Új hozzászólás Aktív témák

  • Frawly

    veterán

    válasz ubyegon2 #60280 üzenetére

    Én is autodidakta módon tanultam, nem csak a linuxozást, de előtte az egész windowsozást, dosozást, programozást, előtte mikroszámítógépekkel foglalkoztam. Nincs ennek limitje, ha érdekel, életre szóló tanulás és fejlődés. Csak annyira kell törekedni, hogy mindig hajlandó legyél kicsit kívül menni a komfortzónádon, meg új dolgokat megismerni. Meg hogy élvezzed, érdekeljen.

    Valószínű, hogy ha bevállt, sem a Minttel, sem a Mubuntuvel nem jársz rosszul. Főleg, ha tényleg nem okozott soha gondot, hogy a csomagok nem a legfrissebbek. Archnál csak azt nyernéd, hogy frissebb lennél, meg felszednél mélyebb ismereteket, meg gyorsabb bootidővel, kisebb memóriafoglalással lenne fent a disztró. Az az igazság, hogy nem az Archot, meg az UEFI bootot, és hasonlókat akarom propagálni, de a Linuxban több van, mint amit a Mint, Ubuntu kínál, sokkal többet ki tudsz belőle hozni hatékonyságban, egyszerűségben, erőforrásügyileg, meg technikai újdonságokat tekintve. A Mint, Ubuntu akkor jó, ha nem akarod a rendszert mélyebben megismerni. Igazából, ha megismersz egy haladóbb disztrót, megérted a dolgok működését, akkor fogod látni, hogy a Mintbe, Ubuntuba mennyi felesleges dolog belekerül, amire igazából semmi szükség, meg a grafikus telepítő mennyire túl képes bonyolítani a dolgokat, ahhoz képest, amennyire egyszerű is lehetne. Persze ezt nem kicseszésből csinálják, hanem hibakizárás miatt, hogy a kezdő ne fusson rá hibákra, meg hogy nem megy valamelyik hardvere. Próbálják hülyebiztosra megcsinálni, ez pedig bonyolításokat kíván, a kicsit régebbi csomagverziók is azért vannak, mert erősen a biztonságra játszanak. Ami egyébként ennek hiányában sem lenne veszélyes, de a kezdőket frusztrálhatná, meg feladásra késztetné.

    Az egész szintek szerint épül fel. Ahogy az archerek röhögnek a minteseken, hogy fostos kezdők, úgy a gentoosok is mosolyognak az arch-osokon, hogy azt hiszik nyomik, hogy tudnak valamit, közben meg közelében nincsenek a témának. Persze amit a gentoos nem tud, hogy a BSD-s meg rajta röhög, hogy az amatőr hülyegyerek megtalálta magának az újságmellékletes Linuxot, mikor unix-utánzat noob OS helyett eredeti Unix leszármazottal tolják az igazi férfiak, abakuszon a biteket tologatva, de min. SPARC alapokon, nem ilyen háztartási x86-os kávédarálókon meg játékkonzolokon.

    Persze mindig lehet egy olyan szint, ami a te felhasználásodra már nem érné meg, meg csak az idődet pocsékolnád vele, de ez érdeklődésfüggő, alkat kérdése is.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák