral rendelkezett, de a pár nap próbálgatás alatt nem sikerült érzékelnem h valami más lenne, mintha a Catler gyárijával nyomkodnék. Persze akinek fejlett az íz érzékelési képessége, az nyilván érzi hogy melyikkel nyomtam meg, kell is érezni, hisz nagyon drága portéka az!
[ Szerkesztve ]
-
Đ1G1Ŧ4ŁNØM4Đ
tag
válasz Xabi78 #32807 üzenetére
az Imat/Nemox Lux-nak teljesen elviselhető a zajszintje! (ennek köszönhetően a Lelit Fred-nek is! az Iberitalhoz képest... de leszigetelve az se olyan nagyon vészes... bacsakit olvtárs szigetelt/szigeteltje van neki; az úgy teljesen vállalható!)
ha csendre vágysz, akkor HG One, v elrágcsálod a fogaiddal, és beleköpöd a szűrőtartóba! -
paljoc
tag
válasz Xabi78 #32816 üzenetére
Ha az ár megfelel, akkor meg kell venni, az őrlő használható, jó, otthoni masina. Benne maradó őrlemény nem piszkálható ki egyszerűen, ezzel számolni kell, de ez egy rövid ráindítással nap elején "kiküldhető" belőle. Amúgy meg mindent leírtam róla a korzós tesztben amit tapasztaltam. A végén a videón hogy 8 mp alatt 8 grammot adott ki a véletlen műve volt, volt akit az megtévesztett hogy másodpercenként egy grammot darál.
-
soldier2
őstag
válasz Xabi78 #32816 üzenetére
Az csak akkor működik, ha a tartályban tartod a kávét. Így viszont gyakorlatilag előre darált kávét iszol, a kések alatt és a garatban lazán megül 4-5g. Egy 7-9g-os szimplánál több mint a fele, és duplánál sem elhanyagolható. Hogy ez érezhető-e a kávé ízén, arról most ne vitatkozzunk. Otthonra, ha napi 1-2 kávé fogy szerintem csak single dose jöhet szóba. (jujjj mit kapok ezért )
Ettől még persze jó az őrlő, csak a mérlegelést nem úszod meg. Legalább 1x
[ Szerkesztve ]
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
vendingo
veterán
válasz Xabi78 #32816 üzenetére
Az az előre beállított mennyiség soha nem lesz olyan, mintha mérleggel mérnéd. Kávénként is eltérő, hogy mennyi babból mennyi idő alatt mennyi őrlemény lesz. Mythos is programozható, de értelmét nem látom, mert soha nem ad ki annyit, mint amennyire szükségem van. Vagy több, vagy kevesebb. Mazzerba ha beraktam 16 grammot, akkor 15,9 gramm jött ki belőle. Szerintem ez a programozhatóság egy baromság, mondom ezt úgy, hogy használtam már pár fajta őrlőt a sima karba őrlőstől a doseresen át a programozhatóig. Megjártam a szamárlétrát és a mazzer volt a legfelhasználóbarátabb. Az más, hogy melyiknek milyen produktuma, de szerintem ár/érték arányban a mazzer és társai a legjobbak.
soldier2[/B:]Mythos is ilyen, hogy elnyel legalább 3-4-5 gramm kávét
Kacérkodok a gondolattal, hogy menesztem és lesz helyette egy HG1.[ Szerkesztve ]
Csak a Puffin ad neked erőt és mindent lebíró akaratot!
-
Kávé Kálmán
tag
válasz Xabi78 #33103 üzenetére
"szerintem nagyon aranyos, és hihetetlen szeretettel beszél a kávéról. Ha arra járnék, biztos betérnék hozzá egy kávéra. Még akkor is, ha beleborítaná a cukrot, mert egyszerűen nagyon érdekel egy ennyire hagyományos kávézó."
Egy kávé nekünk sem volt elég nála. Eva szenzációs "csajszi". 92 éves matróna egy huszonéves csaj lelkével. Hihetetlen pozitív ember. És igen, majdnem mindenkit ismer, aki betér hozzá. Monte Gabbione egy kb 1000 lelkes település. Az utcán sétálva kétszer is botlottunk olyan emberkébe, aki a kisfilmben is szerepelt.
