Új hozzászólás Aktív témák

  • ngaba

    aktív tag

    válasz Integrale #187634 üzenetére

    Illetve az is igaz, paradox módon, hogy a kapitalizmusban az a hatékony (és anyagilag a vásárlónak is jó), ha kevés szereplő (de 1-nél több) versenyzik egymással.

    Infós példával élve, nagyjából ugyanannyi processzorvásárló lenne akkor is, ha nem 2, hanem 10 asztali PC processzorgyártó lenne. És ugyanennek a vásárlói körnek kellene kifizetnie a 10 különböző architektúra kifejlesztésének költségét, 2 helyett 10 menedzsmentet, párhuzamos gyártói kapacitásokat, és a "kompatibilitási problémák áthidalásának költségét". A 2 szereplő is csak azért kell, hogy legyen verseny (a profitot valami lefelé nyomja). Bár negatívum, hogy így könnyebb a kartell. Ez abszolút nem kapcsolódik ide, de ez a felismerés meglepett, amikor rájöttem (külföldi magánbuszos szolgáltatók, kontrollálatlanul -> túl sok szereplő -> kihasználatlan buszok -> drágább buszjegyek).

    Attól még, hogy így van, érzelmi alapon nem tetszik. Ahogy az elektromos / önvezető autókkal teli jövőkép sem. Értem, hogy kell, de lelkesedni nem tudok érte. (Mint amikor egy balesetveszélyes házat lebontanak, de emlékek kötődnek hozzá.) Bár eddig mind mérnöki, mind "akadémiai" oldalon inkább olyan hangokat hallottam komoly emberektől, hogy zsákutca az elektromos autó. Majd kiderül, a Tesla már sok mindenre rácáfolt.

Új hozzászólás Aktív témák