Új hozzászólás Aktív témák

  • frescho

    addikt

    válasz jokeph #89715 üzenetére

    Tömören a kérdésedre a válasz: végülis igen. 2 generációval későbbi, hasonlóan együttműködésből született, hazai gyártási bázissal Tehát az ABC modellként szolgálhatott.

    Az összetett válasz: Az első itthon gyártott/összeszerelt mikro az ABC volt. Bár csak százas nagyságrendben készült a BRG-ben, mégis az együttműködés jó volt tapasztalatszerzésre és a gépek jelentős része iskolákban kötött ki. A hozzáférhető dokumentumok alapján az iskolaszámítógép program 0. verziójának tekinthető.

    Nem sokkal később már jött az első, hivatalos program aminek a HT-1080Z-t és a Primót köszönhetjük. Előttük/mellettük még volt egy kis szériás hullám, hogy csak kettőt emlytsek: Kompi vagy a Homelab széria.

    A második program szülöttje a TVC aminek a hardvere és szoftvere is angol eredetű. (Ahogy a HT meg egy TRS-80 Model I klón.) A HT és a Primo modernizált verziói csak proto szinten készültek el. Végül jött és látott a C= TED széria végkiárusítása (C16, +4) és tudás/ár arányai miatt letarolta a piacot. A TVC nem lett volna rossz gép, csak a helyi sajátosságok miatt egy alkatrésztemető lett ami semmivel nem kompatibilis (Na jó a teső Enterprise-szal igen, de annak ugyanez a baja). Sokat akartak fogni, de túl későn készült el. A szlovák utat követve jobban jártak volna. (Speccy kompatibilis, kevesebb tudás, de rögtön ezres mennyiségű szoftverrel van rá)

    Egy nagyon szép gyűjtemény és képei ugrottak be miközben gépeltem. Hozzá képest én csak műkedvelő vagyok: [link]

    gban: Monitort évek óta keresek hozzá, mert abban van a táp.

    [ Szerkesztve ]

    https://frescho.hu

Új hozzászólás Aktív témák