-
Fototrend
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
HÁZIGAZDA
válasz Cathfaern #98173 üzenetére
hogy ezt én mennyit hallom vendégektől... kér egy kávét, aztán prüszköl, hogy fú, ennyire erőset ő nem tud meginni. elmagyarázom mindig, hogy töredéke a koffeintartalma ahhoz képest, mint amit lavorból iszik hosszú kortyokban.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
-
WarLock07222
tag
válasz Cathfaern #98596 üzenetére
Itt az első bekezdésben lévő dolgot azért megcáfolnám. Hiába 60 fokot zárnak be a háromszögnek a szárai, és technikailag ugyanolyan a kávékupac a tölcsérben, teljesen más a 01-ben és 02-ben egy személyre főzni.
Ha mondjuk 12-15g (standard 1 adag) kávéból akarsz csepegtetni, akkor a 02-es tölcsérnél elég magasról érkezik a víz a kávéra, míg a 01-esnél szinte félig van ekkora mennyiséggel a tölcsér, így mind élményben mind végeredményben azért elég nagy eltérés tud lenni már csak emiatt is.
Mégegy dolog, hogy a JH által mutatott technika inkább 30g körüli adagokra működik. Próbálgattam 15g-mal is, de egyszerűen nem adja ki se ízre, se lefolyásra, konzisztenciára.... Ha egy adagot akarsz főzni, akkor inkább Matt Perger technika, sokkal konzisztensebb a végeredmény vele és tényleg 1 adagra van kitalálva.
Illetve ha már felmerült a legegyszerűbb vonal, akkor megemlíteném a French Presst. Az aztán tényleg mindenkinek van otthon szinte, és tök jókat lehet vele tolni 0 energiabefektetéssel.
[ Szerkesztve ]
-
kzoltann
aktív tag
válasz Cathfaern #98596 üzenetére
Én méregettem ha forrasbol beleontod a vizet akkor mire kiöntöttem 93-94fokra hutotte azt ami maradt az aljan nekem. (aztan mindig felontottem forrasban levovel ujra, de 2-3ontesnel nem nagy para)
De én is csak arra az esetre irtam ha a vizforralot tul erosnek erezne. -
WarLock07222
tag
válasz Cathfaern #98602 üzenetére
Igen-igen, erre gondoltam amit linkeltél. A videónak ezen a megjegyzésein én is röhögcséltem magamban, de mindenesetre a végeredmény nekem ezzel a technikával lett leginkább jó a 12-15g körüli adagokra.
Ez az arányszám picit megzavart, de végülis 1:17 a JH-féle dolog is, bár többnyire az összes V60 receptnek ez az arány a kiindulópontja. Akkor lényegében tényleg majdnem ugyanaz a kettő, de most a délutáni kávéhoz rá is nézek erre a Coffee ad Astra-ra. Egy kis változatosság nem árt.
[ Szerkesztve ]
-
HÁZIGAZDA
válasz Cathfaern #98766 üzenetére
ez roppant tudományos -- az egyébként már bizonyított dolog, hogy van jó és rossz szemcseméret-eloszlás? nem lehet, hogy a szemcsék más-más kioldódást eredményeznek és kávéja válogatja, hogy ez melyiknél mit ad a pohárban?
de egyébként ez nekem már basket.. izé, too much
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
HÁZIGAZDA
válasz Cathfaern #98773 üzenetére
persze, alapvetően így logikus, ahogy a hőstabilitás is előny egy gépnél, mert kontrollálhatóbb az egész.
ezzel együtt a gyakorlat sokszor megvicceli az embert -- én legalábbis erre jutottam. meg arra, amit mindig mondok is, hogy ha a kávé nagyon jó, akkor a fórumban jellemzően használt cuccok mind alkalmasak rá, hogy finomat igyunk.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
HÁZIGAZDA
válasz Cathfaern #98782 üzenetére
így van. ittam 80 ezer forintos grange-et, tényleg vannak elképesztően összetett borok. egy pazar kávé szerencsére ezer forint sincs egy megfelelő kávézóban. és így, hogy tudom, hogy mi a csúcs, azt is tudom, hogy amit nap mint nap iszom, hol helyezkedik el a skálán. néha elmegyek a csúcsért, és annyi elég is, itthon felhőtlen az öröm a jó esetben 80%-os sajáttal.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
Toobee
veterán
válasz Cathfaern #99050 üzenetére
Szerintem amúgy se tudsz. Egyet lehet fejenként, ha pedig több pénzt szánsz a projekre, akkor "csak úgy" is lehet adni. Én legalábbis ezt tapasztaltam. Én decemberi szállításos alapcsomagot kértem, majd november 6-án zárolják az összeget, ha sikeres a projekt (úgy látom jócskán elérte a kitűzött célt). ~37 USD szállítássa legyütt az Early Bird, de ez szerintem már elfogyott.
