-
Fototrend
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Bazsee71
őstag
Én jegyzeteltem anno a La Piazza-t, és a Pin Up-ot, de nem mérvadó, nem sikerült jót húznom. PY-t meg korábban gyári szűrővel csináltam, ott sikerült megtalálni szerintem egy elfogadható szintet, viszont most a Renekával egy zacskó Spicyt elfogyasztva sem sikerült jót húznom. Mit hogy jót, nagyon rosszul sikerültek, és egyelőre nem is tudom mi lehet a gond. Anno 92 °C-on jó volt, ott most nagyon savanyú. 97 °C-ig is felmentem, ott már keserű, de még mindig éreztem benne savanyú ízjegyeket is. Közte sem volt az igazi, per pillanat teljesen tanácstalan vagyok. Szándékosan nem raktam vissza a gyári szűrőt, gondoltam csak lehet jót húzni a Renekával is, eddig a kialakítása nagyon jó hatással volt az eredményre. Most még az őrlemény mennyiségét fogom variálni, más nem maradt.
Egyébként Kalitához nem a Graef-et állítgatom, hanem befogtam egy Hario Skertont, és sokkal jobban tetszik az eredmény. Eltűnt az a pici zavaró kesernyés íz is az italokból. Ha ennyit számít a kézi őrlő, és az alacsony fordulat, akkor még jobban piszkálja a fantáziám a Pharos.
[ Szerkesztve ]
-
gubabela
senior tag
-
Paqito
senior tag
Nekem Iberital Challenge van meg vagy 20 éves Gaggia Coffee, szóval nálam sem tört ki az ipari forradalom... és dupla kifolyóval dolgozom minden reggel, 2db jóképű Lucaffe csészébe. A csészék belsejében 30 ml-nél van egy perem. Gyakorlatilag egyszerre ér el az anyag a peremig szinte minden esetben. Naked kar nálam nem játszik, gondolom a WDT haszna kiütközne
Szerk:
Deadzone41 Tudom, hogy nem csak eszpresso létezik, de a mérsékelten értékes #40366-os hozzászólásban írtam, hogy nálam zömében a presso a nyerő. Munkahelyen a hosszú kv, mert nagyon sz@r, és legalább tovább tart. Igaz sosem kávénak iszom, hanem barnavíznek hívom csak...
[ Szerkesztve ]
"...a Jóakarat szétfröccsen a Butaság szökőkútján, kövér gyerekek gyűjtik a könnyeket egy vak koldus számára, aki egy falragaszt betűz remegő újjakkal: ez itt a pokol!" - Syrius
-
HÁZIGAZDA
az arányokról fogalmam sincs (soha életemben nem mértem még a kész italt, akkor állítom meg, amikor szemre meg kell állítani), de próbáld meg gyors lefolyással. tehát olyannal, amit alapvetően lassítanál, mert hogy 25 mp helyett feleannyi idő alatt is lezúdul.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
prandris
tag
Milyen darálód van? Lehet hülye vagyok, de amikor az Ascasoval életlen késekkel próbáltam kávét készíteni én is a py yirgát/sidamot 93 fokkal forráztam le kb. Volt amikor nagyon jó lett de legtöbbször gyenge volt, 90 alatt meg nagyon pancs vot. Késcsere után 87-88fokra le tudtam menni és tudtam hozni kb mindig a szintet. Most a fiorenzatoval is ugyanúgy 87-88 fokon megy de megint csak jobb lett az íz. De lehet inkább az az oka hogy lassan belejövök nem tudom. Csak nagyon ismerős volt a problémád azért írtam le. De az i lehet hogy nem az ízlésed a sidamo (nekem az egyik kedvenc a yirga után)
-
HÁZIGAZDA
nem tudom, nem azt mondtam, hogy így csináld, csak annyit akartam mondani, hogy nálam van, ami így jó. se időt, se térfogatot, se arányokat, se semmit nem mérek viszont, ebben nem tudok segíteni. de ha vacak egy kávé, akkor elkezdek variálni. gyorsítom-lassítom, hőfokot emelek-csökkentek, shotot sokáig-rövid ideig hagyom.
a sidamo és a yirga tud vicces lenni amúgy, ha jól sikerül, akkor nagyon nagy anyag, savas, de édes is. ha rosszul, akkor nettó citromlé. jobban belegondolva egyébként ezek az etiópok általában akkor muzsikálnak jól (nálam), ha magas a kioldódás.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
rallypix
csendes tag
Azt hittem azt tudtad kimérni valahogy, hogy csapolás alatt a pogácsára érkező víz hőmérséklete mennyit esik, mert igazából az az érdekes szerintem (valamint az, hogy hány fokról indul).
