Új hozzászólás Aktív témák

  • lugosi

    MODERÁTOR

    válasz aginor #103183 üzenetére

    Szerintem egy GX80(szintű-szerű, tehát nem kimondottan csak a típus) sokmindenben leköröz egy mobiltelefont és a telefonnal való fotózást. Egyrészt a fizikai visszajelzés a lenyomott gombon, az elfordított tárcsán, a beállítási lehetőségek, a cserélhető objektív, a fizikai blende (nem szoftveres szimuláció), a rendes optikai zoom lehetősége zoom objektív esetén, a kihajtható kijelző.

    Kritikus képminőségre nálam nem nagyon szokott szükség lenni (amatőr vagyok). Amiket mostanában csinálok fotókat (családi képek, elkapott képek csak eltenni, bejárt helyek, emlékek, de néha hangulatok és érzések átadása, megörökítése) ott a 6400 iso fölé talán az esetek 4-5%-ában ment az automatika, és a felbontás is elég volt 16 és 26 megapixelen is (bár, nekem annak idején a 6 és a 8 is elég volt).
    Egy baráti társasággal, amikor még megvolt a fotós társaság, volt egy kiállításunk, ott A/4-ben és A/3-ban állítottak ki és akkoriban volt a csúcs azt hiszem a 8 mp, nekem 6-os gépem volt, teljesen rendben volt. Nem sok képem volt kint, maximum 3-4 talán, azok közül volt amelyik akkor 25-30 éves objektívvel készült (mivel ez közel 20 éve volt, gondolhatod). Ezek Nikkor AI-S obik voltak, és akkor sem a csúcskategóriát jelentették (2-es maximális fényerő). Éles, kontrasztos, A/3-ig bőven jól nagyítható képek készültek vele (nagyobbra akkor nem volt lehetőségünk, de evidens - amatőrök - mindenki a legnagyobb méretben nagyíttatott volna úgyis, ami elérhető).
    Ezeket az obikat a mai átlag kitobik is hozzák szerintem minőségben (fényerőben jellemzően nem). De nézz meg átlag m43 kitobit, élességre, feloldóképességre, kontrasztra is teljesen rendben van. Vagy szinte bármilyen kitobit az elmúlt évekből (azért szinte, mert ott van pl. a "legendás" sony 16-50 ami azért tényleg gyenge).

    Ha eltekintünk attól, aki nagyon ritkán kiállít pár képet mint amatőr, akkor az összes képünk kb. maximum monitoron, vagy telefon kijelzőjén végzi. Nem igazán van meg az a felhasználás, amire kellenének a nagyon minőségi obik. Nagyon minőségi alatt azt értem, ami az átlagtól észrevehetően jobb, azzal, hogy szerintem ami ma átlag, az 20-30 évvel ezelőtt a top kategória lett volna képminőségben.

    Én egy kis kihagyás után tavaly is elég sok képet csináltam, csak nagyon beszűkült a "mit" kérdése, és emiatt nagyon beszűkült a szükséges obigarnitúra is.

    "amikor verseny van, akkor nyilván egy IS számíthat a döntésben, tehát haladni kell a korral" Egyértelmű, a fejlesztések piaci értelemben valóban szükségesek, én úgy közelítettem meg a kérdést, hogy (az én szintemen és szemszögemből) technikailag feleslegesek.
    Plusz még, ha kilépünk egy fotóamatőr közösségből, ahol valaki felfigyel arra, hogy ó, micsoda bokeh van a képen, akkor az egyre jobb obik hajszolása teljesen felesleges.

Új hozzászólás Aktív témák