https://barbieripnk.hu/
-
RetepNyaraB
veterán
válasz Cathfaern #102702 üzenetére
Lehet leakadni rólam mostmár, kedves writeonly társaim.
10k forintért keresett valamit a srác és mint később kiderült, filterre.
Nyilván nem szakmaiságból, a kiválósága miatt ajánlgatom a Skertont. Valaki beajánlotta neki a Rhinóját és vége a történetnek. Lépjünk tovább.Nb. a Skerton Pro-n sokat lehet javítani, ha a tengelyét gondosan körbetekered pl. alufóliával. Macerás meló és utána még nehezebb lesz tekerni, viszont megszűnik az "ütése", sokat javul az őrlemény egyenletessége.
"I don't know half of you half as well as I should like; and I like less than half of you half as well as you deserve."
-
SteelCowboy
csendes tag
válasz Cathfaern #104172 üzenetére
Ugyan a kérdés nem nekem szólt (bocs bbuffy ), de röviden arról szól a dolog, hogy a frissen pörkölt kávéból folyamatosan távozik szén-dioxid. Az elején több, aztán az időben előre haladva egyre kevesebb. Ezért szoktak felfújódni a légmentesen záró tasakok, amikbe pörkölés után kerülnek (a szelep is azért van rajta - ha van - , hogy ha esetleg keveset pihent a kávé és túl sok CO2 távozna a babokból, a szelep elengedi és nem a zacsi pukkan ki). Ez egy természetes folyamat. Viszont a vákuum felgyorsítja ezt a CO2 kilépést, kiszívja a babokból, ami az idő előtti öregedést eredményezi: a kávé "ledöglik".
We buy things we don't want with money we don't have to impress people we don't like.
-
kisati748
csendes tag
válasz Cathfaern #104172 üzenetére
Pörkölés hatására a kávészemek belseje porózussá válnak, azokban a "zárványokban" benn reked a co2 aminek egy része kiszabadul és az tartósítja a szemeket, ha sokat nyitjuk a zacskót a széndioxid kicserélődik levegőre és ez vezet a szemek "dögléséhez".
A szemekben benn ragadt széndioxid pedig felelős a szép cremaért, de ha vákuumozod akkor a belső szerkezetét szét rombolod és elillan a co2.
Én így tudom, de ha valamiben tévedek majd a pörkölő mesterek javítanak."Valójában minden semmilyen. Mindig attól lesz valamilyen, amiért te azt hiszed, hogy olyan amilyen."
-
Cathfaern
nagyúr
válasz Cathfaern #104171 üzenetére
Ehhez még annyit tennék hozzá, hogy én nem tapasztaltam érdemi különbséget a Kapuczineres zacskók, illetve a visszazárható műanyag zacskók között. Nagyjából mindkettőnél bontás után 2-3 hét amíg jó a kávé, 4-6 hét után meg halott. Mindezt spájzban tárolva, naponta - pár naponta nyitogatva, elrakáskor levegőt kézzel kinyomkodva és úgy lezárva a zacskót.
-
-
fragola.6035
aktív tag
válasz Cathfaern #104214 üzenetére
A levegő relatív páratartalma levegőben lévő vízpára arányát mutatja adott hőmérsékleten a lehetséges telítettséghez képest.
A víztartalom az anyag (kávé) abszolút víztartalmát mutatja tömegszázalékban.A Te elméleteddel, ha egy lakás páratartalma átlagosan 40-50%, akkor ott minden anyagnak a fele víz kellene, hogy legyen, pl. a tölgyfa asztalnak is.
[ Szerkesztve ]
https://caffe35.webnode.hu/
-
bbuffy
senior tag
válasz Cathfaern #104214 üzenetére
Nos, röviden csak annyi hogy a zárt pórusok, kezelt felületek, etc etc nem fogadják be a levegő páratartalmát, a fizika/kémia törvényei is kitérnek erre. Különben az lenne amit fragola is ír. Kint hagyhatod egy párásító mellett a kávébabot, nem lesz tőle nedves max a felűlete.