Ha csak a PID-et nézem, ott nekem is csak pár fokot esik a hőmérséklet, nem 7-et, de az csak a bojler hőjét mutatja, azon a ponton, ahova a szenzor be van kötve. A kimenő víz sokkal hamarabb hűl ki mint a bojler fala, így csodálkoznák, ha egy rézcsöves gépen is csak 1-2 fokot esne a víz hőmérséklete egy dupla alatt.A rézcső létjogosultságát/előnyét amúgy nem firtatom, lehet, hogy meg is csinálom.
-
HaDeSzKa
csendes tag
Ne vedd sértésnek, de ezt a mondatot már nagyon unom... 3 hónapja keresek jól kinéző, minőségi használt darálót, és pár hete főzőt. Vagy nem tudom hol keressem, vagy egyszerűen nincs.
Lehet, hogy Te nagyon jól jártál, mert éppen akkor pont olyat árultak, amit kerestél, de szerintem jelenleg többen olvassák ezt a fórumot gépet keresve, mint amennyi a használt piacon van. És tényleg ne sértődj meg, segítségért jöttem ide, nem semmit mondó üres frázisokért (használtan jobb készletet lehet összerakni), én is sejtem, de biztos béna vagyok, vagy nem olvastam vissza 100 oldalt, ezért nem találom azokat a sokkal jobb használt cuccokat... -
HaDeSzKa
csendes tag
Köszi, visszakerestem a posztot, nehezítő tényező a kék-fehér konyha, és a hobbi lakberendező feleség
Így könnyen eljutottam oda, hogy nem fogok plusz fél-egy évet várni a design-ba is illő használt gépre, inkább veszek újat, mert akkor kiválaszthatja hogy nézzen ki, én meg hogy mi legyen benne... Persze én fizetem meg a nullkilométeres amortizációt, de ennyit megérdemel a feleségem is[ Szerkesztve ]
-
looser
addikt
Hát én szégyellem, lehet, hogy tanulás szükséges hozzá...szóval a Budapest Baristas-ban sikerült kétszer is ilyen "remek" kávét inni (Casino Mocca Burundi és Guatemala, dupla eszpresszóként); citromlé borkősavval, lehelletnyi kesernye. Cukorral még rosszabb lett. Tejjel el nem tudom képzelni, talán kefírhez közelítene?... Az illata viszont olyan volt, hogy majd beleborultam a pohárba, a személyzet kedves, kávérajongó, mindegyik kávéról mesélt (a fentiek egyike lime-os, málnás, a másik csokisabb, földesebb), de szégyellem, nekem nem jött be :-(
De vissza fogok menni mindenképpen, hátha kísérletképp belőnek valami menő 50-50 blendet :-)Mindent tudok a rákászszakmáról...
-
soldier2
őstag
Na neeeeee. A Bellaromot használtam a darálót bejáratni, kipróbáltam kávét is készíteni belőle, és az a hamisítatlan büféskávé íze volt, csak sok cremával, és egy krémes állaggal. De az íze, az a 100 ft-os büfés "presszókávé" volt.
looser: a Casino Moccát "szokni kell". Sokaknak nagyon savanyúnak tűnik, a BuBa-ban ittam már olyant ami nem volt nagyon a szájam íze szerint való, de nem volt elrontva az sem, csak nem volt az esetem. Ami mostanában nagyon bejön, az a Westendel szemben a Váci úton a Bean Busters. Nagyon jó egyensúlyt talált el a pörkölőmester a savas/édes/csokis triumvirátusban, finom kiegyensúlyozott italt kaptam mindkét alkalommal amikor arra jártam.
[ Szerkesztve ]
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
Toobee
veterán
-
soldier2
őstag
Próbáljunk fair lenni. Pod is, kapszula is van 55-60 Ft/db áron. A Pacific/Kapucziner is 4-5000 Ft/kg (a Lagost hagyjuk) és a szimpla inkább 10g-ból készül. Ha csak az árát nézzük nincs akkora különbség.
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
soldier2
őstag
Szódabikarbónát ne. Ha már tűzoltás akkor inkább Renie, amíg eljut orvoshoz. A szódabikarbóna bár semlegesíti a gyomorsavat jelentős gázfelszabadulással jár, ráadásul fokozza a gyomorsav termelését. Csak végszükség esetén, ha épp nincs kéznél más, és marja a gyomrodat a sok tömény, akkor alkalmazható
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
RBJ
addikt
Azért csak nagyobb gozteljesitmenyt ad. Elvileg semmi bajom a saeco val kávéfőzés terén de a gőz teljesítmény nuku. Még be se forgattam a tejet de a gőz már kifújt, nuku és ott várok míg felfut vagy egy év mire felgozolok.