Az első kávéra vendégei voltunk. Másodszor ezen a sajtpapíron számolgatta mennyit kell fizetnünk. Papíron összeadta, majd beütötte a gépbe. Felmarkoltam a blokkal együtt :-).
Belardi papa hozzá képest sokkal sötétebben látja a kávé jövőjét. Ebből a kisfilmben is átjön valami. A kapszulás kávé neki a nagy mumus. Amikor ott voltunk még meleg volt a nagy Petroncini és néha néha betértek a helyiek 1-2kg kávéért. Óriási volt, amikor átadtuk az ajándékokat (apróságok). Számító módon neki egy kávészemes kulcstartót adtam. Széles vigyorral (erőltetett humorral :-)) hozzátettem, hogy a Lancia-hoz talán passzolni fog. Felnevetett és rögtön visszakérdezett, hogy érdekel-e :-). Bent porosodik a garázsban, de kitolatott vele. Másnapra lemosva állt az üzem előtt :-). Nem, nem csapattunk vele a környékbeli dombokon :-(.
-
whbear
senior tag
válasz Xabi78 #33212 üzenetére
Nekem van víz desztilláló készülékem. Nespresso Pro gépbe desztillált vizet töltöttem, finomabb volt a kávé, szebb és jobb a crema, valamint nem kellett vízkőmentesíteni. Egy normál presszó gép esetén is így lenne? Van ezzel tapasztalat?
Arch Linux, Void Linux, Network Radios, VoIP, HAM
-
Đ1G1Ŧ4ŁNØM4Đ
tag
válasz Xabi78 #33506 üzenetére
én elsősorban az ital textúráját, a mintázatát (ha ven neki ) sajnálom megbontani...
és mostanra annyira megszoktam így, h az lenne furcsa, hha cukrot tennék bele... nem esne jól...
így jutottam el apránként oda, h semmibe (espressoba) nem teszek cukrot...
a szülinapomra fél kg Sidamo (is) lesz, ez már egészen biztos! (márc 21)
"De egyre inkább úgy érzem, megéri a kínlódás, az útkeresés."
én is így látom![ Szerkesztve ]
-
HÁZIGAZDA
válasz Xabi78 #33942 üzenetére
igazából messze van ez a lighttól. szép sötét pörkölés így is, sötétebb, mint bármi, ami most itthon van. csak nem korom fekete. tudom, hogy ízlésről nem vitatkozunk, de igazából semmi előnye sincs a fekete verziónak ehhez képest. egyszerűen rosszabb. csokis ugyanúgy, de felülírja a sok füst és kesernye, amit nem lehet teljesen eltüntetni, akárhogy játszol a hőfokkal/őrleménnyel. és totál savszegény.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
jolti
senior tag
válasz Xabi78 #34132 üzenetére
Annyira könnyen nem fibrillal az. Persze előfordulhat siman, de általában inkább egest okozott, vagy a masodlagos hatasok a veszelyesek, legalabb is azok az aramutesek ahol en voltam. Volt olyan, ahol a cipő lerobbant' a serultrol, a keze összeégett, de túl élte. Nagyfeszultsegu trafoszekrenyben nyult melle. Mákja volt!
Persze nem elbagatelizalni akarom a dolgot, merr nagyon veszelyes, de tulspirazni sem szeretem. -
HÁZIGAZDA
válasz Xabi78 #34229 üzenetére
a "wdt", de hívjuk inkább úgy, hogy az őrlemény egyenletes eloszlatása és síkba hozása abszolút fontos. ebben semmi sámánizmus nincs, ha össze-vissza áll a szűrőben és van, ahol kétszer annyi őrleményt nyomsz össze a végső magasságára, mint máshol, nem csoda, ha a víz a könnyebb részen át tör utat magának. a pogi fele ki sem oldódik normálisan.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
Đ1G1Ŧ4ŁNØM4Đ
tag
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
Állásajánlatok
Cég: Ozeki Kft.
Város: Debrecen
Cég: Alpha Laptopszerviz Kft.
Város: Pécs