...és jól jegyezd meg fiacskám, az élet, ha kicsit is jól jön ki a lépés, annyira, de annyira gyönyörű. /Bohumil Hrabal/
-
Kávé Kálmán
tag
válasz Cathfaern #104205 üzenetére
A "süvítés"-t persze idézőjelbe kellett volna tenni vagy :-) jelezni a túlzást. Nem kócolja össze a jól belőtt sérót. A szelep nyitásakor nagyon jól hallható erőteljes szusszanás van. Túlzás nélkül. A nyomáskülönbség nem jelentéktelen, a pörkölt kávé pedig porózus (pörköléstől intenzitásától függ mennyire kicsit vagy nagyon), ergo a doboz belsejében a nyomás teljesen kiegyenlítődik a nyitások közti időtartam alatt. Hogy mi az igazi vákuum (bocs, az előzőben a bakiért), meg hogy van-e igazabb meg kevésbé igaz (kisebb) vákuum, az itt mindegy is, ugyanis a tárolók többnyire az elnevezésükkel is ezt sugallják. JH a tesztben (néztem anno) - számomra is arra a meglepő - eredményre jutott, hogy a vákuum(szerű :-)) cuccok, ha marginálisan is, de jobban teljesítettek, és becsületére legyen mondva, hogy igyekezett teljesen valószerű körülményeket teremteni, ergo naponta nyitogatta és vákuumozgatta őket. Én csak karosszék eszmefuttatással jutottam a következtetésemre. Érdekes lenne kideríteni, hogy hol bukik amúgy a dolog. De a végén ő is arra a következtetésre jut - ami amúgy a rendkívül alapos teszt legnagyobb hibája volt -, hogy nincs érdemi hozadéka a dobozoknak egy modern kávés csomagolással szemben. Sőt sok esetben éppenséggel hátrányban vannak, merthogy átlátszók. Azaz nem lett volna érdektelen megversenyeztetni a kávés zacsit az összehasonlításban, ha már mint csomagolás (hulladék) elkerülhetetlenül felhasználásra/forgalomba kerül.
[ Szerkesztve ]
-
Kávé Kálmán
tag
válasz Cathfaern #104800 üzenetére
Egy cimborám megválna a Fellow Ode örlőjétől, amit Kickstarteren back-elt még, mert megfogta a design, és félreértette a leírását. Kizárólag eszpresszót iszik, és nem tudtam rádumálni, hogy próbálja ki a filtert. Most nálam van, mert - ugyan nincs rá szükségem - de össze szeretném ereszteni az Apex-szel és az EK43-mal. Az EK jövő héten érkezik, ergo március második felében az Ode szabad préda. A lélektani határod felett lesz mondjuk valamivel. De, ha érdekes, üzenj és megadom a számát, az eladónak és lemeccselhetitek. Csak az összehasonlítás miatt kérnék türelmet. Az őrlőn kívül még van hozzá egy termosz, és egy kávétároló doboz is, amit a támogatók kaptak.
-
Bazsee71
őstag
válasz Cathfaern #105049 üzenetére
Persze, onnantól kezdve, hogy elhagyta a pörkölőt, nehéz befolyásolni a dolgokat. Csak arra akartam rávilágítani, hogy ez az öregedés téma is a helyén kezelendő. Ha egy kávé 1-2 hónaposan döglött, akkor ott nem az időtényező a hiba.
Éppen jön a szezon, érdemes majd kipróbálni egy száraz etiópot, hogy milyen 2 hetesen, és milyen 6-8 hetesen.Annak ellenére, hogy egy éve foglalkozunk vele, a csomagolás még nagyon kísérleti stádiumban van, de amint eldől, hogy használható/nem használható, beszámolok róla.
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Futás, futópályák
- Linux kezdőknek
- Gyúrósok ide!
- Fogyjunk le!
- NVIDIA GeForce RTX 4080 /4080S / 4090 (AD103 / 102)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Prémium külsőt kaphat a Motorola Moto G85 5G
- iPad topik
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: Alpha Laptopszerviz Kft.
Város: Pécs
Cég: Ozeki Kft.
Város: Debrecen