Ubuntu / Realme GT2 / Fitbit charge 6 / Gaggia Classic / Xbox Series S
-
ronin s8
senior tag
Ez olyan lehet, mint a hullámlovaglás. Ha nem a megfelelő ritmusban pattansz fel rá, lemerülsz. Az időzítés a lényeg! A gőzt mindig emelkedő hőnél, a fűtési ciklus első harmadában kell indítani, különben tényleg kifullad...
[ Szerkesztve ]
"Spongyabob a víz alatt is tud grillezni."
-
jveres
csendes tag
Én eddig 3:30-ra hoztam ki, most kipróbáltam ~3:00-al és csökkent az a zavaró mellékíz (hívjuk Kalita íznek), amit minden egyes kávénál kiéreztem. Sajnos már régi a kávé, így az eredeti ízek vesztek el. Rendelek frisset és megnézem a ~3:00-at, aztán pedig a 4:00 felettit, hogy mi jön ki.
A szakirodalom egyébként 3:00-4:00 között javasolja[ Szerkesztve ]
-
Bazsee71
őstag
Én inkább a nagy fordulatszámra fognám. Kalitához én át is álltam Hario Skertonra (aminek sokkal egyenetlenebb a produktuma, mint a CM702-esnek), looser fórumtárs ötlete alapján pedig motorizáltam egy Lidl-s csavarbehajtóval. Mióta ezzel őrlök, azóta nálam nem jelentkezett az a kesernyés mellékíz.
Nagyon gondolkodom rajta, hogy ősszel beruházok egy Pharosra. A tapasztalt fórumtársakat kérdezném, hogy szerintük filterre mennyire alkalmas, illetve mennyire időigényes/macerás espresso és filter finomság közötti átállítás?
[ Szerkesztve ]
-
soldier2
őstag
Majd írd meg a tapasztalatodat ha rendeltél. Kíváncsi vagyok mi a véleményed. Nagyon nem az én világom, de egy jó minőségű robis Blend néha jól jön.
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
Toobee
veterán
Én is iszogatom a rendelésünket Ez épp Peru Amarello Organic, kicsit féloldalas kioldódással. Ettől függetlenül kellemesek a savak, semmi bántó nincs benne, bár ebben az árkategóriában ittam már jobb kávékat is.
https://barbieripnk.hu/
-
tariattila
veterán
zacsiban elég! érdekes ez a téma... ennyi idő után is sötétben tapogatózom... nagyon kevés kávé ízlett frissen pörkölés után...
más meg azt állítja, hogy jó frissen is és az intenzív öregedés ''bontás után'' a fő ellenség....
azért se fogom megtudni mert állandóan mást pörkölök és nem jegyzetelek... de (szerintem!, nekem) a 4 nap pihenés sokat szelídít... van aminek több is kell...
sajna állandóan túl frisset kell igyunk, az utolsó adagoknál kapkodok, hogy 'jajj megint elfogyott'...
negyedkilónkénti pörkölés kikészít -
soldier2
őstag
Kalmár azt mondta, mikor a Malabart hoztam el, hogy annak a szokásosnál több pihenő kell. Egy hét után még nagyon buborékos volt, másfél hét után már szép cremával jött le. ízben nagy különbséget nem éreztem.
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
-
Gravity1234
tag
A ho valtoztatastol nem kene modosulnia a lefolyasnak, csak az iznek, az viszont mar 2 fokonkent is erezheto.
Minel alacsonyabb hofokon csapolod le annal savnykasabb lesz, es forditva.
A Choco Maddnesst pl Soldierrel probaltuk tobb hofokon is, es neki pl. egeszen alacsonyan 84 fok korul izlett ami nekem pedig mar tul savanykas volt.Olympus OMD-EM5 + Mzuiko 12-40 Pro 2,8
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Mikrokontrollerek Arduino környezetben (programozás, építés, tippek)
- LEGO klub
- Milyen okostelefont vegyek?
- Békésen legelészik a májusi hardvercsorda
- Ukrajnai háború
- Skull and Bones - Egy hétig ingyen játszhatunk vele
- Trollok komolyan
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: Ozeki Kft.
Város: Debrecen
Cég: Ozeki Kft.
Város: Debrecen